domowa siec WLAN z drukarka

• 12 Odpowiedzi
  • 3931 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 28, 2004, 13:33:22 »
witam,

planuje postawic w domu roterek WLANowy i podlaczyc go do stalego lacza. Dostepn do netu bedize przez pc-ta, laptopa i pda. Pytanie czy da sie tak podlaczyc drukarke, zeby dzialala, bez koniecznosci wlaczania komputera? Na pewno musze kupic adapter WLANowy do drukarki. ALe czy to jedyny wymog? Gdzoie czyhaja pulapki??

Czy ktos moze mi powiedziec, jakie rzedu transfer jest we WLANowej  sieci wewnetrznej pomiedzy kompami albo kompem i PDA. Zakladam ze instalacje oparte sa o protokol 802.11b, bo wlasnie nie wiem czy warto inwestowac wieksza kase w serie "g".

pozdrawiam
barthus

*

Offline Robiq

• 26
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 28, 2004, 13:50:32 »
Idealnie byłoby mieć routerek z AP i print serwerem - D-Link takie coś robi, ale z osobnym adapterem WiFi do drukarki też da radę.
Jakiego rzędu transfery to dokładnie nie powiem ale na pewno mniejsze niż w sieci 100Mb :( ale w 90% przypadków wykorzystania łącza są one wystarczające , przewaga sieci wireless to wygoda i komfort zwłaszcza w przypadku notebooka i PDA

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 28, 2004, 23:25:13 »
fakt, D-Link ma takie cos w ofercie 714+ w cenie 320 PLN. Rozumiem ze drukarke podlaczam do D-Linka normalnym kabelkiem i do pradu. Drukarka nie jest w ogole podlaczona do kompa, czyli jest drukarka sieciowa i dostepna jest tylko przez WLANa i dla kompow i dla PDA.

Czy ktos uzywa D-Linka? Wiem ze ma 256 bitowe szyfrowanie. Ale czy trudna jest konfiguracja takiej sieci, tak aby byla w miare zabezpieczona przed dostepem obcych (szyfrowanie i haslo). A moze da sie stworzyc zamknieta grupe uzytkownikow??

pozdrawiam
barthus

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 08, 2004, 17:45:59 »
heh, zeby uzywac 256bitowego szyfrowania i wyzej ... musisz miec zupdateowany windows, i inne urzadzenia ktore to obsluza, w innym przypadku, jak na moj gust, uzytecznosc AES jest watpliwa .... aha, nie mow pls 256bit szyfrowanie tylko AES 256bit, bo to .. jest roznica

BTW bedzie jako tako zabezpieczone chociaz to jest podstawowy standard WPA

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 08, 2004, 21:53:45 »
Sporo tanszym rozwiazaniem jest zakup switch-a z wbudowanym printserwerem na USB. Sa juz takie w wykonaniu 'jakis firm' poza oczywiscie drogimi , markowymi rozwiazaniami HP, DLINK itd. /tej  firmy nie pamietam ale to koszt ok 180 zl/. Jak mnie zapewniano wszystkie nowe drukarki chodza ok. No i w calości takiej instalacji jest spelniony w/w warunek, że  nie potrzeba wlaczonego komputera Pc by miec siec WLAN na PDA, Laptopie oraz drukowac na drukarce sieciowej.  Oczywiscie do tego switcha trzeba kupic AP bo to jest switch kablowy.

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 09, 2004, 07:53:41 »
ciekawe rozwiazanie z tym switchem, ale czy tansze to nie wiem. Router D-Link z printserwerem kosztuje 320 PLN, a tutaj za sam switch z printserwerem musze dac 180 i dokupic jeszcze AP, ktory kosztuje wiecej niz 140 PLN. Chyba jednak prostsze bedzie rozwiazanie z tym routerem. Jedyna obawa to konfiguracja tego ustrojstwa, bo ja jestem kompletnie zielony  w takich tematach.

A co do windowsa to uzywam XP Prof. Powinno wystarczyc. Jesli uwazasz, ze uzytecznosc AES 256bit jest watpliwa, to jaka inna forme zabezpieczenia dostepu do sieci proponujesz?

pozdrawiam
barthus

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 09, 2004, 08:33:58 »
Router Dlink z printserwerem za 320 zl nie posiada modulu WLAN. Ten swith z printserwerem za 180 zl tez. Aby miec WLAN musisz miec albo router z WLANEM albo do tamtych 'zabawek' dokupic AP.

