HP5450 wifi nie umiem (siec domowa chyba tez taka)

• 18 Odpowiedzi
  • 6498 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 21, 2005, 10:21:04 »
nie daje sobie rady ze sprzętam (informatycy tez...pss mogą to czytać:)
W domu mam internet radiowy. W skład tego wchodzą dwa notebooki podłączone chyba tez radiowo bo wpięte mają karty i internet działa w całym domu.
Sprzęt firmy Planet i są to dwa AP do każdego kompa podejrzewam.
Rozpoznanie: W Ipacu pali się zielona kontrolka i w/g mnie cos tam widzi bo na STATUS widnieją takie komunikaty
Access Point ID: MM-NET-P
Encryption: Disabled
Network Type : AD-HOC ( jak zmieniam na Ifrastructure...to nie widzi nic )
Channel 1
Tranmist auto
MAC address 00-02-8A-49-C3-E5
IP Address: 10.0.0.98 (to jest inny IP niż mają notebooki !!!) taki dali infor.
Signal 100 % ale czego???
Problem: Explorer Couldnt open this page
Nie wiem czy to jest ważne ale w kompie mam ustawienie Infrasturcuture a nie AD-HOC (jak zmieniam w Ipacu na AD HOC to nic nie widzi)
WEP mam również w Ipacu Disabled
Czy ja wogóle mam szanse , informatycy twierdzą że nie mam oprogramowania do Ipaca :( wymaganego
pzdr liczac na pomoc

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 21, 2005, 20:53:39 »
Niby sporo napisales ale tak naprawde trzeba sie wiele domyslac.
Czy masz nadajnik WiFi - Access Point u siebie w domu ?
Czy te dwa notebooki gdy sie lacza z internetem to konieczne jest  logowanie na  stronie providera ktory ten sygnal udostepnia ?
Czy oba notebooki byly 'autoryzowane' prze tego ew. providera ?
A moze to 'pirackie' podlaczenie do kogos z tej samej klatki schodowej ?
Czytales tu :
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=11460#61251

Ipaq ma oprogramowanie standardowe do lacznosci WLAN i jesli provider dostarczal jakis soft do pc wtedy istotnie bylby problem. Ale tego tez niewiemy.

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 21, 2005, 21:38:39 »
jestem..
tzn u mnie wyglada to tak
1.AP jest na strychu i dwa notebooki korzystaja z niego (jego adres to 45 takie inf otrzymalem przed chwila od moich masterow od sieci), zreszta to dluzsza opowiesc o sieci...w szczerym polu:)
2. nie jest potrzebne zadne logowanie , odpalam notebooka wchodze na ikonke karty planet wciskam applay i po 1 sec ma polaczenie
3. przy zakładaniu sieci Panowie mieli jedno zadanie od mojej zony Internet ma byc koszty nie graja roli (tpniemozliwe)

a teraz jeszcze moje spostrzezenia:
Ipac ma inne ustawienia niz karta planet w kompie np
 w kompie jest infrastructure a ipacu ad hoc
 w kompie sherared keys sa wpisane w ipacu nie
 itd...wydawalo mi sie ze ipac jest bardziej rozbudowany i faktycznie sam powykrywa rzeczy potrzebne ale niestety...
jeszcze jedno jak wlacze ipaca to na karcie planet w opcjach dostepne sieci pojawia mi ipac :), przypuszczam ze jestem blisko tylko juz sie pogubilem co ma czego szukac, z kim ma sie łaczyc i co widziec a czego nie ...juz sie panom informatykom nie dziwie ze mowia mi o CD Romach qtorych mam szukac w HP bo w necie to nie znajde ')
licze na dalszą pomoc

jescze dwa pytania
jezel jest wlaczony w ipacu ad-hoc i komp widzi go na podglądzie okna karty planet znaczy ze ipac jest ok?
co to znaczy mac adress, chlopaki inf twierdza ze wpisal w ap'ku mac adress ipaca ,?

nowe dane
w AP sa ustawione filtrowanie MAC adresow i WEP 128
to juz trzeci dzien mija jak walcze !
mam dalej podliczac straty..?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 21, 2005, 23:55:37 »
Jak nie wypelniles kluczy w iPAQu to nie ma szans by polaczyc sie z AP. Poza kluczami nalezy ustawic tryb Infrastructure, wpisac SSID (czyli chyba u ciebie 45, choc dziwna to nazwa) oraz ustawic odpowiedni kanal.

