karty Wi-Fi , zasieg, pomiary

• 25 Odpowiedzi
  • 8041 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« dnia: Listopad 03, 2003, 14:12:29 »
Ostatnio pojawiło sie na rynku (np www.palmtops.com.pl) kilka kart CF do wi-fi.
Te najpopularniejsze to:
- Sandisk Connect (plus)
- Pretec Compact LAn
- Linksys WCF11,WCF12
- Dlink DCF-660W

Jednoczesnie w chip-e 10/2003 ukazal sie artykuł porownujacy urzadzenia i  karty wi-fi. Ciekawe sa wyniki pomiarow np transferu zaleznie od warunkow, odleglosci.
I np sandisk CF w odleglosci 15 m (1 sciana nosna) nie ma zasiegu a inne PCMCIA
daja transfer jeszcze np 200 kB.
Mysle ze wątek : wasze doswadczenia (dobre i zle) z roznymi modelami kart, przydaly by sie innym. Do tego istotna jest informacja o wspolpracy kart/urzadzen roznych producentów.
Sam uzywam (do laptopa) karte D-link 650P z Linksysem WAP11 i mam zasieg przez 2 betonowe sciany i odleglosc ok 15 m (50% na skali)czyli obrazowo jest zasieg dwa pietra nizej w innym pionie domu.
Ale zastanawiam sie nad wyborem karty CF i mam obawy co wybrać.

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 09, 2003, 02:00:32 »
W moim wypadku do AP (D-Link 1000-AP) jest jakieś 5 metrów, ale po drodze są dwie ceglane ściany, po 60 cm każda. Moje doświadczenia z ostatnich 2-3 lat są następujące:

- D-Link DWL-650 - słabo, często zrywało się połączenie, szybkość transmisji "pływała",
- Compaq 110 - trochę lepiej niż karta D-Link, tzn. połączenie było bardziej stabilne,
- Nokia D-211 - wyśmienicie - praktycznie cały czas full-speed,
- karta WiFi wbudowana do notebooka Lifebook E-4010 Centrino - również bardzo dobrze, ale to chyba zasługa głównie anteny,
- karta Compact Flash Wireless LAN CF Adapter firmy i-Tec - bez zastrzeżeń, chociaż strony internetowe potrafią otwierać się bardzo powoli...

perla:: wybierając kartę CF zwróć również uwagę na pobór energii!
Pozdrawiam,
biblo

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 09, 2003, 11:20:55 »
Programów typu WiFi Sniffer jest kilka. Możesz sobie ściągnąć np. darmowy Pocket Warrior którego ja używam.

Jacek Kapela
www.palmtops.com.pl

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 09, 2003, 11:50:32 »
Porownywalem przed chwilą zasiegi obu kart DLINK (PCMCIA i CF).
CF w obrebie mieszkania (ok 70 m kw, kilka scian) 100 % w zasadzie w kazdym zakatku. NAtomiast po ok 10-15 m (beton, inny pion) dosyc gwaltownie traci zasieg, szybciej o ok 30 % od PCMCIA.
Do niektorych PCMCIA dodawane lub dokupywane sa nakladki-anteny w postaci 2 skrzydelek. Czy ktos to w kraju spotkał i jakie to daje praktyczne powiekszenie zasiegu ?

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 09, 2003, 17:28:10 »
OK
teraz by się przydał, dla porównania, test wbudowanych karta WiFi w niektóre PPC. Ciekaw jestem jak to jest. Czy wierzyć, że sie kupuje coś dobrego kupując PPC z WiFi czy wręcz przeciwnie kupic PPC bez karty i dokupic sobie taką jaka nas zadawala. Warto było by się tego dowiedzieć zanim sie kupi nowy PPC z lub bez WiFi na pokładzie.  

