Czy jest mozliwe ?

• 27 Odpowiedzi
  • 4672 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Czy jest mozliwe ?
« dnia: Grudzień 12, 2005, 01:55:24 »
Witam
Dumam sobie nad zrobieniem sieci wifi w domu ...
I tak sie zastanawiam czy istnieje szansa na "zmontowanie" takiej sieci gdzie na  stacjonarnym kompie byla by sobie kolekcja flmow ( divix /dvd ) a w 2 pokoju bylby sobe laptop podlonczony do Tv i za pomoca sieci czy dalo by rade ogladac flmy na tv ?
2 Mieszkanko ma 3 pokoje ( stare budownictwo , cegla , calkiem grube sciany ) czy jeden router z ap dal by rade "zapewnic" w miare dobre transfery w takm mieszkanku ?
3 Jesli powyzsze warunki sa spelnione ;) to na jaka firme ( przegladajac oferty i ceny = Linksys/d-link) i jaki model zwrocic uwage ?
Z dobrodziejstw tej seci ( filmy/mp3/net) mialy by korzystac : 2 stacjonarne pecety ;) , laptop ( no i tu tez przydala by sie karta wifi do kompletu ) i loox 720
Z gory dziekuje za wszelkie info :)
Pozdrawiam
CrazyD

*

Offline lipciopda

• 6801
Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 12, 2005, 06:11:35 »
1. przeczytalem 3 razy ale nie rozumiem... laptop do TV za pomoca sieci? i co do TV ma kolekcja filmow w takim razie? sa oczywiscie specjalne przystawki wspolpracujace z dekoderami kablowymi i mozesz sie do nich podlaczyc bezprzewodowo przez WiFi a nawet przez internet i ogladac programy z drugiego konca swiata ale cos mi sie wydaje, ze nie o to ci chodzi... natomiast jesli chodzi ci o ogladanie filmow na PDA, ktore sa na komputerze stacjonarnym to rowniez jest to mozliwe

2. spokojnie - zakres w budynku to ok. 100 metrow a poza nim ok 450 metrow - jesli zastosujesz specjalne wieksze anteny to jeszcze mozna go zwiekszyc

3. tylko Linksys - odpusc sobie D-Linka - np. model WRT54GS lub WRT54G - mozesz spokojnie podlaczyc wszystkie urzadzenia, ktore chcesz

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 12, 2005, 06:16:41 »
Ad1. Chodzilo o TV-Out z laptopa, ktory bedzie pozwalal ogladac DivXy na telewizorze.

*

Offline lipciopda

• 6801
Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 12, 2005, 06:25:06 »
Cytat: jakub kańczugowski
Ad1. Chodzilo o TV-Out z laptopa, ktory bedzie pozwalal ogladac DivXy na telewizorze.
fakt... - zjadlo mi sie "i" z zdaniu "laptop podlonczony do Tv i za pomoca sieci" i zabrzmialo to zupelnie inaczej

Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 12, 2005, 07:11:50 »
Czy Wy nigdy nie spicie ? ;)
Co do puntu 1 to mialo bo byc tak lap podlonczony do tv za pomoca kabla s-vdeo , obraz na tv , przez otoczenie sieciowe wchodze na komputer stacjonarny i puszczam film i czy teraz da rade go obejzec ?
I czy bedzie roznica w ( w szybkosci klatek/jakosci/plynnosci) ?

Przegladam takze oferte komputronika i tam sa tez modele WRT54GX i WRT54GX2
O WRT54G sa komentarze ze sie zawiesza....
Wogole czym te wszystkie modele sie roznia ?
Specyfikacja jest ciezka dla mnie do przyswojenia :(
Pozdrawiam
CrazyD

[Dodano: 2005-12-12 07:14:26]
Aha zapomnialem i czy te routhery maja przypisywanie stalego ip do danego komputera ? bo z opisow userow niektore nie maja a oczywiscie w specyfikacji nic z wyjatkiem info o Serwer / klient DHCP nie ma ...

*

Offline lipciopda

• 6801
Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 12, 2005, 07:30:48 »
my nigdy nie spimy - to jeden z obowiazkow, ktory musi spelniac admin...

