Zabawa z Voip

• 24 Odpowiedzi
  • 2899 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zabawa z Voip
« dnia: Kwiecień 04, 2008, 11:10:43 »
Witam
CZy ktos sie moze orientuje jakie sa koszty rozmowy Voip z zagranicy (z komorki) do polski na stacjonarne i czy sa do tego jeszcze jakeis koszty operatora ?

*

Offline PatiNT

• *
  • 81
  • Sprzęt: p750
Odp: Zabawa z Voip
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 04, 2008, 11:21:10 »
witam.
wszystko zalezy od :
1. w jaki sposob bedzie realizowane polaczenie tel-internet ?
 - platny
 - darmowy
nalezy zaznaczyc, ze polaczenie nie moze byc przez gprs poniewaz te lacze jest wolne. bynajmniej mi takie polaczenie nigdy nie wyszlo. voip potrzebuje min. 30-40 kbps pasma w obie strony tylko dla siebie i do tego dochodzi jeszcze opoznienie w przesylaniu pakietow. w gre wchodzi tylko polaczenie wifi (b,g bez znaczenia, mowimy o bezprzewodowych). oczywiscie jesli takie lacze nie jest ograniczone przez admina hotspot'a.
2. wyjscie sygnalu z netu do stacjonarnego telefonu zgodnie z cennikiem danego operatora
 - platne (np. ipfon, tlenofo, itd., itd. - jest pelno tego ale trzeba wybrac dobrego poniewaz nieraz moga, ale nie musza, wystapic problemy) - cena ok. 0,09 pln/min brutto
 - darmowe - sa operatorzy voip, ktorzy oferuja za zryczaltowana oplate baaardzo duzo min. na stacjonarne i do tego kwota wplacona moze zostac zuzyta na polaczenia komorkowe

wszystko zalezy jak sie polaczysz z netem i jakiego operatora voip wybierzesz.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2008, 11:37:07 wysłana przez PatiNT »
nie, bo nie. i juz. no.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2008, 11:26:36 »
Witam

Polaczenei bedzie realizowane przez wi-fi lub normalnie

CZyli nie da sie tak zrobic zeby polaczenie bylo darmowe (zawsze bede musial placic operatorowi) ?

*

Offline PatiNT

• *
  • 81
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 04, 2008, 11:40:02 »
da sie ale jak zalatwisz sobie darmowy net w trasie i do tego ktos na stacjonarnym bedzie tez u tego samego uslugodawcy voip.
najgorsze w tym wszystkim jest tylko znalezienie darmowego lacza wifi tak aby posiagnelo voip'a.
nie, bo nie. i juz. no.

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 04, 2008, 11:42:46 »
Czyli jedyne wyjscie to dostep do wifi + tel stacjonarny u tego samego dostawcy voip ( a nie moze byc aplikacja tego samego dostawcy pod winde lub linuksa ) ? 

*

Offline PatiNT

• *
  • 81
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 04, 2008, 11:45:46 »
zacznijmy od poczatku bo sie pogubimy :
z czego za granica chcesz dzwonic a z czego w kraju ma byc odbierana rozmowa ?
nie, bo nie. i juz. no.

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 04, 2008, 11:50:35 »
Na samym poczatku podalem
"zagranicy (z komorki) do polski na stacjonarne "

*

Offline PatiNT

• *
  • 81
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 04, 2008, 11:57:23 »
nie do konca wyjasniles :
- mniemam, ze komorka ma mozliwosc (oprogramowanie) wykonywanie polaczen voip poprzez wifi.
- piszesz na stacjonarne a nastepnie piszesz o windowsie i linuxie (nie widzialem jeszcze takiego tel. stacjonarnego).
moglbys sprecyzowac jaki masz tel. i czy masz w domu dostep do netu (bo chyba tam ma byc odbierana rozmowa)?
nie, bo nie. i juz. no.

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 04, 2008, 12:04:35 »
tel. to spv 3100 z wm 6
Oczywisice ze mam dostep do netu
Chodzi mi o stacjonarne lub na aplikacje pod okna dostarczona przez dostawce Voip

*

Offline PatiNT

• *
  • 81
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 04, 2008, 12:15:44 »
jesli bedziesz mial darmowy dostep spv-net to jest mozliwosc wykonywania darmowych rozmow na komputer, np. tlen, ipfon (daje aplikacje do pc - ale chyba juz kazdy daje cos do pc). innym rozwiazaniem jest zakup bramki voip po stronie  "domowej" ale to niestety wydatek powyzej 100 pln..
oczywiscie musisz posiadac przy kompie mikrofon i glosniki.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2008, 12:17:21 wysłana przez PatiNT »
nie, bo nie. i juz. no.

*

Offline yanes

• **
  • 132
  • Sprzęt: Asus A636 +Nokia E51+Samsung S8
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 04, 2008, 12:15:57 »
Ja korzystam z takiego czegoś : http://www.truphone.com/pl/ .Do czerwca mam darmowe połączenia na stacjonarne do 40 państw.Niestety nowo rejstrowani muszą już płacic po 6 centów za minute,ale jak się ma nokie z Wi-fi to świetnie spelnia swoje zadanie.Wystarczy darmowy hot-spot i bez komplikacji dzwonimy na domowy nie potrzeba komputera,internetu.

