Internet w Acer N35

• 32 Odpowiedzi
  • 4675 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Internet w Acer N35
« dnia: Czerwiec 17, 2006, 23:03:40 »
Witam wszystkich jestem tu nowy:) Sprowadza mnie tutaj pare pytań które mnie bardzo nurtują. Może przejde do rzeczy: Mam Palmtopa Acer n35 i zastanawiam się jak można w nim uruchomić internet. Podejrzewam ze jedynym rozwiązaniem jest komorka ale niestety to bardzo droga opcja:( Przyszło mi do głowy takie coś: Mam w domu komputer z dojsciem do internetu (sieć radiowa) i słyszałem ze istnieje możliwość podzielenia tego internetu na kilka urzadzeń, do tego jest potrzebny router. I właśnie tu zaczyna się moje pytanie czy jest to możliwe aby można było w taki sposob podłaczyc mojego palmtopa do internetu? Chodzi mi głownie o internet w domu co prawda jak już wspominałem mam go na zwykłym komputerze ale czesto zdarza się że komputer mi się psuje :( albo  ktoś na nim siedzi. Bardzo prosze o pomoc, powiedzcie czy jest to mozliwe zeby "sciągnąc" internet z domowego łacza i jakie koszty bym poniosł i jaki mam sprzęt do tego uzyć.
pozdrawiam wszystkich

Internet w Acer N35
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 18, 2006, 11:05:30 »
Hallo czy może mi ktoś pomoc, prosze o odpowiedź na pytanie które zadałem wcześniej. Bardzo prosze!

*

Offline PawelP7

• 1204
  • Sprzęt: Samsung Galaxy , Asus Transformer TF101
Internet w Acer N35
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 18, 2006, 11:10:46 »
Czyli komputer otrzymuje internet bezprzewodowo? Wtedy rozwiązaniem byłoby kupienie modułu WiFi do slotu SD.
Były: Nec e228, Nec Mobile Pro 780, Acer n311, HTC Wizard, HTC Universal, Toshiba g900, HP rz1710, Nokia E51, Palm Treo 750v, Palm Centro, OQO 01+, Motorola v8, Nokia E90, HTC Alpine, HTC HD, Toshiba g910, HTC Desire, HTC HD 2,

Internet w Acer N35
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 18, 2006, 11:13:09 »
ooo dzięki  za odpowiedź:) ile kosztuje taki wi-fi? i co takie urzadenie robi (jakie ma funkcje)?
pozdro

*

Offline PawelP7

• 1204
Internet w Acer N35
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 18, 2006, 11:17:06 »
300-400zł i instalujesz to zamiast karty pamięci i odbierasz internet tak jak twój komputer. To taka karta sieciowa. Cena zachęca bardziej do wymiany PDA...
Były: Nec e228, Nec Mobile Pro 780, Acer n311, HTC Wizard, HTC Universal, Toshiba g900, HP rz1710, Nokia E51, Palm Treo 750v, Palm Centro, OQO 01+, Motorola v8, Nokia E90, HTC Alpine, HTC HD, Toshiba g910, HTC Desire, HTC HD 2,

Internet w Acer N35
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 18, 2006, 11:30:52 »
Cytat: "PawelP7"
300-400zł i instalujesz to zamiast karty pamięci i odbierasz internet tak jak twój komputer. To taka karta sieciowa. Cena zachęca bardziej do wymiany PDA...
uuuups bardzo drogo a widziałem na forum tematy na których piszą o routerach za 200zł ktore rozdzielają im neta na pare urządzeń. U mnie tak nie można zrobić? aha i miałem zapytać czy ten internet będzie wygłądał tak samo jak na komputerze tzn. tak jak w przeglądarce na pc, wszystkie obrażki i te same wymiary stron.
pozdro

