WM 5.0 Magneto na MDA II

• 308 Odpowiedzi
  • 59693 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Gajos

• 22
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #180 dnia: Lipiec 28, 2006, 11:54:51 »
marx
Mozesz mi napisać nazwy wszystkich plików które musze sciągnąc ?
dzieki

*

Offline marx

• 640
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note II
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #181 dnia: Lipiec 28, 2006, 11:54:56 »
Sa dwie mozliwosci - sciagnac gotowy rom albo "ugotowac" wlasny

Najlepszy gotowy ROM to 2.03 by TofClock
Tu mozna go sciagnac
http://buzzdev.net/component/option,com_simpleboard/Itemid,59/func,view/id,19690/catid,26/
i o ile pamietam w tym pliku RAR jest instrukcja jak go wgrac

Tu znajdziesz opis po angielsku do starszych wersji jakby w pliku RAR nie bylo
http://buzzdev.net/component/option,com_simpleboard/Itemid,59/func,view/id,6594/catid,26/

Od niedawna mozna "ugotowac" wlasny ROM, i moje posty odnosily sie wlasnie do tego. "Kuchnia" jest trudniejsza ale daje wiecej mozliwosci. Docelowo bedziesz mogl wybrac:
-typ urzadzenia (aktualnie tylko Himalaya)
-wersje systemu operacyjnego (AKU - jest kilka do wyboru)
-lokalizacje jezyka (aktualnie polskiego nie ma)
-dowolne dodatkowe programy
Po ugotowaniu taki ROM instaluje sie tak samo jak taki gotowy

Jesli chodzi o kuchnie, wersja AKU3 jest niedopracowana i nie mozna jej jeszcze polecic (choc na dniach powinno sie to zmienic). Tak wiec najlepsza byla wersja AKU 2.3UPX (pliki byly popakowane UPX co zostawialo wiecej miejsca w ROM) ale niestety Bepe ja skasowal, pozostaje zwykla AKU 2.3 (mozliwe ze to wlasnie jest wersja UPX, tego nie wiem)

Jak za duzo z tego nie rozumiesz, sciagnij sobie plik
http://tofclock33.free.fr/rom/XDA_WM2k5_2.03a64WWE.rar
W srodku powinna byc instrukcja co i jak sie instaluje, ja nei mam czasu jej tlumaczyc

*

Offline Gajos

• 22
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #182 dnia: Lipiec 28, 2006, 12:14:30 »
Dzieki wielkie za to.
Mam aktualnie wgraną wersje AKU 3 i widze ze jest nie stabilna :)
I chciałem poprostu wiedziec co zainstalować stabilnego,
A z flaszowaniem to nie mam problemów.

WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #183 dnia: Lipiec 28, 2006, 12:58:47 »
O tym własnie mówie marx. Wysilenie sie na podanie linka niec nie daje ponieważ takich linków to mam z co najmniej 10. To prawda że jest tam opis ale np.
1. Extract the decrypted versions of the nbf files
   by entering the following commands at the command prompt:

xda2nbftool -x NK.nbf NK.nba 0x20040304
      xda2nbftool -x Radio_.nbf Radio_.nba 0x20040306
niewiele mi mówi. Co prawda czaje że trzeba to zrobic w cmd ale szczegółowo co mam zrobic to już nie.
Niech któs zrozumie że nie każdy na forum jest informatykiem a do tego zna techniczny angielski.
I własnie od początku o tym pisze że nie prosze o podanie linku z opisem po angielsku dla informatyków ale o precyzyjne wyjasnienie kroków po polsku.

*

Offline marx

• 640
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #184 dnia: Lipiec 28, 2006, 13:23:45 »
zacznij od punktu 5
gdybys dokladnie przeczytal opis to bys zalapal ;)

WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #185 dnia: Lipiec 28, 2006, 13:44:01 »
Przeczytałem i właśnie od tefo zacząłem ale pojawia się u mnie (zresztą za każdym razem) ten sam komunikat że pojawił sie problem podaczas updatingu. Oczywiście wczesniej robie hard reset czyli power+przycisk nagrywanie (ERA MDA II)+reset.[img][/b]

*

Offline marx

• 640
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #186 dnia: Lipiec 28, 2006, 14:14:48 »
no coz, u mnie dzialalo wg instrukcji
dodatkowo mozesz puscic odtwarzanie jakiejs zapetlonej mp3 mediaplayerem, nie wiedziec czemy flashowanie trwa wtedy znacznie krocej

WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #187 dnia: Lipiec 28, 2006, 15:51:06 »
Ciekawa rzecz u mnie podczas uploadu a dokładnie podczas sprawdzania ststusu połączenia rozłącza activesync a minute później krzyczy że jest problem z polączeniem. Co ciekawe mam tak na dwóch kompach.

