WM 5.0 Magneto na MDA II

• 308 Odpowiedzi
  • 59753 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marx

• 640
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #210 dnia: Sierpień 24, 2006, 11:07:32 »
niestety nie pomoge, klawiatura mi niepotrzebna to sie nie wglebialem

Z ciekawostek:
-wyszedl ROM dedykowany do Himalaya AKU3.0
http://buzzdev.net/component/option,com_simpleboard/Itemid,59/func,view/id,23348/catid,26/

Korzystajac z ROM Kitchen do BlueAngel sciagnalem AKU3.2 i dziala takze na Himalaya

Aktualnie pracuje nad polska wersja OS WM5 AKU3.2 w formie ROM Kitchen, wiec bedzie mozna sobie samemu powkladac do ROM wlasne aplikacje, a po wyrznieciu Office'a i spakowaniu UPXem systemu jest duuzo miejsca (moze nawet z 15MB?).

*

Offline Piotr_Kaczmarek

• *
  • 73
    • HTC w MEGARAM
  • Sprzęt: HTC Universal, HTC BlueAngel i inne
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #211 dnia: Wrzesień 17, 2006, 18:23:06 »
Mam wm5 ale i kilka klopotow. Po pierwsze przypisanie fotki i dzwonka pod konkretna osobe po 2 czym sie rozni wersja 64/64 i jaka jest lesza czy potrzebny mi ram dysk czy wystarczy jak instalne sobie na systemie. Bo mi troche malo ramu :P po 2 co to to aku ?? nawet nie wiem jakie mam :P dziala fajnie teraz tylko ktora wersja SBP plusa dziala pod wm5 i innych tego typu aplikacji. Do tej pory korzystalem z SBP plus clock i kilku innych narzedzi kotre teraz zbytni nie chca chodzic . skad pobrac vel kupic cpuxscalar dla wm5 .  Poza tym ta wersja romu troche dziwna. Mam pytanie tez czy moge tsk z 2003 wrzucic do wm5 i co np ze skinem telefonu ktory jest metnie niebieski :/ po 2 ten program do narywania dzwiekow i do apartau jest z lekka kulawy mozna zaproponowac cos lepszego ??

Pozdrawiam Piotr

PS bawiac sie wm5 na FS wygladalo to oniebo lepiej i oniebo lepiej bylo dzialajace skad taka roznica??
MDA I, MDA III, MDA PRO, HP 9515. HTC - Mój świat, moje zabawki :)

*

Offline marx

• 640
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #212 dnia: Wrzesień 18, 2006, 12:33:31 »
przypisywanie fotek dziala ok, dzwonkow nie uzywam
wersja 64/64 to ramdysk/RAM - moim zdaniem najlepszy wybor
na systemie nic nie instaluj bo to go spowalnia, tylko na ramdysku
AKU to inaczej SevicePack
Do WM5 najlepiej miec natywne programy dla WM5
Aparat chodzi badziewnie w WM5 i Himalaya, do sound recordera nie mam zastrzezen

*

Offline Piotr_Kaczmarek

• *
  • 73
    • HTC w MEGARAM
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #213 dnia: Wrzesień 18, 2006, 17:17:57 »
Tak ale jak to dopisujesz?? ktora wersje softu masz?? Wiem ze lepiej na ramdysku ale czy nie zapalo mu te 64 mega pamieci?? Pogubilem sie z tymi wm5 :/ za duzo tego :/ mozecie podac konkretny sprawdzony link? Bo chcial bym miec problem z glowy. Wiem jedno na 2003 nei wroce bo gps mi nie smigal a teraz jak milo :) Co do aparatu to program do obslugi jest tak badziewiasty ze przykro mowic. Poza tym strasznie powolny sie wydaje po jakims czasie. I skad mpge pobrac schematy dla WM5 ??

