WM6.1

• 7 Odpowiedzi
  • 3860 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kar_pik

• 7
  • Sprzęt: Asus 632N, Qtek2020, HTC HD2
WM6.1
« dnia: Kwiecień 10, 2008, 12:06:26 »
Witam
Ponieważ pojawią się już ROM-y z WM6.1 uważa, że należałoby utworzyć taki temat.
Sam przed chwilą zakończyłem instalacje ROM-u   C_ShekharWM6.1.1cR16.P32_public. Dlatego C_Shakher bo do tej pory miałem jego WM6 i nie było żadnych problemów.
Instalacja WM6.1 przebiegła bezproblemowo. Na razie wszystko działa. Mam nadzieję, że po dłuższym czasie użytkowania będę mógł bardziej go ocenić.
Jeśli ktoś zainstalował inne ROM-y proszę o opinie - może wspólnie uda sie wybrać najlepszy.

Pozdrawiam
Kar_pik

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
    • Wirtualne Zacisze utak3ra
  • Sprzęt: Samsung Ace, Raphael, Hermes, Universal i inne
Odp: WM6.1
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 10, 2008, 16:50:30 »
Tak naprawdę dzisiaj to masz już tylko dwa ROMy do wyboru... Shekhara i Athera. ROMów z PV bym nie wgrywał.
Shekhara znam od dawna i zawsze kucharzył dobrze, Ather uczył się pod moim okiem i też już nieźle sobie radzi :)

*

Offline kamillo-s

• 436
  • jakie to proste, a jednak skąplikowane
  • Sprzęt: spv m1000, s110, s100, mio a701, wallaby, himalaya
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 06, 2008, 19:09:47 »
Siemka chopy  :P
Znacie może jakiś rom wm6.1 bez dodatkowych programów czyli np: FtouchFlo, Speakerphone, task manager itp?
I najchetniej żeby zawierał w sobie większość standardowych programów -tylko ,żeby nie zawierał jakiś nowych -co według mnie sam bym osobiście je usunął?
Bardzo mnie irytuje ten dolny pasek z ikonami nad przyciskami software-owymi :calendar i speed dial.

Ponadto mam problem ,bo nie chce mi nic zapisaś ani skasować z karty pamięci z poziomu pda (mam rom shakera wm6.1)
Może ktoś wie o co chodzi (podejrzewam, że jest jakieś zabezpieczenie, ale nie mogę do tego dojść)
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2008, 23:16:22 wysłana przez kamillo-s »
Nowe nie znaczy lepsze

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 07, 2008, 14:15:47 »
Motasz się, jak..... ech.
Akurat "pasek" o którym mówisz, to standardowy element systemu, i żeby go usunąć, potrzebujesz właśnie dodatkowego programu, który to robi.
Poza tym, programów wbudowanych w ROM nie usuniesz, możesz sobie je najwyżej wyłączyć. Zresztą, i tak nie ma takiego ROMu... i bardzo dobrze.

*

Offline kamillo-s

• 436
  • jakie to proste, a jednak skąplikowane
  • Sprzęt: spv m1000, s110, s100, mio a701, wallaby, himalaya
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 07, 2008, 20:48:29 »
Dzięki za odp.
Wgrałem sobie rom od athera i jest zaje... (moim zdaniem oczywiście).
I dzięki za info o pasku bo już myślałem ,że to jest fantazja kucharzy :)
Mówisz, że aplikacji standardowych nie da się usunąć a tylko je wyłączyć -czy to znaczy, że jak ja nie mam dwóch standardowych gier to je tak na prawdę mam tylko wyłączone? (pamięć nic nie zyskuje)
Nie chce być źle zrozumianym- jestem wdzięczny atherowi i shakerowi za to, że swoimi dziełami podzielili się z innymi ludźmi, ale tylko chciał bym też sam zadecydować jakie dodatkowe programiki sobie zainstaluje (chociaż oni na pewno wybiorą lepsze, bo się na tym bardziej znają, ale mi jednak nie wszystkie przypadły do gustu)
W każdym razie znalazłem rom ,który mnie zadowala.
I co najważniejsze przekonałem się, że himalaya jeszcze nie umarła, bo ktoś na mój post odpowiedział  :P
Ja dopiero nie dawno sprawiłem sobie hime bo wcześniej miałem magicana- ale nie żałuję.
Pozdro i jeszcze raz dzięki za info.
Nowe nie znaczy lepsze

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 08, 2008, 09:17:36 »
Mówisz, że aplikacji standardowych nie da się usunąć a tylko je wyłączyć -czy to znaczy, że jak ja nie mam dwóch standardowych gier to je tak na prawdę mam tylko wyłączone? (pamięć nic nie zyskuje)

To akurat zależy.... mam na myśli, że przeciętny użytkownik nie może ich usunąć ;) Do prawdziwego usunięcia trzeba przegotować ROM.

