Jak zrobić zeby chodził net na wifi w acer n35

• 37 Odpowiedzi
  • 11431 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 15, 2005, 23:57:28 »
Chodzi mi żebym mógł korzystać z internetu dostaroczanego przez air bites w warszawie. Mam internet w komie od tego dostawcy i chce zeby moj acer n35 z karta wifi tez smigal w necie :) Pomocy koledzy!

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 16, 2005, 02:49:14 »
chcesz miec net niezaleznie czy przez komputer?
rozumiem, ze posiadasz modem kablowy?

jak niezaleznie to musisz kupic router WiFi - polecam Linksysa - i koniec - nawet jesli u operatora musisz podawac adres karty sieciowej to praktycznie kazdy dobry sprzet ma w opcjach ustawienie "MAC Address Clone"

jesli przez komputer (musi byc oczywiscie wlaczony) to mozesz poczytac to
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=17746&od=0

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 24, 2005, 01:27:31 »
no wieć tak: pod dsl podlaczone mam pudelko z antenką i druga natenka jest w pc ( net jest do pc dopraowadzany bezprzewodowo) Chciałbym żeby mi net chodził nie tylko na pc ale i na pda. Zakrecony mój post - wiem - ale nie kumam na razie nic z wifi :D Pomóż...

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 24, 2005, 01:59:11 »
no to domyslam sie, ze to pudelko to wlasnie bezprzewodowy punkt dostepowy/router - w takim razie gdzie jest problem? masz wlaczone szyfrowanie? masz ustawiona filtracje adresow? masz ustawiona predkosc g? masz cos napisane na tym pudelku? jakas firma? symbol? to twoje czy operatora i oni ci konfigurowali?

jesli to standardowy router to musisz otworzyc przegladarke internetowa i wpisz 192.168.1.1 - powinienies sie dostac do menu routera - jesli nic nie miales ustawioane to jesli pojawi sie pytanie o login i password wpisz administrator

no w ciemno nie bede pisal wiecej

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 24, 2005, 09:24:37 »
Dzieki wielkie za zainteresowanie!!!
Sprawa wyglada tak, ze beda montowac mi zestaw dopiero jutro ale znajac zycie to cos zaszyfruja, pomącą itd. Na razie mialem tylko zestaw testowy i nie moglem sprawdzic w pda bo karty nie mialem. Jutro przychodza i chcialbym poprostu wiedziec jak z nimi gadac zeby mi chodzilo tez na pda (juz mam karte wifi). Firma instalujaca to "air bites".
Instalaca polega na tym ze pod dsl podlaczaja jakies puedelko z antenaka i do pc wsachdzaja drugą antenkę (wymagają USB).
Aż takim strasznym laikiem nie jestem - nazywam sprzet pudełkiem bo nie wiem czy to router bo jescze nie mam tego w domu wiec nie widze :) Ale zalezalo mi na dostepie do netu via wifi bo chce korzyastac z pda rownie czesto jak z pc :)

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 24, 2005, 09:33:56 »
najwazniejsze sa 3 rzeczy: (jesli oczywiscie beda to ustawiali bo domyslnie wszystko powinno chodzic automatycznie - a powinni rowniez po to zeby nikt sie nie podlaczyl do twojej sieci)

1. filtracja adresow MAC karty sieciowej - musza wpisac adresy wszystkich kart, ktore beda sie laczyc - np. PC + PDA
2. szyfrowanie transmisji - jesli zostanie ustawione to pamietaj o wpisaniu hasla i wybraniu odpowiedniego trybu np. WPA
3. rodzaj transmisji - najlepiej na AUTO lub MIXED bo wtedy komp moze chodzic z maksymalna predkoscia w trybie 802.11g a PDA w trybie 802.11b - jesli nie bedzie takiej opcji to w najgorszym przypadku musi byc 802.11b - jesli bedzie ustawione 802.11g to PDA nie pojdzie

aha - no i na koniec ustawienie hasla dostepu do routera oraz ewentualnie zmiana domyslnego SSID, zeby nikt tam nie grzebal :D

