Baterie w Himalaya, za ile i ile trzymają?

• 6 Odpowiedzi
  • 1751 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wic1234

• 268
  • Sprzęt: Nokia N97
Baterie w Himalaya, za ile i ile trzymają?
« dnia: Październik 11, 2008, 22:17:54 »
Witam forumowiczów!

Pomyślałem że warto by było się wymienić pewnymi praktycznymi informacjami odnośnie baterii w Himalai.
Doszedłem już do momentu gdzie z ponad 4 godzin ciągłej pracy bateria trzyma już zaledwie 1.20h i nadszedł czas jej wymiany.

Myślą przewodnią tego wątku jest to by opisać ile (orientacyjnie) będzie trzymał pocket na danej baterii oraz czy w wypadku powiększonej obudowy warto narazić poręczność dla wytrzymałości baterii.

Czytałem już na forum, że poleca się japońskie ogniwa jednak trudno to sprawdzić nie rozkładając baterii ;P

Bateria jaką posiadam trzymała nieco ponad 4 godziny pracy.
Oto ona.... 1590mAh Li-Ion Polymer?! <-- tej części nie rozumiem ;d

Gdybym mógł to bym kupił ;P

Na allegro mamy liczne zamienniki w różnych cenach. Wszystkie poza jedną są litowo polimerowe. Różnią się pojemnością, rozmiarem i ceną.
Ja zaś zastanawiam się nad tym czy warto przepłacić za kolosa z kolosalną mocą ;P

No to jedziemy....
1.  
3600mAh, powiększona obudowa za 105 zł.... i to Li-Ion! (JAKO JEDYNA! :evil:)

2.
2400mAh, powiększona obudowa 75zł.

3.
2400 mAh, powiększona obudowa, 70zł.

4.
1400 mAh, zwyczajna chowająca się pod klapką, 80 zł (podobna do mojej :P )

5.
1400 mAh, zwyczajna chowająca się pod klapką, 30zł?! <--LOL!  :E

6.
1200 mAh   :S   chowająca się pod klapką, 44 zł....

7.
1400mAh, chowająca się pod klapką, 50zł , ok 5h ciągłej pracy gdy nowa.
"Zalety?
- Czas pracy... wesoły
- Rozmiar normalny

Wady?
- Program odczytujący stan naładowania baterii plecie głupoty 0_o  raz 100, raz 0% ale przeważnie realny
- Z jakiegoś powodu nie umie przeliczyć pozostałego czasu pracy na minuty na tej baterii ;d (na starej mógł)
- Opakowanie przyszło uszkodzone no ale to już zasługa sklepu ;/

Co o tym myślicie?
Czy warto dla 3600mAh kupić 'cegłę' ? Ten telefon i tak nie jest malutki ;p
Jeśli ktoś z was posiada jedną z wyżej wymienionych modeli to niech poda numer baterii z listy, i poda ile mu trzyma non stop (np oglądając film, grając w grę czy coś).
A jeśli ktoś posiada baterię z powiększoną obudową to niech poda rozmiary pocketa po zamontowaniu baterii.

Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2008, 22:36:26 wysłana przez wic1234 »
Treo 600  ->  XDA1> XDA 2> Nokia E90 > Nokia 6300 / N97

*

Offline kamillo-s

• 436
  • jakie to proste, a jednak skąplikowane
  • Sprzęt: spv m1000, s110, s100, mio a701, wallaby, himalaya
Odp: Baterie w Himalaya, za ile i ile trzymają?
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 11, 2008, 22:43:40 »
Ja posiadam 1200mah i trzyma mi ok 4 godziny ciągłej pracy, a nie jest to już nowa bateria- od kąd kupiłem moją himkę nie była wymieniana a kupiłem ją ok rok temu, z czym nie wiem ile już wcześniej pracowała.
Był podobny temat o magicanie i podobno najlepiej jest kupić oryginalną baterię standardową a nie szukać jakiegoś kolosa w liczbach mah ,bo to podobno wcale nie musi się przekładać na wytrzymałość baterii. (wiadomo chińczycy mogą napisać i 5000mah, ale będą to chińskie 5000 i chińskich mah  :grin:

PS super temat- warto było by przykleić albo dodać do faq dla himalaii
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2008, 22:46:30 wysłana przez kamillo-s »
Nowe nie znaczy lepsze

*

Offline wic1234

• 268
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 12, 2008, 04:43:18 »
Dzięki   B)
Ale nie ma tu jeszcze jako takiego info   :wink:

A propo tematu....
Hmm powiedział bym wręcz LOL...
Skoro kolega ma oryginalną 1200 mAh i trzymała ok 4h. A moja (chyba tez oryginalna) 1590 trzymała również ok 4h....
To w takim wypadku jak rozumieć te cholerne mAh? :D
Niby ja również nie wiem ile trzymała na początku gdyż z taką baterią kupiłem himkę.