Internet w Acer N35
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 18, 2006, 11:43:15 »
Witam ponownie znalazłem to http://allegro.pl/item110780584_wi_fi_do_palmtopa_na_sd_okazja_.html jestem zainteresowany tym kupnem, aha i rozumiem ze jeszcze bedzie mi potrzebny router jaki polecacie? zeby to wszystko ładnie grało?
pozdro

*

Offline PawelP7

• 1204
Internet w Acer N35
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 18, 2006, 11:44:38 »
Przeglądarka w ppc jest powiedziałbym uboga, nie otworzysz Javy czy innych zaawansowanych elementów, układ strony na ekranie VGA jest znośny na QVGA nie będzie to bardzo komfortowe, tzn, będziesz musiał przewijać strony w pionie i w poziomie.

*

Offline KarolP

• 839
Internet w Acer N35
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 18, 2006, 11:46:19 »
Nie wiem jak inni ale ja bardzo polecam karty Specteca. Ostatnio ktoś chciał sprzedać za 199 zł.

Internet w Acer N35
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 18, 2006, 11:47:44 »
Cytat: "KarolP"
Nie wiem jak inni ale ja bardzo polecam karty Specteca. Ostatnio ktoś chciał sprzedać za 199 zł.
A mozesz mi powiedzic czy potrzebny bedzie jeszcze router jesli tak to jaki? a i jak wyglądaja te strony w palmtopie? tak samo jak na kompie?

Internet w Acer N35
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 18, 2006, 12:20:31 »
I temat zgasł :( powiedzcie przynajmniej czy potrzebny mi jest router? bo komp jak jest wyłączony to nie chodzi w nim net a czy w tedy moze pda sobie dowoli uzywać? a moze jedynym rozwiązaniem jest router?

*

Offline arczi

• 921
    • http://www.arczi79.netarteria.info
  • Sprzęt: HTC Desire HD
Internet w Acer N35
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 19, 2006, 19:49:40 »
router potrzebny jak chcesz mieć neta przez WiFi... i to na dodatek po wyłączeniu kompa...  :)
Casio Cassiopeia E-115 ----> HP iPaq h4150 ----> HTC Touch Pro ----> HTC Inspire 4G ----> HTC Desire HD ----> Samsung Galaxy Note  4 (N910C)

Internet w Acer N35
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 20, 2006, 14:13:27 »
A jaki router polecasz? Mam łącze radiowe.
pozdro

*

Offline arczi

• 921
    • http://www.arczi79.netarteria.info
  • Sprzęt: HTC Desire HD
Internet w Acer N35
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 20, 2006, 19:28:47 »
Cytat: "krystian716"
A jaki router polecasz?

sorki... ale nie mam doświadzcenia w tym sprzęcie...  wiem tylko teoretycznie jak to ma wyglądac i jakie uzyskujesz przez to możliwośći...  :-) Radzę pogrzebać na tym forum.. ew. google - napewno są fora o bardziej "sieciowej" tematyce.
Casio Cassiopeia E-115 ----> HP iPaq h4150 ----> HTC Touch Pro ----> HTC Inspire 4G ----> HTC Desire HD ----> Samsung Galaxy Note  4 (N910C)

*

Offline kuba1961

• 681
Internet w Acer N35
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 20, 2006, 21:44:40 »
Jezeli kupisz karte WiFi na SD to wyjmiesz karte pamieci, czyli wszystkie programy bedziesz musial zainstalowac w pamieci PDA. Oj zamuli to twojego Acerka. To nie jest sprzet do takich zastosowan. Ale jak chcesz to prosze:
1. Kup karte WiFi do PDA
2. Kup karte WiFI do PC montowana na stale lub wtykana do portu USB
3. Zainstaluj obie karty
4. W PC udostepnij karcie WiFi internet, zkonfiguruj lacze i masz internet

Koszt to jakies 250-300 zl , troche problemow i duzo duzo czasu.
Polecilbym jednak inny sposob:
1. Telefon z GPRS i IrDa tani np. jakis siemens ME45 lub S50 - 50 zl
2. Karta SimData II operatora Plusa  20 zl
3. Reszte kasy przeznaczasz na doladowanie karty SIM

Czyli za 70 zl + oplaty masz internet bezprzewodowy.
Do poczty czy GG idealny.  
Zeby uzywac internetu na PDA do innych celow trzeba miec b. duzo samozaparcia. A tak wszystko masz w kieszeni.