I co najważniejsze przekonałem się, że himalaya jeszcze nie umarła, bo ktoś na mój post odpowiedział  :P
Ja dopiero nie dawno sprawiłem sobie hime bo wcześniej miałem magicana- ale nie żałuję.

Ano, nie umarła. I faktycznie nie ma czego żałować, bo hima jest bardzo silnym palmtopem, bije na głowę wszelkie Wizardy, Hermesy i Kaiserki. Gdyby tylko miała WiFi...   B)

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 20, 2008, 11:15:49 »

To akurat zależy.... mam na myśli, że przeciętny użytkownik nie może ich usunąć ;) Do prawdziwego usunięcia trzeba przegotować ROM.

Ano, nie umarła. I faktycznie nie ma czego żałować, bo hima jest bardzo silnym palmtopem, bije na głowę wszelkie Wizardy, Hermesy i Kaiserki. Gdyby tylko miała WiFi...   B)

Popieram. Sam od niedawna jestem posiadaczem himalayki i jestem zaskoczony działaniem tego PDA. Oczywiście pozytywnie zaskoczony. Dostałem go w rozliczeniu za Universala. Miałem sobie go sprzedać ale jakoś ciężko mi się z nim rozstać :) Troszeczkę przeszkadza mi brak Wi-Fi ale nie licząc tego drobnego mankamentu to zgadzam się, że używa się go lepiej niż Wizarda, którego również posiadam. 

*

Offline wic1234

• 268
  • Sprzęt: Nokia N97
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 03, 2008, 02:17:41 »
Hola... wam :)

Fajnie by było gdyby ktoś potrafił ładnie i klarownie opisać wady i zalety konkretnych wersji romów ;d
Np. Ja szukam romu który generalnie by "działał" :]

Szukam romu posiadającego funkcje i programy:
-  kompletny OFFICE (w wm2k3 posiada on worda, excela i power pointa a znów WM2k tylko worda i excela)
- odczyt PDF'a tak jak na komputerze (obrazowo) a nie tylko za pomocą OCR'ów.
- sprawne sms,mms, aparat,gsm, nie traci zasięgu itd.
- obsługa BT umożliwi np połączenie z komputerem w celu wzajemnego udostępnienia internetu itd.
- z obracaniem ekranu
- by zgodnie chodziło ze starszymi programami itd (posiadam zewnętrzną klawiaturę i wolał bym by działała;p  )
= a przede wszystkim stabilnego i wydajnego :P

A nie ukrywam, że mam pewne wątpliwości bo w końcu WM5,WM6 są przerabiane z innych sprzętów ;P
Obawiam się sytuacji po zmianie romu jak np. "połowa starszych programów mi nie chodzi", "aparat nawala", "mocno się wiesza i chodzi powoli" itd...
Ktoś potrafi doradzić?

Myślę nad jakimś WM 6.1 a to dlatego, że jak już mam zmieniać to chyba najnowszy lepiej nie? ;p

Obecnie działam na fabrycznym WM2003 FINAL no i
- niektóre (nowsze)softy nie chodzą
- obsługa BT jest beznadziejna (nie potrafi tworzyć trwałych połączeń np z rooterem by udostępniał net)
- jeden nie taki program i system zamula ;/ nawet po usunięciu
- obracanie ekranu nie działa nawet za pomocą zewnętrznych softów
- miewa "jazdy" z samoistnym czyszczeniem się karty

Ilość dodatkowego softu nie jest problemem, pod warunkiem, że się wzajemnie nie zakleszczają.
Poza tym nie lubię marnotrawstwa więc jeśli mam mieć całkiem pusty rom, to wolę by był zapchany softem który do czegoś się przyda.

Jakieś rady?
Może niech ktoś wymieni wady i zalety poszczególnych romów?
A przy zamieszczaniu nazw romów przydały by się listy ponad standardowych czy też ogólnie programów jakie on w sobie zawiera :p

Co wy na to?
Greets!
Treo 600  ->  XDA1> XDA 2> Nokia E90 > Nokia 6300 / N97