Problem z mikrofonem

• 15 Odpowiedzi
  • 4146 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z mikrofonem
« dnia: Wrzesień 15, 2008, 19:11:25 »
Witam, jestem nowym uzytkownikiem, niestety nie znalazlem na forum wątku na ten temat, wiec może spytam i ktoś zna odpowiedz na moj problem.
Otóż dzieje się tak ze w moim HTC TYTN raz mikrofon działa swietnie raz bardzo cicho. Nie wiem od czego to zalezy. Raz mnie slychac w rozmowie normalnie i notatki glosowe tez, raz notatki glosowe baaaaaaardzo ale to bardzo cicho, wiecej szumow niz glosu a rozmowa telefoniczna wcale. Nie wiem od czego to zalezy, soft jest z tego co wiem oryginalny windows 6.0 pro. Raz zmienilem ustawienia czulosci mikrofonu nic to nie dalo, a pozniej nie wiem dlaczego mikrofon dzialal juz jak nalezy. Skad ten problem? Jak go rozwiazac?

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
Odp: Problem z mikrofonem
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 15, 2008, 19:24:07 »
AGC microphone lub ARW mikrofonu, odhacz w ustawieniach
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 16, 2008, 10:31:20 »
Mam AGC i opcje Enable i Disable. Obecnie Disable czyli wylaczona ta opcja jest. Czy potrzebny jest restart czy cos?

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 18, 2008, 12:57:34 »
Zmiana softu na POLOK'a pomogła i teraz z mikrofonem nie ma problemów. Tak więc wszystkim którzy w przyszłościmieliby ten sam problem radze zwyczajnie zaktualizować soft na dobry i Polski :-)

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 19, 2008, 10:56:03 »
Haha, ten telefon jednak lubi mnie zaskakiwać. Znowu problem ten sam:) Nie wiem dlaczego raz działa, raz nie działa.. (działa ale cicho nagrywa). Czy zmiana radio może pomóc?

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 19, 2008, 12:31:52 »
Haha, ten telefon jednak lubi mnie zaskakiwać. Znowu problem ten sam:) Nie wiem dlaczego raz działa, raz nie działa.. (działa ale cicho nagrywa). Czy zmiana radio może pomóc?
Czyli pewnie Hard Reset pomógł  :ok: Sprawdź, może jakieś oprogramowanie Ci miesza...
Radio jeśli już ma wpływ na głośność to tylko podczas rozmowy, na nagrywanie w samym windowsie nie powinno...
Jakie masz to Radio?

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 19, 2008, 15:50:05 »
1.16 przed wgraniem było wyższe nie pamiętam jakie .1.3 cos chyba albo 1.4. Po zaktualizowaniu na Polok spadło do tego. Może wgrać najnowsze dostępne? Raz działa raz nie działa. Ktoś mi powiedział, że to może być luźno osadzony mikrofon i w serwisie wymienić. Hmm gdybym miał pewność, że to nie soft to bym to zrobił, ale to raz działa raz nie.. :/

*

Offline malys

• 959
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 19, 2008, 17:17:34 »
Ktoś mi powiedział, że to może być luźno osadzony mikrofon
:E

Mikrofon jest lutowany za pomocą HA do płyty głównej tak więc nie może być luźny.

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 22, 2008, 09:52:31 »
No dobra więc kto ma jaki pomysł na to dlaczego ten mikrofon sobie w ch.. leci? Inaczej tego juz nazwac nie potrafie. Wstaje sprawdzam na notatkach glosowych dziala. W innym dziala tez. Dzwoni dziewczyna 20 minut pozniej i juz mnie nie slychac. Notatek tez nie slychac przy nagrywaniu.. NO CO JEST? Dlaczego samo z siebie to sie tak robi?

*

89marcin69

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 25, 2009, 15:58:17 »
witam :D  mam ten sap roblem :D z mikrofonem ;/;/;/;/ raz mnie podczas rozmowy słychac dobrze... a raz to wcale... gdy nagrywam to słychac nie bardzo słabo???? moze bd wiedziec co mam zrobic???? pozdrawiam :D

*

Offline malys

• 959
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 25, 2009, 21:57:28 »
Na to, jak ciebie ktoś słyszy ma wpływ parę czynników, ale głównie to zasięg. Jeżeli jest ok, to rozkręć herma, w jakimś tak z kolei było bardzo mało słychać, okazało się, że jakiś serwis nakleił na mikrofon plombę. Może twój też trafił na takich idiotów.

*

89marcin69

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 26, 2009, 13:02:18 »
ale raz mnie DOSKONALE słychac a raz praktyycznie wcale... jak bym miał cos naklejone to razej cały czas bym byl niesłyszalny... co? pozdrawiam...

*

Offline malys

• 959
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 26, 2009, 14:50:16 »
Pewnie twoje radio jest już starcem - zmień je na jakieś nowsze.

*

89marcin69

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 26, 2009, 16:27:11 »
a mozna gdzies kupic mikrofon do SPV M3100????

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 01, 2010, 14:38:44 »
witam.

odanawiam stary temat ;p mam taki sam problem jak zakladajacy topic !!!!!!

radia zmienialem juz na najnowsze na 147.00.10 i tez nic

mam WM polko i tez nic slychac bardzo cicho !!! juz sam nie wiem co robic !!!

mozliwe ze np ta gumka wokol mikrofonu sie przesunęła i dlatego tak slychac ? bo slychac caly czas mikrofon tylko strasznie musze krzyczec do niego z bardzo bliska i wszystko wtedy super slychac a jak normalnie mowie to ledwo co slychac....

co moze byc powodem tego ?

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 01, 2010, 15:42:58 »
Witam! Miałem identyczny problem jak wielu wypowiadających się w tym temacie. mikrofon raz dział prawidłowo wtedy nagrywał czysto głośno itd. a niekiedy jak mu coś odbiło to można było zarejestrować co najwyżej stukanie w dolną część obudowy, a i to bardzo cicho. Próbowałem przeróżnych sposobów. Zacząłem standardowo od zmiany ROMu na starszy. Wgrałem WM 6.1 O2  i o dziwo mikrofon działał, lecz po jakimś czasie dzwoniąc nie mogłem się porozumieć. Następnie hard reset, zmiana radia, znów ROM itd. Mikrofon raz dział raz nie:) W akcie desperacji wymontowałem płytę główną, dokładnie wyczyściłem i złożyłem fona. mikrofon znów pracował normalnie jakiś czas, ale po około 2 dniach problem się powtórzył. Zdenerwowany odpaliłem stacje lutowniczą HOT AIR i wygrzałem okolice mikrofonu i gniazda USB. Problem zniknął od razu. Wgrałem więc ponownie ROM od  IronWolfa i mikrofon śmiga juz długi czas bez zarzutów. sprawdzam go co jakiś czas nagrywając długo, w między czasie obciążam go aplikacjami i problem się nie pojawił jak na razie. Mam nadzieję że moja metoda rzuci troche światła na ten (widzę częsty) problem w Hermesach. Myślę że problem tkwi w EXTUsb i dokładnie w którymś z SMD znajdujących sie obok gniazda. Jak wiadomo w Ext jest obsługa mikrofonu i jakieś syfy mogą powodować tam zwarcie i tym samym niedziałający mikrofon.
Pozdrawiam!