Sluchawki...problem :(

• 16 Odpowiedzi
  • 1140 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Prorok78

• **
  • 117
  • Sprzęt: Kaiser, hp hx4700, hp 3970, HTC HD2, HTC DHD
Sluchawki...problem :(
« dnia: Sierpień 22, 2008, 00:16:16 »
Witajcie :) Mam taki problem. Mojego Hermeska kupilem oczywiscie z drugiej reki-nie mniej jednak jest to pelny komplecik ze wszystkimi dodatkami... Jednym z nich jest krotka, moze 5 cm przejsciowka z tego smiesznego mini usb na jack 3.5... No i niby wszystko bylo by dobrze, calosc smiga i gra na sluchawkach ladnie gdyby nie to ze zachcialo mi sie kombinowac :(

Otoz, w mojej firmie mnostwo osob uzywa kaiserow 9 w wersji od O2 czyli Orbit2)... ale uzywaja tylko sluchawek a akcesoria leza porzucone...:) Pomyslalem ze zaadoptuje sobie na wlasne potrzeby sluchawki z pilocikiem... calkiem mile sa, tzn jest wtyczka usb (to smieszne) potem dosc dlugi kabelek, a potem najlepsza rzecz i powod calej sytuacji - w pelni funkcjonalny pilocik na tym kabelku... Ma on sterowanie glosnoscia, nastepny/poprzedni utwor, czerwona/zielona sluchawka, mute i hold... w nim jest gniazdo jack na klasyczne sluchawki... Na pewno jest sprawny bo testowany na sluchawce O2... u mnie natomiast Hermes wogole na niego nie reaguje...

Jak wloze w gniazdo sluchawki na tej krotkiej przejsciowce bez pilota, to ladnie odcina glowny glosnik a sluchawki zaczynaja grac... a jak wloze ten z pilotem, to po prostu nic sie nie dzieje... nie reaguje na przyciski, a musyka nadal z glosniczka leci...

Gdzie jest problem?? Czyzby htc nie trzymalo sie nawet swoich pomyslow i standardow i co chwila zmienialo koncepcje?? Dla mnie to jakies chore jest ze nie moge uzywac akcesoriow pomiedzy tak bliskimi modelami... tym bardziej ze pewnie predzej czy pozniej rowniez kaiser sie u mnie pojawi... i co ?? etykietki na akcesoriach ktore do czego ??:(Spotkal sie ktos z was juz kiedys z takim problemem ??:(
Regulamin

*

Offline kaamien

• 314
  • Sprzęt: TyTN, Diamond, Milestone
Odp: Sluchawki...problem :(
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 22, 2008, 11:04:43 »
Powiem Ci szczerze - dziwny przypadek.

Szukałem różnych info o pilocie i znalazłem dwie wersje pilotów HTC. Z wyglądu niczym się nie różnią, z tym że jeden jest uniwersalny, a drugi przeznaczony do HTC TyTN II (Kaiser) z nastawieniem, że jest kompatybilny z innymi urządzeniami HTC z portem ExtUSB.

Są dwa rodzaje pilotów:
- HTC RC E100
- HTC RC W100

Tak jak napisałem wyżej, bardzo dziwne że ci nie działa. Jaki masz model pilota?

Może spróbuj zmienić ROM w Hermesie i sprawdź, czy wtedy pilot zadziała. Na oryginalnym ROMie z HTC na pewno powinien śmigać ten pilot.

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 22, 2008, 12:06:05 »
e tam, to nie zalezy od romu ;P jak dla mnie to ten pilot masz uszkodzony, jeśli napewno on ma ExtUSB  :P
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

Offline kaamien

• 314
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 22, 2008, 12:08:22 »
Kolega w pierwszym poście napisał, że pilot jest sprawny bo z Kaiserem (brandowym z o2) działa. Więc skoro pilot jest ok, to w czym problem? Mi też się zdaje że zmiana ROMu nic nie da, ale warto spróbować. No bo jakie inne wyjście zostało?

*

Offline Prorok78

• **
  • 117
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 22, 2008, 13:29:09 »
Tak, pilot jest sprawny, sprawdzalem 2 sztuki z kaiserami i obie dzialaja... Niestety z moim Hermesem nie dziala zadna :( Po prostu Hermes ignoruje podpiety zestaw i gra normalnie z glosnika. Nie dzialaja tez zadne przyciski na pilocie.. Natomiast jak podepne do niego zwykle sluchawki na takiej krotkiej przejscioweczce bez mikrofonu i zadnych przyciskow to wszystko dziala - glos w sluchawkach...

