Qtek 2020 - > PC czyli internet przez bluetooth - 3 dzień i nic..pomocy !!

• 8 Odpowiedzi
  • 1202 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam, mam Qteka 2020 w windowsem 2003 i od 3 dni staram się ustawić internet PC - > PDA przez BLUETOOTH. Próbowałem różnych konfiguracji i nic.

W telefonie ustawiłem w opcjach bluetooth :

outbound port : com 5 i Inbound port : com 4

następnie odpalam na kompie blusolei ( czy jak się tam to zwie ) , wykrywa mi PPC i naciskam coś w stylu słowa pair.... w tym czasie mam wpisać hasło więc wpisuje 123 i po chwili wpisuje to samo w Qteku.

Następnie na kompie w bluesolei mam opcje do nawiązania połączenia z portem COM - robie to i bach... łączy mi tylko port com 4 i odbiera dane z PPC lecz nie wysyła nic do niego.

w Activesynce mam wybrany port COM 4 i wszystko pięknie ustawione lecz nie może nawiązać połączenia przez BT . Co może być przyczyną? co źle robie... Tylko nie mówcie mi żebym używał opcji "szukaj" bo już to robiłem dwie noce i dup.......  jak ktoś otwierał post i coś poustawiał to poźniej nawet nie opisał co trzeba zrobić....... bleh...

możecie mi pomóc?? bo gprs na taktaku kosztuje majątek....4 zł poszło mi przez 2 h.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
i prawie wszystko zle parujesz z poziomu pocketa a nie kompa a to podstawowy blad i com6 bo tak ma bt i as
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
filippp 

Na stronie glownej poszukaj arykulu o AS i tam masz tutorial krok po kroku jak to zrobic.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

OleYek , jeżeli chodzi o ten poradnik w newsach to wogóle nie mam takiego czegoś w PPC . Mam tylko funkcje znalezienia nowego urzadzenia BT ( bez wpisywania hasła ) , te dwa porty com ( 5 i 4 ) oraz włączenie BT i widoczność dla innych urzadzeń....

romulus , jak byś zauwazył na w BLUESOLEI naciskam na taką wtyczke coma i wyskakuje mi najpierw na kompie pytanie o hasło a dopiero na Pockecie......

coż , znowu nocka zabawy.... tylko dziwne bo bluesolei łączy mnie tylko z portem com 4 i tam przy ikonce wyszukanych urządzeń jest Qtek lecz po takiej "linni" kropka leci w jedną strone czyli w strone koma lecz nie wraca do pocketa.... nie mam firewalla tylko win XP sp2.... co mam robić ???

*

Offline luk_sw

• *
  • 98
  • Sprzęt: SGS, SGTab
Witam
Sam z tym walczyłem chyba z tydzień i uwierz mi naprawdę cie rozumiem. Grunt w podejściu do produktów Microsoftu to nie iśc zawsze zgodnie z logiką :) wiec podaje ci rozwiązanie które stosowałem już chyba 20 razy na różnych urządzeniach i zawsze działało.

Instrukcja:
1.Szukamy kompa na PDA – poprosi o hasło podajemy mu go, po czym PDA pyta czy dodac porty com dla tego urządzenia dajemy na yes
2.Wchodzimy do Bluetooth settings zaznaczamy Outbound COM port: COM5 i dajemy start
3.Następnie nie zgodnie z logiką usuwamy kompa z PDA.
3.Ponownie szukamy kompa na PDA znajdujemy dodajemy, nie wyskakuje pytanie czy dodac porty COM
4.Włączamy activesynca na PDA przycisk na dole ekranu Tools i wybieramy Connect via Bluetooth
5.Na kompie wyskakuje informacja z Bluesoleil z pytaniem o haslo po raz któryś podajemy mu to hasło i po podaniu powinniśmy otrzymac informację że PDA połączył się na porcie COM6
6.Wchodzimy do Activesynca na kompie włączamy właściwości połączenia i zaznaczamy opcję zezwalaj na połączania z: i wybieramy z rozsuwanego menu COM6.
7.Activesync nie chce się łączyc wiec przerywamy połączenie na PDA naciskając cancel.
8.Ponownie naciskamy w activesync na PDA Connect via Bluetooth
9.Powinno działac, po zsynchronizowaniu PDA z kompem mamy neta i co tam chcemy jeszcze :)

