GPRS / EDGE + rozmowy za normalną cenę na jesnej SIM.

• 9 Odpowiedzi
  • 1383 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

grnt

« dnia: Marzec 09, 2006, 10:32:24 »
Witam

Posiadam w Orange "Licencja GPRS". Kartę SIM z tą usługą zainstalowałem w SPV M3000. Drażnił mnie jednak fakt noszenia dwóch urządzeń - w Licencja GPRS połączenia głosowe są bardzo drogie :(
Zadzwoniłem dziś do BOK Orange i okazało się że od niedawna można do dowolnego planu taryfowego, który wykorzystujemy do rozmów, aktywować usługę Licencja GPRS / EDGE (w opcjach również dostęp do pomarańczowych Hot Spotów).
Czyli możemy w PocketPC rozmawiać za normalne ceny i mieć nielimitowany dostęp do sieci :) w Orange.

*

Offline zolty4

• 434
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 09, 2006, 14:23:42 »
Witam.
Nie jest tak słodko jak napisałeś, może inaczej, nie aż tak słodko. Przeczytałem Twoją informację i zadzwoniłem również do BOK w ORANGE. Sprawy mają się tak. Dla nowego klienta oczywiście są wszystko w stanie zrobić, to wiadomo nie od dziś, możesz do swojej karty SIM dopisać Licencję GPRS czy też jej UMTS-owski odpowiednik, ale w drugą stronę to już tak nie jest. Pani na pocieszenie powiedziała mi żebym napisał takie jakby podanie i firma się ustosunkuje do tego i może zrobi, a może nie, nikt tego nie wie, ona na pewno nie wie. Wiadoma pańska łaska na pstrym koniu jeździ. Również mam licencję GPRS, fajna rzecz, ale jak między świętami a nowym rokiem wprowadzili UMTS to oczywiście chciałem(mieszkam w Warszawie)mieć szybszy internet pojechałem po UMTS-a. Ale licencję musiałem zachować(podpisałem przecież swego czasu lojalkę, no i cesji również nie można zrobić) i mam dwa internety, z czego jeden potrzebny mi na grzyba. UMTS swoim zakresem dubluje to z czego nie mogę zrezygnować (GPRS i licencja) Firma w której przyszłość jest jasna nie przewidziała możliwości rozszerzenia licencji na jakby szybszą opcję(UMTS+EDGE). Nie chcę wylewać żali o arogancji firmy, ale co najmniej według mnie jest to bezmyślność( a może celowa, mam dwie aktywacje zamiast jednej, lecz w przyszłości dobrze się przyjrzę ich każdej ofercie-czy nie ma pułapek, a te to chyba już standard w naszej rzeczywistości). Żeby w tym wszystkim można było po prostu scedować na innego potrzebującego(nawet za darmo) to co mi jest nie potrzebne, ale ....No właśnie jest jak jest.
Grzegorz Korzeniecki
Sprzęt: Był MDA1 był Acer n50p,była Nokia LD-3W+była Nokia 6630,była Nokia N95 jest 2xMotorola F3 + jest GlobeSurferII + jest Kaiser + znowu było MDA1 + jest Nokia n82 + jest Nokia E51+ jest Asus 901(4+64GB) i karta SDHC 32GB,Lenovo G500, Toshiba Encore

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 09, 2006, 14:29:50 »
1 nie wiem jaki to ma zwiazek z wifi
2 zdecydowanie mam ostatnio dosc orange  :evil:

*

grnt

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 09, 2006, 15:25:35 »
pimpus sadelko
1. Związek wynika z faktu że w wymienionych usługach jest dostęp do Hot Spot.
2. Ja też, ale mocno jestem przywiązany do numeru i uważam że nie ma idealnego operatora.

zolty4
Oczywiście do technicznej strony Twojego problemu to masz rację. Ale, tak jak napisałeś, podpisałeś umowę na jakąś usługę i moim zdaniem nie możesz mieć pretensji do operatora o że rozwijając ofertę chce na tym zarobić. Właśnie z takich powodów jakie opisałeś cieszy mnie wprowadzenie tej usługi. Myśle że nie jest to bezmyślność, napewno chcą zarobić, a i w raportach też trochę więcej aktywnych numerów lepiej wygląda.
Ja wcale nie pisałem że jest różowo, nie wspomniałem o przepisywaniu Licencji GPRS do innej aktywacji.
Sam jestem w takiej sytuacji jak Ty. Tzn chętnie dopisałbym moją licencję do innego planu. Ale niestety do końca umowy muszę używać dwie karty SIM :(
Wspomniałeś o cedowaniu, muszę Cię zmartwić, nie można dokonać cesji aktywowanej na firmę Licencji. Można złożyć jakąś prośbę i czekać. Wygląda to śmiesznie, teraz nawet w urzędach państwowych łatwiej coś załatwić.
Napisałem o tym problemie bo wydaje mi się godny uwagi. Są napewno na forum ludzie którzy akurat w Orange mają telefon i może szukają jakiejś oferty na GPRS / EDGE. Niestety w salonach zawsze zależy na wciśnięciu nowej aktywacji i o takiej możliwości nikt może nie wspomnieć.