*

Offline robo

• 376
  • Sprzęt: SGN
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 24, 2005, 09:46:09 »
Cytat: shadoon
... Firma instalujaca to "air bites"....
Cytat z działu pomocy ww firmy:
"Mam w domu więcej niż jeden komputer. Czy płacąc air bites Polska jeden abonament mogę podłączyć Internet do wszystkich komputerów w moim mieszkaniu?
Nasza usługa przeznaczona jest wyłącznie na jeden komputer. W przypadku kilku,  konieczne jest wykupienie abonamentu na każdy osobno.
To był główny powód który spowodował, że straciłem zainteresowanie dla usług tego dostawcy. Dziś rzadko w którym mieszkaniu korzysta się tylko z jednego urządzenia.
Biorąc pod uwagę politykę firmy obawiam się, że będziesz miał problemy z udostępnieniem internetu na PDA przez wifi.
pozdr.
robo.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 24, 2005, 09:50:03 »
dlatego najlpiej zamowic po prostu sygnal do domu kablem, a router kupic we wlasnym zakresie - kazdy pozadny model ma klonowanie adresu MAC - wpisujesz tu adres karty sieciowej, ktory podajesz operatorowi i koniec - po domu sygnal rozsylasz na wlasna reke do tylu kompow do ilu chcesz, a operator nawet o tym nie wie

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 24, 2005, 11:14:07 »
czyli jest mozliwosc ze bede mial w airbites sygnal w domu na kilku urzadzeniach :D Co trzeba dokupic?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 24, 2005, 20:40:39 »
potrzebujesz tylko dobry router - polecam firme Linksys a jesli chodzi o model to np. WRT54G - sam taki mam i jestem bardzo zadowolony
cena 250 - 300 zl
http://www.allegro.pl/search.php?string=WRT54G&category=4413&location_radio=2&st=gtext&buy=1&listing_sel=2&listing_interval=7&order=p&buy=1

*

Offline robo

• 376
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 24, 2005, 21:18:15 »
lipciopda to nie tak ...  
Air bites dostarcza internet przez własny router wifi z modemem dsl. Sygnał do odbiorcy dostarczają linią telefoniczną korzystając z istniejącej lub we własnym zakresie ( jak neo ) i do tej lini podpinają swój router wifi z modem dsl ( za złotówkę ). Przypuszczam, że dostarczony modem jest skonfigurowany i nie jest możliwa administracja tegoż przez odbiorcę. Tym samym nie da się go zastąpić swoim zamiennikiem nie mając danych umożliwiających zalogowanie się modemu do sieci. Głowy sobie nie dam uciąć, ale to jedyne logiczne rozwiązanie gdy zastrzegają sobie możliwość podłączenia tylko jednego komputera.
To raz, a po drugie wydaje mi się, że dzielenie łącza na inne urządzenia jest nieuczciwe w sytuacji kiedy dostawca zastrzega sobie, że udostępnia internet dla jednego komputera. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem takiej polityki firmy, bo jak wczesniej pisałem rzadko w którym gospodarstwie domowym w którym korzysta się z komputera jest jest jeden komputer czy inne urządzenie podłączane do internetu a dostawcy nie powinno robić różnicy czy do sieci podłączony jest jeden czy pięc komputerów skoro i tak limituje przepływ danych i szybkość. Jednak zwalczyć takie zjawiko będąc w zgodzie z sumieniem można jedynie nie podpisując umowy z takimi dostawcami i korzystając z alternatyw, a nie podpinając swoje urządzenia nielegalnie. Ale to tylko moje zdanie.
pozdr.
robo

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 24, 2005, 21:33:34 »
no dobra - ale to czy nie mozna sobie u nich zamowic internetu kablowego - zalozmy, ze nie chce WiFi w domu - przychodza, podlaczaja PC, a po ich wyjsciu kupujesz odpowiedni router i podlaczasz? akurat uwazam, ze pobieranie oplat za kazdy komputer oddzielne przy cenach internetu w Polsce nie jest w porzadku w stosunku do klienta i nie mam nic przeciwko takiej praktyce...

nie dosc, ze wyjdzie taniej - bo pewnie za ten ich router jest jakas oplata za dzierzawe - to bedzie tak jak wlasciciel chce - neostrada dziala w ten sposob slicznie (niech przyniosa tylko sam modem)