*

Offline marx

• 640
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #214 dnia: Wrzesień 18, 2006, 21:12:06 »
w edycji kontaktu masz przypisywanie fotki
64MB wystarcza
konkretnego linku nie podam bo nie ma, sa rozne mniej lub bardziej udane wersje = sam poczytaj w tym watku
aparatu najlepiej nie uzywac - i tak sie do niczego nie nadaje

*

Offline Piotr_Kaczmarek

• *
  • 73
    • HTC w MEGARAM
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #215 dnia: Wrzesień 19, 2006, 14:33:51 »
No wiec udalo sie zapomnialem zgrac glupiego programiku ktory z ext romu robi storage :) wszystko smiga troszke wolno ale smiga. Nie moge dorwac XcpuScalara do tej wersji WM ale to musze jeszcze poszukac mam 2.03a z kilkoma poprawkami i smiga az milo. Jedno co mnie nerwuje to to ze ikone BT nie moge przeniesc na systray i musi byc na today co nie ukrywam jest meczace w szczegolnisci przy sbp ocket plus i sbp diary :)

WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #216 dnia: Wrzesień 20, 2006, 20:12:30 »
Witam, moj problem pozostaje nadal bez odpowiedzi dlatego ponowie pytanie, mam problem z mda II, nabyłem używanego mda II z podobno wgranym najnowszym systemem WM 5.0. Niwewiem jaki rom jest w telefonie jak odpalam go to wyskakują mi 3 nr :

"R 1.18"
"G 1337"
"D 3.00a 32WWE"

Chciałem wgrać wersje 2.03 chyba (to co polecił ostatnio marx) ale jak odpalam już HimaUpgradeUt i odpalam wgrywanie softu a tu nagle komunikat po przeczekaniu ok minuty że ten rom nienadaje się do tego sprzetu.

Telefon musi mieć chyba zmieniony na inny soft bo wszystko mi się w nim wiesza, ale bez przesady niemoge wgrać automapy bo zwieca jest na kompie i komunikat że niemożna jakiegoś pliku utworzyć a na pda żę błąd z jakimśplikiem ( gwes.exe, FindAMPPC.exe, device.exe itp itd) Jak robie coś na pda to też się wiesza tak w 75% czynności jak mu sięzachce to sięzawiesi. W sumie tylko jak rozmawiam przez telefon to działa w miare spoko ale tez nie zawsze.

Czy katoś mogłby mi pomoc, widze że marx jest obcykany najbardziej ze wszystkich i jak możęsz to odezwij się na GG 3590314. Oczywiście to tylko moje zdanie z obserwacji ale jak ktoś inny będzie umiał pomoc to bardzo prosze o kontakt, pod 18 bardzo często siedze aż do 24 nawet po 24 jak bede dostępny.

*

Offline grisza[gen]

• 266
    • FotoGrisza
  • Sprzęt: [StarTrek][Nokia 770][Nokia 70][MIO P550M][Nokia 9210i][Nokia Ld-3W][Simpad SL4]
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #217 dnia: Październik 05, 2006, 00:29:02 »
Hmm - Małe pytanko - bawił się ktoś tą wersją:

linek: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=277577

Załadowałem ją + radio 1.18 i jak dotąd chodzi całkiem przyzwoicie :)
Dawniej ludzie byli bliżsi sobie. Musieli. Broń nie niosła daleko.

*

Offline margan

• 21
  • Sprzęt: XDAII  ROM C_ShekharAKU3.5c.R40.P24_public RADIO 1.08
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #218 dnia: Październik 05, 2006, 15:31:55 »
Witam !
Ja mam zaladowany ten ROM.
Dziala rewelacyjnie i jest zdecydowanie najszybszy z tych ktore do tej pory mialem. Zaliczyl pare zwiech ale jest super.Trzeba tylko dograc klienta MMS.
Ja mam radio 1.08
Pozdrawiam :)

*

Offline grisza[gen]

• 266
    • FotoGrisza
  • Sprzęt: [StarTrek][Nokia 770][Nokia 70][MIO P550M][Nokia 9210i][Nokia Ld-3W][Simpad SL4]
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #219 dnia: Październik 05, 2006, 16:34:53 »
Zaliczyl pare zwiech

No u mnie jest bardzo stabilny - porównywalny z wm2003 ery ( czyli pierwotnym )
Jedyne co mnie nieco denerwuje to głośnomówiący.
Dawniej ludzie byli bliżsi sobie. Musieli. Broń nie niosła daleko.

