Jak skonfigurować wifi Pocketa z WM 2003SE by połączyć z AccesPointem?

• 3 Odpowiedzi
  • 1323 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline fisher77

• 12
  • Sprzęt: XDA IIi, Xda Exec, Hermes, Touch Elfin, HD Mini
Witam

Mam problem i męczę się już 3 dni z konfiguracją wifi w moim XDA IIi. Zakupiłem go z myślą że będę z niego śmigał po necie... ale do rzeczy...

W domu mam sieć lokalną z internetem (za serwerem z netem od TPSA), pula adresów 192.168.2. ...
Na IP 192.168.2.254 mam AccesPointa, który po wifi wysyła sygnał do kolejnego kompa... (jego IP 192.168.2.3).
AP'ek jest ustawiony "przeźroczyście" i przy wpisaniu adresu 192.168.2.3 i podaniu bramki na 192.168.2.1 oraz DNS'ów TPSA sieć pracuje. Na AP nie ma włączonego DHCP. Jest WEP z kluczem. W sieci lokalnej nie muszę się logować nazwą użytkownika i hasłem...

Analogicznie chciałem zrobić na Pocket PC i to nie zadziałało, PPC łączy się z AP-kiem i detektuje sieć SSID, wpisałem:
-  IP statycznie w module wifi "tiacxwln Compatible Wireless Ethernet"
   (ten moduł można ustawić jako "Work" lub jako "The Internet")
-  Klucz do szyfrowania WEP
-  resztę PPC zdetektował sam

PPC jest połączony z siecią wifi, jednak nie mogę przeglądać sieci wewnętrznej 192.168.2.... , ani internetu w "Internet Exploderze",
wiem że trzeba skonfigurować w zakładce Settings\Connections\Conections sposób dostępu aplikacji pocketa do netu ale nie wiem jak to uczynić :-(     (Nie znalazłem analogii z PCeta)

Pocket nie pinguje się niestety... :-(

Uprzejmie proszę o pomoc w konfiguracji, będę bardzo wdzięczny...
Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Grudzień 01, 2007, 00:14:51 wysłana przez fisher77 »

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Odp: Jak skonfigurować wifi Pocketa z WM 2003SE by połączyć z AccesPointem?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 06, 2007, 16:21:37 »
Jesli nie masz wlaczonego DHCP w AP to w Settings\Connections\Conections dla wlasciwej karty WiFi musisz wpisac reczne IP , brame i DNS.
NA wszelki wypadek do prob wylacz WEP., no i sparawdz czy nie wlaczyles kontroli MAC.

*

Offline fisher77

• 12
  • Sprzęt: XDA IIi, Xda Exec, Hermes, Touch Elfin, HD Mini
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 20, 2007, 14:12:07 »
Dziękuję za podpowiedź, diabeł tkwił w WEP, przy włączonym WEP sieć mi nie pracuje.
Dla PPC XDA2i WEP w radiowej sieci lokalnej musi być wyłączony, i po wpisaniu na stałe IP i DNS'ów wszystko działa ok.  :ok:

Pozdrawiam

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 20, 2007, 14:42:10 »
To częsty problem, przy właczonym szyfrowaniu palmtop nie chce sie łączyc albo często zrywa połączenie.
Równiez stosowanie g, często jest kłopotliwe. Ew. wymuś stosowanie b i sprawdz , mozę zadziała.
Z drugiej strony jesli nie musisz (jesli małe zagrozenie propagacji fal do 'obcych' ? )  , to  nie stosuj szyfrowania.