Internet w Looxie720.

• 15 Odpowiedzi
  • 5975 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Internet w Looxie720.
« dnia: Maj 13, 2005, 20:58:46 »

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Internet w Looxie720.
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 13, 2005, 22:37:07 »
Niestety nic na tej stronie sie nie wyswietla... wyglada ze wymaga logowania.

Internet w Looxie720.
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 14, 2005, 11:48:53 »
     Witam. Znalazlem link do polskiej strony mam nadzieje ze zadziala http://sklep.lannet.pl/product_info.php?products_id=34 , dla pewnosci podam nazwe urzadzenia - Linksys WUSB 54g. Jesli bede w stanie  skonfigurowac to polaczenie czy jest mozliwosc podlaczenia go do PC-eta, ktory nie jest bezposredno podlaczony do internetu (internet posiada poprzez kabel sieciowy). I w ten sposob nawiazac polaczenie z Looxem.

*

Offline kanczug

• 19211
Internet w Looxie720.
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 14, 2005, 12:06:23 »
Tak bedzie to mozliwe, chyba ze Twoj uslugodawca internetowy skutecznie blokuje mozliwosc udostepnienia polaczenia dla wiekszej liczby urzadzen za posrednictwem twojego komputera.

Choc lepiej kup cos co nie pracuje w standardzie G, tylko B. Niektore palmtopy maja problemy ze wspolpraca z tym standardem, mimo ze 802.11g jest kompatybilny wstecz z 802.11b - bo taki modul sieci WLAN montowany jest w LOOXach i wielu innych pocketach.

Internet w Looxie720.
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 14, 2005, 12:12:18 »
 Dzieki za szybka i fachowa odpowiedz.

*

Offline oscar

• **
  • 218
  • Sprzęt: Nokia n95
Internet w Looxie720.
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 14, 2005, 17:55:02 »
A przy uzyciu czegos takiego sie polacze (mam na mysli polaczenie z netem przez ActiveSynca, tak jak to jest po kablu i chyba tez BT)?
Czy majac taka karte wpieta w Pc i WiFi wbudowane w palmtpie mozna sie tak samo komunikowac jak miedzy urzadzeniami jak BT (wieksza/mniejsza funkcjonalnosc)? Jesli komunikacja jest mozliwa to co bedzie szybsze: BT (w 720 jest chyba 1.2) czy WiFi b?
Z gory dzieki za rady dla WiFi laika... :)

*

Offline kanczug

• 19211
Internet w Looxie720.
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 14, 2005, 19:01:57 »
Oczywiscie ze WiFi jest bardziej funkcjonalne. Nie dosc ze wiekszy zasieg (tak z 10 do 20 razy) to jeszcze dziala to ponad 10 razy szybciej.

*

Offline oscar

• **
  • 218
  • Sprzęt: Nokia n95
Internet w Looxie720.
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 14, 2005, 21:44:02 »
Zapomnialem linka dac:
http://allegro.pl/show_item.php?item=51249598
A przy uzyciu czegos takiego sie polacze (mam na mysli polaczenie z netem przez ActiveSynca, tak jak to jest po kablu i chyba tez BT)?
Czy majac taka karte wpieta w Pc i WiFi wbudowane w palmtpie mozna sie tak samo komunikowac jak miedzy urzadzeniami jak BT?

*

Offline kanczug

• 19211
Internet w Looxie720.
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 14, 2005, 22:14:24 »
Tak to bedzie dzialac.

Internet w Looxie720.
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 14, 2005, 22:49:49 »
"Jesli bede w stanie skonfigurowac to polaczenie czy jest mozliwosc podlaczenia go do PC-eta, ktory nie jest bezposredno podlaczony do internetu (internet posiada poprzez kabel sieciowy). I w ten sposob nawiazac polaczenie z Looxem."

Dlaczego podczas ustepniana internetu na PC-ecie pracujacym w sieci, (nie podlaczonego bezposrednio do internetu) pojawia sie komunikat z nastepujacym bledem - polaczenie sieciowe jest juz skonfigurowane z adresem IP, ktory jest konieczny do adresowania automatycznego.

*

Offline kanczug

• 19211
Internet w Looxie720.
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 15, 2005, 02:41:51 »
Ale kiedy ten komunikat sie pojawia? O co w ogole chodzi? Ludzie piszcie jasniej...

Internet w Looxie720.
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 15, 2005, 10:41:11 »
     Sorry, rzeczywiscie napisalem powierzchownie, ale juz sie poprawiam.
Wszystkie konfiguracje przeprowadzam na komputerze, ktory pracuje w sieci kablowej i nie jest bezposrednio podlaczony do internetu. Podlaczylem do niego wczesniej wymienione urzadzenie - Linksys WUSB 54g, aby w ten sposob nawiazac polaczenie WiFi (dostep do internetu przedewszystkim) z poziomu PDA.
W wyszukanych postach na forum odnalazlem jak krok po kroku przeprowadzic konfiguracje i wlasnie tam jeden z krokow polega na udostepnieniu polaczenia na karcie sieciowej- wtym wypadku mam dwie kablowa i bezprzewodowa dla sprawdzenia probowalem udostepnic na kazdej z nich i niestety przy probie zrobienia tego pojawia sie ten komunikat z nastepujacym bledem - polaczenie sieciowe jest juz skonfigurowane z adresem IP, ktory jest konieczny do adresowania automatycznego. Nie moge w zaden sposob udostepnic tego polaczenia, a z tego co wyczytalem to jest podstawa by po poprawnej konfiguracji posiadac internet w Looxie.
Probowalem sie laczyc bez udostepnienia, ale przy automatycznym przydzielaniu adresow urzadzenia sie wogole nie widza, przy recznym wpisaniu wszystko wyglada na ok - polaczenie jest stabilne, ale w PDA internet nie dziala ani zaden z komunikatorow(Skype, GG, Messenger).
Dodam ze na PC-ecie nie ustawialem zadnych kanalow - bo nie moglem znalezc - (a moze sie nie ustawia), a na PDA wybralem 5 kanal. Zaznaczylem Ad-hoc.
Takze w Looxie w zakladce connections / network card/ The Internet ustawienie na internet nie zapisuje sie za kazdym razem jest przestawione.
Wszystko jest robione na czystym systemie.