*

Offline wrublo

• *
  • 361
    • www.wrublo.prv.pl
  • Sprzęt: Co 2 dni inny ;]
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #220 dnia: Październik 07, 2006, 15:13:44 »
Cytat: "przemyslaw84"
rozpakuj sciagniety rom do katologu,  do tego samego katalogu dorzuc  Hima Radio 1.08 http://buzzdev.net/index.php?option=com_remository&Itemid=68&func=select&id=26 , oraz HimaUpgradeUt_noID.exe http://buzzdev.net/index.php?option=com_remository&Itemid=68&func=select&id=30 . kiedy juz to wszystko znajdzie sie w jednym katalogu, odpalic ten ostati plik ktory podalem no i jaaaazda :D cala filozofia :)

Witam pobralem te 2 progsy plus WM2k5_1.60c.00WWE_XDA2_HIMALAYA.rar
i jak prubuje uruchomic ten drugi program to jest tak :
odpala niby cos robi a po czasie pisze :
There has been a problem while updathing you PPC software !!
Co moze byc powodem problemu !!
Czy moze ktos po ludzku powiedziec jak laikowi jak mam to ubdetowac ??
Telefony jakie mialem ... A nie bede wymieniac bo mialem ponad 300 roznych a liczba wciaz rosnie... Milosnik GSM ;] Jak cos w naprawie moge pomoc bo tez serwisuje telefony i czasami PPC ;]

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #221 dnia: Październik 07, 2006, 15:23:07 »
Przeczytaj cały ten post oraz kilka innych - a gdzie program *.no_ID..*.*
bez niego się nie uda - oczywiście jako jasnowidz to zgaduję bo nie zam numeru błedu . Jak masz błąd to inforuje Cię jaki - sprawdzasz co za bład i poprawiasz.
Ale moja rada - odpuść sobie zanim nie poczytasz wszystkiego.
 ]:>
potrzebna zgoda

*

Offline wrublo

• *
  • 361
    • www.wrublo.prv.pl
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #222 dnia: Październik 07, 2006, 16:31:31 »
mam no_id to wlasnie jest ten drugi plik o ktorym pisze !!
on normalnie odpala ale to wlasnie w nim pojawia mi sie blad o ktorym napisalem !!
Rom juz sobie wybralem tylko niewiem jak go wrzucic !!
Telefony jakie mialem ... A nie bede wymieniac bo mialem ponad 300 roznych a liczba wciaz rosnie... Milosnik GSM ;] Jak cos w naprawie moge pomoc bo tez serwisuje telefony i czasami PPC ;]

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #223 dnia: Październik 07, 2006, 16:37:10 »
Wobec tego sciągni inny może *MU_no_ID*.* , rozpakuj rom jesli masz w postaci *.EXE do katalogu i uruchom , być może musisz wprowadzić w tryb bootloadera, koniecznie przecztaj pliki /pomocy/readme w katalogu.
Czasami potrzebne jest kiklakrotne uruchomienie programu. Dopóki dziala - pod żadnym pozorem nigdy nie przerywaj -i najważniejsze  musisz mieć aku naładowany do co najmniej 70%  .
Jeszcze raz radzę jesli nie wiesz co robisz nie ryzyku - lepiej komuś zapłać :kill:
potrzebna zgoda

*

Offline wrublo

• *
  • 361
    • www.wrublo.prv.pl
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #224 dnia: Październik 07, 2006, 19:25:39 »
1. Extract the decrypted versions of the nbf files
   by entering the following commands at the command prompt:

xda2nbftool -x NK.nbf NK.nba 0x20040304
      xda2nbftool -x Radio_.nbf Radio_.nba 0x20040306

2. Modify the operator ID in the nbfs to the value you require
   by entering the following commands at the command prompt
   substituting <operator> with the required value:

xda2nbftool -sd PH10 -so <operator> -sl WWE NK.nba
      xda2nbftool -sd PH10 -so <operator> -sl WWE Radio_.nba

3. Update the crc values for each of the decrypted files
   by entering the following commands at the command prompt:

xda2nbftool -c -u NK.nba
      xda2nbftool -c -u Radio_.nba

4. Encrypt the files back into the nbf files by entering
   the following commands at the command prompt:

xda2nbftool -x NK.nba NK.nbf 0x20040304
      xda2nbftool -x Radio_.nba Radio_.nbf 0x20040306

5. Start your device in bootloader mode by pressing and holding down:

DPad + PowerButton + ResetButton

After a second release ResetButton, then release the rest of them.
   Your screen will show word "Serial" at the top.
   You are in bootloader mode now.

6. Place your device in the cradle, ensuring that the cradle
   is plugged directly into a USB port on your PC and not to a hub
   and that the power supply is connected to the cradle.
   It is also a good idea to disable any screensavers on your desktop PC.