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 09, 2003, 20:18:47 »
No można to zrobić mając do dyspozycji PPC z i bez WiFi na pokładzie.
Osobiście raczej wątpie w bezstronność czasopim czy też producenta. Wolał bym test taki jaki Wy, drodzy koledzy, przeprowadziliście, czyli test usera. Moze Jacek K miał by taką możliwość, albo Admin Jakub?
Akurat nikt z moich znajomych nie ma PPC z WiFi na pokładzie bo kartę WiFi na CF bedę miałniebawem w zasiegu ręki od znajomego.
Ludzie się napalają i nie wiedzą co kupić.
Sam jestem przed takim dylematem:
- Nowy PPC z WiFi
- tylko WiFi do mojego Looxa.
Oto jest pytanie!
:mysli:

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 09, 2003, 20:37:55 »
Jesli masz Looxa to bym sie nie zastanawial i kupil tylko karte. A za rok-dwa jak Ci sie znudzi beda juz PDA z wbudowanym GPS-em i Bog wie z czym jeszcze.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 09, 2003, 23:09:11 »
Moge zrobic mini test... a nawet duzy. Tylko wymyslcie mi procedure testowa i bedzie git :)

W przyszlym tygodniu moge sprawdzic swojego 5450 i swojego 4150 :) (jak tylko dotrze). mam tez karte CF WiFi Symbola wiec na iPAQu 2210 kumpla tez sobie to sprawdze. Mam w domu AP Dlinka i Linksysa ... tylko w domu bede dopiero w przyszly weekend. Ale procedura ... procedura ... i jeszcze raz procedura.

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 08, 2003, 19:38:45 »
No i nadal nie wiem jaką CF WiFi  kupić do Loox-a. Jakieś typy?

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 08, 2003, 20:05:57 »
Wysłałem kiedys Kubie moje własne obserwacje oraz wyniko mojego własnego sledztwa związanego ze zmianą systemu z 2002 na 2003 pod Loxoem własnie oraz jego współpracy z karta WiFi Planet.
Oto co znalazłem w Internecie i przećwiczyłem na własnym organixmie mojego Looxa oraz iPAQa2215:
Kupiłem sobie kartę Planet WL3600:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=5082
Pod 2002 było OK ale po przeinstalowaniu na 2003 powstał problem bo karta nie była widziana na sterownikach z 2002.
Zaczołem szukac pomocy. Najpier mail do chińczyków. Oni mi napisali że mają problem ze sterownikami i że karta jest na chipsecie firmy Intersil. No to odpaliłem Google i ... zaczołem szukać. Okazało się że ten sam chipset jest w kartach WLan następujących firm:
- Asus WL-110
- D-Link  DCF-660W
- TRENDnet TEW-222CF
- BlueProton
no i Planet
Tych 5 producentów jestem pewien i w wypadku Planet-a oraz TRENDnet-a wymiana sterowników na D-Linkowe lub Asusowe daje 100% poprawę w postaci działania karty pod WM2003. Jedyne co trzeba zrobic to najpier zainstalowac oryginalne sterowniki i zaraz potem wgrać sterowniki od Asusa lub D-Linka. Moja karta Przedstawia się jako Asus i działa dobrze!
Jesli ktoś z was jest zadowolony z karty Asusa lub wspomnianego D-Linka to może śmiało kupic sobie Planeta czy bliźniaczego TRENDneta.
Karty Planet-a oraz TRENDnet-a miałem we własnych rekach więc jest to wiadomiść pewna, co do tych sterowników.  :proud:

Tyle moge wam powiedzieć na ten temat. Nie szperałem dalej ilu innych producentów jeszcze korzysta z tego chipseta.
Fajnie, nie?
;)

