WiFi a siec radiowa w miescie

• 33 Odpowiedzi
  • 3632 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

WiFi a siec radiowa w miescie
« dnia: Styczeń 16, 2008, 11:51:01 »
Witam. Za kilka dni bede szczesliwym posiadaczem Hermesa   B) Ale po przeczytani mnostwa artykolow nadal mam watpliwosci co do wi-fi. W moim miescie sa nadajniki sieci radiowej. Naleza do firmy ktora podlacza neta do kompow stacjonarnych oczywiscie za oplata. Sam mam na swoim PC neta od nich i place co miesiac. I mam pytanie czy da rade sie do tego jakos polaczyc Hermesem przez wi-fi? Jesli potrzebne sa jakies adresy i hasla to napewno mam to na kompie.  z gory dzieki za odp.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 16, 2008, 14:35:20 wysłana przez maniekasus »
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

Offline Norbe

• **
  • 102
  • Sprzęt: HTC Tytn, Ipaq1915
Odp: WiFi a siec radiowa w miescie
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 16, 2008, 15:17:32 »
Na hermesie jest możliwość podpięcia się do sieci zabezpieczonej ( jeżeli znasz hasło) ale wydaje mi się że nie będzie działać net na Hermesie i PC w tym samym czasie - niemoże być 2 tych samych użytkowników w sieci ( a hasło masz tylko do 1). Więc powinno działać ale zamiennie.

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 16, 2008, 15:52:33 »
ok, thx
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

Offline srwe

• **
  • 197
  • Sprzęt: N50 Premium
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 16, 2008, 16:02:33 »
no jak nie maja np filtracji MACów
ciekawe, czy mozna by odczytac wartosc tego adresu w PPC, taka ustawić w swojej karcie na kompie lub np na routerze, no i potem śmigać
Ten wirus to posiadacz PDA inaczej nazywany użyszkodnik - coś zawsze namota i zwala na wirusy komputerowe.
PDAclub=syfbiany, wółemy i palmzłoschy :P
omnia złomnia :P

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 16, 2008, 18:07:35 »
A ja dodam, że... trudno wyczuć - wszystko zależy od sieci i jej polityki. Ale na 100% nie podłączysz PDA, jeżeli do komputera masz podłączoną jakaś specjalną antenę (częste w sieciach obejmujących znaczny obszar) a anteny WLAN do większości PDA (na pewno do Hermesa) nie podłączysz.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 17, 2008, 15:35:41 »
wystarczy kupic router WIFI i to załatwi cały problem wg mnie. Ja przynajmniej tak mam. Hermes łaczy się z netem bez żadnego problemu. Tylko kup dobry router bo mój działa fatalnie na krótkie odleglości :/ gorzej niz bluetooth co jest dziwne...

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 17, 2008, 15:48:57 »
w domu to az tak bardzo nie jest mi potrzebny net w TyTn, poniewaz korzystam z neta na kompie. Bardziej mnie interesuje darmowy net gdy jestem np. na miescie lub w sql. moja karta sieciowa znajduje ok 6 nadajnikow to moze z ktorym da rade sie polaczyc. A jesli chodzi o gprs to jaka siec waszym zdaniem jest najlepsza?

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 17, 2008, 16:38:44 »
edit1
Troche nie doczytałem, jeśli chcesz się łączyc z tą sięcią, która masz w mieście to temat mozna uznac za zamkniety bo nie uda Ci się..
Te wypociny niżej zostawie, może komus innemu się przydadzą:

lista hotspotó w polsce albo tylko warszawie, już nie pamiętam, jest na necie...

Jeśli hotspot jest bez hasła to łaczy sie najnormalniej w życiu i wcale kłudeczka nie świadczy o tym czy hasło jest czy nie ma, przykładem tego jest hotspot w warszawie w empiku na marszałkowskiej (kawiarnia), kłódeczki nie ma a po hasło mozna się zgłosić do kawiarni.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 17, 2008, 16:40:58 wysłana przez bardock »

*

Offline Norbe

• **
  • 102
  • Sprzęt: HTC Tytn, Ipaq1915
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 17, 2008, 17:17:26 »
A ja dodam, że... trudno wyczuć - wszystko zależy od sieci i jej polityki. Ale na 100% nie podłączysz PDA, jeżeli do komputera masz podłączoną jakaś specjalną antenę (częste w sieciach obejmujących znaczny obszar) a anteny WLAN do większości PDA (na pewno do Hermesa) nie podłączysz.

Hermes ma wbudowaną sieć WLAN więc po co coś podłączać?

