Windows Mobile 6.0 - nie taki straszny - rady i porady.

• 9 Odpowiedzi
  • 1927 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

nasedo

Windows Mobile 6.0 - nie taki straszny - rady i porady.
« dnia: Sierpień 12, 2007, 21:50:21 »
Witam wszystkich mniej i bardziej doświadczonych posiadaczy MDA Vario II czyli Hemesa 300.

Do niedawna Windows Mobile 6 był dla mnie czymś, co było niedostępne, odległe a zarazem przerażające. Naczytałem się głównie postów osób wystraszonych (jak ja) oraz osób odradzających, bojących się utraty gwarancji. Nie kryję, że mnogość wersji może zmylić każdego i wprowadzało to spory zamęt.

Jednak, teraz przyglądając się na cały proces flashowania widzę, że wystarczy mieć sprawny komputer i odrobinę poczytać jak również zaopatrzyć się w niezbędne oprogramowanie.

Przede wszystkim - sprawny i działający system Windows XP (z Vistą nie mam doświadczenia, więc nie napiszę nic na ten temat). Oczywiście nie muszę zapewne przypominać, że niezbędny jest sprawny port USB oraz kabel USB który każdy z Hermesem otrzymuje w zestawie. Polecam (od razu) ściągnięcie i zainstalowanie sobie Microsoft ActiveSync w wersji 4.50 - wersja ta działa dobrze, stabilnie, wykonuje porządną synchronizację - tak, że nie musimy się martwić, że np. kontakty nam przepadną.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=9e641c34-6f7f-404d-a04b-dc09f8141141&DisplayLang=en
(jest to oprogramowanie w pełni legalne, do bezpłatnego pobrania)

Konieczne - na później będzie nam Microsoft .NET Framework Version 2.0 Redistributable Package (x86) - bez tego nie ruszą programy do flashowania.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=0856eacb-4362-4b0d-8edd-aab15c5e04f5&displaylang=en
(jest to oprogramowanie w pełni legalne, do bezpłatnego pobrania)

Zainstalujmy to wszystko, zanim zabierzemy się do pracy - wykonajmy restart komputera i sprawdźmy czy prawidłowo łączy się z telefonem przy pomocy ActiveSync'a

Oprogramowanie którego będziemy używać, to: (podaję w kolejności uruchamiania)

1. Free HTC Hermes SIM & CID Unlocker - version v3a
2. HardSPL Version 7 (2.10.olipro)
3. (Opcjonalnie): Hermes_Radio_1.50.00.00_108
4. Dobry i sprawdzony ROM - jak np.: Schaps_WM6Pro_WWE_3.54b-0804_Full

Przydatne linki to:
http://www.mrvanx.org/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=30&Itemid=27
http://www.mrvanx.org/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=52&Itemid=26

Oczywiście też - uważne przeczytanie tego co znajduje się na tym forum, jak też na forum.xda-developers.com

Moja rada, nie wstydźmy się tego, że nie wiemy czegoś, nie rozumiemy, pytajmy - jednak koszt Hermesa nie jest wcale takim małym wydatkiem. Do operacji zmiany systemu będzie też potrzebna znajomość języka angielskiego.

Oczywiście, nie trzeba chyba powtarzać - tracimy gwarancję, robimy to na własne ryzyko - ale warto.

*

Offline xdamos

• *
  • 55
  • http://xdamos.pl
    • Damos PHOTOFOLIO
  • Sprzęt: HTC Diamond (P3700), iPhone 3G
Odp: Windows Mobile 6.0 - nie taki straszny - rady i porady.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 13, 2007, 22:08:25 »
Witam jezeli wykonamy punkt 1. mozna w jakis sposob sprawdzic czy CID zostal naprawde sciagniety ??
pozdrawiam  :grin:
HTC Touch Diamond
Rom:     HTC 1.93.831.1
Radio:    1.00.25.05

*

Offline cesare

• 1059
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 13, 2007, 22:20:14 »
Witam jezeli wykonamy punkt 1. mozna w jakis sposob sprawdzic czy CID zostal naprawde sciagniety ??
pozdrawiam  :grin:

potrzebny programik - mtty.exe
w linii polecen wpisujemy - info 2
        *** wszystko ***
-=- Pożegnanie z firmą HTC-=-