*

Offline zolty4

• 434
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 09, 2006, 22:31:36 »
Po napisaniu poprzedniego postu zadzwoniłem jeszcze raz do ORANGE. Pomyślałem, że jeśli są zmiany w jednym to może i w innych dziedzinach coś drgnęło. Pani  z BOK-u po długich konsultacjach powiedziała i potwierdziła kilkakrotnie , że można przepisać aktywację na przykład licencji ale tylko na kogoś kto ma firmę( na prywatną osobę nie).
 W związku z tym może jest ktoś chętny, oddam (cesja) licencję GPRS za darmo osobie spełniającej wyżej wymieniony warunek. Grzegorz Korzeniecki tel 0/501 29 47 62 , >>zolty4@o2.pl<<
Sprzęt: Był MDA1 był Acer n50p,była Nokia LD-3W+była Nokia 6630,była Nokia N95 jest 2xMotorola F3 + jest GlobeSurferII + jest Kaiser + znowu było MDA1 + jest Nokia n82 + jest Nokia E51+ jest Asus 901(4+64GB) i karta SDHC 32GB,Lenovo G500, Toshiba Encore

*

Offline zolty4

• 434
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 09, 2006, 22:33:45 »
Ach, jeszcze jedno, podobno sprawę załatwia się w ten sposóbb, że obie strony przychodzą do BOK-u z papierami firmy i tam wszystko załatwiwją. G.K.

*

Offline kretes

• **
  • 134
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 09, 2006, 22:59:29 »
A ile ta licencja GPRS kosztuje miesięcznie?

*

grnt

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 10, 2006, 00:46:16 »
zolty4
Obyś się nie mylił. Zrobiłem to samo, tzn zadzwoniłem do BOK. Na tym forum znalazł się chętny. Poszliśmy do salonu, postaliśmy, 40 minut porozmawialiśmy. Miła Pani powiedziała że do zrobienia takiej cesji potrzebuję zgodę PTK Centertel i zaproponowała bym z taką prośbą na piśmie wystąpił. Głupio mi się zrobiło i sobie odpuściłem. Ponoć taki zapis był w regulaminie. Może się zmieniło. Życzę szczęścia. Mieszkasz w dużym mieście i napewno znajdzie się chętny. Napisz jak dokonasz cesji. Jestem bardzo ciekawy.
Swoją drogą ciewi mnie jak wygląda sprawa aktywacji licencji gprs do numeru który się posiada i włożeniu sim do urządzenia z edge. Działać będzie oczywiście po edge, ale co zrobi orange. U nich to dwie różnie taryfikowane usługi. Licencja EDGE kosztuje 2 razy więcej niż Licencja GPRS.

kretes
Licencja GPRS kosztuje 60zł brutto miesięcznie, używana w urządzeniu obsługującym EDGE to naprawdę tania oferta :)

*

Offline zolty4

• 434
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 10, 2006, 09:18:21 »
Pytałem o cesję ze trzy razy w trakcie tej rozmowy, podałem nawet przykład (nic takiego na prawdę nie miało miejsca), że byłem w salonie juz kiedyś i okazało się, że nici z cesji. Pani się dość długo konsultowała i po naradach z kims tam powiedziała, że na 100% można. Kiedys rozszerzyć licencji o normalne taryfy nie było można, teraz tak, może i w tym się coś zmieniło. Upewnię sie zresztą w salonie osobiście.To w najbliższym czasiei tyle na razie w sprawie cesji.
Zapytałem równiez jak firma się odniesie do używania licencji w urządzeniu obsługującym EDGE, przecież transmisja równiez pójdzie w EDGE i powiedziała że nie ma żadnego problemu i przeciwskazań. Trochę to wszystko pomieszane. Popytam o wszystko w salonie osobiście i napiszę o tym jeszcze raz.
Grzegorz Korzeniecki

*

Offline zolty4

• 434
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 10, 2006, 17:24:32 »
Byłem dziś w salonie ORANGE by im zadać pytania które tu padły.
Więc tak :
1)CESJA ŕ można obecnie zrobić cesję  i ,,licencja GPRS,, i biznes wszędzie na UMTS-ie
  Osoba na którą robimy cesję musi mieć firmę i przy sobie papiery tejże(NIP,Regon i zaświadczenie o działalności)
2) Rozszerzenie możliwości karty SIM o licencję lub biznes wszędzie
     -Licencję można dopisać do zwykłej karty SIM( ale to dalej  tylko dla           firm)  
     - biznesu  nie
3) w drugą stronę nie można ani jednego ani drugiego(tzn nie można do licencji i biznesu dodać zwykłych taryf)
4) Opłata za cesję -powiedziano mi że nie ma żadnej

UWAGA: oddam za darmo licencję GPRS (obejmuje również transmisję EDGE, jeśli ktoś ma do tego odpowiedni sprzęt), oddam oczywiście osobie spełniającej warunki stawiane przez ORANGE
Dla tych którzy nie wiedzą , jest to swego rodzaju stałe łącze dostępne tam gdzie są operatorzy GSM

Grzegorz Korzeniecki
501 29 47 62
zolty4@o2.pl