*

Offline marx

• 640
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #188 dnia: Lipiec 28, 2006, 15:59:24 »
a jaka masz wersje AS?

*

Offline Gajos

• 22
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #189 dnia: Lipiec 28, 2006, 16:10:20 »
jak mam właczonego BootLoadera to AS wogóle mi sie nie odzywa

*

Offline marx

• 640
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #190 dnia: Lipiec 28, 2006, 21:47:01 »
czy masz wersje 4.2?

*

Offline Gajos

• 22
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #191 dnia: Lipiec 28, 2006, 22:25:33 »
Dzieki za ten ROM, własnie sobie go wgrałem, i narazie wszystko OK.
Jeszcze mam takie pytanko, bo ciągle mam mało miejsca w pamięci Storage, idzie coś temu zaradzić ??

*

Offline marx

• 640
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #192 dnia: Lipiec 28, 2006, 23:09:56 »
Uzyj Hima DOC tool, bedziesz mial 30MB
Instaluj wszystko na RAM dysku, a nie w Storage

WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #193 dnia: Lipiec 29, 2006, 15:39:39 »
Mam AS 4.1

*

Offline marx

• 640
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #194 dnia: Lipiec 30, 2006, 08:44:37 »
a wymagane jest 4.2...

*

Offline plast

• 21
    • http://www.4me.pl
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #195 dnia: Sierpień 04, 2006, 00:57:59 »
Mam pewien problem powiazany z tym tematem, jako ze wystepuje na MDA2 i zaczal sie w momencie przejscia na WM50.

Otoz wraz z przejsciem na WM50 zainstalowalem oczywiscie AS 4.2.

Od tego czasu nie mam na MDA dostepu do internetu przez AS (USB). Probowalem kilku roznych ustawien, ze 2h przeszukiwalem forum i nic poza tym czego juz probowalem nie znalazlem, byc moze jednak cos przeoczylem, lub o czyms nie wiem... dlatego postanowilem napisac.

Sytuacja wyglada tak, ze po wlozeniu urzadzenia do stacji dokujacej (a raczej podstawki ;P) jestem poprawnie laczony z AS, moge synchronizowac wszystko, ale nie mam internetu na MDA2.

System w domu to WinXP, domowa siec LAN z serwerem/routerem Linuksowym, wiec probowalem udostepnic wlasne polaczenie sieciowe dla nowego polaczenia, ktore sie pojawilo z momentem podlaczenia MDA2. Standardowo, w ustawieniach polaczenia opcja 'udostepnij to polaczenie...'. Niestety nic to nie zmienia.

Zerknalem na status tego polaczenia MDA2 na liscie polaczen, okazalo sie ze ma ono jakis IP typu 169.itd. czyli nie za bardzo z mojej sieci domowej (10.0.0.0). Wylaczylem wiec automatyczne pobieranie IP i wpisalem ustawienia recznie. Po wyjeciu i ponownym podlaczeniu urzadzenia polaczenie MDA2 pojawia sie na liscie polaczen, ale AS nie potrafi sie z MDA2 poprawnie polaczyc. A bez polaczenia z AS to chyba jednak dostepu do sieci nie bedzie.

Dodam, ze poprzednio mialem wszystko to samo oprocz systemu, WM 4.2 SE zamiast 5.0 oraz AS 3.8 zamiast 4.2, i wszystko mi poprawnie dzialalo od momentu pierwszego podlaczenia, bez zadnego udostepniania polaczen, bez konfigurowania IP, po prostu od razu bezproblemowo.