Internet w Acer N35
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 21, 2006, 16:43:16 »
kuba1961 ale jak komp będzie wyłaczony to neta nie będzie!!! A chodzi mo o to żeby był 24h/7

*

Offline kuba1961

• 681
Internet w Acer N35
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 21, 2006, 16:54:17 »
To router WiFi jest potrzebny. Jakis Linksys albo D-link. Napisz jak dostarczany jest internet.  Wiem ze bezprzewodowo ale jaki masz sprzet. Czy jest to karta WiFi w PC czy jakis punkt dostepowy. Podaj typ. Koszt to prawdopodovnie 300 zl.

*

Offline Spookie

• 457
Internet w Acer N35
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 21, 2006, 17:00:40 »
@krystian716

masz 2 opcje.

zakładam że aktualnie jest tak:

ISP -> kart wi-fi w kompie

Możesz zrobić tak tak:

ISP -> APC -> switch -> AP na dom dla pda
ISP -> APC + WDS (repreater) -> net dla domu ale wtedy twoja antena którą odbierasz neta jest jadnocześnie nadającą dla pda... rozwiązanie mało wydajne.

Co do APEków to kup jakikolwiek, dla jedengo czy 2 urządzeń wi-fi to raczej bez różnicy.

Na początek proponuje:

(od najtańszego)
Edimax 7206
Ovislink WL5460
Ovislink WL5460 z APPRO
Nie polecam Planeta WAP 4000v2....

Na standartowej antenie necik będziesz miał prawdopodobnie w całym domu. Ewnetualnie możesz coś mocniejszego zamontowac na dachu i mieć neta na zewnątrz :D Tylo wtedy musisz nadawać na innym kanale niż twój ISP pozatym nie każdy ISP pozwala dzielić łącze. (czaami dostawcy "internetu" stosują TTL1 i wtedy trzeba kupić rooter ze specjalną opcją podbijania tej wartości :P)

*

Offline kuba1961

• 681
Internet w Acer N35
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 21, 2006, 17:08:01 »
Dlatego proponuje do ISP podlaczyc router. PC-ta polaczyc kablem a PDA po WiFi. Popatrz na router WRT54G firmy linksys.

Internet w Acer N35
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 21, 2006, 19:08:52 »
Spookie - Mam zamiar zrobić takie coś. Już kupiłem do mojego PDA karte wi-fi pod slot SD.
 1.Teraz chce kupić Punkt dostepu + Router.
2. Punkt dost. podłanczam do Anteny internetowej.
3 Router podłanczam do Punktu dostepu.
4 . komp podłanczam do routera.
W ten sposb mam neta w całej chacie. Nawet notebook jak bede miał w przyszłosci to będzie na tym chodził :) Chyba ze się myle w którymś punkcie to mnie uprzedzcie bo nie chce stracic kasy na darmo!

Punkt dostepu http://www.allegro.pl/item109289464_edimax_ew_7206apg_najtaniej_wawa_sklep_od_ss_.html

Router - http://www.allegro.pl/item111453160_okazja_wyprzedaz_wifi_router_wan_lan_ap_ps_f_ra.html

Czy wszystko jest poprawnie zaplanowane?
pozdrawiam

*

Offline kuba1961

• 681
Internet w Acer N35
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 21, 2006, 21:32:21 »
Ten sprzet to jakies wynalazki.  Jeszcze raz:
1. Do tego co masz w domu podlaczasz jakis Router np. ten co podalem
2. Do tego rutera kablem podlaczasz swoj PC - mozesz podlaczyc jeszcze 3 inne
3. Router ma wifi wiec bezprzewodowo laczysz sie ze swoim PDA a w przyszlosci z laptopem.

