MDA II - bateria

• 24 Odpowiedzi
  • 3879 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MDA II - bateria
« dnia: Styczeń 12, 2005, 12:35:55 »
witam, wczoraj dzieciak dlugo pogral na palmie i rozladowal baterie prawie do zera, dzisiaj jak próbuje ja naladowac to przez minute, dwie dioda swieci sie na miodowo (znaczy sie laduje) ale po tym czasie zapala sie na czerwono i tak w kolko - czyzby niestety bateria padla:(

*

Offline darekkot

• 705
  • Sprzęt: Acer n311,HTC Touch Pro
MDA II - bateria
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 12, 2005, 12:39:08 »
Sprobuj w czasie ladowania zrobic softreset 9bez przerywania ladowania). Ja tez tak kiedys mialem i to pomoglo.
HTC Touch Pro,ROM: Lite v.3.0 by qsqa,Radio: 1.02.25.28

*

Offline adzios

• 1214
  • PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych.
    • Naprawa urządzeń mobilnych
  • Sprzęt: Lutownice IR BGA, Weller, Ersa, HotAir'y i inne cuda do napraw.
MDA II - bateria
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 12, 2005, 13:02:32 »
inna opcja to idz do germanosa i  poproś o naładowanie tej baterii albo jej sformatowanie to jest za free - pomoże na bank (miałem salon Germanosa - wiem co mówie :) ) Pozdrawiam!
PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych

MDA II - bateria
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 12, 2005, 14:25:27 »
dzieki za info, zadwonilem do germanosa zapytalem i panienka sie zawiesila :) a co to? potem powiedziala ze nie robia i nie maja nowych baterii

*

Offline darekkot

• 705
MDA II - bateria
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 12, 2005, 14:39:14 »
A JAKI MASZ POZIOM BATERII I BATERII BACKUPOWEJ ? CZY KTORAS Z NICH ROSNIE ?

MDA II - bateria
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 12, 2005, 14:52:20 »
poziom baterii jest 0%, backupowej 100%, poziom stale stoi w miejscu

*

Offline adzios

• 1214
MDA II - bateria
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 12, 2005, 15:02:28 »
stary :) ty nie dzwon tylko idz tam! babke zaryło bo mało kto wie co to MDA :) takie życie - nie mają nie znają :)  heehhe więc leć do nich ona zobaczy parametry baterii (napięce, pojemność, i rodzaj baterii) tylko tyle potrzebuje, potem podłączy to i za pare godzinek powinno być ok - musi być! a jak babka się nie połapie to idz to innego germanosa :) - oni to potrafią zrobić i muszą i to jeszcze za friko! SERIO!

*

Offline darekkot

• 705
MDA II - bateria
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 12, 2005, 15:03:58 »
To sprobuj moze na chwile wyjac baterie glowna. Mialem dokladnie taki sam problem i juz nie pamietam, ale jakas kombinacja soft resetu i wyjmowania i wkladania baterii zalatwila ten problem. Jestem przekonany ze nie jest to problem padnietej baterii

*

Offline adzios

• 1214
MDA II - bateria
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 12, 2005, 15:21:12 »
a czego innego? Problem jest taki że napicie na baterii jest za małe żeby włączyć MDA i za małe żeby ładowarka zaczeła ją ładować!

*

Offline darekkot

• 705
MDA II - bateria
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 12, 2005, 15:27:32 »
Moim zdaniem nie masz racji. Zostawilem raz mda2 z wlaczona sesja gprs-u. Gdy rano przyszedlem telefon byl martwy. Wlaczylem go do pradu i objaw byl taki jak opisywany. Po jakis operacjach typu wyjecie/wlozenie baterii oraz przyciskanie resetu juz nie pamietam czy hard czy soft reset pda ruszyl jak po hard resecie. Skad wiesz, ze nie ma tam ukladu, ktory przestawia sposob dzialania. Pamietaj, ze wewnatrz jest ciagle backub bateria.
A poza tym, chyba moja rada jest lepsza (nie trzeba ruszac tylka ani "zarylo" brac niewinnej kobiety :)  )wiec moze warto sprobowac

*

Offline adzios

• 1214
MDA II - bateria
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 12, 2005, 16:18:30 »
nie no w sumie tak, ale jak coś... to nie wahaj się i wal babe po mordzie ;) i ma zapierniczać przy tym ;) - lol - ja mam MDA 2 od 24h dopiero :P więc jeszcze nie miałem takiej akcji ale warto wiedzieć :) - slot500 daj znać jak rozwiązałeś problemo :)

