Geolokalizacja AP - czy to możliwe?

• 18 Odpowiedzi
  • 3431 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Atlantis

• 1036
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note 4, ThinkPad Tablet 2
Geolokalizacja AP - czy to możliwe?
« dnia: Maj 25, 2008, 13:53:59 »
Czy istnieje jakiś sposób na określenie, z grubsza rzecz jasna lokalizacji Acces Pointa? WiFiFoFum2 z tego co widzę zapisuje współrzędne, w których po raz pierwszy został złapany sygnał. Może istnieje jakiś program, który po natężeniu sygnału podczas przemieszczania się byłby w stanie orientacyjnie określić położenie nadajnika na mapie? Chyba, że to nie jest możliwe? :)

Druga sprawa, czy dwa programy mogą korzystać jednocześnie z jednego odbiornika GPS na BT? Chodzi mi o to, czy mogę odpalić WiFiFoFum oraz jednocześnie jakiś program do zapisywania trasy wraz z czasem, najlepiej gdyby potem można było użyć tych danych do geolokalizacji zdjęć zrobionych w trasie - rzecz jasna pod warunkiem, że czas w aparacie będzie zsynchronizowany z zegarem PDA. ;)

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
Odp: Geolokalizacja AP - czy to możliwe?
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 25, 2008, 17:29:38 »
iPhone korzysta z bazy danych hotspotów, która poprawia lokalizację na podstawie triangulacji GSM, ale jej wadą jest to, że po prostu baza obejmuje tylko USA i tylko kilka sieci najbardziej popularnych HotSpotów.
Problem w lokalizacji po WLAN jest taki, że nigdy nie masz pewności, że gadasz z tym Hotspotem co kiedyś - jakimś wyznacznikiem jest MAC adres i przy założeniu że urządzenie nie było przesuwane można robić lokalizację. Ale już triangulacja nie ma sensu większego, bo zasięg sygnału WLAN jest po prostu zbyt mały i łatwo zakłócalny.
Co do dzielenia sygnału GPS to żaden problem: W WM5/6 masz w panelu sterowania External GPS - ustawiasz porty urządzenia (ten z BT) i port dla programów - i do tego portu podłączyć można więcej, niż tylko jeden program. Jeżeli nie masz tego apletu w systemie, to albo zmień rom na taki, co to ma, albo szukaj - był taki programik - GPSproxy, czy coś.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 27, 2008, 13:50:35 »
BTW ktoś z was orientuje się jak wygląda kwestia legalności wardrivingu? Przez tę nazwę rozumiem to, co powinno się rozumieć - to znaczy wykrywanie sieci i zaznaczanie na mapie miejsca ich znalezienia, nie zaś próby nielegalnego podłączenia się czy łamania zabezpieczeń. Pytam, bo rozmaite buble prawne wchodziły w życie. Ponoć w niektórych stanach USA zakazywano ponoć kiedyś wardialingu (dzwonienie pod każdy numer w strefie - niektóre firmy telekomunikacyjne nie naliczały impulsów lub phreakerzy i tak to obchodzili - celem zdobycie informacji o tym, pod którym numerem siedzi podłączony do sieci przez modem komputer lub FAX, technika popularna w latach osiemdziesiątych i na początku dziewięćdziesiątych) lub skanowania portów. Jedno i drugie nie jest przecież działaniem przestępczym - służy jedynie do zbierania informacji, które później mogą (ale przecież nie muszą) być wykorzystane np. przez hakera.
Tak sobie myślę, że gdyby prawodawcy byli nadgorliwi, to wardrivingu można by zakazać na podobnej podstawie. Nikt tego jeszcze nie zrobił? :)

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 27, 2008, 14:40:20 »
ministumbler chyba zapisywal pozycje wykrycia sieci zawsze mozna to potem wrzucic na jakas mape

