Mda II nie ładuje baterii i działa tylko na kablu

• 5 Odpowiedzi
  • 916 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Zulek44

• 8
  • Sprzęt: MDA II, N95
Mda II nie ładuje baterii i działa tylko na kablu
« dnia: Grudzień 11, 2008, 22:20:05 »
Problem pojawił się podczas pracy z urządzeniem. Miałem go podłączonego do prądu i korzystałem z aplikacji. Nagle się wyłączył i zresetował. Okazało się, że nie chce wstać gdy nie jest pod kablem. Położyłem go na szafce i tak teraz się nim zajmuję. Kupiłem nową baterię gdyż na starej co chwila się restartuje. Czasem się załaduje win czasem nie ale i tak reset. A na nowej windows ok (powiedzmy czasami możliwy resecik). I tak bateria backup ma 100% a main battery 0% :mad: i tak mogę go trzymać na kablu do śmierci i nic. Nie wiem co mam teraz robić czytałem że może pomóc wgranie nowego oprogramowania ale po pierwsze nigdy tego nie robiłem a wiem, że łatwo można to popsuć a po drugie nie mam stacji dokującej ani żadnego kabla którym mógłbym podłączyć MDA do kompa. Robię resety i nic, nie wiem może źle to robię jak coś to napiszcie jak. Jeśli pozostaje mi tylko serwis, to który mi to naprawi za stosunkowo małe pieniądze żeby się nie okazało, że naprawa będzie droższa niż sam palm żeby serwisant był uczciwy :P. Proszę o jakiekolwiek rady.

Odp: Mda II nie ładuje baterii i działa tylko na kablu
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 12, 2008, 06:57:10 »
W ogóle jakiego masz WM na swoim MDA II , niektóre WM sprawiają kłopoty odnośnie wykrywania stanu naładowania baterii. Najlepiej było by przeinstalować WM ewentualnie radio to też może być problem. Ale jak nie posiadasz stacji dokującej ani kabla to nic niemożna z tym zrobić. Poszperaj na Allegro, kabelki nie są takie drogie no i przydadzą się na przyszłość. A wgranie samego WM do MDA II nie jest takie trudne.   

*

Offline Zulek44

• 8
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 13, 2008, 11:13:02 »
Mam tak ROM 1.72.00WWE z 03/15/04 Radio 1.17.00 Protocol 1337.28 ExtRom 1.72.165 mam WM nie zmieniany od początku jak go kupiłem w Erze więc powinien to być WM2003. Dzwoniłem do serwisu kiedyś powiedziałem to co wcześniej napisałem. Serwisant powiedział, że spalił się jakiś przekaźnik co rozdziela prąd na baterię i że w 24h jest do odbioru. Koszt naprawy ok 150zł + przesyłka uważam, choć może się mylę jak coś to mnie uświadomcie, że jak to serwisant powiedział za taką drobnostkę to cena zdecydowanie za wysoka więc wydaje mi się, że można to naprawić domowymi sposobami lub za mniejsze pieniądze.
Napisane: Grudzień 12, 2008, 08:49:36
Wczoraj kupiłem nową baterię (zamiennik ale chyba ok). Pokazuje, że ładuje baterię. W systemie również jest napisane, że ładuje lecz 40 min jazdy i ładowanie oryginalną ładowarką samochodową nic nie dało cały czas 72%. Może za mały prąd ładowania lecz mam nieoryginalną sieciową i nie wiem czy ma odpowiedni prąd a ta samochodowa zasila od razu GPS. I mimo, że bateria nowa to i tak nie chce się uruchomić na samej baterii. Przypomniało mi się, że po tym zdarzeniu jeszcze działał ale po ok godzinie zawsze był twardy reset aż do momentu gdy w ogóle nie chce się włączyć na samej baterii.

*

Offline Zulek44

• 8
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 18, 2008, 01:46:17 »
Nie wiem co zrobić żeby zainteresować tych co się znają i mogą mi pomóc ale trudno. Troszkę poczytałem i teraz moje pytanie: czy jest to możliwe, że backup battery jest padnięta i mimo, że pokazuje że ją ładuje to tak naprawdę ona wszystko psuje. Może jest to kwestia wymiany tej baterii? I od razu moje pytanie ile kosztuje taka bateria i gdzie mogę ją kupić.

*

Offline Zulek44

• 8
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 20, 2008, 23:57:27 »
Właśnie zainstalowałem nowy soft wm6.1 dark edition i nic nie pomogło. Jakieś nowe pomysły?

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
    • Wirtualne Zacisze utak3ra
  • Sprzęt: Samsung Ace, Raphael, Hermes, Universal i inne
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 09, 2009, 08:50:37 »
To wcale nie jest drobnostka - poszedł ukłąd scalony na płycie głównej. W serwisie w dzisiejszych czasach raczej już nie babrają się w grzebanie i lutowanie płyt, bardziej wymieniają całą płytę - stąd ten koszt. Generalnie jednak serwis.