MDA II - bateria
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 12, 2005, 16:28:47 »
widze ze problem istnieje, najlepsze jest to ze :) obdzownilem pol polski, do servisow ery i nikt nic nie wie (pieknie bo era sprzedaje MDA2), w germanosie faktycznie by zrobili ale nie maja jakis wkladek-podstawek do baterii mda. jeden gosc poradzil abym podlaczyl do prostownika (oczywiscie z pradem znamionowym) i bedzie ok, tylko nie podal ktore nozki na baterii podpiac, pozdro

*

Offline adzios

• 1214
MDA II - bateria
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 12, 2005, 17:00:57 »
Cytat: slot500
w germanosie faktycznie by zrobili ale nie maja jakis wkladek-podstawek do baterii mda.
niech  nie pierniczą bo ja zaraz zadzwonie ;)  wiem - podstawek na bank takich nie mają ale mają uniwersalne klipsy!  podpinają do styków i gitara gra! powiuedz im to! że mają jeszcze żabki do tego! to zawsze rozwiązuje problem z nietypowymi  bateriami.

Cytat: slot500
jeden gosc poradzil abym podlaczyl do prostownika (oczywiscie z pradem znamionowym) i bedzie ok
ni to oni to najpierw robią i to "w ręku" a dopiero potem ładują ... (takimi "patykami" ;) - też uniwersalne!) boże powiesić się można! strasznie cię zwodzą! zasugeruj im delikatnie ze jesli tego nie zrobią to ty zadzwonisz do germanose (centrali) żeby im "pomogil" odrazu im się przypomni to że mają żabki itd :)

jedyny problem może polegać na tym że nie wiemdomo  od czego jest dana  blacha wychodząca z MDA ale w tej sprawie napisz do kolesia z ery gdzieś tu pise czasami o mda 1,2, a najczęsciej o 3 :) jego mejl to: mda (AT) era.pl  powiedz jaka jest sprawa a najlepiej daj linkacza do tego posta... i zapytaj o te blach.. za co która odpowiada... powinni mieć w PDF'ie instrukcje serwisowe do KAŻDEGO sprzedawanego telefonu (oczytiście tylko dla nich..)... POWODZENIA

P.S. a z tym resetowaniem i wyjmowaniem baterii to nie idzie? Pobaw sie tak ze 10 min w to :) może da rade...

P.S.2. kto mi powie co daje beckupowa bateria? czy da sie włączyć mda jak chodzi  na niej Pocket? czy tylko jest do tego żeby nie padło wszystko i  nie da sie uruchomić MDA jak padnie podstawowa bateroia? dzieki Pa!

*

Offline darekkot

• 705
MDA II - bateria
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 12, 2005, 17:30:20 »
Bateria backopawa sluzy podtrzyamniu RAMu urzadzenia. Gdy rozladuje sie bateria podstawowa, to ram jest podtrzymywany ok 30 min z zapasowej a pozniej nie wieadomo co sie dzieje i mysle, ze wlasnie w tym jest myk.
Generalnie bateria zapasowa sluzy do tego zeby mozna bylo bez utraty danych wymienic baterie glowna.

Aaaaaa, jeszcze mi sie przypomnialo ze gdy mnie sie to wydarzylo, to wyjalem moja baterie i wlozylem inna i dalej bylo to samo. dopiero jak ja wyjalem na kilkanascie minut i po tym czasie wlozylem spowrotem i zrobilem hard reset, to wystartowal.

Jak widac, z moja pamiecia tez mam problemy :)

MDA II - bateria
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 12, 2005, 22:58:33 »
Ciekawy wątek. Miałem kiedyś iPAQ4150 i nie raz mi sie zdazylo ze lezal z tydzien bez ladowania i obie baterie byly na 0% ale zawsze sie podnosil. Z obecnie posiadanym MDA2 tego jeszcze nie trenowałem.
A moze sproboj naladowac baterie w odstawce dokujacej (tam jest specjalne gniazdo). Moze to pomoze ?!?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
MDA II - bateria
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 13, 2005, 00:28:20 »
Byc moze sie podnosil, ale zywotnosc baterii na 100% za kazdym razem znacznie sie zmniejszala.

MDA II - bateria
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 13, 2005, 10:45:52 »
witam ,dziekuje za zainteresowanie ale chyba sie skonczy kupnem nowej baterii.
Prosba do Admina :) jak widac problem istnieje moze by tak zalozyc wykaz serwisow w polsce, ktore zajmuja sie tematyka pda, bo jak wczoraj przerabialem ten temat to cma i biale myszki :)

ps. palm ciagle sie wlacza i wylacza (czerwona-miodowa dioda i tak w kolko) ciekawe jest to ze system nie sygnalizuje niskiego stanu baterii

*

Offline darekkot

• 705
MDA II - bateria
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 13, 2005, 10:48:34 »
A wyjales baterie na 30 minut  i po ponownym wlozeniu HARD RESET ?