Ten zestaw ktory nie dziala to dokladnie cos takiego :

http://cgi.ebay.com/ORIGINAL-HTC-RC-W100-HANDSFREE-MP3-REMOTE-CONTROLLER-UK_W0QQitemZ330262575181QQihZ014QQcategoryZ14419QQcmdZViewItemQQ_trksidZp1713.m153.l1262

To jest orginal od htc. Dodawany tutaj standardowo do kaisera w sieci O2...
dziwne to i juz  mi calkiem pomyslu brakuje tym bardziej ze nie ma po prostu powodu zeby to nie dzialalo :(
Regulamin

*

Offline kaamien

• 314
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 22, 2008, 14:01:54 »
W porcie ExtUSB piny są u góry i dołu. Górne piny (te na większej krawędzi) służą jako normalne, wspólne dla wtyczki miniUSB (służą do ładowania, synchronizacji itp.). Dolne piny czyli te na krótszej krawędzi to wymysł HTC. Tak powstała wtyczka ExtUSB. Dolne piny służą do zestawu słuchawkowego. Przez nie właśnie płyną sygnały audi wyjściowe (słuchawki) i wejściowe (mikrofon). Jeśli zatem ładowanie Hermesa działa sprawnie, to może masz uszkodzone "dolne piny" w porcie ExtUSB.

Sprawdzenie:
Spróbuj podłączyć inny zestaw słuchawkowy ale taki z HTC, który korzysta z dobrodziejstw ExtUSB. Może być nawet taki najtańszy zestaw słuchawkowy z mikrofonem i słuchawkami (bez pilota), z jednym przyciskiem do odbierania rozmów. Coś mi się zdaje, że taki właśnie prosty zestaw słuchawkowy także nie zadziała, a wtedy wniosek będzie jednoznaczny - masz uwalone dolne piny w porcie ExtUSB, a więc musisz wymienić tenże port. Na allegro można zakupić port ExtUSB albo raczej rzadko się pokazuje - trzeba szukać aukcji bardzo często. Na ebayu nie wiem, szukałem i też nie znalazłem. Jeśli nic samodzielnie nie poradzisz a port masz uwalony, to tylko serwis cie czeka. Od razu uprzedzam potencjalne pytanie: Nie mam pojęcia ile sobie życzą w serwisach za wymianę portu ExtUSB. Poszukaj w dziale "Serwisowanie" na forum.

P.S. Widzę że już założyłeś odpowiedni temat o wymianie złącza komunikacyjnego. Przelutować z Kaisera? Ja bym wolał już zanieść do serwisu i nowy założyć. Szkoda szpecić Kaisera.

*

Offline Prorok78

• **
  • 117
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 22, 2008, 14:30:28 »
OK nie rozumiemy sie :)

Tamten watek o kaiserze nie ma nic wspolnego z moim problemem sluchawkowym :) Po prostu dostalem kaisera (drugie urzadzenie) z uwalonym portem wiec pytalem kto gdzie i za ile... ale bron boze nie mam zamiaru psuc jedno zeby naprawic drugie:)

Teraz druga sprawa. Zestaw sluchawkowy (taki prosty) poprzez przejsciowke dziala... nie dziala tylko ten 'rozbudowany'... stad moje pytania czy bylo kilka wersji tego gniazda..:(
Regulamin

*

Offline kaamien

• 314
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 22, 2008, 14:46:22 »
Rzeczywiście, mój błąd. Nie doczytałem i źle zinterpretowałem tamten temat o Kaiserze.

Mówisz, że podłączyłeś zestaw słuchawkowy taki prosty i działa. Ok, ale jaki to zestaw? Masz na myśli zwykłe słuchawki stereo + przejściówka ExtUSB - jack 3,5mm? Bo jeśli tak, to musisz wiedzieć że wykorzystywane są wtedy tylko 2 piny (prawy kanał słuchawki i lewy), natomiast w porcie ExtUSB jest więcej. Musisz mieć taki zestaw słuchawkowy, który posiada mini pilocik z przyciskiem do odbierania połączeń i z zintegrowanym mikrofonem, np. taki:
http://www.allegro.pl/item420324028_audio_adapter_extusb_3_5mm_tytn_htc_mda_spv.html  plus swoje słuchawki stereo, lub cały zestaw HTC np. taki: http://www.allegro.pl/item406113712_htc_stereo_spv_m650_e650_m700_mda_vario_ii_e600.html

*

Offline Prorok78

• **
  • 117
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 22, 2008, 14:56:28 »
ehh no to takiego nie mam :( tylko ten 'full'...  ale jak dla mnie dziwne jest ze wogole nie odcina sygnalu...:( tzn rozumiem ze moze byc uwalone i nie dzialac.. ale sygnal z glownego glosnika powinno odciac chyba ??
Regulamin

*

Offline __PeTe__

• **
  • 105
  • Sprzęt: _Moja_ewolucja_: Palm M500 -> HP 3870 -> HP 4150 -> Palm Treo 500V -> SPV M3100 (WM 6.1 PDA Viet) + Palm Treo 750v
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 22, 2008, 15:07:04 »
Przyznam szczerze, że też byłbym zainteresowany znalezieniem odpowiedzi, czy taki zestaw zadziała czy nie z Hermesem. Grzebalem trochę w necie i gdzieś widziałem że to zestaw do TyTN2 lub P3600, ale nie wiem czy to prawda ...

