Ustawienia sieci - czyli jak zmusić Hermesa do pobierania danych przez WiFi?

• 5 Odpowiedzi
  • 1555 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam!

Mam pytanie, jak trzeba skonfigurować ustawienia sieci (bądź czego innego) by programy korzystające z połączenia z netem ( np. prognoza pogody z HTC Home, RSS Hub, czy inne) pobierały swoje dane kiedy mam połączenie z siecią WiFi, natomiast nie wykorzystywały (i nie nabijały kasę operatorowi  :ohreally:) z połączenia przez Wap? Mam telefon w sieci Orange, mam działające ustawienia WAP, MMS i Internet, co zrobić by te programy łączyły się z siecią tylko przez WiFi? Najprościej było by nie konfigurować wap, mms itd. ale nie chcę tracić możliwości odbierania mmsów a i wap okazjonalnie się przydaje.
W tej chwili wygląda to tak, że wyłączam moduł GSM, po to by włączyć WiFi i ręcznie uruchamiać pobieranie danych. A chyba nie tak to powinno wyglądać w sprzęcie klasy "smartphone"  :)

Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać?
SPV M 3100 (HERM 100)
MicroSD 8GB
WM6.1 PL ;)

*

Offline snowrider

• 1357
Odp: Ustawienia sieci - czyli jak zmusić Hermesa do pobierania danych przez WiFi?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 08, 2008, 01:34:07 »
w moim m3100 dział to normalnie bez żadnych kombinacji, gdzy jestem w zaięgu wifi ciągnie przez wifi, jak jestem na gprs to idzie przez gprs.

nic tu nie robiłem poza zalogowaniem się do sieci wifi z odpowiednim kluczem czy też z innym znanym adnimowi zabezpieczeniu.

*

Offline hhalunek

• 674
  • Warszawa
  • Sprzęt: Note
Odp: Ustawienia sieci - czyli jak zmusić Hermesa do pobierania danych przez WiFi?
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 08, 2008, 10:41:36 »
w moim m3100 dział to normalnie bez żadnych kombinacji, gdzy jestem w zaięgu wifi ciągnie przez wifi, jak jestem na gprs to idzie przez gprs.

nic tu nie robiłem poza zalogowaniem się do sieci wifi z odpowiednim kluczem czy też z innym znanym adnimowi zabezpieczeniu.

Dokładnie tak samo jak kolega mam. Gdy zasięg Wi-fi pobiera sobie z tego.... a jak brak to z neta.
Chyba że masz ustawione jekieś aktualizacje automatyczne czy pobieranie o konkretnej godz. i wtedy nie jestes w zasiegu wi-fi i laczy cie po gprs...?
...-->siemens SX1-->SE p910i-->HTC Wizard-->SE p990i-->HTC Tytn-->HTC Tytn II--> HTC HD2 --> Samsung Galaxy Note

*

Offline weasel

• **
  • 128
  • Sprzęt: HTC Touch Dual + IPAQ Travel Companion
no tak tylko MMS idzie cały czas przez 3G
Czy da się odpalić MMS przez WIFI w Orange?

*

Offline Pinnhead

• **
  • 133
  • Sprzęt: Moto Flipout
A czy twój router WiFi jest w jakiś sposób połączony z siecią GSM?  :-|
Ipsa sua melior fama

*

Offline hhalunek

• 674
  • Warszawa
  • Sprzęt: Note
no tak tylko MMS idzie cały czas przez 3G
Czy da się odpalić MMS przez WIFI w Orange?

Ale przecież to cie nic nie kosztuje!!!! to połączenie przy mms jest wliczone w koszt jego. Zawsze łączy z 3g, czy edge czy gprs........ jak odbierasz również tak jest i też za to nic nie płacisz.
...-->siemens SX1-->SE p910i-->HTC Wizard-->SE p990i-->HTC Tytn-->HTC Tytn II--> HTC HD2 --> Samsung Galaxy Note