Czy ktos wie gdzie tkwi haczyk lub moglby chociaz cos podpowiedziec? :/

WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #196 dnia: Sierpień 04, 2006, 13:12:27 »
Niestety na AS 4.2 jest to samo. Nie jestem pewien ale gdzieś czytałem że ERA wgrywała jakieś zabezpieczenie i przed próbą updatingi trzeba owe zabezpieczenia zdjąc.
Niestety jak widac madrych rad jak na lekarstwo.

*

Offline marx

• 640
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #197 dnia: Sierpień 04, 2006, 13:27:12 »
byc moze musisz zrobic unlock'a - ja nie mialem takiego problemu
zerknij na to
http://buzzdev.net/content/view/28/45/
lub samodzielne poszukaj na forach buzzdev.net i xdadevelopers
ja robilem update dokladnie tylko dwa razy i nie bylo zadnych problemow

Ps. Tu nie jest support za ktory placisz zebys byl taki sarkastyczny. Niestety jak chesz miec WM5 w Himalaya to trzeba czytac, grzebac itp. Duzo taniej w tym czasie zarobic na nowego palmtopa ;)

*

Offline plast

• 21
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #198 dnia: Sierpień 04, 2006, 13:33:31 »
Cytat: "goodmen"
Ciekawa rzecz u mnie podczas uploadu a dokładnie podczas sprawdzania ststusu połączenia rozłącza activesync a minute później krzyczy że jest problem z polączeniem. Co ciekawe mam tak na dwóch kompach.

Mialem to samo, musisz ladowac rom w trybie bootloadera, wtedy nie ma etapu wykrywania statusu i wszystko idzie jak z platka.

WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #199 dnia: Sierpień 04, 2006, 18:24:19 »
Niestety po hardresecie także nie idzie. Jak chcem załadowac HTC to na sprawdzaniu statusu połączenia rozłącza AS a z chwilę krzyczy ze nie ma połączenia.
Wygląda na to że po kilku godzinach czytania dam se spokój i zostane przy swoim starym wm2003. Szkoda nerwów i czasu.

*

Offline plast

• 21
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #200 dnia: Sierpień 04, 2006, 18:30:58 »
Cytat: "goodmen"
po kilku godzinach czytania

Moj sposob z postu powyzej nie dziala?

*

Offline marx

• 640
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #201 dnia: Sierpień 07, 2006, 15:27:01 »
to z ciekawostek dodam iz wersja Crossbow (WM 5 SE) jest dla Himalaya, niestety na razie tylko w Microsofcie.
I bedzie to juz ostatnia wersja systemu dla Himalaya, bowiem MS od tej pory wewnetrznie bedzie wykorzystywal do tworzenia OS inne urzadzenie. Jakie? tego nie wiadomo, ale zgaduje ze bedzie to jedno z najmocniejszych urzadzen na rynku w danej chwili
Wiec Photona dla Himalaya raczej nie zobaczymy

*

Offline Akak

• 24
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #202 dnia: Sierpień 15, 2006, 00:43:21 »
A ja na na moim QTEK 2020 nie moge zainstalować WM5.
Nie zależnie jakiego ROMa - spośrod tych ktore podaliście - wybiorę, zawsze mam komunikat coś że ERROR COUNTRY i że ta wersja nie jest przystosowana do mojego qteka :(

Co powinienem zrobić?

WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #203 dnia: Sierpień 15, 2006, 01:47:52 »
Witam, jestem nowy na tym forum, od 2 dni mam mda 2, a raczej pkopie tego o nazwie tsm500 z zagranicy.

PPC ma WM 5.0 i mam z tym bardzo dużo problemow. Jak mam czysto bez zadnego oprogramowania to jest spoko, ale jak zaczynam wgrywać coś, np. Automapa 3.9.5 to telfon mi się wiesza, wyskakują tez jakieś problemy na kompie w programie instalacyjnym AM ze nia moze jakiegoś pliku utworzyc i ze nie można nawiązać połączenia ktore jest w AS nawiązane (ver. 4.2). Jak mi się nie zawiesi i zainstaluje wreszcie ten program to wiesza mi się podczas odpalania. Albo podczas pracy. Problem występuje bardzo często tez w innych programach, i co najgorsze wiesza się jak robie cokolwiek innego co wymaga troche wysilenia się przez PDA.