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 27, 2008, 17:45:47 »
Z WarDrivingiem jest tak:
Polskie prawo karne mówi, że dostawanie się do systemu innej osoby/firmy bez jej zgody (niezależnie od tego, czy jest zabezpieczony czy nie) jest karalne. Do pewnego stopnia to tak samo, jak wejście do czyjegoś mieszkania bez zgody właściciela tylko dlatego, że drzwi nie zostały zamknięte na klucz.
Zupełnie innym problemem prawnym jest... naciskanie klamek tylko w celu sprawdzenia, czy drzwi są otwarte (czyli skanowanie "powietrza" w celu wykrycia otwartych siec) - i tu rozumiem, że jedni są za tym, żeby tego zabronić, a inni uważają to za bzdurę i "dozwolony użytek". Za to w stanie NY za pozostawienie otwartych drzwi (niezablokowanej hasłem sieci) można pójść do pierdla.
Osobiście uważam, że jak ktoś nie zabezpieczył sieci, to jego problem, ale nie jest to powód do tego, żeby mu robić rozpierduchę w sieci. A już na pewno nie powód, żeby jego gościnności "nadużywać". Do zwykłego browsowania to jeszcze jako tako, ale na pewno przez taką sieć nie zaloguje się do banku ;)
Trzeba pamiętać, że taka sieć może też być celowo otwarta, żeby przejmować ruch naiwniaków, co przyuważą niby przypadkiem taki "hotspot".
Co do robienia map to powstał "komercyjny" soft do tego:
http://pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=14053:wefi-i-komentowanie-hotspotow&catid=51:programy&Itemid=93
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 27, 2008, 18:29:57 »
USA to mimo wszystko kraj, w którym sytuacje związane z prawem sięgają granic absurdy, zresztą jak w całym prawodawstwie anglosaskim, gdzie decydujący głos ma grupa okolicznym mieszkańców o "nieposzlakowanej opinii", która o prawie nie musi mieć wielkiego pojęcia, a chcąc iść jak najszybciej do domu skaże i niewinnego, pod warunkiem, że na bandziora jedynie wygląda...
Tak samo z tymi AP - skąd ja mam niby wiedzieć, czy to co łapię w środku miasta jest prywatnym routerem WiFi, czy też punktem dostępowym otwartym w pobliskiej szkole, uczelni, hotelu, restauracji itp. dla ogółu?

Jak sytuacja wygląda w Polsce? Chyba nie doszliśmy do takiej absurdalnej sytuacji, żeby samo szukanie AP i robienie mapek było zakazane? Przecież ssida można ukryć...

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 27, 2008, 22:58:19 »
W USA i UK są absurdy w prawie, ale nasze prawo jest niewiele lepsze (ot np. obowiązek przygotowania profesjonalnego schematu objazdów nawet w przypadku drobnych wykopków na końcu zamkniętej i ślepej ulicy...).
Natomiast co do SSID: tak to jest moja linia obrony jakby coś (odpowiedzialność zrzucam na admina tamtej sieci), ALE: wracając do porównania z drzwiami: skąd masz niby wiedzieć, że drzwi które otworzyłeś z klamki dają ci zezwolenie na wejście czy nie? Przecież tam mógłby być jakiś pub albo inny sklep?
A co do ukrywania SSID: tego się NIE robi (a w każdym razie nie należy) bo poza tym, że jest to po prostu głupie i nieskuteczne, to od niedawna także niebezpieczne (opracowano metodę włamywania się do klientów sieci z ukrytym SSID).

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 27, 2008, 23:33:48 »
Tylko to już jest włamanie! Wardriving polega na spisywaniu danych, które router i tak rozsyła wszem i wobec niezakodowane głośno krzycząc w eterze o swojej obecności. Nie widzę żadnych znamion działalności przestępczej w zarejestrowaniu tego faktu. :)

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 28, 2008, 18:40:54 »
Czyli uważasz, że aktualny spis wszystkich drzwi w których naciśnięcie może spowodować otwarcie drzwi jest OK, czy nie? Bo właśnie tu jest wątpliwość.
(Ja tylko dyskutuję - uważam tak jak ty, że to nie powinno stanowić problemu)

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 28, 2008, 18:55:09 »
Oczywiście, że jest ok.
A wiesz dlaczego? Bo daje do myślenia bezmyślnemu właścicielowi domu, żeby wreszcie te drzwi zamknął! Lepiej w ten sposób, niż po ograbieniu go ze wszystkiego.
Dlatego IMO świetnym uzupełnieniem wardrivingu jest warchalking - informacja do admina, który idąc do pracy widzi symbol, który można odczytać tak: "Hej! Panie amin, może by Pan tak zabezpieczył wreszcie tę swoją sieć? Myśli Pan, że jej nie widać? Na co Pan liczy? Że nikt nie zauważy i się nie podłączy?". ;)

