Czyżby WiFi w warszawskim metrze :-) ??

• 11 Odpowiedzi
  • 6856 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline SAPER

• **
  • 120
  • Sprzęt: HTC ARTEMIS
« dnia: Grudzień 01, 2003, 14:25:45 »
wychodzac dzis ze stacji metra Racławicka zauwazylem ze jekas ekipa montuje w przejsciach cos co wygladem przypomina anteny panelowe nie mam bladego pojecia do czego ma to sluzyc ale jednym z zastosowan dlaczego nie mialo by byc WiFi.

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 01, 2003, 14:30:10 »
Swego czasu słyszałem, że operatorzy telefonii komórkowej dogadali się w sprawie pokrycia siecią całego obszaru metra (łącznie z tunelami). Stawiam raczej, że jest to właśnie to...
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline Lack

• *
  • 68
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 01, 2003, 14:31:17 »
Moze dopiero nadajniki GSM montuja?

*

Offline SAPER

• **
  • 120
  • Sprzęt: HTC ARTEMIS
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 01, 2003, 14:33:50 »
calkiem mozliwe ale z tad to juz niedaleka droga ciekawe tylko kto (jaka siec) bedzie mial "monopol" na ten zasieg

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 10, 2003, 10:25:09 »
No i wyjaśniło się!
Wczoraj w telewizorze wypowiadali się ludzie z Ery i Centertela, że są w trakcie uruchamiania sieci GSM wszystkich trzech operatorów (czyli Plusa też). Zasięgiem pokryte będą stacje i odcinki ok. 500 m od nadajników. Pełnego pokrycia (tzn. na całej długości tuneli) nie przewiduje się, bo wymagałoby to montażu stacji bazowych na dachach wszystkich wagonów (a koszt jednej takiej stacji, to o ile dobrze usłyszałem, to 9.000 $). Sieć ma ruszyć na przełomie roku.
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline jasztol

• 278
  • Sprzęt: iPaq 3950, Zaurus SL 5500, GPS Heicom 303MMF
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 10, 2003, 15:43:46 »
Super. Bedzie mozna, z przerwami wewnatrz tunelu, kontunuowac gg w metrze przez GPRS :).

*

Offline deveb

• **
  • 157
  • Sprzęt: HTC Touch HD
Odp: Czyżby WiFi w warszawskim metrze :-) ??
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 15, 2010, 23:24:53 »
Wybaczcie "odgrzanie kotleta" ale ten wątek wydaje się być stosowny do tego co chcę napisać.

Otóż na stacjach metra są sieci WiFi! :D

Nie dalej niż dwa tygodnie temu miałem okazję zaobserwować dowód tego. Jak wiadomo, w wagonach pomontowane są monitory, na których z reguły lecą reklamy tudzież żałosne informacje z portalu gazeta.pl (nawet gimnazjaliści klas sportowych poprawniej piszą jakiekolwiek notki). Ale do czego zmierzam- trafiłem na awarię tego cudownego pokazu slajdów i zamiast niego, widoczny był pulpit Windows XP, czyli też między innymi taskbar z ikoną sieci WLAN, której podłączenie następowało po każdym wjeździe pociągu na peron.
Sam z ciekawości czekając parę razy na metro przeszukałem na szybko eter telefonem ale bez efektów...

Konkluzja- istnieje jakaś sieć, tyle że jest ona ukryta :) Aż kusi żeby znaleźć trochę wolnego czasu i przyjrzeć się temu dokładniej :D
kwbr PL @729MHz + MBW150 Executive Edition

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 16, 2010, 13:39:23 »
No to już wiemy, jak te ekrany aktualizują informacje :) oraz że sieć po prostu ma ukryte SSID. Ale stąd do dostępu do tej sieci jeszcze daleko, a poza tym może to być zamknięta sieć bez dostępu do Internetu.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 16, 2010, 22:28:22 »
Aż kusi żeby znaleźć trochę wolnego czasu i przyjrzeć się temu dokładniej

szkoda ze tak rzadko poruszam się miejską komunikacją, ale to wygląda ciekawie. Swoją drogą ja nie zauważyłem monitorów z reklamami w metrze... kiedy to zainstalowali?
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 17, 2010, 10:02:50 »

szkoda ze tak rzadko poruszam się miejską komunikacją, ale to wygląda ciekawie. Swoją drogą ja nie zauważyłem monitorów z reklamami w metrze... kiedy to zainstalowali?

IMHO jakos poczatek 2008 roku na szersza skale, wczesniej byly testy ...

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 17, 2010, 10:28:18 »

IMHO jakos poczatek 2008 roku na szersza skale, wczesniej byly testy ...

hmm... no to mnie zaskoczyłeś...   :O
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2010, 17:01:02 wysłana przez jakubd »
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline deveb

• **
  • 157
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 18, 2010, 18:42:20 »
Dziś na szybko sprawdziłem: m.in. na Wilanowskiej dostępny zabezpieczony SSID METRO_AMS ;) Niestety miałem zupełnie czyściutki ROM po HR, więc niezbyt wiele o sieci się dowiedziałem. Jutro weryfikacji ciąg dalszy :O~ Nie obchodzi mnie czy sieć ma dostęp do neta czy nie. Sztuka dla sztuki- liczy się jakie ma smaczki :E Oczywiście wszystko w ramach etyki i przyzwoitości ;)
kwbr PL @729MHz + MBW150 Executive Edition