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 08, 2003, 21:06:06 »
Ja doloze pare uwag nt. praktycznych zasiegow i pewnosci dzialania. Na codzien uzywam DCF-660W Dlinka laczacego sie do Access Pointa Linksys WAP-11. Dziala stabilnie, bez zwisow. Jedynie nie bardzo mozna polegac na prostym i szybkim przydziale DHCP. Jesli natomiast wpisze sie stale IP, DNS to jest ok.
No ale od tyg. mam mozliwosc testowania rouera Dlink DI-614, ktory ma AP wi-fi i daje mozliwosc podpiecia sie do Neo (PPP0e).
Otoz w porownaniu z Linksysem lacznosc bezprzwodowa Dlink-dlink jest gorsza. Mniejszy zasieg, ogolnie mniejsza stabilnosc. Rowniez przydzial DHCP nie jest lepszy.
Tak wiec te moje spostrzezenia potwierdzaja jak trudno o jednoznaczne wnioski na temat jakosci sprzetu wifi.

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 08, 2003, 21:20:40 »
A ja jestem ciągle ciekaw porównania miedzy WiFi wbudowanym np. 4150 i którąś z kart na CF. A swoją drogą ... wiadomo na jakim chipsecie działają karty w 4150 i 5550?

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 09, 2003, 14:50:00 »
perla: oceniles nie sprzet, ale anteny :) Linksys w standarcie ma anteny o zysku 5dBi a D-link 3 dBi

RoSulek

*

Offline przygod

• 370
    • http://www.przygod.eu
  • Sprzęt: za często się to zmienia:)
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 09, 2003, 19:28:41 »
Ja dodam tylko że także korzystam ze sprzętu Dlink DI-614+  podpietego do neostrady+.  DHCP dziła beż żadnych problemów. Zwisów miał co prawda kilka ale po sprawdzeniu okazało się że to wina niepoprawnie skonfigurowanej jednej z kart która zaśmiecała wlan:)  Od tego czasu stoi sobie jak stał bez żadnych zwisów (jest nawet podpiety po UPS).  Co do zasięgu to tez można trochę wyjaśnić. Wszytko po prostu zależy od anten i staranności wykonania połączeń (antena-kabel,kabel-ap i ewentualnie jakies przejściówki ). Dla przykładu ja będąc ok 150m (drugi koniec bloku) od AP mam jakość połączenia 100% a moc sygnału na poziomie 65%, sygnał/szum na poziomie -35 dB.

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 09, 2003, 20:52:12 »
Ale Ty stosujesz zewnetrzną antenę ? Ja robiłem te porównania na standardowych antenach. Dlinka ostatnio rowniez podpiąłem do Neo. Oczywiscie ze dziala, przydziela DHCP, szczegolnie bez problemu w stacjonarnych pC-tach i wi-fi pcmcia (tez Dlink ) ale  z CF niezbyt pewnie. Po prostu,  eksploatujac  Linksysa i Dlinka, wieksze zaufanie mam do Linksysa.

*

Offline przygod

• 370
    • http://www.przygod.eu
  • Sprzęt: za często się to zmienia:)
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 09, 2003, 22:08:19 »
Oczywiście że antena przy AP jest zewnętrzna. Jest to antena dookólna 16dB. Te stadartowe nadają się tylko do małych zasięgów (biura, mieszkania) i producenci AP się raczej z tym nie kryją. Co do samych kart to rozróżnianie na miejsce montowania niezbyt ma sens w przypadku pecetów. O ile karty na cf jeszcze się czymś różnią od pozostałych to te do PC są zazwyczaj tylko formą dopasowania do innego złącza. Dla przykładu karty Dlink w wersji pci są to tak naprawde karty mini-pci z dodana przejściówką:) Inna ciekawostaka to to że po rozłorzeniu jednej z kart PCMCIA dlinka znależliśmy ze znajomym złącze do podłączenia zewnętrznej anteny identyczne do tych na mini PCI. Kolejna z ciekawostek to fakt że często nawet po rozkręceniu AP znajdziemy tam po prostu kartę wifi na złączu PCMCIA.

Co do zaufania to ja stosując już produkty kilku firm produkujących wifi narazie nie zraziłem się znacząco do żadnej z nich.

