MDA II Himalaya - problem z telefonem

• 5 Odpowiedzi
  • 2222 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MDA II Himalaya - problem z telefonem
« dnia: Maj 30, 2010, 23:33:46 »
Witam.
Mam problem z telefonem. Nie działa mikrofon i głośnik ale tylko przy włączeniu funkcji telefonu.
Nagrywanie głosu jest OK.To samo z odtwarzaniem dźwięku.Nie działają te urządzenia tylko w trybie telefonu.
Stało się to prawdopodobnie po wyjęciu baterii głównej, chociaż pewności nie mam.Miałem WM2003, więc wgrałem sobie WM6.1 polską wersję.Boot 1.03 - taki był i został, Radio wgrałem 1.17. Oczywiście po tych zmianach softu urządzonko żyje, lecz nic nie zmieniło się w temacie głosu, niestety.
Może któryś z kolegów coś podpowie?
Czy może być uszkodzone gniazdo systemowe i stąd moja usterka? (jakieś zwarcie w gnieździe i włącza się wyciszanie, ale wszystkiego?)

*

wlodar123

Odp: MDA II Himalaya - problem z telefonem
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 31, 2010, 16:44:11 »
A był robiony HR po wgrywaniu ROM-a??

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 31, 2010, 17:52:53 »
Nie działają te urządzenia tylko w trybie telefonu.
Stało się to prawdopodobnie po wyjęciu baterii głównej
Czy może być uszkodzone gniazdo systemowe i stąd moja usterka? (jakieś zwarcie w gnieździe i włącza się wyciszanie, ale wszystkiego?)

- bardzo dziwny problem, znane mi usterki uszkadzają dźwięk trwale
- akurat wyjęcie aku (głównego czy backupbattery) nie uszkadza sprzętu
- złacze synchro potrafi dużo mieszać (ładowanie, dekalibracja, dźwięk), ale to nie jest wybiórcze dla trybów GSM/NO GSM.

Wstaw PDA do stacji dokującej i spróbuj z włączonym ładowaniem czy problem pojawia się. Jeśli zniknął to faktycznie kolejny raz gniazdo synchro rozrabia.

Masz zestw słuchawkowy zeby sprawdzić czy gniazdo słuchawkowe jest zawsze sprawne?

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 06, 2010, 00:47:03 »
Problem z głowy.
Rozebrałem, obejrzałem gniazdo systemowe pod lupą i znalazłem dwie kulki lutowia między wyprowadzeniami gniazda. Po usunięciu ich wszystko ożyło.
Wracając do tematu. Wymieniłem sobie ROM z 2003 na WM6.5. Wszystko fajnie działa , tylko brak mi funkcji telefonu głośno mówiącego, co miałem w starym systemie a czego nie ma w nowym (albo czegoś nie wiem). Ponieważ używam często telefonu podczas jazdy samochodem, to funkcja ta bardzo by mi się przydała. Poradzi ktoś co można zrobić (doinstalować) ?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2010, 01:39:20 wysłana przez Wiech54 »

*

Offline Antej

• Ekspert HTC Blueangel
  • 3005
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 15, 2010, 14:28:58 »
Długie przyciśnięcie zielonej słuchawki włącza chyba Loudspeaker.

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 15, 2010, 22:40:36 »
Dzięki Antej. Dokładnie tak jak napisałeś i o to mi chodziło.