*

Offline robo

• 376
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 24, 2005, 22:10:11 »
Nie dostarczają internetu inaczej jak dsl...zresztą sam zobacz: http://www.airbites.net.pl. Też uważam, ze takie praktyki nie sa w porządku. Nie mniej jednak nie są jedynymi na rynku a z takimi praktykami wyginą jak mamuty ;). W miejscach gdzie jest kablowa sieć TV nie ma problemu, bo internet udostępniany jest przez sieć kablową na znacznie korzystniejszych warunkach. W pozostałych miejscach pojawiają się właśnie takie rodzynki jak air bites, tpsa z neo lub SDI (na wymarciu) lub sieci radiowe. Neostarada jedak dopuszcza podział łącza w ramach jednego gospodarstwa. Sam korzystam jeszcze z SDI. Chyba nie ma łącza z gorszym stosunkiem szybkości do ceny, jednak w szczycie mam podłaczone 6 urządzeń i to w zgodzie z umową. Nie korzystam z p2p, rzadko ściągam większe pliki a z kolei stały nr IP umożliwia założenie bez problemu serwera www czy ftp co ma swoje zalety ;). Nie mniej intensywnie szukam alternatywy dlatego przygladałem się też air bites i choć ceny mają przystępne to ograniczenia do jednego komputera w moich oczach firmę dyskwalifikują.
pozdr.
robo

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 24, 2005, 23:37:27 »
znalazlem na jakimś forum:

"...Aktualnie juz haslo mam. Rzecz w tym ze oni na 99% haslo zakladaja zawsze zdalnie. Wiec kazdy kto wie co robi zaraz po zamknieciu drzwi za instalatorem powinien wladowac sie na 192.168.1.1 i zrobic sobie forward kilku-kilkunastu portow. Nie ma nigdzie ze tego nie wolno wiec zachecam  "

"...Dobra wiadomosc dla tych co maja AB a nie maja portow  Wpialem sie w router wifi zwykla sieciowka (nie wifi). I okazuje sie ze sprzet ma wlaczony UPnP z pelnym dostepem. Wystarczy w polaczeniach wybrac wlasciwosci polaczenia i mozna sobie porty dodac !!  Wlasnie sprawdzilem na emulcu i mam highid (wczesniej low). Super maja adminow goscie z AB  Ponadto nie ma sprawdzania po MACu tego co zostalo wpiete, wiec teoretycznie mozna rozdzielic sygnal jak sie chce (oczywiscie nie bedziemy tego robic bo to sprzeczne z regulaminem)".

"...IP też wewnętrzne, ale jeśli jesteś "pierwszy" to masz spore szanse na przekierowanie sobie portów"

Mam pytanie jak zrobić zeby przekierowac sobie te porty?
Mam modem dsl siemensa speedstreem a jutro przynoszą mi ponoć Router Linksys WRT54G :D I chce wiedizec jak z nimi gadać albo co mam  zrobic po ich wyjsciu zanim mi zahasluja zdalnie - zeby miec net na cholernym pda pod katą wifi specteca!
Szybko pomóżciue bo przychodzą w piątek przez 14 ;)

[Dodano: 2005-11-24 23:39:12]
 a propos "wladowac sie na 192.168.1.1 i zrobic sobie forward kilku-kilkunastu portow. Nie ma nigdzie ze tego nie wolno wiec zachecam"  - tego nie kumam jak to zrobic.

Mam wszystkie hasla i adresy pod dsl.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 25, 2005, 00:04:20 »
po czyms takim ja bym sobie darowal ta firme...
http://www.airbites.net.pl/pl/rejestracja.php?id=27

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 26, 2005, 21:47:08 »
Mam wifi przez router linksysa,net dostarcza air bites. PDA to acer n35 z kartą wifi spectec. Mam najnowsze stery do karty ze strony producenta. Zestaw nie chca sie polaczyc z netem a programik do karty moja siec widzi - jest dostępna, sygnal ok 89%, jakość 99.
Pomózcie mi jak to skonfiogurować... bo mnie szlag trafia
W hotspotach na mieście wszystko jest ok. Ni moge tylko podłączyć się pod mój router z wifi linksysa... Jak to zrobić - ktoś wie?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 26, 2005, 21:52:11 »
a jak wygladala wizyta panow z air bites? co ci podlaczyli i co mowili?

przestan zakladac kilka takich samych watkow i dopisywac to samo gdzie popadnie...

