XDA II QTEK 2020 niestabilna praca !!!

• 3 Odpowiedzi
  • 593 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 15, 2005, 11:56:20 »
Witam , może coś podpowiecie , miałem problemy z nawiązaniem sesji GPRS tzn jak już aparat się połaczył ( idea ) to nie mogłem nigdzie zadzwonić ani do mnie nie można się było dodzwonić , od razu włączała się poczta . Dopiero reset przywracał poprawną pracę modułu GSM. Pomyślałem, że wymiana softu pomoże. Dokonałem więc aktualizacji paczką dostępną na XDA developers do QTEK-a , teraz jest tak : rom 1.72.00WWE data 03/15/04 radio 1.14.00 protocol version 1337.24
ExtROM 1.72.125 . Niestety nic to nie dało tzn . teraz łatwiej nawiązuje sesję GPRS i czasem da się przy okazji pogadać w trakcie trwania sesji ale praca modułu GSM jest niestabilna , np sesja jest w toku GG chodzi i chcę gdzieś zadzwonić a telefo niby się łączy ale jest totalna cisza i nie można go wyłaczyć tzn czerwona słuchawka nie daje efektu , typowy zwis , znów reset , za chwilę jest ok działa bez problemu .Czy ktoś miał podobny problem i jak sobie z nim  poradził.
Mam jeszcze pytanie , w XDA 1 wchodziło się do bootloadera i można było ustawić zakres pracy modułu GSM a tutaj nie ma czegoś takiego tzn po wejściu do BOOtloadera ( POWER+ACTION+SOFT RESET )nie ma programu do zmiany ustawień z poziomu PDA tylko trzeba skorzystać z jakiegoś zewnętrznego trminala , czy ktoś ma coś takiego co pozwala na kontrolę i edycję ustawień w Bootloaderze ?
No i mam problem z przywróceniem poprzedniej wersji softu którą przezornie zgrałem ale takie narzędzie jak OSImage Tool nie działa mi coś prawidłowo w przypadku QTEK-a 2020 , czy ktoś ma opis po polsku jak to zrobić? bo niestety mój angielski jest bardzo szczątkowy i posty na XDA developers mi niewiele mówią.
Z góry dziękuję z wszelką pomoc i pozdrawiam wszystkich miłośników PDA.

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 16, 2005, 00:00:53 »
Co do GPRSu to tak niestety jest ze jak jestes polaczony z netem to twoj telefon staje sie niedostepny dla osob dzwoniacych (zajete szczeliny). Ja z tego powodu niestety obecnie nosze 2 telefony (w MDA mam Licencje GPRS z IDEI oraz zrobione przekierowanie polaczen na moj drugi numer w IDEA w ramach planu darmowe rozmowy za 5 zł). Co do dzwonienia u mnie jest tak ze jak chce zadzonic to GPRS sie rozlacza. Obecnie mam wgrany najnoszy ROM z WM 5.0 oraz radio 1.18.00 i wszystko dziala ok nawet powiem ze stabilniej niz na oryginalnym ROMie.

*

Offline indian

• 823
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 16, 2005, 00:42:22 »
Cytat: januszborkowski
Co do GPRSu to tak niestety jest ze jak jestes polaczony z netem to twoj telefon staje sie niedostepny dla osob dzwoniacych (zajete szczeliny).
Nic podobnego.Na czas polaczenia sesja jest zawieszana a po skonczeniu rozmowy odwieszana i jest to caly czas ta sama sesja.Smsy tez mozna wysylac i odbierac i gprs w tym nie przeszkadza.

[Dodano: 2005-10-16 00:47:16]
Cytat: januszborkowski
Co do dzwonienia u mnie jest tak ze jak chce zadzonic to GPRS sie rozlacza. Obecnie mam wgrany najnoszy ROM z WM 5.0 oraz radio 1.18.00 i wszystko dziala ok
Jesli tak dziala to nie jest ok :) Ma sie nie rozlaczac.

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 16, 2005, 14:34:14 »
Oczywiście że jest tak jak pisze Indianin, wiem na 100% bo korzystałem już nie raz z tego , kłopoty w tej chwili wynikają albo z romu albo  sprzętowo tzn PDA szwankuje . Tą drugą wersję raczej odrzucam bo w elektronice najczęściej jest tak że coś działa prawidłowo albo nie działa wcale . to nie ser że jest trochę nadpsuty.
w tej chwili jak by było lepiej z GPRS-em ale nie mogę odpalić GG , już je raz odinstalowałem i zainstalowałem ponownie i przy próbie uruchomienia efekt jest mizerny tzn nie odpala się ale też nie zgłasza żadnego błędu a jeszcze wczoraj działało.
Jak ktoś sensownie odpowie na moje pytania zawarte w pierwszym poście w temacie to problemy się skończą.
Po prosty konieczny mi jest czytelny opis jak zmieniać soft ( ROM , ExtRom i Radio plus obsługa bootloadera w tym modelu )
Dzięki za odpowiedzi zamieszczone do tej pory.