To trochę jak ze starym sporem o ujawnianie dziur w programach. Jedni są za tym, żeby trzymać to w tajemnicy z obawy przed hakerami. Ja jednak jestem zdania, że powinno się informacje publikować jak najszybciej po wykryciu, aby:

a) Producent softu nie zwlekał z wydaniem aktualizacji
b) Użytkownik nie zwlekał z jej instalacją

A teraz szybkie, krótkie pytanie:

Czy polskie prawo zakazuje obecnie wardrivingu? Tak, czy nie? ;)

*

Offline jakubd

• 2820
    • jdtech.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 28, 2008, 23:05:13 »
Szybka i krótka odpowiedź: Wardriving jest zabroniony, jeżeli naciskanie klamek jest zabronione :)
Napisałem przecież, że to sfera niejasna :)

A co do pierwszej części: problem w tym, że ta technologia trafia do ludzi, którzy nie odróżniają klawiatury od komputera i monitora. Trudno od nich wymagać wiedzy o zabezpieczenia WLAN, jak oni ledwo są w stanie zrobić dwuklik. Mimo to, prawo ich chroni.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 28, 2008, 23:17:17 »
Szybka i krótka odpowiedź: Wardriving jest zabroniony, jeżeli naciskanie klamek jest zabronione :)
Napisałem przecież, że to sfera niejasna :)

Jedna z podstawowych zasad prawniczych mówi, że co nie jest zabronione, to jest dozwolone. ;)
Z tym, że Polska należy do takich krajów, gdzie takie podstawy są nagminnie łamane przez... Prawników. :)
Domniemanie niewinności czy zasada prawa niedziałającego wstecz chociażby. ;)

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 29, 2008, 19:41:42 »
Oczywiście, że jest ok.
A wiesz dlaczego? Bo daje do myślenia bezmyślnemu właścicielowi domu, żeby wreszcie te drzwi zamknął! Lepiej w ten sposób, niż po ograbieniu go ze wszystkiego.
Dlatego IMO świetnym uzupełnieniem wardrivingu jest warchalking - informacja do admina, który idąc do pracy widzi symbol, który można odczytać tak: "Hej! Panie amin, może by Pan tak zabezpieczył wreszcie tę swoją sieć? Myśli Pan, że jej nie widać? Na co Pan liczy? Że nikt nie zauważy i się nie podłączy?". ;)

To trochę jak ze starym sporem o ujawnianie dziur w programach. Jedni są za tym, żeby trzymać to w tajemnicy z obawy przed hakerami. Ja jednak jestem zdania, że powinno się informacje publikować jak najszybciej po wykryciu, aby:

a) Producent softu nie zwlekał z wydaniem aktualizacji
b) Użytkownik nie zwlekał z jej instalacją
...

Pierdoły. Po prostu chcesz mieć władzę nad cudzym softem, cudzym bezpieczeństwem itp itd

Z geolokacją to nie ma nic wspólnego. Do geolokacji można próbować wykorzystywać publiczne [relatywnie, bo konkretnych przesłanek publiczności właściwie nie ma) sieci GSM -> http://piotr.trzcionkowski.pl/programy/poket/nicetrack.html

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 29, 2008, 19:58:51 »
Władzę? Jaką władzę? Ja się nikomu do sieci nie wpinam.
Zgadzam się z definicją wardrivingu wyprowadzaną przez samych wardriverów - jest to swego rodzaju sport. Pozwala poznać przy okazji poziom informatyzacji terenu i świadomości mieszkańców odnośnie bezpieczeństwa, w połączeniu z warhalkingiem pełni funkcję edukacyjną. Jak mówiłem lepiej dać do myślenia kolesiowi czytelnym komunikatem: "zamknij tą sieć, bo każdy Ci do niej wejdzie", niż żeby zrozumiał już po fakcie, gdy ktoś wykorzysta jego sieć do niecnych celów.