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 17, 2008, 19:12:48 »
bardock kludeczka oznacza siec szyfrowana
maniekasus jezeli w miescie masz providera to on filtruje po macach i sie nie podlaczysz nawet jak masz u nich wykupiony abonament,  poprostu access poin nie przydzieli hermesowi ip.
jedynie mozesz wykupic dodatkowy abonament lub kupic do kompa karte wi-fi nawet na usb lub na pci i ustawic ja na tryb ad-hoc lub access point na obszarze budynku i pare metrow za nim bedziesz mial neta. a jezeli masz kase to router
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 19, 2008, 00:04:45 »
Mam pytanie, jakie powinny być ustawienia (bo coś chyba namieszałem) żeby połączyć się z darmową siecią na rynku? Jak udało mi się za którymś razem połączyć to po włączeniu internet explorera wywalał mi komunikat, że nie może wyświetlić strony bo mam złe ustawienia sieciowe (czy coś w tym guście). Proszę o pomoc.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 19, 2008, 19:27:38 »
zadne ustawinia, wlacz i korzystaj.
ale uwzgledniajac bledy w romach nieraz to nie dziala jezeli masz oryginaly rom to raczej nie powinno byc problemu. ale da sie to ominac jezeli znasz pule adresowa sieci
pewnie mobilegadu dziala poprawnie :)
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 20, 2008, 14:48:53 »
zadne ustawinia, wlacz i korzystaj.
ale uwzgledniajac bledy w romach nieraz to nie dziala jezeli masz oryginaly rom to raczej nie powinno byc problemu. ale da sie to ominac jezeli znasz pule adresowa sieci
pewnie mobilegadu dziala poprawnie :)

A można tak bardziej jaśniej? :smile: Mam Poloka najnowszego 3.0 e. Jak to zmusić do działania?

Pozdrawiam

*

Offline NarSan

• 580
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 28, 2008, 11:11:28 »
na wsępie zaznacze że mam dopiero od kilku dni PDA, więc żeby nie było :P
czy jest możliwośc podłaczenia się przez WiFi z liveboxem? coś tam ustawialem no i wyskakiwało mi że połaczono tyle ze zadan strona nie chciała się otworzyć... (mam TyTN II)
HTC HD2
ROM: 3.14 WWE
RADIO: 2.15.50.14
PROTOCOL: 15.42.40.11U

*

Offline hhalunek

• 674
  • Warszawa
  • Sprzęt: Note
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 28, 2008, 12:03:52 »
czy jest możliwośc podłaczenia się przez WiFi z liveboxem? coś tam ustawialem no i wyskakiwało mi że połaczono tyle ze zadan strona nie chciała się otworzyć... (mam TyTN II)
Oczywiście, że jest. Powinno samo połączyć po wybraniu, znalezieniu. A czy masz zabiezpieczoną sieć?
...-->siemens SX1-->SE p910i-->HTC Wizard-->SE p990i-->HTC Tytn-->HTC Tytn II--> HTC HD2 --> Samsung Galaxy Note

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 28, 2008, 17:05:55 »

Mam dokładnie to samo, łączy ale nie chce stron wyświetlać.

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 28, 2008, 17:39:27 »

Mam dokładnie to samo, łączy ale nie chce stron wyświetlać.

A mi to wygląda na zabezpieczoną sieć . Dlatego nie można wyświetlić strony . Ta sieć tak jest zabezpiecziona .

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 29, 2008, 00:49:09 »
Ale problem w tym, że to sieć na rynku w Zielonej Górze i chyba nie jest zabezpieczona. Nawet w spisie hot spotów jest podane, że darmowa. Może coś trzeba ustawić jeszcze żeby to zadziałało?

*

Offline NarSan

• 580
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 29, 2008, 11:08:42 »
wieczorkiem siedziałem i kombinowąłem z tym liveboxem... dałem żeby podłaczylo do WiFi (ale nie było zadnej konfiguracji więc wykryło mi liveboxa) dałem dalej, dalej i pokazało się okienko do wpisania klucza WEP. Wpisałem no i wszytsko było dobrze... Wczesniej robiłem tak samo (chyba :P) no i początkowow czasem coś niechciało się połączycć, ale teraz wszystko jest ok. thx za pomoc
HTC HD2
ROM: 3.14 WWE
RADIO: 2.15.50.14
PROTOCOL: 15.42.40.11U

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 31, 2008, 09:13:43 »
Witam. Od dzis mam hermesa  B) Rom z ery. Zainstalowalem program do skanowania wifi Wifi monitor. Wykryw on 2 sieci ale nie wiem jak sie do nich polaczyc. Pomoze ktos??

I jeszcze jedno pytanie. Od godziny probuje ustawic gprs w orange ale nie chce sie polaczyc. jak to zrobic. czytalem na forum i ustawialem tak jak bylo napisane ale wyskakuje mi ze nie mozna wyswietlic strony z powodu wystapienia nieznanego bledu
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2008, 12:15:22 wysłana przez maniekasus »

« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 31, 2008, 12:47:51 »
Witam. Od dzis mam hermesa  B) Rom z ery. Zainstalowalem program do skanowania wifi Wifi monitor. Wykryw on 2 sieci ale nie wiem jak sie do nich polaczyc. Pomoze ktos??

« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 31, 2008, 18:31:26 »
a dokladniej: jak wchodze w polaczenia i dalej w wifi to widze ze jestem polaczony do 2 sieci, ale jak wchodze w internet to od razu mnie laczy przez gprs(wyskakuje komunikat ze laczy z gprs). Czy to wina zle ustawionych profili?

*

Offline p77

• 422
  • Sprzęt: SGS+
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 01, 2008, 11:33:06 »
nie możesz być podłączony do 2 AP jednocześnie. Prawdopodobnie widzisz dostępne AP w Twoim zasięgu. A to czy do nich się podłączysz czy nie to jest inna sprawa. Gdy próbujesz przeglądać internet automatycznie wybiera połączenie GPRS ponieważ nie masz w tym czasie aktywnego połączenia wifi.

Co do samego wifi... jesli widzisz w jakimkolwiek skanerze sieci dzielą się na zabezpieczone (wpa..itd) oraz niezabezpieczone. Należy pamiętać jednak, że windows (zarówno w wersji pocket jak i stacjonarnej) sieci z filtorwaniem mac również rozpoznaje jako niezabezpieczone. Nie połączysz się do nich.

« Odpowiedź #23 dnia: Luty 01, 2008, 15:22:46 »
po dluzszym uzytkowaniu: gdy wlacze wifi wyskakuje mi chmurka ze znaleziono nowa siec (niezabezpieczona) i czy chce sie polaczyc, I dwie opcje :praca albo internet. jak biore internet to  u gory wyskakuje chmurka ze sie laczy prze profil : internet gprs. i wlacza sie edge. wiec chyba musze ustawic jakis profil dla danej sieci tak?

*

Offline p77

• 422
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 01, 2008, 15:38:55 »
zaraz, zaraz... czyli jak wyświetli Ci się monit o połączenie wifi i klikniesz połącz to włącza Ci się sesja gprs ?

« Odpowiedź #25 dnia: Luty 01, 2008, 15:43:00 »
no wlasnie o to mi chodzi. wyswietla sie ze znalazlo siec i czy polaczyc: praca lub internet. biore internet i zalacza sie edge i chmurka ze laczy sie przez profil gprs

*

Offline p77

• 422
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 01, 2008, 15:48:12 »
to trochę dziwne... dla połączenia wifi nie musisz nic specjalnie ustawiać (oczywiście mam na myśli sieć niezabezpieczoną). Tym bardziej zastanawiające jest to połączenie gprs.... czy jakaś aplikacja pracuje w tle ? Może ona próbuje się łączyć zanim uzyskasz połączenie wifi.

« Odpowiedź #27 dnia: Luty 01, 2008, 16:03:32 »
wylaczylem wszystkie programy. wlaczylem wifi i wyskoczylo ze jest dostepna niezabezpieczona siec i czy polaczyc. wzialem tak prze internet. wszedlem potem w internet explorer i wyswietlila sie ikona edge i ze laczy sie przez orange gprs

1. a moze wie ktos jak ustawic profil w ustawieniach polaczen, aby laczylo mnie od razu do konkretnej sieci wifi? wydaje mi sie ze mam wszystkie potrzebne adresy do jednej sieci

2. a jak ustawic w internet explorer aby od razu laczyl sie z wifi?

3. a przy udostepianiu internetu dla komputera mamy do wyboru polaczenie sieciowe. jaki profil ustawic zeby komputer pobieral dane przez wifi a nie gprs? czy ustawic gprs a jak sie polaczy do wifi to wylaczy gprs i bedzie pobieralo dane przez wifi?
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2008, 17:36:38 wysłana przez maniekasus »

*

Offline p77

• 422
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 01, 2008, 17:48:27 »
wylaczylem wszystkie programy. wlaczylem wifi i wyskoczylo ze jest dostepna niezabezpieczona siec i czy polaczyc. wzialem tak prze internet. wszedlem potem w internet explorer i wyswietlila sie ikona edge i ze laczy sie przez orange gprs

czyli jak klikasz aby połączyło Cię z wifi to nie włącza Ci się automatycznie sesja gprs. Dopiero jak włączasz przeglądarkę inicjujesz połączenie ?
Jeśli tak, to znaczy, że nie ma aktywnego połączenia wifi i kolejne dostępne połączenie jest dopiero gprs.
Na przyszłość po próbie połączenia do sieci wifi sprawdź czy jesteś połączony i czy dostałeś adres ip.

« Odpowiedź #29 dnia: Luty 02, 2008, 10:51:14 »
nowy problem. jestem juz podlaczony do wifi(na gorze ikona ze trzalkami, na dymku pod nia pisze ze polaczono). jak wchodze w internet explorer nie zalacza sie juz gprs. tylko ze jak chce wyswietlic jakas strone to wyskakuje łączenie->lokalizowanie.. i na tym ok pol min i po chwili komunikat :Nie można odnależźć strony. Sprawdź poprawność nazwy i ponów próbe. Moze wie ktos co jest nie tak?