jaki router kupic ?

• 11 Odpowiedzi
  • 4448 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline konrads6

• **
  • 225
  • Sprzęt: HTC Evo 3D
jaki router kupic ?
« dnia: Listopad 01, 2009, 14:09:00 »
Witam.
Zastanawiam sie jaki router kupic, chce podlaczyc do niego HTC WIZARD'a przez WI-Fi i tylko tyle(i aby byl dobry zasieg on ok 10-20m), nie musi byc jakis super mocny. Najlepiej abyscie (jesli mozecie) podac mi link na allegro lub co np. wpisac w wyszukiwarke aby znalezc pasujace routery bo kompletnie nie wiem jaki kupic. Mam neostrade. A moze da sie jakos przez karte wi-fi udostepniac ? nie wiem, bo sie na tym nie znam
dzieki za pomoc

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Odp: jaki router kupic ?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 01, 2009, 17:25:07 »
Każdy router WiFi ma zasięg do 100m (w szczerym polu w linii prostej, przy braku zakłóceń z innych sieci). Routerów do NEO masz sporo, generalnie trzymaj się znanych firm, choć i Pentagram czy TPlink robią znośne urządzenia. Generalnie i mniej zapłacisz, tym więcej problemów możesz się spodziewać (zawieszenia, dziwne przerwy w działaniu, spowolnienie przy dużym obciążeniu).
I warto kupić coś, co jednak ma wystające anteny.
Przy tych wymaganiach które podałeś - trudno pomóc coś więcej. Nie podałeś nawet limitu ceny.

Co do karty sieciowej - tak, można użyć karty wifi z komputera do udostępnienia internetu dalej. Szukaj funkcji "Udostępnianie połączenia sieciowego" w helpie Windows, jeżeli używasz Windows - tego też nie wiemy (jak jednak W, to nie zapomnij powiedzieć, którego :)
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline konrads6

• **
  • 225
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 01, 2009, 18:57:44 »
Każdy router WiFi ma zasięg do 100m (w szczerym polu w linii prostej, przy braku zakłóceń z innych sieci). Routerów do NEO masz sporo, generalnie trzymaj się znanych firm, choć i Pentagram czy TPlink robią znośne urządzenia. Generalnie i mniej zapłacisz, tym więcej problemów możesz się spodziewać (zawieszenia, dziwne przerwy w działaniu, spowolnienie przy dużym obciążeniu).
I warto kupić coś, co jednak ma wystające anteny.
Przy tych wymaganiach które podałeś - trudno pomóc coś więcej. Nie podałeś nawet limitu ceny.

Co do karty sieciowej - tak, można użyć karty wifi z komputera do udostępnienia internetu dalej. Szukaj funkcji "Udostępnianie połączenia sieciowego" w helpie Windows, jeżeli używasz Windows - tego też nie wiemy (jak jednak W, to nie zapomnij powiedzieć, którego :)
mam windows xp proffesional sp 3. a wlasnie patrze to karty wi-fi sa tansze a routery po 100zl chodzą a mi potrzebne tylko do wizarda. czy wlasnie przez karte wi-fi(udostepnianie) dobrze internet by chodzil i czy by nie przerywalo, tak jak pisalem na 10-15m? bo tylko do surfowania po stronkach mi potrzebny bo obecnie to pakiety GSM kupowałem ale skoro komp i tak caly czas chodzi to strata kasy.

PS: a ten jest dobry http://allegro.pl/item799849314_netgear_wg121_54mbit_fvat_prism54_moc_100mw.html
czy moze ten ?
http://allegro.pl/item793018434_pentagram_hornet_wi_fi_usb_6122_12_5_lat_gwarancji.html
prosze o pomoc, bo jutro musze cos z tego wybrac
« Ostatnia zmiana: Listopad 02, 2009, 19:53:37 wysłana przez konrads6 »

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 02, 2009, 20:27:21 »
W zasadzie jak kupujesz kartę, to już nie istotne jaką - ważne, żeby była sprawna (działała). Udostępnianie netu działa na tyle niezawodnie, na ile sterowniki do tej karty są niezawodne i na ile sam Windows jest niezawodny. Czyli w porównaniu z kiepskim nawet routerem - średnio. Poza tym komputer musi chodzić cały czas. A w przypadku routera działanie PDA nie zależy od niego, a dodatkowo można bez wysiłku podłączyć kolejne komputery i PDA w razie czego. No i sieć AdHoc jest z natury nieco bardziej awaryjna i ma mniej możliwości (choćby zabezpieczenia - dostępny jest tylko WEP) niż w przypadku sieci z access pointem (który stanowi część każdego routera WiFi) działającej w trybie infrastruktury. (Choć sterowniki do niektórych kart WiFi potrafią przełączyć te karty w tryb pracy pełnoprawnego access pointa - warto zainteresować się takimi kartami).
Niektóre urządzenia nie potrafią się łączyć z sieciami AdHoc - np. wszystkie z Androidem (Wizard z Windows Mobile nie ma tego problemu).
Ale uprzedzając pytania - tak, generalnie to działa i na początek nadaje się do użytku.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline konrads6

