dlink514 + Laptop + DesktopPC - laik

• 16 Odpowiedzi
  • 1887 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 13, 2005, 16:19:33 »
czesc! mam pytanie! posiadam router d-link 514 chciałem podzielic sobie internet DSL 1 Megabit na laptopa i na desktopPC. skonfigurowałem najpierw PC i wszysto dziala, potem właczyłem laptopa i tu mi pokazuje ze nie ma dostepnych sieci bezprzewodowych. poszukalem konfiguracji WIFI sprawdziłem ustawienia i niby wszystko powinno działać, mimo wszystko moja karta WIFI 802.11g nie wykrywa sygnału co powieniem zrobic

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 13, 2005, 21:00:11 »
Wlaczyles WiFi w latopie? Moze jest jakis przelacznik sprzetowy?

*

jacek.b

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 13, 2005, 21:13:15 »
Spróbuj przełączyć sprzęt w tryb 802.11b.

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 14, 2005, 00:19:12 »
Cytat: jacek.b
Spróbuj przełączyć sprzęt w tryb 802.11b.

Dobra tylko jak to zrobić ??

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 14, 2005, 07:44:46 »
Wejdz do ustawien modulu WLAN na PC i zobacz czy jest gdzies taka opcja.

*

Offline kuba1961

• 681
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 14, 2005, 08:33:45 »
Te typy tak maja. Wlacz wylacz karte w laptopie. Reset routera z odlaczonymi pozostalymi uzytkownikami. Moze zaskoczy. Acha wylacz szyfrowanie i MAC filtrowanie. Dopiero jak wszystko ruszy wlacz ponownie filtracje i szyfrowanie. A najlepiej pozbadz sie tego routera i to szybko i daleko omijaj sprzet D-link. Ten tani. Walcz dzielnie trzymam kcuki. Ja walczylem z takim sprzetem miesiac. Wymiana na nowy pomogla. Rozumie ze drugi PC jest podlaczony kablem do routera.

*

Offline przygod

• 370
    • http://www.przygod.eu
  • Sprzęt: za często się to zmienia:)
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 16, 2005, 12:41:59 »
Jak się nie potrafi skonfigurować sprzętu to się walczy:)
Skoro ktoś ma włączone filtrowanie mac to nic dziwnego że się nowa karta nie może podłaczyć... Tylko że rozwiązaniem nie jest tutaj wyłączenie tej opcji a dopisanie nowego urządzenia do grupy tych dozwolonych. Tylko że rethray nic nie mówił o właczonym filtrowaniu mac.
Szyfrowanie także nie ma nic do rzeczy...jak jest ustawiony klucz to przy próbie połaczenia po prostu o niego zapyta.

*

Offline kuba1961

• 681
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 16, 2005, 18:57:38 »
Oj nie walczyles nigdy z D-Link. Napisalem mu wszystko bo nie wiedzialem jak jest zkonfigurowany. A co potrafi zmalowac D-Link to temat na dluuuuuugi post.

*

Offline przygod

• 370
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 19, 2005, 08:34:23 »
Nie walczylem ale używam w kilku lokalizacjach na codzień i jakoś nie ma problemu. Co potrafi zmalować użytkownik to temat na jeszcze dłuższy post...(stąd tyle głupawych pytań na forum).

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 19, 2005, 09:40:03 »
sorki ze na moment zniknąłem a wiec sprawa wyglada nastepująca najprawdopodobniej mam uszkodzoną antene WiFi w laptopie. skąd to wiem ? był u mnie kolega dał mi swoja karte i nie działa również natomiast u niego odrazu wykazuje dostepność sieci. mam jeszcze ptanie natury techiczej, do karty Wi Fi podłacza sie dwa kabelki biały i czarny. czy standardem jest podłaczanie ich zawsze w ten sam sposób.
P.S.
Krzysztof Przygoda

Jesli chodzi o konfiguracje ruterów to nie dokonca taki ze mnie laik, poprostu chciałem byc pewien ze ie zostane zasypany jakimiś dziwnymi skrótami nazwami itp. potem musiał bm pół dnia dochodzic co jest co. A forum w sumie jest po to aby pomagać. Nawet takim ludziom którzy nie rozróżniają switch`a od rutera. Bo i gdzie taki ktos ma sie dowiedzieć interesujących go informacji.Zwykle potrzeba ta ogranicza sie tylko i wyłącznie do potrzeby skonfigurowania bezpośredniego sprzetu bez zagłębiania sie w tematykę TCP/IP która do najmniejszych nie należy

*

Offline przygod

• 370
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 19, 2005, 09:49:28 »
Wiem do czego jest forum. Biłem raczej do wypowiedzi w stylu:
"Tego sprzętu nie kupuj bo jest fe i nie działa"
"Jak mam właczyć gps w moim MDA?"
itp...
Jak komuś nie chce się poświęcić chwili na przeczytanie instrukcji i poprawną konfigurację urządzenia to niech nie marnuje czasu na wypisywanie głupot o jakimś producencie na forum. Według mnie w ten sposób zamiast popsuć jemu opinię psuje ją sobie...

