Rozpoznawanie kontaktów w SMS / telefonie

• 10 Odpowiedzi
  • 1473 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rozpoznawanie kontaktów w SMS / telefonie
« dnia: Marzec 20, 2009, 14:53:45 »
Witam,
mam od kilku dni dziwny problem - mój telefon nie rozpoznaje NIEKTÓRYCH dzwoniących czy piszących SMSy osób. Na ekranie pojawia się tylko numer osoby dzwoniącej, nie ma informacji, kto to jest. Podobnie, wybierając ten numer, nie widzę, do kogo dzwonię. Jeśli ten numer wybiorę z listy kontaktów - jest wszystko OK.
Wszystkie numery telefonów mam wpisane w formacie +48 numertelefonu - tak przychodzą z Outlooka. Próbowałem różnych kombinacji (bez spacji, czyli +48numertelefonu itp). Jeśli usunę znaczek + w numerze w kontaktach, telefon znajduje osobę, ale nie da się wtedy zadzwonić. Z kolei pozostawienie samego numeru telefonu (bez +48) pokazuje kontakty poprawnie, ale nie pozwala na połączenia zza granicy.
Mam ustawione, aby telefon identyfikował rozmówcę po 9 cyfrach, ale próbowałem z innymi wartościami, nie pomaga. Nie pomaga założenie innego kontaktu z takim numerem telefonu, nie pomaga usunięcie kontaktu i dodanie na nowo - wygląda to tak, jakby niektóre (jest to około 10% wszystkich numerów telefonów) numery po prostu były 'zabanowane'.
Ktoś może ma jakiś pomysł, jak się tego pozbyć?

Dla porządku - SPV M3100 + WM6 Black Satin. Dodam, że problem zaczął pojawiać się od niedawna, przez długi okres wszystko było w porządku. Dziękuję z góry za pomoc.

*

Offline malys

• 959
Odp: Rozpoznawanie kontaktów w SMS / telefonie
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 20, 2009, 16:52:30 »
Miałem ten rom i zero problemów, czyli najszybciej załatwisz sprawę jak zrobisz hr.

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 20, 2009, 18:40:20 »
Na pewno najszybciej, na razie szukam jednak jakiejś mniej inwazyjnej metody - trochę szkoda mi całej konfiguracji... Tak właściwie to HR już robiłem, ale po przywróceniu z backupu problem się pojawił na nowo (ale z innymi numerami) - więc na pewno to kwestia jakiegoś ustawienia.

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 21, 2009, 00:17:49 »
Sprawdź czy tych numerów nie masz w kilku różnych kontaktach (np. niewiele różniących się, bo dwa razy kogoś dodałeś), może to jest problem.

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 21, 2009, 10:08:17 »
Nie, te numery są niepowtarzalne ;)

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 22, 2009, 13:28:05 »
Dziwna sprawa ale chyba udało mi się rozwiązać problem :) Oczywiście rozwiązanie było tak proste, że wcześniej na nie nie wpadłem, wystarczyło usunąć kontakt, który się nie rozpoznawał, i dodać go jeszcze raz...

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 22, 2009, 13:40:27 »
Ale przecież pisałeś wcześniej
nie pomaga usunięcie kontaktu i dodanie na nowo
...  :P

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 22, 2009, 14:33:23 »
No właśnie... tylko tym razem usunąłem z poziomu Outlooka, a wcześniej usuwałem w PDA. Szczerze - nie rozumiem :)

Edit#: przedwczesna euforia :/ dla kilku kontaktów pomogło, dla kilku niestety nie... masakra.
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2009, 15:20:00 wysłana przez aragoth »

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 22, 2009, 16:09:32 »
To chyba bym się już nie bawił i zrobił backup tylko takich rzeczy jak kontakty, smsy itp i HR... Albo bez backupu a tylko zsynchronizować z outlookiem...
Już z wymyślnych rzeczy które mi przychodzą do głowy - spróbuj może przepisać ten numer w inne pole - np. jako praca czy coś ..

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 22, 2009, 16:22:40 »
Próbowałem już - odtworzenie z backupu ustawień powoduje, że problem wraca (więc prawdopodobnie przyczyna leży gdzieś w rejestrze). Po przywróceniu z backupa problem 'dotyka' innych kontaktów niż poprzednio. Próbowałem też przeniesienie telefonu do innego pola - bez skutku. Powalczę jeszcze z tym trochę, bo jak już pisałem wcześniej, szkoda mi trochę konfiguracji WM.

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 22, 2009, 20:15:15 »
Ale mi chodziło o przywrócenie tylko kontaktów a nie ustawień...
Ale to oczywiście ostateczność, jeśli Ci na nich zależy.