Jakie osciagaliscie transfery na hotspotach?

• 7 Odpowiedzi
  • 1405 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 21, 2004, 17:28:25 »
Dzisiaj testowalem hotspota w Bielsku-Białej:

Centrum Handlowe "Sarni Stok" ul. Sarni Stok 2

Download: 246 kB/s
Upload: 26 kB/s

tak jakby byl wpiety DSL2 :) ale fajnie smigalo.

Bylem tez w Brackiej w Bielsku. Chodzilo wolniej:

Download: 50 kB/s
Upload: 15 kB/s

ale to i tak jak na hotspota duuuzo :)
gorzej zawsze bylo na hotspotach np. we Wroclawiu (Rynek)
pewnie wieksze obciazenie

Dialog: ledwo co dzialal

a na 123wifi wyciagalem 20-30 kB/s

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 21, 2004, 21:11:48 »
Hotspot PLUS-a w Galerii Mokotow w W-wie, najczesciej mialem transfer  Download 350-380 a raz ok 490 kb/sek

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 21, 2004, 23:03:28 »
Z tego co mi wiadomo infastruktura sieci Plus GSM, nie pozwala na osiagniecie takich predkosci. Po drugie zawsze priorytetem sa rozmowy telefoniczne. Kiedys udalo Nam sie zapchac Hotspota Plusa na lotnisku we Wroclawiu, dzwoniac chyba rownoczescie z 5-6 telefonow. Hotspot nie dzialal (transfer spadl do zera). Rozmawialem kiedys z montazysta z Plusa (hotspotow) to mowil ze max predkosc jaka mozna uzyskac to 2MB na kliku kanalach (ok 250 kB/s). Ale i tak nie wykorzystuja calego pasma, poniewaz dochodza rozmowy. Ich siec jest przystosowana do rozmow, a nie do internetu. Fajnie jakby GPRS albo UMC dzialal z taka predkoscia :)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 21, 2004, 23:17:34 »
Mowimy o hotspotach WLAN, a nie o polaczeniu przez telefon komorkowy :D

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 21, 2004, 23:19:20 »
Zaraz, zaraz xray a jaka jest roznica miedzy kb/s a kbps? Wg mnie zadna bo to znaczy dokladnie to samo. Roznica by byla gdyby perla napisał kB/s.

Jesli cos sie zmienilo w oznaczeniach bitow i Bajtow to dajcie znac bo moze przespalem ten okres.

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 22, 2004, 00:44:27 »
Maap, faktycznie masz racje... sorka to ja sie rozpedzilem i zle napisalem (cos dzisiaj ciezko mysle, zgubilem SHIFT)

Wszystkie TRANSFERY NAPISALEM w kB/s a nie w kb/s
juz poprawiam

jakby mialo byc kbps, to download byl 1950 kbps

zwracam honor :)

Jakub: tak, ale PLUS GSM doprowadza lacze internetowe ze swojej sieci szkieletowej, nie korzysta z innych providerow (np. Tepsy czy Pro Futuro), wiec "ich internet" tez leci w powietrzu :)

A pozniej z platformy hotspota leci na 2,4 lub 5 GHz czyli WLAN

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 22, 2004, 08:48:28 »
Nojest różnica między kbps a kB/s
Jedno oznacza szybkość w stylu "modemowym" czyli bity na sekunde a druga to jednostka "komputerowa" czyli bajty na sekundę. Jak każdy (chyba ;) )  wie 1 bajt = 8 bitów czyli szybkość w kbitach trzeba podzielić przez 8 aby uzyskać szybkość w kbajtach. Poza tym to rzeczywiście to samo :))

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 22, 2004, 08:55:26 »
Cytat: xray
Napewno kb/s ?? Nie podajesz w kbps

Z tego co mi wiadomo infastruktura sieci Plus GSM, nie pozwala na osiagniecie takich predkosci.
Rozmawialem kiedys z montazysta z Plusa (hotspotow) to mowil ze max predkosc jaka mozna uzyskac to 2MB na kliku kanalach (ok 250 kB/s).
 :)
Zeby bylo jasno mowimy o kilobitach. Te predkości uzyskiwałem w poczatkowym /jeszcze darmowym / okresie i mierzyłem średnim czasem dostepu do polskich stron przez www.numion.com

Myslę,  że w takich obiektach jak Galeria sa serwery proxy i dlatego czasy dostepu są /lub były/ tak dobre. Istotnie pózniej było juz mniej ale na oko było więcej widac uzytkowników 'darmochy' siedzących z PDA i notebokami w knajpeczkach.