po instalacji języka Hermes nie wstaje

• 4 Odpowiedzi
  • 698 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

po instalacji języka Hermes nie wstaje
« dnia: Listopad 14, 2007, 22:16:23 »
Witam,

Posiadam HTC TynT, po ściągnięciu sima i blokady CID wgrałem Shap'sa WM6 Pro 4.01. ten zaś w wersji angielskiej zmusił mnie do poszukiwań klawiatur systemowych i nie tylko z ogonkami. Angielska wersja systemu nie przeszkadzała mi wogóle, ale pisanie choćby w notepadzie sprawiało trudności. W związku z tym rozpocząłem poszukiwania polskich klawiatur. Większa część shareware, trial itp (płać to będzie działać albo nie będą Cię wkurzać wyskakujące okienka). Oczywiście w pewnym momencie poszukiwania zakończyły się sukcesem. Owocem poszukiwań był jak dotąd najlepszy VGAKEY (obsługuje skórki, wiele języków, nawet ma wbudowany kalkulator i to jeszcze jaki!). Można by powiedzieć że byłem dumny. Jednak nadal ciekaw tego czy jest może jeszcze coś lepszego. Na eMule trafiłem na spakowany plik różnych programów na PocketPC, m.in. PL Keyboard. Spróbowałem wgrać, a po restarcie Hermes już się nie uruchomił :(. Po wciśnięciu "Power" pojawia się powitalny ekran z animowanym logiem HTC i towarzyszącym mu dźwiękiem i na tym koniec. Dalej nie idzie. ActiveSync go nie wykrywa. Próbowałem ponownie wgrać Shap'sa lecz również nie wykrywa Hermesa. Czy jest ktoś na forum co może mi pomóc? Będę bardzo wdzięczny!

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: po instalacji języka Hermes nie wstaje
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 14, 2007, 22:21:42 »
Tak się kończy często uzywanie programów ze źródeł nielegalnych .
Sprawdź czy urzadzenie wchodzi w tryb BL, czy masz KITL ?
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 14, 2007, 22:26:19 »
OK temat można zamknąć  :E

Z problemem sobie poradziłem wykonując HR (lewy programowy+ prawy programowy+ reset, później "R" na klawiaturze (strona 92 w instrukcji do MDA Vario II od Ery)  :grin:

Cóż, człowiek się uczy na błędach  :)
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2007, 23:22:14 wysłana przez oizo »

*

Offline yaro78

• **
  • 116
  • Sprzęt: HERM300 WM6 Shaps Radio 1.50.00; IPL1.04/SPL2.1 Olipro
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 16, 2007, 14:39:31 »
Hej Oizo
Wiem na czym polega problem.
Pocztyaj wątek o kuchni poloka opisałem to tam.
Ja zrobiłem akurat inaczej.
Chciałem zaszyć klawiaturę PL w Romie.
Okazało się, że Shaps pousuwał pliki rejestru z ROMU.
Wziąłem więc oficjalny ROM, rozgotowałem go na czynniki pierwsze, włożyłem polską klawiaturę i wszystko byłoby dobrze, ale zacząłem grzebać w rejestrze. Ugotowałem sobie nowy ROM ze skopanym rejestrem.
Efekt tego był dokładnie taki sam jak u ciebie, jednak ja byłem w gorszej sytuacji, bo po HR znowu wgrywałby się wadliwy uszkodzony ROM. Musiałem zrobić inaczej.
Wyczyściłem kartę SD, wgrałem dobrze działający ROM na czystą kartę o nazwie hermimg.nbh po włączeniu hermesa w tryb bootloadera nastąpiło przeflashowanie telefonu dobrym romem i telefon wstał normalnie.
Prawdopodobnie klawiatura namieszała w rejestrze i stąd twoje problemy.
Należałoby zdobyć rom shaapsa z dobrym rejestrem (wątpię, żeby chciał go udostępnić) i wtedy dołożyć klawiaturę w formie OEMPacka, można też dołożyć wtedy klawiaturę sprzętową w PL.

Pozdrawiam
YARO

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 18, 2007, 15:40:10 »
yaro78  :ok: wielkie dzięki za informację, na pewno się przyda przy kolejnych próbach modyfikacji, tych nieudanych rzecz jasna :)

Swoją drogą jak narazie polecam klawiaturkę systemową VGAKEY - jest rewelacyjna m.in. przez wbudowany kalkulator :)

Oraz poszukuję dobrego słownika PL.