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 04, 2008, 12:23:20 »
Szkoda ze sofcik dziala tylko na nokiach

*

Offline PatiNT

• *
  • 81
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 04, 2008, 12:30:36 »
no i cena jest ok. 0,13 pln. akceptowalna cena za voip jest max 0,1 pln. dlatego wiekszosc operatorow w kraju schodzi ponizej tej kwoty.
nie, bo nie. i juz. no.

*

Offline yanes

• **
  • 132
  • Sprzęt: Asus A636 +Nokia E51+Samsung S8
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 04, 2008, 12:34:55 »
Tak wiem że dla nowych jest za droga ale ja mam za darmo.W czerwcu przechodze na takie coś : http://www.freeconet.pl/?gclid=CI-fs-jQtZICFRNPMAodGCld2A  .Po polsku tanio i łatwy sposób do płacenia.

*

Offline PatiNT

• *
  • 81
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 04, 2008, 12:49:40 »
nie, bo nie. i juz. no.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 04, 2008, 13:19:26 »
A dlaczego nie skype ? Jeśli masz bezpłatnego hotspota za granicą a osoba w PL ma internet to masz zupełnie za darmo :)
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 07, 2008, 11:17:47 »
CZyli tyko skype jest ma byc darmowo ??

*

Offline PatiNT

• *
  • 81
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 07, 2008, 11:22:28 »
nie. prawie kazdy operator voip (a takim jest skype) oferuje darmowe rozmowy w sieci.
musisz tylko zainstalowac sobie program skype'a na kompie oraz na spv i bedziesz rozmawial za free.
oczywiscie nie liczac kosztow lacza.
nie, bo nie. i juz. no.

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 07, 2008, 11:24:38 »
Z tego co pisza na www.freeconet.pl to polaczenia wewnetrzne sa darmowe (czy to zadziala jak bede za granica ) ?..

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 07, 2008, 11:34:53 »
TO nie ma znaczenia gdzie jestes dla VoIP, mozesz byc nawet na haklidiki, byles mial internet :)
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 07, 2008, 11:37:48 »
A testowal moze ktos metode call bak (ja dzwonie na numer dostepowy a dostawca voip oddzwania i wykonuje polaczenie ) ??

*

Offline PatiNT

• *
  • 81
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 07, 2008, 11:41:13 »
w poniedzialek za tydzien jade "w europe" i bede mial do testow siec play. wiec jak ci sie nie spieszy to w srode cos napisze.
tak poza tym to troche mialem do czynienia z tym systemem pare lat temu ale nie za bardzo sie sprawowal.
ale technologia poszla do przodu wiec zobaczymy.
nie, bo nie. i juz. no.

« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 07, 2008, 11:46:42 »
Ok to czekamy na raport z testow :)

*

Offline PatiNT

• *
  • 81
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 17, 2008, 07:26:10 »
no to dzis wrocilem ale mam zle wiesci.
karte uaktywnilem w kraju na innym telefonie ale nie wkladalem do mojego asusa aby sprawdzic - moj blad ale wydawala mi sie oczywiste, ze bedzie dzialac.
moj model (p750) nie obsluguje kart play-a  :O i przez to nie moglem nawiazac z niego polaczenia.
i na tyle testow z mojej strony. bynajmniej do czasu odzewu ze strony asus-a co z tym majonezem zrobic.
co do skype'a to mysle, ze w weekend uruchomie ap i bede robil testy.
Napisane: Kwiecień 16, 2008, 08:06:57
pawciolek
odezwij sie do PaDo - on korzysta ze skype'a, a pozniej napisz jak tobie dziala i jaki jestes zadowolony :ok:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 17, 2008, 07:43:52 wysłana przez PatiNT »
nie, bo nie. i juz. no.

*

Offline jancom

• *
  • 71
  • Sprzęt: HD2
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 15, 2008, 01:41:09 »
od dluzszego czasu  działam na frigs. wszystko działa ok  jedyne czego nie wiem jak przeskoczyć to jak im programem dopisać do listy kontaktow +48 przed numerem. Mam na liście kontaktów około 800 pozycji i z tego jakies 70% bez prefixu polski "+48"
Na piechotę musiałbym być desperat aby to edytować. Czy jest jakis sposób w w 6-tce by do kontaktów wszystkich dopisac to +48 or 0048? Na voipach musze za każdym razem korygować numer przed dzwonieniem
Może zna ktoś jaiś contacts manager, ktory "z buta" potraktuje tą moją liste kontaktów i dopisze prefix polski?
ukończył szkołę XDA  :)
AndroNAND: 19.Okt.2012][All in One] EvoHD2v10 ICS 4.0.4-full HWA "Fastest ICS ever"
Andro SD Native:   PACman HD2 v1.1 [PA/AOKP/CM10][NativeSD ; NexusHD2-ICS-CM9-HWA V2.7  (Android 4.0.4) | Kernel: tytung_HWA_r3.5
Radio:2.15.50