Once your device is cradled, the text on the screen will change to "USB".

7. Run HimaUpgradeUt.exe

8. Sit back and wait for the Congratulations screen to be displayed
   on your PC. Your device will still be displaying 'Upgrading radio stack, please wait',
   but as long as the PC says it is done, then its all OK.

9. Detach your device from the cradle.

10. Now you have to hardreset your device.
    Press ResetButton and hold down CameraButton + RecordButton.
    Hold them pressed until the "Boot Options" menu appears on the screen.

Select the options as follows:
    (for selecting use RecordButton, change values with CameraButton)

Enable KITL          -> NO
    Clean Registry Hive  -> YES
    Format Storage       -> YES

When done, press DPad and wait until OS starts.
To pisze !! powiedz mi o co tu chodzi bo anglika nie kapuje !!
Baterie mam FULL

*

Offline coby6

• 40
  • Sprzęt: IPHONE 3G
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #225 dnia: Październik 09, 2006, 00:21:08 »
Wgrałem sobie tego roma 3.20a.64WWE i jestem pod wrażeniem , system dziala stabilnie i tak samo szybko co wm2003se .
Spotkalem sie w nim z jednym problemem , mianowicie czasem znika mi ramdisk , po soft resecie on wraca . Pytanie czy ktos sie z tym spotkał ?

*

Offline margan

• 21
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #226 dnia: Październik 12, 2006, 19:56:14 »
Witam!
Na buzzdev.net Pojawil sie nowy romik  [Hima] WM5 v3.33a AKU23 Virgy build.  
Jest bardzo szybki :)
Polecam :)

WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #227 dnia: Październik 16, 2006, 22:08:29 »
Tylko jak dobrze przeczytałem to chyba są w nim problemy z Excelem i Wordem... chyba że ktoś tego nie używa :D co do szybkości to fakt jest bardzo szybki.

WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #228 dnia: Październik 21, 2006, 16:34:32 »
Skąd można ściągnąć WM 2005 bo na tym FTP już tego nie ma:(

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #229 dnia: Październik 21, 2006, 18:52:28 »
hans_tg

MDA2

*

Offline margan

• 21
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #230 dnia: Październik 21, 2006, 21:33:28 »
Witam.
Na exla na ROM [Hima] WM5 v3.33a AKU23 Virgy build.wyszedl fix, ale mam takie pytanko do tych co wgrali ten romik.. Czy wam tez tak szybko zsysa baterie  :terrified: .Z trzech dni zrobily sie dwa  :S .Jak to sie mowi "NIE MA NIC ZA DARMO"

*

Offline sp4jkk

• 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #231 dnia: Październik 21, 2006, 22:33:57 »
Witam, ja wgrałem ten romik 3.33 ale po kilku godzinach wywaliłem.
Co nowszy rom to jakieś straty: w wm2003 słuchawka bluetooth chodziła mi na kilka metrów i zasięg bluetootha był super - w całym domu.
Przejście na wm2005 kosztowało mnie utratę o połowę zasięgu bluetooth i gdy stosuję gps na bt to słuchawka trzeszczy podczas nawiązywania połączenia. Czyli jakby sygnał bt dużo słabszy. Oczywiście po domu już nie mam zasięgu bt tylko w tym samym pomieszczeniu co komputer.
Przejście na 3.33 virgy kosztowało mnie utratę udostępnienia netu z mda do laptopa via usb,irda,bt.
Dlaczego tak się dzieje? Nowsze = gorsze????
Obecnie mam 2.03a32wwe i słaby zasięg bt, ale jest udostępnianie netu via bt do laptopa przez wmodem.

Co do baterii to na cały dzień wystarcza, jednak kiedyś było dłużej. Pewnie to było na 2003.
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #232 dnia: Październik 22, 2006, 20:48:39 »
Ja też nie jestem zachwycony tym ROM-em tj 3.33 ( u mnie nie dzialaja przyciski nagrywania i fotki)
Ale tak przy okazji na forum buzzdev.net jest do pobrania plik   RomKitchen_DEV[1].HIMA_WM5_3.33a_AKU23_Virgy_build  w ktorym miedzy innymi bylo pare programow ktorych nie znam zastosowania i jest katalog z ROM gdzie sa pliki : NK.nba i boot.rgu. I tu mam pytanie jaka jest roznica miedzy wlasnie plikiem NK.nba i radio.nba a nk.nbf i radio.nbf. Pozdrawiam.