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 29, 2008, 20:31:54 »
Władzę? Jaką władzę? Ja się nikomu do sieci nie wpinam.
Zgadzam się z definicją wardrivingu wyprowadzaną przez samych wardriverów - jest to swego rodzaju sport. Pozwala poznać przy okazji poziom informatyzacji terenu i świadomości mieszkańców odnośnie bezpieczeństwa, w połączeniu z warhalkingiem pełni funkcję edukacyjną. Jak mówiłem lepiej dać do myślenia kolesiowi czytelnym komunikatem: "zamknij tą sieć, bo każdy Ci do niej wejdzie", niż żeby zrozumiał już po fakcie, gdy ktoś wykorzysta jego sieć do niecnych celów.

Sport polega na rozwijaniu swoich umiejętności a nie terroryzowaniu nimi innych.

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 29, 2008, 20:46:07 »
Sport polega na rozwijaniu swoich umiejętności a nie terroryzowaniu nimi innych.

Terroryzowaniu? Kolega chyba myli sobie wardriving z hackingiem...
Terroryzowaniem byłoby wejście do czyjejś sieci, wyciągnięcie z jego komputera kompromitujących informacji i rozpowszechnienie ich. To byłoby terroryzowanie, ale to nie jest wardriving. Wardriving to tylko wykrywanie sieci, które równie dobrze mogą być HotSpotami w restauracjach...

Czy kiedy byłeś dzieckiem i nauczyciel mówił Ci, żebyś nie biegał po schodach z rozwiązanymi sznurowadłami, to uznawałeś to za terroryzowanie?

« Odpowiedź #16 dnia: Maj 29, 2008, 20:52:40 »

Terroryzowaniu? Kolega chyba myli sobie wardriving z hackingiem...
Terroryzowaniem byłoby wejście do czyjejś sieci, wyciągnięcie z jego komputera kompromitujących informacji i rozpowszechnienie ich.

Pisałeś coś o publikowaniu list otwartych drzwi by właściciel musiał je zamknąć a producent wmontować zamek. To ja twierdzę, że to wymuszenie jest.

[/quote]

To byłoby terroryzowanie, ale to nie jest wardriving. Wardriving to tylko wykrywanie sieci, które równie dobrze mogą być HotSpotami w restauracjach...
[/quote]

Coś gadałeś o robieniu mapek. To chyba chcesz publikować to gdzieś. Jeśli to tylko dla publikowania jest to nie widzę uzasadnienia dla publikowania informacji o AP bo ich właściciele mogą po prostu nie chcieć tego. To już często sprzęt zupełnie prywatnych osób, którzy nie mają interesu w szerszym publikowaniu informacji o swojej sieci. Jest jednak zupełnie czym innym rozgłaszanie sieci w okolicy, które ułatwia połączenie się a czym innym publikowanie tego po świecie. To tak co do zasady, bo szkodliwość nie wydaje się szczególnie duża.

Czy kiedy byłeś dzieckiem i nauczyciel mówił Ci, żebyś nie biegał po schodach z rozwiązanymi sznurowadłami, to uznawałeś to za terroryzowanie?

A Ty czujesz się nauczycielem ?
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2008, 21:24:45 wysłana przez trzcionk »

*

Offline Atlantis

• 1036
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 29, 2008, 20:57:36 »
Ja? Ja się nie trudnię wardrivingiem. :P
Niemniej uważam, że ludzie który to robią zgodnie z założeniami spełniają pożyteczną funkcję.
To tak, jakbyś oskarżał o terroryzowanie społeczeństwa ludzi, którzy szukają dziur w oprogramowaniu. Bo po co szukać? Niech pozostaną ukryte. :P

« Odpowiedź #18 dnia: Maj 29, 2008, 21:27:31 »
Ja? Ja się nie trudnię wardrivingiem. :P
Niemniej uważam, że ludzie który to robią zgodnie z założeniami spełniają pożyteczną funkcję.

Jaką np ? Gdybyśmy mówili o geolokalizacji to ok, ale publikowanie listy prywatnych sieci ... po co ?

To tak, jakbyś oskarżał o terroryzowanie społeczeństwa ludzi, którzy szukają dziur w oprogramowaniu. Bo po co szukać? Niech pozostaną ukryte. :P

Nie bój się tak o cudze dziury.