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 22, 2005, 08:46:18 »
i tu sie pojawia problem...
jak zanzaczam Wirreless Encryption na 128-bit, klucz jaki posiadam wpisuje i wyskakuje mi komunikata za zla dlugosc klucza ( na kompie nic takiego sie nie dzieje)
probowale przy 64-bit to samo
nazwa SSID to u mnie MM-NET-P i jest ok a te 45 to koncowka adresu AP'ka
i tu tez mam pytanie jezeli jego adres 10.0.0.45 to gdzie w i'pacu powinien byc wpisany
sorki ale jestem b.zielony z tych tematow i szukam pomocy

po licznych probach wpisania klucza wpadlem na pomysl by go wpisac malymi literami (w kompie duzymi literami, jak wpisalem malymi to sie nie laczyl) w ipacu male litery przyjal bez wyrzucenia bledu ze zaduzo liter ale bez skutku.... powermmenagment ma na pozycji NO a Region RESToF..., podejrzewam ze z tym kluczem jest problem tylko czemu jak wpisuje duzymi literami to pisze ze za duzo liter a malymi ze ok?
pzdr
UWAGA: udalo sie przejsc jakis etap!!!tzn
lampak zielona sie pali siec tak jak siedze teraz zobaczyl 52%pisze signalu (udalo sie wpisac drukowanymi literami klucz dlaczego???bo haslo w slowniku bylo i on sam z automatu wstawial spacje :) dlatego wczesniej odrzucal) hi hi
ale nie ma internetu czy teraz powinienem przejsc do etapu connections?

pzdr

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 22, 2005, 10:43:47 »
Istnieje pewne niebezpieczenstwo ze Ipaq /pomimo ze powinien/ nie polaczy sie z planete z WEP 128 bit.
Z drugiej strony musimy zakladac ze Ci panowie wpisali w AP dobry adres MAC karty Wlan Ipaqa.
Polecam zainstalowac pocketvinc abys mial latwiejsza kontrole na tym co w eterze widzi ipaq i ulatwione podlaczanie.
Gdyby nadal nic z tego nie bylo to sprobowalbym wylaczyc WEP i filtrowanie MAC adresow i ponownie sprawdzil mozliwosc logowania. Podejrzewam ze z tym jest klopot a co za tym idzie pobranie DHCP z AP nieudane i brak wyjscia na swiat. Nie zniechecaj sie. Czy w miejscu w ktorym jestes 'pole' jest rzeczywiscie koniecznosc wlaczania obu tych zabezpieczen ?
I jeszcze jedno czy notebooki maja wpisane stale IP czy dynamicznie przydzial DHCP. Bo moze u Ciebie tylko ten problem ?

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 22, 2005, 11:16:43 »
sytuacja wyglada tak
I'Paq Wlan
AccessPoint ID: MM-NET-P
Encryption 128 bit
Network Type: Infrastructure
Channel 1
Transmit Rate : Auto
Soft...
Hard...
MAC address 00-02-8A-....
IP 10.0.0.98 i jest to inne IP niż nooteboki
wciskam Advence signal 68% (dwa stropy :) jeden drewniany)
co dalej???please

pzdr

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 22, 2005, 17:45:50 »
Przeczytaj co napisal perla. Wylaczyc filtrowanie MAC adresow i wylaczyc szyfrowanie.

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 22, 2005, 18:13:42 »
I nadal podtrzymuje ze przy pomocy pocketvinc latwiej operowac na trudnym do podlaczenia AP.
Takie operacje jak wymuszanie connect, odswiezanie IP, pingowanie ,kontrola czy jest internet z poziomu tego programu itd. bardzo ulatwia wejscie.

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 25, 2005, 12:46:55 »
ok, ale widze ze pocketvinc jes platny
pewnie i tak itak bede musial w to zainwestowac ale mam jeszcze pytanie
udalo mi sie nawiązać kontakt z AP'kiem (wczesniej laczylem sie z nootebokiem :) taki madry jestem , poznaje to sygnale antenty im blizej podchode strychu tym lepszy sygnal ale
zauwazylem ze w opcjach connections nie mam mozliwosci ustawienia prze WLan(mam tylko Hayes compatibile on COM1, Bluetooth Dial up modem, Bluetooth fax modem, generic IRDA, Native IR), nie mam tam zadnej opcji Wlan, a z kolei w Network Adapters mam jak najbardziej ipaq wlan wireless adapter z ustawieniami IP...
dlaczego w conections nie ma wlan , czy tak mam byc czy inaczej go aktywuje lub jak powinny wygladac ustawienia connetionc
pzdr liczac na dalsza wpolprace

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 25, 2005, 19:15:20 »
Mozesz zainstalowac wersje trial PocketWinca - bedzie dziala przez jakis czas. W Connections nie trzeba nic ustawiac - tam gdzie jest COM1, BT itd. To okienko Connections jest od polaczen dial-up.

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 05, 2005, 09:07:24 »
Ja oczywiscie myslalem o funkcji connect z poziomu Pocketvica. Dostepne jest gdy sie tapnie na browserze linii polaczenia z AP.

