Witam wszystkich serdecznie!

Wiem, że często pada odpowiedź na błahe pytania "wujek google wszystko Ci powie" ale uwierzcie mi, że czasami naprawdę można dostać obłędu

Postaram się wszystko dokładnie opisać:
Chciałbym się cieszyć rozdzieleniem neostrady poprzez router wifi (oczywiście wszystkie standardy Access Point + Modem + Router + Switch) na komputer stacjonarny i korzystanie z wifi przez i600.
Doszły mnie słuchy że gdy chcę mieć router wifi niepotrzebny mi będzie modem neostrady speedtouch 330 podpięty do routera a karta sieciowa w komputerze abym w nim mógł korzystać z Internetu (co zwiększa koszty tej przyjemności), jednak chciałbym się dowiedzieć czy rozwiązanie poprzez poniższy schemat pozwoli mi na bezproblemowe korzystanie z takowego połączenia;
Gniazdko telefoniczne (2 wejścia rj11):
*telefon podłączony z filtrem od neostrady
*router wifi -> modem neostrady speedtouch 330 podłączony przez usb do komputera
I stąd pytanie czy przy takim wyjściu uda mi się uzyskać połączenie neostrady w stacjonarnym aby bezproblemowo korzystać? Chcę uniknąć dzierżawy Liveboxa stąd taki pomysł. Niestety jeżeli nie uda mi się takie rozwiązanie to będę zmuszony do propozycji TP :/