iplus lub blue connect w ipaq-u

• 17 Odpowiedzi
  • 2533 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 21, 2006, 15:17:05 »
Witam

Ma ktoś może pomysł jak rozwiązać działanie blue connecta lub iplusa w hp ipaqu4350.

jestem dużo w trasie i potrzebuję stabilnego dostępu do neta

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 21, 2006, 17:37:21 »
Bez problemu ( ale nie podlaczysz SIM'a do żadnego urządzenia) musisz zakupić /wykorzystać dowolny telefon z BT który będzie służyć za modem do iPlusa lub BlueConnecta .Wybór telefonu zależy od twojej zasobności portfela - od najtańszych( tylko GPRS) do najdroższych ( GPRS/EDGE/UMTS) :))
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 21, 2006, 17:43:41 »
myślałem o tym rozwiązaniu ale cosik mi się nie widzi, sam gprs mnie nie urządza a telefonik z umts i edge kosztuje tyle co drugi ipaq

nie ma innego sposobu?

*

• 7793
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 21, 2006, 18:44:49 »
W twoim mieście nie ma chyba jeszcze UMTS-u czyli nie pociągniesz szybciej niż EDGE ( a telefony z GPRS/EDGE nie są aż takie drogie - popatrz na Allegro) a nie ma chyba jeszcze dostępnych modemów EDGE/UMTS na SDIO.
Nie masz innego rozwiązania takie rozwiązanie z modemem w telefonie jest najtańsze i najbardziej stabilne.
Ja przez peweien czas mialem nadzieję iż w Ipaq hx4700 wytrzymam z modemem GPRS na karcie CF ale była to porażka - dlatego przesiadlem się na Universala ( MDA PRO)
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 21, 2006, 19:19:37 »
no u mnie nie ma jeszcze umtsa jednak to kwestia czasu to raz, a dwa to senk w tym, że jestem dużo w trasie z czego sporo siedzę w takich miastach jak szczecin i gdańsk, a tam by się przydało

właśnie się obawiałem, że nie będzie innej opcji jak telefon, choć miałem małą nadzieję, stąd ten post

widziałem, że era i plus mają modemki pod usb, myślałem, że może jest coś takiego pod bluta

a da się wogóle jakieś urządzenie pod zwykłe usb podpiąć to pocketa?

*

• 7793
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 21, 2006, 19:41:27 »
Niestety twój ipaq nie posiada hosta USB.
A modemy w Erze czy Plusie ( chociaż podobno kosztują 1 zł) tak naprawdę są w cenie około 1000 zł ( bo tyle łącznie zapłacisz w powiekszonym abo) - dlatego też opcja z telefonem jest lepsza.
potrzebna zgoda

*

Offline maciekmouse

• *
  • 74
  • Sprzęt: BlackBerry Bold
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 21, 2006, 19:54:54 »
Jako modem polecam Nokie 6021. Rozządne rozmiary i ma BT i EDGE.. A i cenowo prezentuje sie atrakcyjnie..

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 21, 2006, 20:02:57 »
a jeszcze pytanko, czym się konkretnie różni edge od gprs

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 21, 2006, 20:06:00 »
kazan84
edzio jest szybszy ;)

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 21, 2006, 20:08:25 »
a jakieś konkrety odnośnie transferu?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 21, 2006, 20:19:59 »

*

Offline sesser

• *
  • 63
  • Sprzęt: SAMSUNG GT-I8000 + hx4705
..
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 21, 2006, 20:32:40 »
http://www.plusgsm.pl/uslugi/technologie/edge/index.asp

GPRS - to około 2-10kb/s (16-80kbit)
EDGE - w porywach do 25kb/s (200kbit) - tylko pingi są czesto nie do zniesienia ---> http://www.wififorum.pl/ftopic3944.html

Transfery zależą głownie od odległości od anteny (zasięgu) i ruchu w sieci.

ew. polecam "Motorolę A835 za parę groszy i już masz modem 3G"
i8000 @ KSTAN WM6.5.5 Lite + SPB Mobile Shell + MobileSense Espresso

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 21, 2006, 21:07:26 »
no ta motka wydaje się ciekawą propozycją mimo iż za motkami nie przepadam, szczególnie cenowo

a jak z awaryjnością tego modelu?

doczytałem się, że ma coś takiego jak agps, jest szansa, że mapka w pda mi na tym pójdzie?

tylko doczytałem się też, że nie ma edge? to prawda?

