MDA konferencja Skype'a z normalna rozmowa, bramka Skyp

• 8 Odpowiedzi
  • 1682 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline dav

• 3
« dnia: Grudzień 09, 2005, 09:26:36 »
Witam

1) Czy istnieje na MDA mozliwosc dokonania konferencji Skype'a z normalna rozmowa?
2) Czy istnieje mozliwosc zrobienia konferencji 2 rozmow Skype'a na MDA? [bez uzycia normalnego PCta]
3) Czy istnieje mozliwosci wykorzystania MDA jako bramki Skype-OUT [np. przekierowuje na stale Skype -> GSM i wolalbym skorzystac z Tanich Polaczen w sieciach GSM]
4) Czy istnieje mozliwosci wykorzystania MDA jako bramki Skype-IN [jesli chce miec przekierowanie GSM -> Skype a np. (sci) Era nie obsluguje takiego cuda]

Niestety nie udalo mi sie nigdzie nic znalezc na ten temat

Z gory dziekuje za pomoc
Pozdrawiam
Poczatkujacy

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 10, 2005, 08:40:28 »
1,2,3,4 - nie

zeby skype wspolpracowal z siecia GSM potrzebna jest specjalna umowa z operatorem - podpisal ja chyba tylko na razie niemiecki t-mobile

o ktorym MDA mowisz?

pamietaj, ze do efektywnego wykorzystania skype potrzebne jest szybkie polaczenie - np. WiFi - na GPRS to nie pojdzie - wiec musisz byc w zasiegu jakiegos hot-spota - mozesz wtedy zarowno odbierac polaczenia jak i dzwonic na numery stacjonarne - skype-in i skype-out

*

Offline dav

• 3
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 11, 2005, 14:05:08 »
dzieki za odpowiedz

> zeby skype wspolpracowal z siecia GSM potrzebna jest specjalna umowa z operatorem - podpisal ja chyba tylko na razie niemiecki t-mobile

wydawalo mi sie, ze wystarczy, zeby na samym MDA dzwiek ze Skype'a byl przekierowany do modulu GSM i odwrotnie?
co to oznacza, ze musi byc umowa? wtedy MDA jest jakos zmodyfikowany?

> o ktorym MDA mowisz?

mam MDA2, ale myslalem, ze np. mozna by kupic nawet MDA1 jako taki Skype-OUT/IN/CONFERENCE, bo i tak nie bede korzystal z zadnych funkcji tylko taki MDA by musial byc w zasiegu WiFi/USB-PC-Lan (nie ja osobiscie), ale chyba MDA1 jest za slaby

# ogolnie

chodzi o to, zeby moc korzystac ze Skype'a nie bedac w zasiegu WiFi, tylko miec przekierowanie a wlasciwie link Skype-GSM cos a'la "IPdrum Mobile Skype Cable" http://www.ipdrum.com/subpage.aspx?m=4&amid=73 tylko myslalem, ze mozna to zrobic na 1 urzadzeniu, najlepiej PDA

tym bedziej, ze mozna by polaczyc IPdrum z wybieraniem / 'zamawianiem' rozmow Skypowych przez SMSa jak Bombino http://www.icebrains-soft.com/introduction_to_bombino

strony te znalazlem juz po napisaniu posta i mimo opdpowiedzi bardzo przeczacej nadal mam nadzieje, ze moze jest jakas mozliwosc
cuda sie zdarzaja ;)

ale to juz chyba troche NTG

# PS.

moj MDA2 jest na razie nieuzywany, bo mam niemiecka wersje (chyba musze przeinstalowac) i na razie problemy z instalowaniem niektorych rzeczy jak eVB oraz pluginy Today (ale to chyba wunika z limitu ilosci Today)

poki co nadal uzywam Asys MyPal 716 korzystajac z WiFi, ale rozwiazanie most Skype-GSM wydaje mi sie bedziej optymalne

