Zmiana romu z padniętą baterią i bez włącznika :D

• 4 Odpowiedzi
  • 1065 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline lakoles

• *
  • 73
  • Sprzęt: HTC Himalaya, Samsung i780, HTC Vox
Zmiana romu z padniętą baterią i bez włącznika :D
« dnia: Czerwiec 22, 2009, 20:13:00 »
Udało mi się zmienić rom w XDA II z padniętą baterią i bez włącznika, ponieważ doszedłem do wniosku, że komuś może się to przydać, postanowiłem stworzyć mały tutorial jak to zrobić. Wykonywałem ten zabieg tylko na jednej Himie dlatego nie mam pewności czy będzie to działać na innych PPC.
UWAGA: Opisany proces może być przyczyną poważnego uszkodzenia twojego urządzenia, Czynność jest dosyć niebezpieczna, tak więc najpierw się dwa razy zastanów czy jest warto! Wszystkie czynności wykonujesz na własną odpowiedzialność.

1. Sprzęt, który potrzebujemy:
a. Htc Himalaya z baterią
b. stację dokującą
c. zasilacz
d. śrubokręt
e. metalowy spinacz do papieru lub mały, płaski śrubokręt (osobiście polecam to drugie)

2. Przygotowanie do flashowania:
a. Rozkręcamy stację dokującą (miejsca gdzie znajdują się śrubki zaznaczone są na zdjęciu #1)
b. wyciągamy część odpowiedzialną za podłączanie PPC (#2) uważając na taśmę
c. podłączamy zasilacz do stacji dokującej i do prądu, jeżeli nie posiadamy oryginalnego zasilacza możemy użyć innego o takich #3 parametrach i przylutować go w taki #4 sposób (ja już taką stację dokującą kupiłem, dlatego nie wiem dokładnie jak to zrobić)
d. podłączamy Himę do stacji dokującej #5 powinna się uruchomić
e. przechodzimy w tryb bootloader (to wymaga pewnych umiejętności manualnych). Opisał to kolega Jadel tutaj http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=370752 dopowiem tylko, że musimy uważać żeby Himalaya się nie odłączyła. Zamiast spinaczem do papieru proponuję górną część miejsca, na płycie głównej gdzie powinien być włącznik (to jest to miejsce #6) dotknąć i przytrzymać małym płaskim śrubokrętem.
f. po wejściu do bootloadera wgrywamy rom zgodnie z punktem w FAQ http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=110191.0 AKTUALIZACJA OPROGRAMOWANIA WEWNĘTRZNEGO (FIRMWARE) ZMIANA ROMU W URZĄDZENIU

ad1
ad2
ad3
ad4
ad5
ad6

Mam nadzieję, że komuś pomogłem (bo chyba grupa ludzi mających HTC Himalaya bez włącznika i z padniętą baterią jest raczej mała :P) zamieszczając ten tutorial, jak już mówiłem ten sposób sprawdzałem tylko na jednym urządzeniu i jeżeli komuś, tak jak mi uda się zaktualizować oprogramowanie w himie w taki sposób proszę o powiadomienie mnie w tym temacie.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2009, 20:21:51 wysłana przez lakoles »

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
Odp: Zmiana romu z padniętą baterią i bez włącznika :D
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 23, 2009, 10:46:57 »
Ładnie.

Bardzo ryzykownie, bardzo prowizorycznie i oczywiście w 100% sprawnie.
Chyba mamy to w genach żeby tak kombinować.

Manual bardzo dobrze zrobiony.

Polecam jednak wlutowanie dowolnego przełącznika z telefonu w miejsce urwanego Power, będzie bezpieczniej i praktyczniej. Np te z Alcatel OT 715 pasują.

*

Offline lakoles

• *
  • 73
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 23, 2009, 13:33:20 »
Ładnie.

Bardzo ryzykownie, bardzo prowizorycznie i oczywiście w 100% sprawnie.
Chyba mamy to w genach żeby tak kombinować.

Manual bardzo dobrze zrobiony.

Polecam jednak wlutowanie dowolnego przełącznika z telefonu w miejsce urwanego Power, będzie bezpieczniej i praktyczniej. Np te z Alcatel OT 715 pasują.

Myślę że nie tyle chodzi o kombinowanie, które mamy w genach, tylko o odwieczną niechęć do wydawania pieniędzy. Jeżeli kupiłem XDA II w dobrej cenie, z padniętą baterią i jakąś usterką, która według sprzedającego jest wywołana przez błąd w oprogramowaniu wewnętrznym, nie kupię nowej baterii za 40 złotych, żeby narazić się na koszta, gdy nie mam pewności, że będzie to potrzebne. W tym momencie musimy użyć tego co mamy i sprawdzić czy będzie nam się opłacało inwestować w ten sprzęt :D.

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 23, 2009, 15:37:03 »
ja juz od dawna nie place za cos co moge zrobic sam, tyczy sie to wielu prac domowych oraz elektroniki, tym bardziej jesli serwis wola 100zl za banalna naprawe.

*

Offline lakoles

• *
  • 73
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 23, 2009, 16:52:56 »
Kiedyś w moim spv c600 zaczął zacinać się joy, w serwisie za naprawę zawołali 60 złotych (spv jest warty ok 100 złotych :D), tak więc nie skorzystałem. Po drodze z serwisu wpadłem do CPNu i zakupiłem płyn do czyszczenia styków, w domu rozkręciłem spva, opryskałem joy i już pół roku bez żadnej zwiechy działa :D. Znając Polskie realia w serwisie zrobiliby to samo, tylko za 60 zł. I pomyśleć, że na wyspach wymieniają telefony jak im soft padnie :D