Prosze w związku z tym o jakąś pomoc. Przeczytałem cały ten temat (całe 11 stron) i probowałem wgrać oprogramowanie 2.03a64WWE. Ale wyskakuje mi błąd jak odpalam HimaUpgradeUt na koncu i nie da rady tego zrobić.

JAk odpalam telfon to wyskakują mi 3 nr w dolnej części ekranu:

"R 1.18"
"G 1337"
"D 3.00a 32WWE"

Sory że tak się rozpisałem ale chciałem wszystko dokładnie opisać zeby odrazu ktoś mądrzejszy od mnie mogl mi pomoc.

WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #204 dnia: Sierpień 15, 2006, 06:06:09 »
Cytat: "Akak"

Co powinienem zrobić?

używasz złego softu do flashowania..  powinienes użyć coś co ma w tytule  "..NO_ID..."
SDTV team

*

Offline Akak

• 24
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #205 dnia: Sierpień 15, 2006, 12:28:36 »
Ok, dziekuje Ci bardzo - pomogło.

Ale po wgraniu nowego WM5 nie mam obsługi MMS...czy cos znowu nie tak zrobilem czy obsługe MMS trzeba jakos dograc?

*

Offline Akak

• 24
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #206 dnia: Sierpień 18, 2006, 12:37:41 »
Juz wiem - wgrałem wersje 3.0...po wgraniu 2.3 czy jakoś tak obsługa mmsów już jest...ale
...o ile sie odbierają to wyslać nie mogę :(

i jeszcze jedno pytanie mam...czy da sie jakos odczytac MMSy z WM2003 które mam zarchiwizowane w postaci plików z rozszerzeniem dat i tag czy jakos tak?

*

Offline sp4jkk

• 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #207 dnia: Sierpień 18, 2006, 15:59:41 »
A ja mam pytanie do szanownych użytkowników MDA II i WM5.0 czy ktoś używa z Was jakiejś zewnętrznej klawiatury?? Może o bluetooth nie piszcie bo wiem, że pójdzie bo musi. Ale może jakaś klawiatura, do której wkłada się PDA lub na podczerwień.

czy WM5.0 obsługuje zewnętrzne klawiatury??

Jacek
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.

*

Offline marx

• 640
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #208 dnia: Sierpień 23, 2006, 08:55:20 »
obsluguje i to te najtansze dzieki temu ze MDA 2 ma zlacze szeregowe. Niemniej to nie jest watek na ten temat

Aby byc w temacie, napisze ze pracuje nad WM5 AKU 3.0 (a moze 3.2 jak pojdzie) z wycietym Officem ale w zamian jest w ROM duzo innych aplikacji jak TCPMP, WM5torage, registry editor, total commander, magic button, today agenda itp itd. Planuje takze spolszczenie ROMu (pliki MUI z Wizarda AKU2)
Wszystko bedzie dostepne w postaci gotowego ROMu oraz w postaci pakietow OEM a wiec bedzie mozna samemu ugotowac co kto chce

*

Offline sp4jkk

• 322
    • http://www.odkurzacze.elk.pl
  • Sprzęt: HTC ONE V, Nokia E51 i E52
WM 5.0 Magneto na MDA II
« Odpowiedź #209 dnia: Sierpień 23, 2006, 11:00:43 »
Cytat: "marx"
obsluguje i to te najtansze dzieki temu ze MDA 2 ma zlacze szeregowe. Niemniej to nie jest watek na ten temat

Pozwole sobie jeszcze mały OT: możesz mi podpowiedzieć, jak to zrobić?? Bo już miałem klawiaturkę ViewSonic z przerobionym wejściem i nic nie poszło. Cały wątek jest o tym osobno, ale tam nie znalazłem wypowiedzi użytkownika MDA II, który by potiwerdził z własnego doświadczenia, że chodzi. Większość pisze, że chodzi a tak na prawdę tylko "gdzieś" to wyczytali i powtarzają.

Wyczytałem, że MDA II nie ma hosta USB więc pewne sprzęty nie pójdą.

Szukam konkretną osobę, która używa klawiatury poprzez złącze szeregowe. Proszę o kontakt.
SPV M3100 był, był Samsung Omnia. Była Omnia jest Nokia E51 i E52 oraz HTC ONE V. Do nawigacji jest Lark 50.2.