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 26, 2005, 22:38:10 »
przynieśli mi wrt54GS - mam zabroniony dostep ale zrobilem sprytnie siobie screenshoty, wiec wiem co tam jest ustawione - ale nie znam sie na tym.
przyniesli mi tez WUSB54G - tez linksysa
roter jest podlaczony do dsl od tpsa, a WUSB54G podlaczyli via USB do kompa. Poniewaz juz dizs rtano sie spieprzyl to powiedizeli mi zebym sobie podlsaczyl tymczasowo router do kompa przewodow za pomoca zwyklej karty sieciowej.
Podali mi haslo passphrase, wiem ze jest WEP i 128 bit ustawione ssidtez znam.
Jak wlaczam pda z wifi to znajduje mi ssid - wyswietla mi ze dostepny, potem klikam i prosi o haslo - wpisuje tam passphrase podane przez ludzikow z air bites. I wtedy mi pisze w pda ze te ustawienia nie pozwalaja na polaczenie. Mysle ze poprostu jestem za cienki w uszach i źle konfiguruje w pda coś. Jesli mozecie mi pomoc moge podac rozne cyferki itd ktre mam na screenshotach. Dzeki z góry!

P.S. Przepraszam za niecelowe ale jednak skuteczne zaśmiecanie forum  -  to juz sie nie powtórzy.

« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 27, 2005, 09:39:21 »
aha, wiem ze transmisja jest ustawiona na MIXED

[Dodano: 2005-11-27 09:40:11]
może w PDA coś ręcznie musze wpisać? Tylko co?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 27, 2005, 09:48:55 »
czy znasz haslo dostepu administratora do routera?

jesli tak to wpisz w przegladarke 192.168.1.1
podaj haslo
wejdz w zakladke wireless
potem wireless MAC filter
i zobacz czy masz wlaczona filtracje adresow
jesli bedzie enable to wejdz w edit MAC filter list i dopisz tam adres karty sieciowej, ktora podlaczasz do PDA i zapisz ustawienia

jesli bedzie tam adres karty wpisany to po podaniu hasla na PDA siec powinna byc automatycznie

« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 27, 2005, 09:56:53 »
Dziekluję za odpowiedź!
Nie mam niestety tego przeklętego hasła... Nie mogę wejśc do routera - mogłem tylko przez chwile na samym pocztku ()zanim mi zdalnie nie zahasłowali) ale na to nie zwrociłem uwagi i nie zrobiłem screenshota... (jestem laik aż błyszcze...). Skąd mam wiedizeć jaki adres ma moja karta sd prectec wifi ?
Może uda mi siezadzownić do monterów i przekonać żeby mi ten adres dopisali... Tylko proszę o info skąd go wziąć.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 27, 2005, 10:03:53 »
jesli jest wlaczona filtracja adresow MAC to raczej nic nie zrobisz - musisz tam sie dostac lub oni musza to dopisac

adres MAC karty mozesz zobaczyc po wejsciu w ustawienia karty/sterownika (musisz ja wlozyc do PDA i wlaczyc) - szukaj ciagu znakow MAC, ktore wygladaja np. tak - 00:0E:32:12:AE:20

« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 27, 2005, 10:12:43 »
super!
Dziękuję serdecznie!

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 27, 2005, 10:22:28 »
zawsze mozesz jeszcze zresetowac router i zobaczyc co oni wtedy zrobia i czy net pojdzie :) masz wtedy czyste oprogramowanie fabryczne - bez zadnych filtracji, bez hasel itp.

zalety - moze pojdzie net jesli maja automatyczne DHCP, a jak sie doczepia to powiesz, ze samo sie zrobilo

wady - dopoki nie wlaczysz zabezpieczen jestes otwarty i KAZDY moze sie do twojej sieci podlaczyc

jest taki maly przycisk z tylu obudowy, ktory trzeba przytrzymac kilka sekund

[Dodano: 2005-11-27 10:25:15]
tylko jesli sa madrzy i pozmieniali fabryczne ustawienia (a nie tylko zalozyli haslo i wpisali adres karty) to licz sie z utrata netu do czasu "naprawy" :)

« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 27, 2005, 12:44:40 »
:D
Dzięki...
Tak zrobie jak mnie oleją w poniedzałek. Dzowniłem i babeczka powiedziała, że dopiszą mój dodatkowy MAC i będzie śmigac - tyle, ze technicy będą w poniedzialek dostepni (a propos - co to za firma, zeby techniczni nie byli dostepni 24h, a informacja owszem...) No tak, czy inaczej wy.exe ;) zebym mial net i na pc i na pda. Dzieki Lipciopda !!!

« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 29, 2005, 18:54:52 »
a ja mam pytanie: jak z takim zestawem jak pytający (acer n35+wifi na sd) polaczyc sie z active syncem w komputerze? tzn mam w domu router, i do routera podpiete pda i laptopa - obydwa urzadzenia przez wifi... i jak to spiąć razem???

wydaje mi sie ze trzeba cos pokombinowac z "synchronizacja przez serwer" ale wole sie najpierw zapytac...

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 29, 2005, 20:23:43 »
Nie trzeba nic kombinowac z synchronizacja przez serwer. Musisz najpierw ustawic Partnership pomiedzy PC i PDA przez kabel lub IR. Zakladam ze juz to masz. Po drugie musisz miec ActiveSync 3.8 lub starszy - na 4.x nie bedzie to dzialac. Po trzecie w AS na PC w Connection Settings musisz zaznaczyc ostatnia opcje (synchronizacja przez Ethernet). Dalej wchodzisz do ustawien firewalla w Winsows XP lub w zewnetrznej aplikacji sciany ogniowej jesli taka posiadasz i tam zaznaczasz by udostepnianie plikow i drukarek przechodzilo swobodnie przez firewalla. Teraz wystarczy wlaczyc WiFi w PDA, wejsc tam do ActiveSynca i kliknac w klawisz Sync. Powinno zaczac dzialac. Jesli nic z tego to zrob restart PC i PDA. Jesli nadal nic to wejdz do menu Settings -> zakladka Connections -> Connections -> zakladka Advanced -> Network Card (wczesniej wlacz WiFi) i zmieni opcje z The Internet na Work lub odwrotnie.

« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 29, 2005, 21:53:38 »
nie wiem co pozmienialem, ale działa ;) dzieki serdeczne.

[Dodano: 2005-11-30 00:03:26]
a moze jeszcze pomolestuje, a co...
activesync dziala, ale musze 'wymusic' polaczenie z palma- czyli odpalic activesync i wdusic 'synchronizuj'. a nie mozna by tak 'ciągle' miec zsynchronizowanych sprzętów? jak przez kabel?

« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 02, 2005, 19:18:18 »
Witam, mam dosc sopry problem. bo kupiłem ruter Linksys Wrt54Gv2.2 i do niego modem adsl d-link. niestety nie moge poradzic sobie z konfiguracją tego sprzetu. Tzn internet chodzi ale niesamowicie wolno i na kablu i Wi-Fi w laptopie. Znajmoy mi powiedizal ze moze to byc wada modemu, który nie trzyma IP i je gubi. Czy ktoś mółgby mi pomóc?? Wpadają komuś do głowy jakies propozycje co moze byc tego przyczyną??
Pozdrawiam

[Dodano: 2005-12-02 19:19:13]
Witam, mam dosc sopry problem. bo kupiłem ruter Linksys Wrt54Gv2.2 i do niego modem adsl d-link. niestety nie moge poradzic sobie z konfiguracją tego sprzetu. Tzn internet chodzi ale niesamowicie wolno i na kablu i Wi-Fi w laptopie. Znajmoy mi powiedizal ze moze to byc wada modemu, który nie trzyma IP i je gubi. Czy ktoś mółgby mi pomóc?? Wpadają komuś do głowy jakies propozycje co moze byc tego przyczyną??
Pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 02, 2005, 20:58:57 »
Cytat: ad2222
a moze jeszcze pomolestuje, a co...
activesync dziala, ale musze 'wymusic' polaczenie z palma- czyli odpalic activesync i wdusic 'synchronizuj'. a nie mozna by tak 'ciągle' miec zsynchronizowanych sprzętów? jak przez kabel?

Mozna. W ustawieniach ActiveSync na PDA jest opcja Maintain Connection. Zaznacz ja.