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 11, 2005, 20:46:52 »
Cytat: dav
wydawalo mi sie, ze wystarczy, zeby na samym MDA dzwiek ze Skype'a byl przekierowany do modulu GSM i odwrotnie?
standardowy GSM jest za wolny na taka transmisje - nawet na GPRS nie pogadasz

Cytat: dav
mam MDA2, ale myslalem, ze np. mozna by kupic nawet MDA1 jako taki Skype-OUT/IN/CONFERENCE, bo i tak nie bede korzystal z zadnych funkcji tylko taki MDA by musial byc w zasiegu WiFi/USB-PC-Lan (nie ja osobiscie), ale chyba MDA1 jest za slaby
MDA1 ma procesor StrongArm 206 MHz - za wolny na takie zabawy - minimum to 400MHz ale jesli np. karta WiFi jest zewnetrzna to zalecany jest jeszcze szybszy procek o ok 100MHz - wiec nawet nie wiem jak to by chodzilo na MDA2

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 12, 2005, 02:06:10 »
Podobno predkosc BT juz w zupelnosci wystarczy wiec na MDAII mozna sobie pogadac via BT. Problem tylko w znacznym spasku predkosci wraz ze spadkiem sily sygnalu wiec albo BT acces point bedzie wyjatkowo silny albo trzeba bedzie stac maksymalnie pare metrow od stacnonarnego komputera. Oczywiscie nic to rozwiazanie nie ma wspolnego z pomyslem autora watku :) Sorry a OT.

*

Offline dav

• 3
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 12, 2005, 02:22:15 »
# wyjasnienie

> trzeba bedzie stac maksymalnie pare metrow od stacnonarnego komputera

chodzi mi o to, zeby na stale postawic jakiegos 'stacjonarnego' MDA2 lub cos podobnego, ktory bedzie sluzyl jako bridge Skype-GSM. Kiedy bylbym w okolicy hot-Spot'a korzystalbym ze Skype'a na 'ruchomym' MDA. Kiedy nie byloby dostepu do WiFi to laczylbym sie przez 'stacjonarnego' MDA dzwoniac do niego

> standardowy GSM jest za wolny na taka transmisje - nawet na GPRS nie pogadasz

chodzilo mi o to, zeby 'dzwiek' a raczej cyfrowa postac dzwieku byla przekierowywana z modulu telefonu do Skype'a i odwrotnie

# alternatywa

alternatywa dla mojego 'szalonego' pomyslu byloby stworzenie oprogramowania, ktore pozwoliloby mi w MDA na inicjowanie telefonicznych polaczen konferencyjnych na podstawie przychodzacego maila lub SMSa

*

Offline iampinki

• **
  • 168
  • Sprzęt: htc touch pro
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 15, 2005, 11:08:37 »
a wg mnie rozwiazaniem bylby kupienie jakiegs telefnu z UMTS np NEC 616 i przez bluetooth laczyc sie z nim, i za pomoca polaczenia UMTS normalnie rozmawiac przez skype. mysle ze t by zadzialalo, tyle ze trzeba by kupic np iplusa za 60zl miesiecznie, plus cennik skype-ut t trzeba napawde duzo gadac zeby sie oplacilo...

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 15, 2005, 16:24:30 »
Tylko wez pod uwage ze nie wszedzie jest zasieg UMTSu, a nawet jesli jest to siec moze byc obciazona i nici z duzego transferu.

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 19, 2005, 16:06:21 »
Zamiast kombinowac z UMTS+bluetooth+skypeout+ryczalt w iplusie prosciej dla abonentow Orange wykupic za 15 pln ryczalt z jednym numerem i zalozyc konto w T2.T2 oferuje bramke gsm->voip i mozna dzwonic z komorki po stacjonarnych za 11 gr/min i jeszcze do tego z 30 sekundowym naliczaniem.Dziala to bardzo dobrze,jakosc polaczen jest dobra.
Jesli to musi byc koniecznie skype to tutaj jest fajny opis do cudowania z bramkami http://www.laser.com/dante/diax/diaxhlp.htm#gsm