Synchronizacja z komputerem - problem

• 10 Odpowiedzi
  • 2032 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Synchronizacja z komputerem - problem
« dnia: Lipiec 24, 2010, 16:42:52 »
Witam. Występuje u mnie problem z podłączeniem Hermesa do komputera polegający na tym, że sprzęt wykrywany jest każdorazowo, jednak klikając na urządzenie w Mój Komputer nie pojawia się żaden folder (standardowo 2 - telefon i karta pamięci). Pomaga kilkukrotne rozłączenie i ponowne podłączenie telefonu pod komputer.

Dla uściślenia dodam że system na komputerze stacjonarnym to Windows 7 a ROM na Hermesie Wolf z datą 08/21/09 - tak podaje Device Information.

*

Offline Rayman96

• *
  • 69
  • PRO cheater :)
  • Sprzęt: HTC HERMES, HTC DIAMOND
Odp: Synchronizacja z komputerem - problem
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 24, 2010, 23:18:31 »
Ano miałem coś takiego podczas licznych "eksperymentów" z softem od nie wiadomo kogo :) Niestety zbytnio Ci nie pomogę....

Ale powiedz mi czy jest tak:

Podłączenie herma --> obudzenie się AS --> popup z synchronizacją --> błąd - zwiecha AS  :S

HTC HERMES (IronWolf 1.4) - czeka w półeczce na chętnego
HTC DIAMOND (Mystique 2.4) - czeka w kieszonce
Z testami programów,romów - pisać do mnie!! :)

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 24, 2010, 23:54:15 »
Nie wiem co masz na myśli pisząc AS. Ale wygląda to dość podobnie.
Czy wgranie nowego ROMu pomoże?
I drugie pytanie - czy ta usterka nie przeszkodzi w instalacji nowego ROMu?

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 25, 2010, 10:02:26 »
Witam!

Ja również miałem takie problemy.
Ostatnio mineły i podobnie jak Rayman96 bawiłem się softami...

Teraz to ustało po wgraniu SPL v7 (zrobiłem downgrade z v9)
I wgraniu ROM`u DarkViosion usterka mineła

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 30, 2010, 20:55:43 »
Okay, tylko, że ja nie mogę wgrać nawet Hard SPL, ponieważ wywala mi błąd połączenia. Próbowałem na PC, próbowałem na laptopie, to samo. Dwa kable sprawdziłem, oba działają np z dyskiem zewnętrznym, także są sprawne.

Jakieś pomysły macie? Bo mnie zaraz szlag jasny trafi z tym telefonem...

*

Offline Weiss

• 11
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 16, 2010, 19:04:10 »
Mam podobny problem na romie Ironwolfa, przedstawia się tak:
Podłączenie herma --> obudzenie się AS --> popup z synchronizacją --> komunikat "device not connected" co kilkanaście minut, również w momencie odłączenia urządzenia.
Mogę przeglądać zawartość telefonu, bateria się ładuje, działa program MyMobiler, jednak nie synchronizuje się z Active Sync przez co boję się wgrać inny ROM żeby herma nie uwalić :/ Soft/Hard reset nie pomagają; sprawdzałem na dwóch komputerach i trzech kablach, bez różnicy.

EDIT
Po kilkunastu rozłączeniach i ponownych połączeniach pojawił się niespotykany dotąd przeze mnie komunikat-" nie rozpoznano urządzenia USB. Jedno z urządzeń USB podłączonych do tego komputera nie działa właściwie i system windows nie rozpoznaje go. (...) jeśli problem będzie się powtarzał zastąp urządzenie innym." Czyżby nadszedł czas rozstania...?

EDIT 2
W jakiś sposób udało mi się zsynchronizować (nie wiem w jaki), lecz nadal nie mogę wgrać nowego romu, gdyż telefon traci połączenie w momencie przejścia do bootloadera...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 16, 2010, 21:45:34 wysłana przez Weiss »

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 17, 2010, 09:53:32 »
Sprawdziliście podstawową rzecz, czyli odznaczenie "zaawansowanych funkcji sieci" w Start / Ustawienia / Połączenia / USB do komputera PC - "Włącz zaawansowane funkcje sieci"?  :mysli:

U mnie, przy zaznaczeniu tej opcji, były ciągle dziwne problemy z połączeniem i synchronizacją.  :-?

*

Offline Weiss

• 11
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 17, 2010, 15:59:59 »
Open- nie sprawdziłem bo nie wiedziałem że to ma jakiś wpływ. Jak się okazało, cały problem tkwił w tych zaawansowanych funkcjach sieci :) Wielkie dzięki, już wszystko działa.
Mała poprawka: Start / ustawienia / system/ USB do komputera PC.

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 18, 2010, 00:51:37 »
Dzięki za wskazówkę, odznaczyłem tę opcję, ale nie widać poprawy, nadal są cyrki i jaja z podłączaniem. Jutro spróbuję wgrać nowego ROM'a, lub SPL'a, ale wątpię, by poszło, pewnie znów wywali błędy.

*

Offline Arbitur

• 2
  • WM 6.5 PL by IronWolf
  • Sprzęt: HTC Hermes
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 19, 2010, 10:09:33 »
Testuje tak sobie ostatnio różne romy, Hermesa mam od niedawna i wydaje mi się że wina za takie zachowanie połączeń z Win 7 leży właśnie po stronie romów.
Na oryginale Ery wszystko działa bez żadnych kombinacji, połączenie stabilne wszystko pięknie śmiga natomiast na WM 6.5 PL by IronWolf już nie.
W przypadku wgrywania nowego romu na takim połączeniu można wprowadzić tel w tryb BL, jeżeli w BL wyświetla połączenie USB powinno się dać wgrać nowy rom tak samo i Hard SPL
(Hard-SPL-v9 wywala błąd po wgraniu 100% i nie resetuje tela, rom jest wgrany a reset trza rysikiem samemu zrobić po odłączeniu tela od kabla, a RUUWrappera po wyświetleniu błędu kliknąć ponowne wgrywanie ale nic nie robić tak jak każe odłączać tylko kabel, wyjmować baterie itp. tylko gdy się pojawi chyba 3 okno z rysunkiem BL klikamy guzior Skip a na następnym Exit i mamy rom wgrany).

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 19, 2010, 19:24:54 »
Problem rozwiązany

Wystarczyło wgrać oficjalny rom od Ery poprzez instalator, prosto z PC.
Problemy z połączeniem ustały! Dzięki wszystkim za pomoc!