Zmiana romu co i jak country error

• 39 Odpowiedzi
  • 14532 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« Odpowiedź #30 dnia: Lipiec 18, 2005, 05:22:48 »
Cytat: miaziol
Witam szukałem na tym forum takiego tematu i niestety nie znalazłem natomiast postaram sie po kolei opisać po naszemu co i jak:

Co potrzebujemy:
HimaClearJumpCode.exe
HimaGetDeviceData.exe
HimaUpgradeUt.exe
ms_.nbf
NK.nbf
Radio_.nbf
xda2nbftool.exe
i ewentualnie er2003tool jeśli chcemy edytować zawartość ext. romu

na początek kopiujemy wszystkie te pliki do jednego katalogu na dysku c
Kopiujemy plik :
HimaGetDeviceData.exe
Do pamieci PDA nie zobaczymy czy działa czy nie natomiast w katalogu windows na pda zostanie stworzony plik DeviceData.txt kopiujemy go na dysk naszego komputera i otwieramy plika ma mnie więcej taką postać:

U S B   3 2   1 . 7 2 . 0 0 W W E                               P H 1 0               C D L                                     W W E                 1 . 7 2 . 1 2 6                 1 . 1 4 . 0 0    

Gdzie  CDL to nazwa przykładowa operatora którego rom mamy wgrany WWE to wersja językowa reszta nas w sumie nie interesuje

jak narazie u mnie jest wszystko ok. tylko że u mnie wyświetliło się:

USB 32  1.72.00WWE  PH10   TMOBILE   WWE  1.72.165   1.17.00

ale tego wykonać nie mogę :

"Następnie musimy pliki pozbawić szyfrowania w tym celu uruchamiamy wiersz poleceń systemu windows komendą cmd i podajemy kolejno:

xda2nbftool -x NK.nbf NK.nba 0x20040304
xda2nbftool -x ms_.nbf ms_.nba 0x20040305
xda2nbftool -x Radio_.nbf Radio_.nba 0x20040306 "

po takim opisie ( czyli wpisaniu: xda2nbftool -t NK.nbf NK.nba 0x20040304  ) wyskakuje mi info:

" nazwa ' xda2nbftool' nie jest rozpoznawalna jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy"

napewno coś robię źle, tylko co ??? jestem cienki w te klocki i dlatego proszę o wyjaśnienie, bo chyba zabardzo biorę to dosłownie.

aha... nie mam też pliku:  NK.nbf  , ale pozostałe te wymienione poniżej mam.

HimaClearJumpCode.exe
HimaGetDeviceData.exe
HimaUpgradeUt.exe
ms_.nbf
Radio_.nbf
xda2nbftool.exe
er2003too

[Dodano: 2005-07-18 05:25:45]
Cytat: snowbizz
dlugi ten twoj opis....
wiesz jest nieco szybszy sposob....
wystarczy sciagnac rom. plik exe z romem rozpakowac, skopiowac do foldderu z rozpakowanym romem programik sciagniety z netu o nazwie HimaUpgradeUt.exe i wejsc do bootloadera xda2.. teraz wystarczy odpalic himaupgradeut.exe i ruszy bez erroru...

Czyz nie jest to nieco szybsze i prostsze...?  :)

Dobrze ze ktos postanowil napisac o tym jakis poscik :)

P.S ten opis to masz z xda-developers i go spolszczyles czy z innej stronki?

CO TO JEST bootloader xda2 ???? I GDZIE MAM GO SZUKAĆ ???

« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 17, 2006, 21:35:34 »
Sory za odswiezenie ale motam sie juz tyle godzin..

nie kpauje tej linijki..
HimaGetDeviceData.exe
Do pamieci PDA nie zobaczymy czy działa czy nie natomiast w katalogu windows na pda zostanie stworzony plik DeviceData.txt kopiujemy go na dysk naszego komputera i otwieramy plika ma mnie więcej taką postać:

sory.. nie kapuje zbyt szybko pewnych skrotow myslowych stad moje problemy z interpetacja tego fragmentu..

No i pytanie skad wzisc  pliki..:
HimaClearJumpCode.exe
HimaGetDeviceData.exe
HimaUpgradeUt.exe
ms_.nbf
NK.nbf
Radio_.nbf

Szukalem info na forum xda-developers.com ale niestety oprocz tego ze nie jestem specem w kompach to i angielski u mnie raczje na slabym poziomie jesli chodzi o slownictwo techiczne :(

Mam era mda II i ciagle wywala ten blad.. a chce zainstlowac wm 5 bo na 2003 mam problemy z wykrywanie odbiornika gps.. ciagle wywala ze port jest uzywany przez inny prgram.. (na niektorych odbiornikach znow wykrywa autoamtycznie i robi tak jakby polaczenie i pozniej mozna podlaczyc kazdy odbiornik.. i to dziala az/tylko do resetu..)

« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 17, 2006, 22:11:07 »
jakbyś przerzucił troszke forum zauważłbyś, że nie ma potrzeby już w gmeraniu  celem wyciągania ID
Teraz trendy jest używanie HimaUpgradeUt_noID.exe ;)
wystarczy wrzucic do tego samego folderu w/w aplikacje. rom i radio i  działa ;)
SDTV team

« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 05, 2006, 19:05:06 »
pomocy moje dane z device data U S B 3 2 5 . 0 3 . 0 2 W W E dla mnie troche dziwne.mam prosbe o prosze o pomoc co dalej mam wykonac jestem kompletnie zielony qtek 9090 wm05 tuma 1.3--chce wrocic do wm03se :roll:

wielka prosba z kad mam wziasc wm03se  sciagalem ale pisze ze nie do tego urzadzenia ,niechce czegos zwalic---prosba o link  na pm

pozdro

« Odpowiedź #34 dnia: Sierpień 18, 2006, 20:20:41 »
Mi akurat zależy na ROMie dostępnym na stronach ERY. Niestety jest tam tylko jeden plik wykonywalny. Jak zrobić zmianę ROM'u w takim przypadku przy Country Error ? (MDA 2)

« Odpowiedź #35 dnia: Sierpień 18, 2006, 21:25:20 »
nie wiem co tam lezy ale najpewniej wygląda to tak, że :
po uruchomieniu exe'ca  wypakowywana jest do Temp zawartość  radioa, rom i ext. potem uruchamia się  program   do flashowania  i używa plików z Termp.
Wystarczy owe trzy pliczki które  są tymczasowo wypakowywane przekopiować do docelowego folderu i użyć softu z "no+id" wnazwie do flashowania
SDTV team

« Odpowiedź #36 dnia: Sierpień 23, 2006, 20:55:56 »
Zrobiłem tak i co dziwne nie mogłem nigdzie tych plików namierzyć. Nie było ich w żadnym z katalogów TEMP... Ale użyłem programu PowerArchiver, który z pliku exe wyrzucił mi wszystki składowe do wskazanego folderu. Zmiana ROMU powiodła się. Dziękuję za wskazówki.

Odp: Zmiana romu co i jak country error
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 24, 2007, 19:03:27 »
NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!
jedyne czego wam trzeba to plik : !!!!!!!!!!! himaupgradeut_noID.exe !!!!!!!!!!!     
ktory od razu likwiduje ten error!!!
mozna go pobrac stad : ftp://ftp.xda-developers.com/Himalaya/ROM_1.75/Himalaya_T-Mobile_NL_1.75.903_eDsuBsofT/

*

Offline Pawe3

• 7