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 09, 2004, 08:49:38 »
Z tymi zabezpieczeniami to jest tak, że ... najpierw zestaw sobie połączenie bez zabezpieczeń. Ocenisz jaką moc sygnału masz w poszczególnych częściach domu. Później jak to ruszy to najprościej jest zabezpieczyć na numer MAC czyli sprzętowy numer urządzenia sieciowego. Jeśli jkieś urządzenie nie będzie na liście, to się nie podłączy do sieci. Jak już to będziesz miał za sobą i dalej bedzie działać to zacznij od najprostrzego kodowania. Tu możesz spotkać się z różnymi problemami. Jeśli będziesz miał słabą moc sygnału to takie kodowanie może wręcz przeszkadzać w połączeniu - przerabniałem to u jednego klienta, który miał grube ściany. Jak Ci ruszy najsłabsze kodowanie, to próbuj dopiero mocniejsze ale takie jakie są w stanie obsłużyć wszystkie urządzenia jakie chcesz podłączyć.
Jeśli chodzi o transfer to sprawa wygląda tak:
802.11b to max 22 MBity czyli 5 razy wolniej niz w 100 Mbit sieci na kablu. Do tego trzeba dodać fakt, że 22 Mbit to max i jest zależny od siły sygnały odbieranego przez urządzenie oraz fakt, że AP to tak naprawdę przeźroczysty dla userów MediaConverter czyli można się spodziewać spadku transferu w chwili podłączenia się kolejnych userów. Kto się dorwie do anteny pierwszy ten ciągnie więcej niż inni ;)
Powodzenia!

DOPISEK

Zapomniałem dodać, że najlepeij jest kupić urządzenie z 2 zewnętrznymi antenkami i ustawić je możliwie centralnie w domu. Kazda z antenek tworzy walec o środku w antence i kierunku promienia walca prostopadłego do antenki a długość walca jest zalezna od konta działania anteny. Walec z sygnału WiFi oczywiście :)) . Urzadzenia będące wewnątrz tega walca są w zasięgu, dlatego też warto mieć 2 anteny zewnetrzne i ustawić je pod kontem 90st w stosunku do siebie. W ten sposób pokryjesz możliwie dużą część domu :))

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 09, 2004, 11:18:49 »
ech.. ale kombinujecie.
Najprosciej jest kupic printserwer, używka do trafienia poniżej 200 zł i podpiąć drukarkę po kabelku ethernet. Z drukarką raczej do ogródka czy kibelka nikt nie będzie gonil, wiec może być na drucie.

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 09, 2004, 12:17:01 »
No tak ale drukarka sieciowa - kablowa to jedno a WLAN dla PDA i notebooka to drugie a ma działac w jednej siedzibie.

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 09, 2004, 13:19:58 »
dzieki za wszelkie porady. POdoba mi sie ta koncepcja z numerami MAC. Mieszkanie jest w starym budownictwie, ale na razie to tylko 62 metry - 2 pokoje wiec nie bedize wikszych problemow z licznymi scianami itp. Bardizej chodzi o wygode korzystania niz wielkie odleglosci. Zebym mogl korzystac z netu i drukowac majac laptopa na kolanach w sypialni albo w salonie i podobnie z PDA.

A Router WLAN z prinserwerem D-Linka za 320 PLN jest. Jest to model 714+. Obsluguje kodowanie 256 bitowe, niestety tylko 802.11b, czyli 22MBs.
http://mdk-system.pl/index.php?id=cennik Tutaj mozna kupic (moze nie porozumienie wynikoo stad, ze zapomnialem dodac ze to cena netto).

pozdrawiam
barthus

[Dodano: 2004-07-09 13:26:54]
A jednak ta cena jest brutto:) Sklepy mi sie pomylily:)
Jednak 320 brutto.

pozdrawiam
barthus

*

Offline perla

• 2689
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 09, 2004, 14:07:26 »
Ciekawa informacja ze on ma printserwer bo dokumentacja Dlinka o tym nie wspomina.
ftp://ftp.dlink.com/Gateway/di714/Manual/di714_manual_022202F.pdf

Dodano : print serwer ma model Di714P+. /ten bez literki P go niema /

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 12, 2004, 11:04:07 »
hehe, czyli diabel tkwi w szczegolach.
Trzeba bedzie uwazac przy zakupach, zeby sie nie naciac na wersje bez "p'".

Dzieki za ta cenna informacje.

pozdrawiam
b