• **
  • 225
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 06, 2009, 20:31:40 »
kupilem taka:
http://allegro.pl/item794739645_pentagram_hornet_wi_fi_usb_p6122_12_gratis.html
uzywana, na gwarancji + gra gratis
mam nadzieje ze jest dobra
Napisane: Listopad 03, 2009, 14:54:35
moze mi ktos pomoc ?
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=149234.msg1139128#msg1139128
ustawiam AP i wszystko wd. instrukcji i raz wizard widzial siec, lecz gdy sie chcial polaczyc to "disconnect" i juz ni polaczyl sie ani razu.
Prosze o pomoc bo karta mruga ta dioda a wizard jej nie widzi.
dzieki

*

Offline mysha7

• 32
  • Sprzęt: HTC HD2, n6630
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 24, 2009, 18:05:51 »
Podłącze się do kolegi, otóż zakupiłem (jeszcze nie dostałem tytn 2) i do tego chciał bym mieć wi-fi w domu.
Mam neostradę 1mb ale na starym modemie. Umowę mam jeszcze do wakacji więc chciałbym dokupić do tego router z wi-fi abym miał połączenie z tytn2 i połączenie przez kabelek z PC bo nie ma karty wi-fi.
Czy dzięki takiemu sprzętowi to mi się uda? http://allegro.pl/item796421980_router_wifi_ap_wds_kablowka_dsl_tp_link_tl_wr340g.html 

Dodam że mam jeszcze laptopa z mobilnym internetem z play 5gb limitu w laptopie jest karta WI-FI więc jak limit z play by się skończył mógłbym się podłączyć pod Neostrada? 
Istnieje możliwość podłączenia 3 urządzeń jednocześnie? PC-kabelkiem, laptop-wi-fi i PPC-wi-fi?
Interesuje mnie zasięg w pokoju ewentualnie w reszcie mieszkania. w Lini prostej max 20m

Czekam na odpowiedz.
Może macie coś lepszego? Byle nie drogie xD
HD2
NAND: WM 6.5 3.14
SD:EVO Carbon Remix V0.6
Radio 2.15.50.14

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 25, 2009, 11:57:47 »
Nie, ten router jest do internetu podawanego przez sieć Ethernet gniazdem RJ45. Ty potrzebujesz router z wbudowanym modemem ADSL.
Do routera wifi możesz podłączyć tyle urządzeń, ile masz adresów IP - przy domyślnej konfiguracji jest to zwykle 253 urządzenia (Choć zwykle przy intensywnym ruchu można "zapchać" router nawet jednym urządzeniem - np. za pomocą źle skonfigurowanego klienta p2p).

Ale napisałeś o "przełączaniu się" między neostradą a internetem z Play - nie bardzo rozumiem jak to sobie wyobrażasz. O ile nie chcesz udostępniać internetu z laptopa, to nie będzie problemu.

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 25, 2009, 13:18:04 »
kwestia co nazywamy "starym modemem do neostrady"
jeśli masz modem podłączany do komputera przez usb to jest tak jak napisał Jakub
jeśli masz jeszcze starszy modem który dawano do usługi neostrada przed epoką tych na usb to wystarczy zwyczajny router bez wbudowanego modemu adsl podłączony właśnie kablem sieciowym na RJ45 (ja tak mam)

*

Offline mysha7

• 32
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 25, 2009, 20:15:00 »

Ale napisałeś o "przełączaniu się" między neostradą a internetem z Play - nie bardzo rozumiem jak to sobie wyobrażasz. O ile nie chcesz udostępniać internetu z laptopa, to nie będzie problemu.

Chodzi o to że jak się transfer na laptopku skończy z play 5 gb to czy będę mógł podłączyć laptopka do wi-fi?

A modem mam sagem fast 800 czyli już na usb. Mogli byście mi polecić jakiś router w tej cenie?
HD2
Radio 2.15.50.14

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 25, 2009, 21:29:15 »
Tak, bez problemu będziesz się mógł przełączać w ten sposób.
Modem na USB się do niczego nie przyda.
Routerów: szukaj czegokolwiek, co jest routerem ADSL. Znajdziesz pewnie od 60-70 PLN w zwyż.

*

Offline mysha7

• 32
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 25, 2009, 23:20:48 »
Dzięki :ok:
HD2
Radio 2.15.50.14

*

Offline Ahmed

• **
  • 241
    • Moje małe FortPolio
  • Sprzęt: Smart devices: Casio Cassiopeia A11 > NEC Mobile Pro 780 > Nokia 9110i > Handspring + modół GPS Samsung Omnia, HTC Universal, Samsung i780 (żony)
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 25, 2009, 23:51:11 »
osoiscie polecam netgear'a resetowalem go tylko raz po zmianie oprogramowania, pozatym jezeli chodzi o konfiguracje ma opcje automatycznego ustawienia, tak ze wystarczy wpisac haslo i login od neo i juz, poza tym ma sporo opcji konfiguracji. koszt okolo 150PLN w MM.