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 09, 2003, 23:30:34 »
W domku jednorodzinnym mam AP Linksysa WRT54G podpiętego do Neo i widzę jednak że muszę sygnał wzmocnić antaną dookólną. Może  jakieś typy

*

Offline lachutm

• **
  • 187
  • Sprzęt: iPAQ hx4700 i iPAQ 510 Voice Messenger
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 18, 2003, 02:44:38 »
Ostatno nabyłem karte WiFi Soceta na SD. I nie wiem czy nadmierne wydzielanie się ciepła z okolic gniazda SD i samej karty jest normalnym zjawiskiem. Karta dziala narazie dobrze nie mam z nia jakichś problemow ale zastanawia mnie to ciepło. I czy sa jakies programy wyszukujace AP wspólpracujace z tą kartą?

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 18, 2003, 21:35:45 »
Spawdz Pocket Warrior o ktorym powyzej. Z Dlinkiem dziala bez zarzutu.

*

Offline lachutm

• **
  • 187
  • Sprzęt: iPAQ hx4700 i iPAQ 510 Voice Messenger
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 21, 2003, 17:13:55 »
Niestety Pocket Warrior nie działa z ta karta wogóle jej nie wykrywa, chyba że są jakies dodatkowe sterowniki.

« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 22, 2003, 12:24:56 »
no wlasnie, mi tez by sie cos przydalo w stylu pocket warior tylko ze ja mam simpada sl4 z win ce.net i pocket warior mi niby odpala ale nic nie pokazuje. Ma ktos jakis programik ktory dziala podobnie jak pocket warior -ale taki zebychodzil pod win ce.net lub hpc2000?

« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 24, 2004, 13:53:46 »
Z jak wygląda sprawa na otwartym terenie w bezpośredniej widoczności AP ? Taki np. Netgear na CF będzie działać ok. 300 m ?

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 25, 2004, 21:13:51 »
Bez dodatkowej zewnetrznej anteny podpietej do Access Pointa nie sadze.  Jesli bedzie to taka lacznosc moze byc niestabilna, bo zmienny poziom sygnalu i  szumu. Musisz sprawdzic (niestety).

*

Offline iwi

• **
  • 240
    • http://www.inmo.com.pl/gps
PDA + WIFI z antena zewnętrzną
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 27, 2006, 10:19:03 »
Witam.
Mam pytanie, na które nie znalazlem jeszcze odpowiedzi.
Chce teraz zmienic moje MIO168 na jakis lepszy model, ale przydalby mi sie do pracy PDA z WIFI i mozliwoscia podlaczenia anteny zewnetrznej do pomiarow. Dobrze zeby taka karta pracowala z NetStumblerem, ale niekoniecznie, bo pewnie sa inne programy ktore maja podobna funkcjonalnosc.
Czy myslec o MIOP350 z siecia WLAN na SD? P550 ma WIFI, ale nie ma wyjscia na antene. Asys V636 tak samo.
Maze ktos spotkal sie z WIFI na SD z wyjsciem na antene, lub jakis PDA z takim wyjsciem
Dzieki

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 27, 2006, 12:29:41 »
Pda nie mają wyjść na antenę wifi, chyba że sobie sam dorobisz. Ja sobie do axima dorobiłem (zobacz dział ogólne) i z anteną zasięg jest niezły. Jednak bez anteny też nieźle działa. Jakieś 15m od AP linsysa i po drodze pełno ścian  i sygnał ma okolo -67dB więc spoko. NetStumblera na pda nie ma tylko MiniStumbler ale on nie działa z wbudowanymi modułami wifi :( Podobną funkcjonalność ma wififofum tylko bardziej okrojoną.
Are you shpongled?

*

Offline iwi

• **
  • 240
    • http://www.inmo.com.pl/gps
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 27, 2006, 23:14:42 »
Dzieki za odp. Widzialem Twoj wyczyn. Jednak szukam czegos gotowego. Myslalem o zakupie P350 i do tego na SD WIFI z zew antena. Ale nie wiem czy w ogole istnieja takie moduly