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 19, 2005, 22:43:12 »
to prawda i przyznaje rację. Podstawa to instrukcja obsługi. Niestety. Zwykle to co jest niby fe jest najtańsze. Moj przykład D-Link 514 kosztował mnie 195 zł. W przypadku wyboru jakiegos markowego sprzetu cena ta wzrasa do koło 250 zł a to juz powazna zmiana w cenie urzadzenia dlatego powstaja problemy. Z tym ze w moim przypadku zawiódł laptop do tego Laptop warty 5 tys i to mnie wkurza. Najpierw był problem z sprowadzeniem go potem był wypalony pixel , a teraz wygrzała mi sie matryca tworzac jasne plamy na wyswietlaczu i do tego WiFi nie działa nerw mnie łapie jak to pisze

*

Offline przygod

• 370
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 20, 2005, 13:14:07 »
Dlink nie jest też taki znowu najtańszy bo jest wiele innych o niższych cenach. Zresztą cena nie zawsze gwarantuje poprawność działania. Bardziej już ją gwarantuje czas dostępności na rynku. Kolejne wersje danego produktu są coraz bardziej dopracowane gdy nowości mają różne problemy z działaniem. Inaczej mówiąc wybór jest pomiedzy sprawdzonym sprzętem dostępnym za mniejszą kasę i byciem królikiem doświadczalnym jakiejś nowości za niemałe pieniążki:)

*

Offline olej

• **
  • 116
    • http://www.blask-swieczki.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 22, 2005, 13:43:33 »
Rethray!! współczuje ci jeżeli masz takie problemy z laptopem! :(
Ja tez niedawno sprowadziłem sobie cacko i narazie zupełnie bez zastrzeżeń!! Ba, jestem wręcz w niebowzięty!! :)

Ciekawi mi co za sprzęt sprowadziłeś i czy podobny do mojego!
Ja sprowadziłem dell inspiron 9300 za około 1200USD!

Mam Ogromną nadzieje że nie ten sam! bo wtedy chyba zostanie mi tylko odliczanie aż pierwsze problemy się zaczną :(

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 26, 2005, 05:21:47 »
nie ja akurat inwestowałem w tani sprzet: Acer Aspire 5021, dysk 80GB, matryca 15`4,grafika ATI x700, procesor AMD 64bit Thurion 1,7;1GB RAM, DVD RW (dual)no i wszystkie pozostałe gadzety typu usbx4 wyjsie monitor vga i s-video ,podczerwien, WiFi(ale nie działa) czytnik kart pamieci, siec, modem itp.  

*

Offline kuba1961

• 681
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 26, 2005, 19:53:13 »
Krzysztof: Moja walka juz z trzecim  D-linkiem zakonczyla sie wlasnie w identyczny sposob. Odeslany do naprawy przyjechal sprawny. 10 minut i wszystko dziala. Wniosek ? Kupowac co innego, bo D-Linki sa ja Alfa Romeo, bardzo dobre ale sie psuja. Dlatego pisalem ze D-Link potrafi "zagospodarowac czas".  

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 10, 2005, 19:53:51 »
witam wszystkich
proszę o pomoc w sprawie D link 514. Otóż kupiłem takie cacydełko bo chciałem podzielić sobie internet na PC i laptopa. Niestety nie mogę sobie poradzić nic nie działa. Podłączyłem kabelki według instrukcji próbowałem uruchomic przeglądarke zgodnie z instrukcją ale nic się nie ukazało nie można przeprowadzić konfiguracji.
nie wiem czy problemu nie stanowi rodzaj łącza jakie mam. Niestety nie znam się na tym mam w domu kabelek /sieć miejska/ i dostałem login i hasło /PPPoE srednia prędkość łącza 256/ natomiast nie mam zielonego pojęcia z jakiego urządzenia wychodzi mój kabelek i o jakim charakterze jest sygnał.
Może ktoś mi pomoże rozwiązać ten problem