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 22, 2006, 16:21:38 »
a jeszcze pytanko

napewno się waham między Nokią 6021 a powyższą motorolką

tylko w specyfikacji Noki na stronie ery jest taka pozycja:
"blue connect w telefonie: NIE"

w salonie mi też powiedzieli, że blue connect chodzi tylko w określonych modelach

czy chodzi tylko o to, że na samym telefonie nic nie przejżę a jako modem do pda będę mógł napewno wykorzystać??

wiem już, że wezmę blue connecta jako usługę pod moją taryfę czyli blue connect 30zł za 50MB

*

• 7793
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 23, 2006, 01:02:26 »
Bo w salonach siedzą niedouczeni sprzedawcy uczeni przez niedouczonych kierowników szprzedaży.
Blue Connect /  iPlus to są nazwy usług transmisji danych wymyślone przez firmy telekomunikacyjne ( nasze) które od początku są zapóźnione technologicznie i kupują urządzenia wychodzące z produkcji . Podczas gdy w wiekszości krajów EU do których się zaliczamy nastęuje upgrade urzadzeń z UMTS na nowsze to my dopiero powoli wymieniamy  GPRS ( EDGE) na UMTS. Dla Ciebie jest najważniejsze czy telefon ma wbudowany modem, obslugę BT i jaką prędkość transmisji obsługuje.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 23, 2006, 01:12:06 »
czyli ok

a wie ktoś może teoretycznie kiedy jest szansa na rozbudowe umtsa?
bo strasznie się wacham jaki telefonik wziąść, na full wypas z edziem i umtsem chwilowo szkoda kasy więc w sumie się waham między nokią 6021 a se k608i

nokia ma edzia który jest prawie wszędzie, natomiast se ma umtsa ale bez edzia i tu jest dylemat

zakładając, że wezmę wersje pod umtsa, u mnie  w mieście jeszcze go nie ma, praca na samym gprsie jest wogóle możliwa od strony praktycznej? bo w teorii prędkości te wydają się znikome

chodzi mi konkretnie o poczte, putty, gg i czasem jakieś stronki

albo jakaś propozycja w miare taniego rozwiązania z edziem i umts?

« Odpowiedź #16 dnia: Październik 26, 2006, 18:32:17 »
dobra mam już nokie 6021, uruchomiłem sobie usługe blue connect w telefonie

teraz pytanie - jak to odpalić?

czy z blue connecta korzystam tak samo jak wcześniej z gprs łącząc się przez ten sam profil "erainternet"?

i jakie wtedy dane w ipaqu, bo chyba muszę sobie z pda zrobić dial-upa tylko tam chce jakieś numery telefonu, usera hasło domene itp

hasło jakieś dostałem smssem, domeny chyba nie trzeba wpisywać, nie wiem co podać jako użytkownika no i niezależnie co w ipaqu wpisze i tak idzie przez zwykłe erainternet bo konfiguracja Noki jest zdrowo popie.....

wszystko w sumie zależy od zakładki "ustawienia-połączenia-dane pakietowe-ustawienia danych pakietowych" i tam jest tylko taki coś jak:
-aktywny punk dostępu
-edycja aktywnego punktu dostępu
i obie te opcje jak się wejdzie to umożliwiają wpisanie tylko nazwy, żadnego podmenu, wyboru itp

*

• 7793
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 29, 2006, 02:42:44 »
Ze wzgledu na ostatnie moje boje z opem pod dzisaj jeszcze istniejącą nazwą ERA  :( ( Final count down  rozpoczęte) wiem iż dok końca 2007 prawie cały obszar zostanie objęty UMTS-em  - poza budynkami - a wynika to z umowy ze Skarbem Państwa ( o ile właściciel nowej nazwy T-Mobile powoli ) a w niektórych miastach ( jak zwykle Warszawka pierwsza) :O~  rozpocznie się testowe/komercyjne świadczenie usług transmisji w standardzie HSPDA :))
potrzebna zgoda