*

Offline kanczug

• 19211
Internet w Looxie720.
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 15, 2005, 12:46:25 »
Zobacz jaki adres IP ma twoja karta sieciowa z ktorej komputer otrzymuje internet. Prawdopodobnie jest to cos z zakresu 192.168.0.x . Natomiast adres 192.168.0.1 (czyl z tej samej podsieci) Windows zawsze chce przydzielac dla tej drugiej karty sieciowej, ktora ma udostepniac internet innym urzadzeniom. Rozwiazaniem Twojego problemu moze byc reczna zmiana adresu IP w karcie sieciowej ktora otrzymujesz internet na jakis inny - tymczasowo. Nastepnie wlaczenie udostepniania - adres karty WiFi ustali sie tak jak napisalem powyzej. Wtedy wchodzisz do ustawien tej karty i zmieniasz to recznie na 192.168.1.1, maska podsieci 255.255.255.0. Wracasz do ustawien karty sieciowej ktora otrzymujesz internet w PC i przywracasz ustawienia poczatkowe. Teraz trzeba bedzie jeszcze recznie skonfigurowac polaczenie w PDA, poniewaz nie wiem czy serwer DHCP bedzie dzialal po recznym edytowaniu parametrow karty WLAN. Czyli wlaczasz WLAN w PDA, wchodzisz do Menu Start -> Settings -> zakladka Connections -> Connections -> zakl. Advanced -> Network Card -> wyszukujesz z listy karte sieci WLAN (powinno miec WLAN / WiFi w nazwie) i tutaj recznie wpisujesz adres IP: 192.168.1.2, maska 255.255.255.0, bramka 192.168.1.1. To poinno wystarczyc. Klikasz OK i sprawdzasz czy dziala (byc moze bedzie trzeba zrobic soft reset). Jesli nie dziala internet to wchodzisz ponownie do tego okna z lista kart sieciowych i sprawdzasz co wybrane jest ponad nimi w rozwijanym menu. Bedzie tam albo "Work" albo "The Internet". Powinno byc raczej The Internet, jesli nie to zmien na to i ponownie soft reset po zaakceptowaniu zmian - choc mozesz sprobowac rowniez bez resetowania. Jesli to tez nic nie da to wejdz jeszcze raz do okna konfiguracji karty sieciowej w PDA i podaj adres DNS - albo w postaci 192.168.1.1 albo adres DNS TP SA (nie pamietam teraz tego numerka). Daj znac czy cos z tego pomoglo...

Internet w Looxie720.
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 16, 2005, 12:34:57 »
    Witam. W koncu dzis znalazem czas by skofigurowac Looxa z Pc-etem. Cala operacja zakonczyla sie sukcesem i tutaj chce podziekowac panu Jakubowi, gdyz to jego zasluga.  
Zrobilem tak jak wg. wyzej opisanej konfiguracji - podmienilem tymczasowo adres karty sieciowej z ktorej otrzymuje internet, nastepnie udostepnilem internet na sieciowce WLAN(WiFi) i wpisalem IP 192.168.1.1, maska podsieci 255.255.255.0. powrocilem do karty z ktorej otrzymuje internet i przywrocilem ustawienia poczatkowe.
W PDA dalem nastepujace wpisy IP: 192.168.1.2, maska 255.255.255.0, bramka 192.168.1.1. I cala machina ruszyla :)
 Jeszcze raz dzieki za poswiecenie czasu i profesjonalizm.
Tak trzymac.

Internet w Looxie720.
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 29, 2005, 21:43:04 »
Witajcie!
Robię podobnie z BT
jedynie co mi się pokazuje w aktywnych połączeniach w Looxie, to połączenia przychodzące. Jak uruchomic połączenia wychodzące?
Wojtek

Internet w Looxie720.
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 26, 2007, 19:43:03 »
Witam.
Mój problem polega na tym, że nie potrafię się połączyć z żadnym routerem wyłączając mój domowy, zabezpieczony z którym mój loox 718 chodzi bez problemu. Drażni mnie to trochę, bo będąc na mieście e2c wykrywa inne sieci, ale za nic nie może się z nimi połączyć niezależnie od tego czy są szyfrowane czy nie.
Aha, i proszę was: nie odsyłajcie mnie do innych, już napisanych tematów, bo sam nie mogę nic znaleźć. (może nie umiem szukać?)
Pozdrawiam!