Taki zestaw dziala na 100%.  Kup sprzet Linksys a z braku kasy D-Link ale nie jakies wynalazki. Jak kupisz takie urzadzenia to pewne klopoty. Inwestuj w sprawdzony sprzet. Mialem juz takie urzadzenia, rwaly polaczenia, brak bylo zasiegu. Jak kupilem Linksysa zapomnialem ze w domu pracuje jakis router. A i infolinia jest niezla pomaga ustawic - w razie czego.
TTL1 - to jest problem ale porozmawiaj z dostawca. Moze moga ci to zmienic bez oplat. Montowalem tak u kolegi i po telefonie  dostawca odblokowal.
Acha ten Linksys zmienia MAC adres wiec nie trzeba zmieniac MAC w PC jezeli dostawca blokuje MAC adresy.
Zreszta poczytaj o tym typie nawet tu na forum to pewniak.  Ostatecznie to Cisco.

*

Offline Spookie

• 457
Internet w Acer N35
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 21, 2006, 21:41:59 »
Cytat: "krystian716"
Spookie - Mam zamiar zrobić takie coś. Już kupiłem do mojego PDA karte wi-fi pod slot SD.
 1.Teraz chce kupić Punkt dostepu + Router.
2. Punkt dost. podłanczam do Anteny internetowej.
3 Router podłanczam do Punktu dostepu.
4 . komp podłanczam do routera.
W ten sposb mam neta w całej chacie. Nawet notebook jak bede miał w przyszłosci to będzie na tym chodził :) Chyba ze się myle w którymś punkcie to mnie uprzedzcie bo nie chce stracic kasy na darmo!

Punkt dostepu http://www.allegro.pl/item109289464_edimax_ew_7206apg_najtaniej_wawa_sklep_od_ss_.html

Router - http://www.allegro.pl/item111453160_okazja_wyprzedaz_wifi_router_wan_lan_ap_ps_f_ra.html

Czy wszystko jest poprawnie zaplanowane?
pozdrawiam

Wystarczy kupic 2x Edek 7206 - tamten drugi jest do tego jakbyś miał łącze kablowe... :P

Poprostu pierwszego Apeka ustawiasz jako APC (musisz podać twojemi ISP aby ci na tego maca dał neta) potem switch i wpinasz drugiego apeka tym razem jako APC. Mam takie rozwiązanie w domu i jest OKi.

Cytat: "kuba1961"
Ten sprzet to jakies wynalazki.  Jeszcze raz:
1. Do tego co masz w domu podlaczasz jakis Router np. ten co podalem
2. Do tego rutera kablem podlaczasz swoj PC - mozesz podlaczyc jeszcze 3 inne
3. Router ma wifi wiec bezprzewodowo laczysz sie ze swoim PDA a w przyszlosci z laptopem.

Taki zestaw dziala na 100%.  Kup sprzet Linksys a z braku kasy D-Link ale nie jakies wynalazki. Jak kupisz takie urzadzenia to pewne klopoty. Inwestuj w sprawdzony sprzet. Mialem juz takie urzadzenia, rwaly polaczenia, brak bylo zasiegu. Jak kupilem Linksysa zapomnialem ze w domu pracuje jakis router. A i infolinia jest niezla pomaga ustawic - w razie czego.
TTL1 - to jest problem ale porozmawiaj z dostawca. Moze moga ci to zmienic bez oplat. Montowalem tak u kolegi i po telefonie  dostawca odblokowal.
Acha ten Linksys zmienia MAC adres wiec nie trzeba zmieniac MAC w PC jezeli dostawca blokuje MAC adresy.
Zreszta poczytaj o tym typie nawet tu na forum to pewniak.  Ostatecznie to Cisco.