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 08, 2005, 21:24:40 »
"informatycy" to chyba ja :)
nie udalo mi sie rozwiazac w/w problemu, walczylem prawie tydzien czasu i nic (ale to byla moja pierwsza wieksza przygoda z ipaq) ;-(
instalacja wyglada tak (ta czesc ktora jest tutaj wazna)
AP (w domu - domowa siec) IP: 10.0.0.45, SSID: MM-NET-P
notebooki dwa daly sie skonfigurowac i dzialaja (poprzez karty radiowe)
ipaq niestety nie - tzn. probowalem z wlaczonym i wylaczonym szyfrowaniem, bez filtracji MAC na AP. Widzial AP. pokazywal sile sygnalu i ze jest jakby polacozny, ale IE (czy to co wyglada jak IE :) ) nie laczylo sie - pisalo ze cos nie tak z connections.
Z tego co czytale w opisie, to jest jakis soft do ipaq (chyba to jest 3540, ale moge sie mylic), to nalezy z cd dolaczonego do ipaq ustawic to polaczenie (settings -> connections i zeby wybrac wlan).
Jesli w czyms jeszcze moge pomoc w opisie problemu, chtenie sluze pomoca (problemy naszych klientow sa naszymi problemami).

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 08, 2005, 21:39:27 »
Kompletnie nie rozumiem drugiej polowy Twojej wypowiedzi... od soft do iPAQ. Sprawdz czy iPAQ otrzymal dobry adres IP wchodzac co menu settings - connections - connections - network card - klikajac na nazwie sterownika karty sieciowej WLAN. Jak nie to wymus recznie odpowiedni adres.

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 08, 2005, 23:00:07 »
ooops, sorki spieszylem sie.
Chodzi o to, ze ipaq ma staly adres IP (AP ma wylaczone dhcp) a w parametrach wpisywany jest (tzn. ja jak probowalem) staly adres IP. Z tego co pamietam, to nawet AP widzial polaczenie, ale nie dziala sama przegladarka (status polaczenia w opcji WLAN byl ok i pokazywal sile sygnalu).
Z tego co czytalem, to "connections" trzeba by dokonfigurowac (zrobic polaczenie?) przy pomocy jakiego programu z plytki dolaczanej do ipaq. Ale moge sie mylic lub cos zle zrozumialem, bo jak robilem z ipaq, to nie widzial tego polaczenia z WLAN (tylko modem lub irda)

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 09, 2005, 05:51:55 »
W connections nie trzeba tworzyc kolejnego polaczenia. Polaczenia w connections sa tylko do Dial-Up. Polaczenia te tworzy sie bezposrednio na PDA przy pomocy standardowego softu a nie softu z plytki.

Jak juz jestes polaczony z AP to upewnij sie ze masz dobry IP, maske podsieci i bramke - na probe wpisz tez przynajmniej jeden adres DNS. Potem wejdz do menu Connections i znajdz pozycje My Network Card Connects to: i zmien z The Internet na Work lub odwrotnie - sprawdz rozne kombinacje. Zobacz tez czy strony w IE otwieraja sie jak wpiszesz adres IP... bo moze byc problem z tlumaczeniem adresow (zacznij wlasnie od tego).

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 09, 2005, 06:10:56 »
Prawdopodobnie w Ipaq-u nie wpisales DNS lub po zmianie IP /wpisaniu stalego/ nie wyl/wlaczyles ipaq-a.
Sproboj jeszcze raz. Musi dzialac.
Chyba ze ... karta Wlan Ipaq-a ma problem z tym modelem AP. A to tez sie czasami zdarza.

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 09, 2005, 09:57:07 »
> nie wyl/wlaczyles ipaq-a
hmm o tym nie pomyslalem :).

Co do dns, to probowalem z wpisywanie adresu IP (z notebook dzialo) zamiast adresu, niestety tez nie bylo nic.

AP to Planet WAP-4000, przepustowosc ustawiona na 11 Mbit/s (czyli tyle ile max ma ipaq).

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 11, 2005, 16:59:57 »
A nie prościej włączyć w AP dhcp? U mnie chodzi jak burza. Dla bezpieczeństwa sieci pozostawiłem filtrowanie adresów MAC i szyfrowanie WEP. W chwili wykrycia AP (koniecznie ustaw w iPAQ'u  "internet", nie "work") iPAQ pyta się o klucz WEP nie wnikając w jego długość (64 czy 128 bitów), a po jego wpisaniu sam wszystko uruchamia. Jeśli nie chcesz dynamicznie przydzielanych adresów IP, to włącz przydzielanie statycznych adresów, chyba że AP nie ma takiej możliwości, choć w to akurat nie wierzę.