Czy karta jest OK?

• 5 Odpowiedzi
  • 2236 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline xpablo

• 1294
Czy karta jest OK?
« dnia: Maj 14, 2004, 16:29:28 »
Witam kupiłem kartę wi-fi D-Link DWL-510, jednak nie moge jej skonfigurować z pocketem (toshiba e740). Ponieważ 123457 kombinacji utworzenia działającego połaczenia Ad Hoc nie działa czy któs ma pomysł jak ją sprawdzić? Lub może ktoś z wawy znajdzie się chętny do odzwiedzenia mnie z pocketem z wi-fi żeby to sprawdzić?

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
Czy karta jest OK?
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 14, 2004, 18:55:43 »
Dwl-510 jest kara PCI ktora masz w Pc ? A Twoj problem polega na tym ze nie mozesz skonfigurowac polaczenia ad-hoc czy dobrze rozumiem?.
Sadze ze tak. A wiec pytania
a) czy Toshiba dziala prawidlowo jako odbiornik np publicznego hotspota ?
b) czy w Toshibie jest skaner sieci ktory wykazuje obecnosc innego zrodla Wlan
c) czy w dlinku jest skaner sieci ktory wykrywa Wlan Toshiby.
Te 3 punkty musza byc spelnione by myslec o sparowaniu, wlaczeniu trybu ad-hoc.
Do prob wylacz WEP. !
[Dopisane 22:30] Przejrzalem troche w sieci i okazuje sie ze b. prawdopodobne Twoje problemy powoduje soft tej karty. Dziala prawidlowo na win98 a fatalnie na xp , po kilku min przerywa lacznosc itp.

*

Offline xpablo

• 1294
Czy karta jest OK?
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 14, 2004, 23:46:12 »
DWL-510 siedzi w PC (atlon 1.2 256 ramu, system XP;jesli ma to jakies znaczenie)
a) jeszcze dwa mies temu tośka działała na publicznych hot spotach
b) jest jako taki skaner sieci (na zakładce skcan pokazuje mi blaszaka i siłe sygnału, ale już na jak wemze zakładke link to widzi wszystko (IP kanał BSSID, SSID) oprócz siły sygnału)
c) skaner d-linka wykrywa pocketa (siła sygnału: znakomita), tylko we właściwościach jakości połączenia mam: wysłane dane: tu wartość rośnie z czasem połączenia przy danych wysłanych, ale odebranych jest zero !
"połączenia" nie przerywa nawet po 45 minutach
Nie bede krył że jestem zielony i mogłem coś spie**ić, ale testowałem już tyle konfiguracji krok po kroku według róznych poradników dla "zielonych" że po porostu podejrzewam coś ze sprzętem, tylko nie wiem jak sprawdzic kartę :(
A jeśli to wina softu jakieś pomysły jaki inny dobrać?

*

Offline perla

• 2689
Czy karta jest OK?
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 15, 2004, 06:17:49 »
A troche naiwne pytanie : zaznaczyles w OBU ze maja pracowac w trybie ad-hoc ?
Drugie : czy objawem niedzialania jest brak np. internetu na Tosce ? Bo moze  one sa polaczone, wifi dziala prawidlowo ale np xp nie udostepnia polaczenia, firewall itp problemy.

*

Offline xpablo

• 1294
Czy karta jest OK?
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 15, 2004, 10:43:18 »
ad1 tak na OBU zaznaczyłem że mają pracowac w trybie Ad Hoc
ad2 yes objawem niedziałania wi-fi w tośce jest między innymi brak netu, ale też brak siły sygnału w polu 'link quality' (a jak jestem na publicznym hot spocie właśnie tam sprawdzam czy mam zasięg)
I przyznam że jest to dziwne bo w polu  'scan' gdzie pokazane sa dostepne punkty niby widzi blaszaka...
[aha mam poudostepniane połączenia, i powyłączane firewale, czy jest jakiś inny sposub żeby sprawdzić czy jest to połączenie, bądz go nie ma? ]

*

Offline perla

• 2689
Czy karta jest OK?
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 15, 2004, 12:40:54 »
Sam na co dzien uzywam wlanu w pda poprzez AP i hub, wiec nie moge teraz sprawdzic takiego jak Twoj zestawienia. Poszukaj rad dotyczacych wspoldzielenia internetu na xp. Czy nie masz jakiegos obcego sygnalu wlan od sasiadow, bo to coraz czesciej okazuje sie to problemem ?