Ten Edek to nie wynalazek... mam i jest OKi pracuje bez zwiechy już około roku. (a przez moje łapska już troche przeszło sprzętu Wi-Fi)

ehmm...

Cytat: "kuba1961"
Dlatego proponuje do ISP podlaczyc router. PC-ta polaczyc kablem a PDA po WiFi. Popatrz na router WRT54G firmy linksys.

"Tryb pracy      Router, AP"  Zaproponowałes tylko Apeka a klienta już  nie a ten Linksys odpada ponieważ on pełni tylko rolę punktu dostępowego "Tryb pracy      Router, AP"

btw. Cisco jest fajne ale to raczej troszke drogie do domu...

*

Offline kuba1961

• 681
Internet w Acer N35
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 21, 2006, 21:57:48 »
Sory ale tego sprzetu nie znam. Proponowalem ogolnie sprawdzony. Co do rozwiazania to on juz cos w domu ma, a do tego kablem proponowalem podpiac Linksysa. Nie wiem co ma w domu ale ma jakas "czarna skrzynke" do ktorej kablem podpiety jest PC. Proponowalem wypiac ten kabel i zamiast  PC podpiac Linksysa, a cala siec domowa juz na Linksysie.

*

Offline Spookie

• 457
Internet w Acer N35
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 21, 2006, 22:07:46 »
Linksys jest dobry (choć ostatnio się troszke popsuł i ma niestandartowe wtyczki do anten..) ale ten Edek jest sprawdzony i można go kupować :)

Poprostu w tym przypadku nie ma po co płacić przynajmniej 2 razy tyle za Linksysa, choć do urządzeń tego producenta można wgrać zmodowane oprogramowanie które czasmi potrafi udostępnić QoSa i pozwala na znacznie zwiększenie mocy co jest dużym plusem. :)

*

Offline kuba1961

• 681
Internet w Acer N35
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 21, 2006, 22:20:57 »
Wlasnie ten model, jest juz co prawda dosyc stary, ale mam mozliwos zmiany softu i kombinowania. Jestem taki uczulony bo kupilem kiedys router i walczylem z nim  3 lata. Co troche reset - kupilem specjalny timer do autoresetu. A jak wydalem 300 zl teraz to 250 zl to zapomnialem o routerze. Lezy gdzies za TV w plataninie kabli. Zasada jest prost. Tania dziewczyna drogi lekarz  :P .

*

Offline Spookie

• 457
Internet w Acer N35
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 21, 2006, 22:44:07 »
"Jak tania dziewczyna jest wcześniej sprawdzona to nie ma co się martwić"  :lol:

Z tego "Edka" zapłaciłem 200 zł a mam 2xPlanet WAP 4000v2 i te choć były droższe (2x330zł) chodzą znacznie gorzej.
Nie zawsze się sprawdz twoja prawda choć zazwyczaj tak jest. :D

*

Offline kuba1961

• 681
Internet w Acer N35
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 21, 2006, 22:50:05 »
Zgadzam sie i proponuje rozejm. I zapraszam na piwo do Szczecina w czasie najblizszego SKUPU, to zglebimy temat dziewczyn i lekarzy. Co prawda termin skupu jeszcze nieustalony ale naciskamy admina  :P

*

Offline Spookie

• 457
Internet w Acer N35
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 21, 2006, 23:29:25 »
Peace. Szkoda że drugi koniec polski.... za daleko mam. ;/ :)

pozdro.

Internet w Acer N35
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 22, 2006, 16:47:37 »
Ja sobie odpuszczę bo w tym co piszecie nic nie zrozumiałem :/
pozdro

Internet w Acer N35
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 25, 2006, 21:05:14 »
Witam mam pytanko
czy to( http://www.allegro.pl/item111543659_edimax_ew_7206apg_acces_point_54mbps_super_tanio_.html ) wsytarczy żeby PDA z karta wi-fi odbierał neta?
pozdro