Jednak fajnie byłoby gdyby zadziałał z Hermesem, bo podróżuje do i z pracy komunikacją mięsną (to nie przejęzyczenie)  i słucham wtedy muzyki, a pilot uczyniłby to słuchanie przyjemniejszym....

Pozdrawiam

*

Offline kaamien

• 314
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 22, 2008, 15:43:30 »
Normalne przejściówki i pilociki to nic innego jak tylko pospinane odpowiednie kable i rozdzielone między sobą. Ewentualnie wsadzony potencjometr jako regulacja głośności. I tak jest we wszystkich zestawach oprócz tego "full pilota" o którym cały czas mówimy.

"Full pilot" (ale sobie nazwę znaleźliśmy) prawdopodobnie ma jakiś układ w środku na małej płytce, analogicznie jak w pilotach i rozdzielaczach firmowych Nokia. Te tanie z allegro przejściówki to tylko rozdzielacze, a te drogie przejściówki Noki mają w środku cały układzik. Wiem, bo rozbierałem nie jeden pilot na kablu Noki :) Pewnie w HTC jest identycznie.

A skoro "full pilot" ma w sobie mały układ na płycie, to pewnie stopowanie sygnały głośnika głównego kiedy wpinamy pilot do portu ExtUSB odbywa się na innej zasadzie niż ma to miejsce w tanich przejściówkach czy innych pilotach. Po prostu w "full pilocie" HTC, pilot steruje większą ilością rzeczy.

Słuchaj, a nie ma nikt z twoich znajomych jakiegoś zestawu słuchawkowego z innych HTC / SPV / MDA itp? Bo standardowo właśnie dodawane są do zestawu takie tanie pilociki jaki ci pokazywałem. Może ktoś taki posiada tylko o tym nie wiesz. Ktokolwiek, kto tylko ma PDA z HTC i ma do niego pełen zestaw. Popytaj. A jeśli się uda, to sprawdź czy w takim zestawie działa mikrofon, przycisk do odbierania połączeń i słuchawki stereo.

*

Offline Prorok78

• **
  • 117
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 22, 2008, 15:47:46 »
Ehh ci z ktorymi pracuje uzywaja tylko kaiserow z o2 a wszyscy inni zatrzymali sie na etapie nokii 6310 ... no ewentualnie SE walkman...:( ale poszukam...

Nie wiem jak wam ale mi sie nazwa 'full pilocik' podoba :) hehehe

Co ciekawe hermes dziala bez problemy ze sluchawkami motoroli S9 (bluetooth stereo) i dzialaja wszystkie funkcje multimedialno rozmowowe... ciekawe czemu to badziewie nie dziala...:(
Regulamin

*

Offline __PeTe__

• **
  • 105
  • Sprzęt: _Moja_ewolucja_: Palm M500 -> HP 3870 -> HP 4150 -> Palm Treo 500V -> SPV M3100 (WM 6.1 PDA Viet) + Palm Treo 750v
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 27, 2008, 09:37:53 »
Trochę odgrzebuję temat...

Poczytałem sobie trochę na temat tych "pilotów" (będę trzymał się tej nazwy) do telefonów.
Ogólnie są dwa modele: RC W100 i RC E100
Z tego co piszą na XDA-Dev. potrzebne są do nich drivery, z tym że też nie na wszystkich driverach chce to latać :-(

Jeden z driverów znalazłem - do modelu W100, niestety, nie jestem w stanie nic sprawdzić bez takiego pilota. Czy ktoś z warszawy dysponuje takim pilotem oraz czasem, aby spotkać się i przetestować ?

Pozdrawiam

*

Offline Prorok78

• **
  • 117
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 27, 2008, 12:30:20 »
a mozesz gdzies zapodac te drivery ?? mam Hermeska i taki zestaw i wlasnie nie moge go uruchomic :(
Regulamin

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 27, 2008, 12:44:52 »
Prościej, powiedz jak nazywa się plik sterownika, wyekstraktuje z kaisera i zrobię .cab :)
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline Prorok78

• **
  • 117
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 27, 2008, 13:30:20 »
Bosko ...:):) to teraz jeszcze tylko musimy wydusic z kolegi nazwe tego sterownika :)
Regulamin

*

Offline __PeTe__

• **
  • 105
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 27, 2008, 13:45:24 »
Nic nie trzeba wyduszać ... sam się przyznam :-)

Nie bardzo jestem w stanie podać nazwę konkretnego pliku, ponieważ jest o instalka z PC (z pliku EXE) i bez podłączonego telefonu w ogóle nie chce sie instalować.
Drugą wersję sterownika mam z XDA-Dev - są tam jakieś caby i sporo plików *.ini - w tym i Hermes.

Obie wersje spakowałem - są do pobrania TUTAJ

Dajcie znać czy udało sie odpalić te sterowniki i  oczywiście czy słuchawki działają ...

Pozdrawiam