*

Offline wawrzekpl

• *
  • 61
  • Sprzęt: htc tytn, diamond, fs loox t830, mio p550
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 13, 2007, 23:15:20 »
Na blaszaku jest jednak ryzyko... związane z np. wyłączeniem prądu w dzielnicy dajmy tylko na sekundkę :grin:
Zapomniałem się i przy wgrywaniu SPL na blaszaku serce waliło mi jak młot :S
Bezpieczniej na laptopie, ale wgrywanie samego już ROMiku trwa 4 minutki poszło jak po maśle... :ok:

*

Offline mihho

• 35
  • Sprzęt: samsung i780 Mio A701
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 18, 2007, 12:20:36 »
witam, ja zainstalowalem wm6 tofclok i jestem zadowolony, ale mam problem z MMS.
instaluje kompresor mms,wpisuje ustawienia sieci dla orange, i zaczynam twozyc nowego mmsa ale po wybraniu jakiegos zdjecia lub dzwieku wcale obietosc ( w kb) nie zwieksza sie, a dodany lelment nie pokazuje sie w slajdzie. moze jeszcze cos potrzebuje, ale co? prosze o podpowiedz.
ja pomoge w kwesti prgramow do nawigacji tomtom6 i automapa4.

juz dziala, zainstalowalem inny kompresor i smiga pieknie.
« Ostatnia zmiana: Listopad 18, 2007, 21:40:47 wysłana przez mihho »
Samsung i780
Mio A701

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 27, 2007, 20:52:09 »
Wszystko fajnie, tylko ze skąd ściągnąć oprogramowanie do flashowania. nie chcę specjalnie się rejestrować na xda aby ściągnąć 3 pliki :-( po co tworzyć martw wpisy.
ma ktoś ogólnie dostęnie namiary na ten soft?

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 27, 2007, 23:52:53 »
W kwestii XDA-Developers warto się zarejestrować, bo prawie wszystko co dotyczy HTC dzieje się właśnie tam. A jeżeli pytaz o flashowanie o o czym dokładnie mówisz? bo wszystkie romy mają flashera wbudowanego zwykle...
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline hhalunek

• 674
  • Warszawa
  • Sprzęt: Note
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 28, 2007, 09:08:30 »
Wszystko fajnie, tylko ze skąd ściągnąć oprogramowanie do flashowania. nie chcę specjalnie się rejestrować na xda aby ściągnąć 3 pliki :-( po co tworzyć martw wpisy.

Myslisz, ze zmienisz tylko raz rom w zyciu z twoim hermesem to sie mylisz, zaczniesz raz, a nie wyjdziesz z tego. a pomocne w tym wszystkim bedzie XDA..... zawsze cos jest do sciagniecia z XDA. ucz sie na błedach nie tylko swoich :) tez tak kiedys myslalem :).

Zmieniajcie romy, to uprzyjemnia wam zycie z cudeńkami i każdego dnia usmiechacie sie bardziej:)
...-->siemens SX1-->SE p910i-->HTC Wizard-->SE p990i-->HTC Tytn-->HTC Tytn II--> HTC HD2 --> Samsung Galaxy Note

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 28, 2007, 11:32:43 »

Myslisz, ze zmienisz tylko raz rom w zyciu z twoim hermesem to sie mylisz, zaczniesz raz, a nie wyjdziesz z tego. a pomocne w tym wszystkim bedzie XDA..... zawsze cos jest do sciagniecia z XDA. ucz sie na błedach nie tylko swoich :) tez tak kiedys myslalem :).

Zmieniajcie romy, to uprzyjemnia wam zycie z cudeńkami i każdego dnia usmiechacie sie bardziej:)
prawie poeta
racze zalecane jest rejestracja na xda ze wzgledu na FTP
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 28, 2007, 12:15:38 »
racze zalecane jest rejestracja na xda ze wzgledu na FTP
Aby ściągać cokolwiek z FTP-a xda-developers  nie trzeba się rejestrować login/pass: xda/xda
Ale sporo małych ciekawych rzeczy jest jako załacznik do postów - i ich się nie ściągnie bez zarejstrowania się na forum ( a na ftp-ie ich nie ma)
potrzebna zgoda