MDA II - bateria
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 13, 2005, 11:11:53 »
a może coś łatwiejszego aczkolwiek nie mam pojęcia czy zda to egzamin.
przecież w podstawce dolaczanej do MDA II jest miejsce na ładowanie zapasowej baterii, moze tam wstawic baterie wyjeta z MDA i podladowac zeby sie troche podciagnela?
moze sie okazac ze czasami najprostsze rozwiazania bywaja najskuteczniejsze

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
MDA II - bateria
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 13, 2005, 12:41:14 »
Nie ma czegos takiego jak serwisy zajmujace sie PDA w Polsce. Kazdy producent ma wlasny serwis, ktory zazwyczaj i tak wysyla sprzet na zachod do naprawy, albo od razu wymienia na nowy. Dlatego trudno to nazwac polskim serwisem.

MDA II - bateria
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 13, 2005, 13:12:39 »
witam ponownie, wyjalem baterie na 30 min. potem wlozylem zrobilem hard reset i dalej to samo, ale co ciekawe bateria backupowa sie laduje.
do admina ja tak myslalem ze nie ma servisow w polsce, ale moze takie "no name" :) zajmujace sie problemem pda (a moze taki otworzyc? :)

*

Offline darekkot

• 705
MDA II - bateria
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 13, 2005, 13:15:04 »
To jak bedzie odpowiednio naladowana, to wyjmij glowna ponownie na ok 10 minut, wloz ja i wymus hard reset

*

Offline adzios

• 1214
MDA II - bateria
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 13, 2005, 16:39:54 »
nie no najlepiej to by było na 10 min i 32 sec;) lol

*

Offline Ardeni

• *
  • 80
  • Sprzęt: xda II- xda Orbit->Kaiser->Raphael ->LG Optimus 7
Odp: MDA II - bateria
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 22, 2007, 07:26:52 »
Odkopie troszkę temat by nie robić nowych o ej samej tematyce.
Mój problem jest następujący:
Wczoraj doszedł do mnie pocztą xda II, wszystko było fajnie do momentu gdy się wyładował (ładowany był przed wysłaniem).
Zdarzało mu się że mimo iż był podłączony kablem usb do komputera i lampka była pomarańczowa to potrafił się wylączyć z braku prądu.
W tym momencie leży sobie podłączony do usb, a dioda jest koloru czewonego, Tel nie wstaje, czy mam czekać tak kilka godzin, tzn w tym momencie się ładuje?
I co oznaczają te kolory? Wiem że pomarańczowa to ładowanie, a czerwona?

I jeszcze mam takie pytanie: Jaka jest wydajność ładowania kablem usb?
Podkreślam że nie mam ładowarki, tylko kabel sync/ładowanie.

EDIT:
Właśnie po jakimś czasie bycia na "czerwonym" telefon się włączył, i teraz włączony z diodą "amber".
Jednak pytanie o ładowanie z usb dalej jest aktualne, jaka jest jego wydajność?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 07:35:54 wysłana przez Ardeni »

*

Offline mii

• 16
  • Sprzęt: HTC Himalaya,  HTC Victor
Odp: MDA II - bateria
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 06, 2007, 23:19:31 »
Z usb mda dostaje 500mA a z ladowarki ktora jest w zestawie 2000mA ;-) wiec jesli podlaczysz mda przez stacje ktora ma wpiete usb i ladowarke mda dostanie 2500mA i wtedy na pewno sie podniesie :)   jesli moje padnie to moge sobie podlaczyc je do usb i czekac ...... i byc moze kiedys sie odpali. ale jesli podepne przez stacje i ladowarke lub sama ladowarke to startuje od razu. historia jest taka sama z wizardem znajomego ktory zostawil swojego wizarda w samochodzie na tydzien, po czym nie mogl go uruchomic podpinajac przez usb myslal ze zwalil pda.....zaniosl baterie do ladowania naladowali mu sama baterie i wizard odpalil pozniej po kolejnej takiej sytuacji posluchal mnie i poszukal swojej oryginalnej ladowarki iiiiii nie ma juz problemu z nie uruchamiajacym sie urzadzeniem. moim zdaniem sytuacja jest taka poniewaz 500mA to troszke za malo zeby ladowac baterie i utrzymywac cos takiego jak pda przy starcie bo byc moze spada jeszcze napiecie baterii w tym czasie ( ktore jest niskie) i pda samo sie wylacza.