WRT54GS od WRT54G rozni sie tym, ze ten pierwszy ma tzw speedbuster - jesli karta sieciowa w komputerze/latopie rowniez go ma to taka transmisja miedzy nimi jest o wiele szybsza

WRT54GX to teoretycznie to samo ale oprocz 802.11 b i g ma jeszcze SRX (cos wlasnie jak speedbuster)

co do wieszania sie WRT54G pierwsze slysze... uzywam od roku, dziala 24/7 i ani razu nic sie nie powiesilo

Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 12, 2005, 07:58:24 »
ALe roznica miedzy gx a gs to okolo 100 zl wiec cos musi jeszcze byc innego ... no chyba ze tylko cena ?
A co ze wspomnianym DHCP ? i przypisywaniem na stale ip ?
I jescze raz dla swietego spokoju zapytam :
Czy bedzie roznica w ( w szybkosci klatek/jakosci/plynnosci) ?
Pozdrawiam
CrazyD

*

Offline lipciopda

• 6801
Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 12, 2005, 08:15:21 »
GX jest po prostu nowszym modelem

DHCP mozesz ustawic, adres IP mozesz ustawic rowniez, tak samo jak klonowac adres MAC i mnostwo innych opcji

*

Offline wojo

• 478
  • [move]SPV M3000 2GB Pathfinder v1.2[/move]
    • www.archos.pl
  • Sprzęt: SPV M3000 WM5.0; iPAQ hx2410 WM5.0;
Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 12, 2005, 15:36:04 »
Ja używam D-LINK DI-714P+ od 2lat chodzi non stop (zamknięty w szafie), zero awarii, podłączone są Laptop(WiFi), PDA(WiFi), 2xstacja_robocza(kabel), bramka VoIP(kabel) i tunerSAT(kabel), jak widać jest nieźle obciążony
raz na wozie raz pod wozem
---------------------------------
iPAQ hx2410 WM5.0; SD 1GB & 2GB; CF 1GB
SPV M3000; miniSD 2GB
ARCHOS AV400 40GB
GPS HOLUX GPSlim 236
dodatkowo: NOKIA 6230i, MacBook C2D 2Ghz 2GB RAM

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 12, 2005, 19:21:39 »
Kup sobie linksysa wrt54g i wgraj DD-WRT #22 bo ten fabryczny system troche wolno chodzi i ma mało opcji
Are you shpongled?

Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 12, 2005, 20:31:47 »
jak to wgraj sys ? to te cacka maja system operacyjny ?
I dlaczego akurat wrt54g ?a nie inny ?

[Dodano: 2005-12-12 22:10:38]
a co sadzicie o Linksys Wireless-G WAG54GX2 warto costakiego brac ?

[Dodano: 2005-12-12 22:28:15]
ano i zapomnialem dodac ze dobrze jak by byl wbudowany w tym urzadzeniu modem adsl do neostrady ...

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 12, 2005, 22:45:34 »
Ma linuxa i sterujesz nim przez stronę www albo konsolę. Wgrywa się go do routera w postaci romu tak jak do pda. DD-WRT #22 ma wiele fajnych opcji jak statyczne dhcp, tryb klienta wifi (czyli można się nim podpiąć do sieci wifi) oraz ad-hoc a nie tylko AP jak w oryginalnych. No i wogóle szybciej chodzi.

jeśli ma mieć modem to wrt54g odpada.

tak wygląda www tego routera http://wrt54g.ovh.org/ddwrt/ddwrt.html
Are you shpongled?

Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 13, 2005, 00:13:07 »
a co z modem byscie polecili ? czy wrt54g to jest to samo co wag54g ? tylko ze wag54g ma wbudowany modem ?

[Dodano: 2005-12-13 02:01:43]
a czy istnieje szansa kupienia modemu i podlonczenia go do rutera ?

*

Offline lipciopda

• 6801
Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 13, 2005, 02:06:03 »
istnieje - odpisze ci potem dokladniej bo teraz musze wyjsc...

Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 13, 2005, 05:05:36 »
dzieki - czekam , choc coraz bardziej mnie nurtuje pytanie czy wrt54g od wag54g rozni sie tylko zintygrowanym modemem

*

Offline lipciopda

• 6801
Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 13, 2005, 06:58:41 »
no wiec jesli chodzi o wgrywanie softu to ziele ci wyjasnil o co chodzi - po prostu zapalency udoskonalaja oryginalny firmware i albo aktywuja opcje, ktore sa domyslnie nieaktywne albo dopisuja nowe opcje - urzadzenie dzieki temu zyskuje wiele nowych, pozytecznych funkcji - lacznie ze sterowaniem sila sygnalu na kazdej z anten - widzialem nawet przerobke z wejsciem (czytnikiem) kart SD

firmware WRT charakteryzuje sie tym, ze jest to tylko przerobiony oryginalna wersja Linksysa - natomiast sa jeszcze inne, rozne wersje pisane calkowicie od nowa - czy lepsze czy gorsze - nie wiem - jest forum (angielskie) gdzie kazdy soft jest opisany

jedna z lepszych stron na ten temat jest (trzeba sie zalogowac zeby wejsc do dzialu download)
http://www.linksysinfo.org/index.php

co do wymienionych przez ciebie modeli to roznia sie wlasnie wbudowanym modemem ADSL (np. do Neostrady) - ale jak on sie sprawuje niestety juz ci nie powiem bo mam model bez ADSL

Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 13, 2005, 07:41:05 »
Nie wiem czy nie lepszym pomysłem jest kupienie xboxa którego możesz używać jako centrum rozrywki w domu, możesz na nim ogladać filmy dvd, divx sluchać mp3 ogladać zdjęcia. Na allegro można trafić xboxa za 350 zł. Oczywiście ma też w sobie karte sieciową, ja właśnie tak z niego korzystam, tzn:
1. Jednostka centralna na której są filmy, muzyka i zdjęcia
2. Xbox który za pomoca smb odtwarza to wszytko po sieci

A jeśli chodzi o router to tylko wrt54GS i to w wersji najlpiej niższej niż 4, lub wrt54G w wersji niższej niż 5, wersje te mają obciętą ilość pamięci i niestety nie wgrasz innego softu.
Tu masz link porównujący wszytkie linksysy:
http://www.linksysinfo.org/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=6

Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 13, 2005, 11:04:26 »
Cytat: lipciopda
istnieje - odpisze ci potem dokladniej bo teraz musze wyjsc...

[Dodano: 2005-12-13 11:09:31]
a co z ta sprawa ? ;) tzn pierwszy raz proboje cytowac wiec napisze ze sprawa kupienia osobno modemu i osobno rutera ?

Nie wiem co lepsze kupic te starsze wersje g lub gs czy nowe gx czy gx2 , jakie roznice sa w funkcjach ? Czy gx ma tyle funkcji co gs z "dogranym" firmeware ?
Tylko ze gx nie maja z tego co czytalem wymiennych anten , ale za to maja ich wiecej i jakies nowe technologie ( podobno ;)  ) ktore polepszaja zasieg i jakosc sygnalu ...
Co do opcji z xboxem niestety odpada... bo laptopa juz mam tylko mi sieci brakuje :(

*

Offline lipciopda

• 6801
Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 13, 2005, 11:16:48 »
kazdy modem ADSL lub DSL mozesz do niego podlaczyc - taki modem laczysz zwyklym kablem sieciowym ale jak o tym myslisz to taniej i wygodniej wyjdzie kupno "all in one"

poza tym do modeli GX rowniez mozna wgrac inny firmware - przejrzyj strone, ktorej link ci podalem

GX2 ma wymienne anteny - ze zdejcia widac, ze sa odkrecane (tak mi sie wydaje przynajmniej) - ale po co chcesz je wymieniac? zakladasz zasieg wiekszy niz 100m w budynku lub 450m na zewnatrz?

Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 13, 2005, 11:25:22 »
zakladam problemy z zasiegiem w mieszkaniu , moze niektore portale z ktorych proboje cos wycisnac  wprowadzily mnie w blad, ale czytalem ze moga byc problemy w takim mieszkanku jak moje ... :(

*

Offline lipciopda

• 6801
Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 13, 2005, 15:21:38 »
bzdura... musialbys mieszkac chyba w palacu

*

Offline sierek

• 568
  • Sprzęt: OnePlus9, Surface Pro 7
Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 13, 2005, 20:09:51 »
Witam,
używam WAG54G do neostrady. "All in one" to dobre rozwiązanie na początek, ale ma ograniczoną elastyczność. Brak mi np. na dzień dzisiejszy bramki VoIP i możliwości sterowania przepływem na określonych użytkowników.
Mam już drugi egzemplarz. Pierwszy miał ciągłe problemy z DHCP, aktualny wiesza średnio raz dziennie połączenia WiFi.

Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 13, 2005, 23:34:08 »
a czy ktos cos slyszal o gx2 ?  jak to sie spisuje ?
Co do mieszkania w palacu :p to potrzebuje czegos z dobrym sygnalem co by sprawdzic mozlwiosci polozenia sieci wifi w 300 m domu 3 , pietra z czego jedno ze zbrojonego mocno drutu ( parter ) i 2 pietra z drewna i karton gipsu ...
Dlatego tez wolalbym kupic jakies lepsze urzadzenie co by sprawdzic maksmozliwosci ...
i teraz tylko pytanie czy lepiej gx2 ( nie znzalazlem info o odkrecanych antenach ) czy jakiegos gs z ewentualna "lepsza antena"

*

Offline lipciopda

• 6801
Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 14, 2005, 01:55:09 »
Cytat: Sierek
Brak mi np. na dzień dzisiejszy bramki VoIP i możliwości sterowania przepływem na określonych użytkowników.
bramka VoIP to zupelnie inna sprawa i to nie jest "wina" twojego routera - sa specjalne wersje z VoIP
http://www.linksys.com/servlet/Satellite?childpagename=US%2FLayout&packedargs=c%3DL_Product_C1%26cid%3D1118334686843&pagename=Linksys%2FCommon%2FVisitorWrapper

natomiast mozliwosc dzielenia transferu na konkretnych uzytkownikow zalatwia podmiana firmware'u (w modelach WRT54G/WRT54GS na 100% wiec w twoim prawdopodobnie rowniez)

*

Offline sierek

• 568
Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 14, 2005, 15:25:44 »
Jasne, ale podane przez Ciebie modele nie mają z kolei modemu ADSL.

Podałem ten przykład na potwierdzenie tego, że wszystko w jednym nie zawsze jest możliwe i ma zwykle ograniczone  zaawansowane funkcje.
Co do bramki - używam dodatkowe bramki 2 portowe Linksys PAP2.
Niestety WAGi nie mają tak rozwiniętego softu nie firmowego jak WRT.

Wynika z tego taki wniosek:
Najlepiej mieć oddzielny modem ADSL, do tego podpięty WRT.

Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #25 dnia: Grudzień 14, 2005, 16:32:49 »
tak wszystko pieknie tylkojak to polonczyc ja mam tylko modem pod usb a rozumiem ze ma byc pod skretke ?
jesli tak to co wybrac ?

*

Offline lipciopda

• 6801
Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 15, 2005, 02:48:04 »
modem z routerem laczy sie najczesciej kablem sieciowym RJ-45

*

Offline sierek

• 568
Czy jest mozliwe ?
« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 15, 2005, 16:46:01 »
Niestety masz tylko dwa rozwiązania:
1. Wykorzystujesz posiadany modem USB i podłączasz go do komputera, który ma kartę sieciową. Skonfigurowane połączenia w mostek dadzą Ci wyjście ethernet do switcha/AP (komputer musi cały czas pracować).
2. Wyrzucasz/sprzedajesz modem USB i wyposażasz się w powyżej proponowane urządzenia + modem ADSL (używałem kiedyś klona Connexianta, noname, chodził bez zarzutu). Model jest w zasadzie dowolny, ważne by miał wyjście ethernetowe i pracował w odpowiednim annexie (dla neostrady annexA, dla Dialogu AnnexB).