ROM 3.33a a przyciski nagrywania i aparatu
« Odpowiedź #233 dnia: Październik 25, 2006, 09:42:02 »
Witam.
W nawiazaniu do mojego postu jw. mam pytanie czy standartem są w ROM-ie 3.33a nieaktywne przyciski nagrywania i aparatu ,ponieważ przypuszczam ,że to mojemu MDA II coś dolega.Czy macie może ten sam problem ? A poza tym ten ROM coraz bardziej mnie przekonuje -szybki,bezproblemowy,niezawieszający sie...

Hima WM5 v3.33a AKU23 Virgy build
« Odpowiedź #234 dnia: Październik 26, 2006, 20:33:12 »
Witam mam pare pytan w sprawie tego romu czy sprawnie działa komunikacja activesync 4,2 i czy jest simmanager wbudowany i czy opłaca sie go wgrywac a i mam pytanie jak moge wrocic do starego softu bo teraz mam 2003 i jak przejde na Hima WM5 v3.33a AKU23 Virgy build to jak bede mogł pozniej wrocic na stary orginalny dzieki za pomoc

Marek Pozdrawiam

WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #235 dnia: Październik 28, 2006, 08:58:12 »
Witam!
Tak jak pisalem powyzej wm5 3.33a dziala swietnie tzn. jest szybki,nie zawiesza sie itd. A powracajac do Twojego pytania to komunikacja z activesync 4,2 jest najlepsza z dotychczasowych wersji.Z przejsciem na w2003 nie bedzie zadnego problemu.System godny zainstalowania.
Jedynym minusem,ale przypuszczam,ze to tylko w moim MDA II to nie dzialajace przyciski nagrywania i aparatu.
A ,jeszcze pytales o simmanager - tak jest.
Pozdrawiam

Hima WM5 v3.33a AKU23 Virgy build i powrót na 2003
« Odpowiedź #236 dnia: Październik 28, 2006, 10:20:11 »
Witam  :D  :D  :D  a moze ktos mi pod jakas instrukcja jasna jak zrobic backup całego systemu bo mam teraz 2003 i chce Hima WM5 v3.33a AKU23 Virgy build a wrazie awari  :terrified: zebym mogł pozniej go postawic ,niech ktos  zrobi prosta instrukcje dlamnie znaczy zielonego  :)) bo te  ktore sa na forum sa po angielsku a ja nie czaje anglika  :kill: wiec prosze o pomoc pisac na gg 1539026 :))

*

Offline marx

• 640
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #237 dnia: Październik 30, 2006, 21:39:35 »
te nowe ROMy sa szybkie bo maja zwiekszony tzw paging pool  czyli po prostu cache.

WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #238 dnia: Październik 30, 2006, 22:47:16 »
WM5 3.33a SP1  do pobrania  -  http://buzzdev.net/index.php?option=com_remository&Itemid=68&func=fileinfo&id=348

wersja poprawiona tzn.usunięto błąd exela i brak aktywnych przyciskow aparatu i nagrywania.
Swietny !!

*

Offline marx

• 640
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #239 dnia: Listopad 06, 2006, 09:36:23 »
ROM Virgy jest niezly (szczegolnei ze jest do niego kitchen wiec mozna go zmieniac) ale aktualnie uzywam AKU3.2 (virgy to AKU2.3). Aby zmienic paging pool trzeba wyedytowac nk.nba (szczegoly na xdadevelopers) oraz zmienic wielkosc ramdysku w rejestrze.
Musze powiedziec ze aktualnie predkosc palmtopa jest bardzo dobra.
Jesli ktos jest zainteresowany, moge udostepnic moja "kuchnie", sa dostepne pakiety OEM dla roznych programow, wiec mozna sobie zrobic wlasny dopasowany ROM.
Moja kuchnia ma pewne elementy spolszczenia tzn od razu ustawiona polska strona kodowa, polskie podpowiedzi, choc generalnie jezyk jest angielski.
Ma tez pewne elementy personalizacji, jak poustawiane czasy podswietlania, profile, preinstalowaną automape (tzn ustawienie w rejestrze, AM siedzi na karcie) itp itd wiec po hard resecie niewiele musze zmieniac.