spv m3100 i aparat

• 8 Odpowiedzi
  • 672 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline snowrider

• 1357
spv m3100 i aparat
« dnia: Grudzień 25, 2007, 23:16:56 »
hejka

najpierw wesołych i spokojnych świąt (przynajmniej tego co z nich zostało  :grin:)

a teraz już do rzeczy.

mam jak wielu z Was Spv m3100 i jakośnie miałem do tej pory okazji sprawdzić jak robi zdjęcia. kurde to jakaś poraszka miałem dawniej nokie z aparatem 2 mega i trzaskał super foty, a ten nawet przy dobrym oświetleniu kiche odwala.

macie tak samo albo jest jakiś sofcik co by to jakoś podkręcił?

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: spv m3100 i aparat
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 25, 2007, 23:30:02 »
Aparat jest jaki jest ale jest drobny ( nieudokumentowany chyba) trick który  znacznie poprawia jakość .
Nie rób zdjęcia za pomocą spustu - czyli przyciśnięcia klawisza aparatu ale wciśnij środek DPada - zdjęcie zostanie wykonane wg najlepszych możliwych parametrów - a ze wzgledu na to że nie naruszysz delikatnej równowagi  (nie  poruszysz apartau) to zdjęcie wyjdzie znacznie lepszej jakości. Oczywiście mozesz to również  najpierw wykadrować oraz złapać AF za pomocą przycisku aparatu a samo zdjęcie wyzwolić DPadem - wtedy jakość zdjęć będzie najlepsza. :grin:
potrzebna zgoda

*

Offline Darrarski

• 28
  • Sprzęt: SPV M3100
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 26, 2007, 00:15:54 »
Oczywiście mozesz to również  najpierw wykadrować oraz złapać AF za pomocą przycisku aparatu a samo zdjęcie wyzwolić DPadem - wtedy jakość zdjęć będzie najlepsza. :grin:

Niestety aparat w SPV M3100 nie posiada AF.
A tak poza tym to szkoda czasu na robienie zdjęć tym urządzeniem, można sobie coś tam prztyknąć, ale nic pięknego z tego nie wyjdzie.

*

• 7793
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 26, 2007, 00:38:14 »
Rzeczywiście - tak to jest jak ma się kilka urządzeń z HTC - i czasmi je się myli . W akżdym razie trick działa dobrze na każdym - nie następuje poruszenie zdjęcia . A swoją droga najlepiej jest mieć specjalizowane urzadzenia do różnych funkcji - ale czasmi jest ich za dużo  - a jak coś jest do wszystkiego to żadnej rzeczy nie robi idealnie .
potrzebna zgoda

*

Offline snowrider

• 1357
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 26, 2007, 17:02:41 »
no nie pocieszyliście mnie, ale dzieki za potwierdzenie że to nie wina tylko mojego sprzętu.

rozumiem że nie ma softu na polepszenie tego zjawiska?

*

Offline Darrarski

• 28
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 26, 2007, 17:48:45 »
Osobiście nie słyszałem o programowych "polepszaczach" zdjęć, co nie znaczy że takowych nie ma. Nawet jeśli są to zastanowić się należy co powoduje że jakoś zdjęć jest jaka jest, a nie wyższa. Moim zdaniem przyczyną jest kiepska optyka, a tego programowo nie przeskoczysz.

*

• 7793
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 26, 2007, 17:50:13 »
A zadjęcia potrzebyją do tego sporo światła - przy dobrym oświetleniu nie są takie tragiczne.
potrzebna zgoda

*

Offline Darrarski

• 28
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 29, 2007, 01:07:09 »
@Janusz Piwiński racja - z ciekawości zrobiłem ostatnio parę fotek i faktycznie przy dobrym świetle jakość jest zadowalająca (porównywalna ze zdjęciami z N80, bo z tym akurat mogę porównać, prawdziwej cyfrówce nie dorównuje). Niestety przy mniej korzystnym oświetleniu aparat radzi sobie gorzej niż inne tego typu.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 29, 2007, 11:44:13 »
ja zanim kupie urzadzenie to najpierw czytam wszystko co jest. dlatego pozniej nie placze ze fotki slabe, a czego tu sie spodziewac i tak sa lepsze jak w wizardzie :) aparatu uzywam tylko przedniego do video, lampa sie przydaje w nocy a to juz podnosi walory urzadzenia :)
dla mnie nawet jak fota jest doswietlona to i tak lipnie wychodzi.
najlepiej nie uzywac tego aparatu chyba ze do macro ale to robi calkiem dobrze
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.