Zasady:
1.nie wyszukujemy PDA na kompie tylko odwrotnie.
2.Nie zaznaczamy COM4 we właściwościach bluetooth na PDA (czasami nie działa z takim ustawieniem??)
3.Nie zmieniamy nic w ustawieniach Bluesoleil
4.Chcąc się połączyc ponownie nic nie kombinujemy tylko wpinamy bluetootha do kompa i jak bluesoleli go wykryje to nic nie kombinujemy z parowaniem lub łączeniem tylko uruchamiamy activesynca na PDA i wykonujemy punkt 8 instrukcji.

Wiem że zaraz mnie ktoś zjedzie że poco tyle roboty i powtarzania tych samych czynności, i że w ogóle to niema sensu co napisałem, no cóż jak ktoś ma inny sposób to chętnie poczytam, jednakże sposób sprawdzony i co najważniejsze efekt osiągnięty czyli mamy neta na PDA :)

Pozdrawiam

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
 prosze obrazkowy gotowiec dla wm3 i wm5-6 robiony przezemnie i scotty dla palmtop
http://palmtop.pl/forum/viewtopic.php?t=8846&highlight=synchronizacja+++via
i to dziala
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

hmm... wieczorem potestuje i zobaczymy co i jak.... Blutootha napewno mam dobrego bo GPS chodzi bez problemu

No więc w opcjach TB w PDA mam zaznaczone tylko
Outbound COM port: COM5

w ustawieniach Bluesoleil mam Port A : COM 10 Port B : COM 11

Gdy daje w PDA w Activesync daje na Connect via bluetooth.....

wyskakuje okienko Connetc to i pisze tam że otwiera port.... po chwili wyskakuje drugie okienko... "Port not Available" 

teraz zainstalowałem Pocket Bluetooth Tools

łaaa  aktualizacja !! :) właśnie zrobilem BT !!

Zainstalowałem Pocket Bluetooth Tools. Wyszukałem kompa na PPC , wpisałem hasło a następnie wyskoczył mi Pocket Bluetooth Tools i wybrałem żeby ten sprzęt pasował do port Com i Activesync a następnie restart PDA.... w activesync na PC ustawiłem com 10. Następnie wchodze na PPC do activesync daje conect via bluetooth.... gotowe !! :D dzięki za pomoc !! pozdro !! :)

*

Offline wic1234

• 268
  • Sprzęt: Nokia N97
Odp: Qtek 2020 - > PC czyli internet przez bluetooth - 3 dzień i nic..pomocy !!
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 29, 2007, 19:58:33 »
Hello.. Mam taki problem...

Mam XDA 2.. mam neostrade (taaak.. mnie to też nie dziwi ;] )
I mam problem z połączeniem pocketa przez BT z liveboxem ..

W ogóle nie widzę takich opcji jakie wy macie ;P
Ja przy ustawianiu połączenia mam tylko opcje:
On
Off
Discoverable ...

Z czego mogę wybrać jeszcze Bond Devices.. i po wyborze i wpisaniu pinu nic się nie dzieje -_-
A jak chcę wybrać nowe połączenie (tam jest gdzieś ikona Connections czy jakoś tak) tam starałem się coś wykombinować ale nie bardzo mi to idzie..

Może ktoś napisać taki w miarę prosty tutorial do tego?
Może by tak jeszcze  opisał by ktoś jak konfigurować GPRS... mam heyaha.. i totalnie nie mam pojęcia co gdzie i jak ;/
Treo 600  ->  XDA1> XDA 2> Nokia E90 > Nokia 6300 / N97