Pytanie ile będzie trzymać taka z 1400 mAh z wyżej wymienionych ;d
Trudna sprawa...

Może ktoś kupił i ma porównanie?

*

Offline janc

• 49
  • Sprzęt: Hx2410+4GB SD+4GB CF,IPAQ3870,Tungsten T3,Qtek 2020
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 12, 2008, 11:14:13 »
Witam

Co do akumulatorów i ich pojemności to ze wzrostem ich mAh musi iść w parze ich gabaryt ,czyli jeśli oryginalna ma 1200 mAh a o takich samych wymiarach i na takich samych ogniwach (chodzi o rodzaj ) ktoś chce nam sprzedać jako np. 2000mAh to jest to naciąganie (na allegro często się to zdarza jeśli chodzi o aku do tel.komórkowych).W przypadku wymienionych aku o zwiększonej pojemności i zwiększonych gabarytach można przypuszczać że czas pracy powinien być zdecydowanie dłuższy ,ale czy to akurat będzie x2 ,czy x3 w stosunku do akumulatora standardowego to już kwestia jakości użytych przez producenta ogniw ,myślę że w stosunku do wszelkiego rodzaju zamienników nie ma bardzo co liczyć na taką zależność .
A tak nawiasem to kupiłem własnie akumulatorek w Batimexie 1400mAh  za około jak dobrze pamiętam 32,00 zł. Jak na razie trzyma około 4:45(ciągłe oglądanie filmów) ,ale zobaczymy jak to będzie wygladać po kilku cyklach ładowania i rozładowania .

*

Offline wic1234

• 268
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 12, 2008, 15:52:05 »
Niby i ja mogę powiedzieć iż mam baterię oryginalną bo ma hologram  :evil:

A tak szczerze ;P     
Może niech kolega sprecyzuje czy bateria kolegi miała podobne opakowanie do jednego z powyższych albo chociaż poda nazwę firmy lub też niech wklei fotkę ;P 

Chodzi o prewencję by nie kupować szmelcu  :E

*

Offline kamillo-s

• 436
  • jakie to proste, a jednak skąplikowane
  • Sprzęt: spv m1000, s110, s100, mio a701, wallaby, himalaya
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 12, 2008, 20:08:45 »
dziwne, że ja mam 1200mah, jak z postów by wynikało, że nawet chyba nie ma takiej w sprzedaży (min 1400mah)
Ale na niej spokojnie obejżeć mogę 2 filmy. Ale jednak tak ok 4h trzyma- często potem też gram w gry.
Może ja mam jakąś podróbę, ale jak na reazie nie mogę narzekać. Codziennie go ładuje, ale też korzystam z niego niemal bez przerwy, więc bateria jest raczej mocno urzywana.
Nowe nie znaczy lepsze

*

Offline wic1234

• 268
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 13, 2008, 23:13:44 »
Ja ostatnio zakupiłem tę bateryjkę z podpunktu 4 :)
Akurat wygląda identycznie z tym, że ma logo Batimex'u jak z punktu '1' oraz cena nie przekraczała 40zł... i wiecie co?  Działa ok 5h (chyba nawet nieco ponad no ale nówka)  :)
Jak znajdę opakowanie (bo gdzieś walnąłem w pokoju) to pstryknę foto i wrzucę tu link.

(ta z punktu 7.)
Zalety?
- Czas pracy... :)
- Rozmiar normalny

Wady?
- Program odczytujący stan naładowania baterii plecie głupoty 0_o  raz 100, raz 0% ale przeważnie realny
- Z jakiegoś powodu nie umie przeliczyć pozostałego czasu pracy (godziny, minuty itd) na tej baterii ;d
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2008, 22:34:46 wysłana przez wic1234 »