Przywitanie i pytanie na początek

• 15 Odpowiedzi
  • 1393 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Przywitanie i pytanie na początek
« dnia: Wrzesień 08, 2007, 10:20:01 »
Witam

Od niedawna jestem posiadaczem SPVM3100 niestety nie dostalem go w komplecie z wszystkim ale podarowano mi go w prezecie w zasadzie sam PDA (ot okazja i odwdzieczenie sie za przysloge). Mam otoz problem po hard resecie systemowym (tam gdzie podaje sie kod 1234 i aparat sie restartuje i przywraca do ustawien fabrycznuch) nie widzi mi kart pamięci (mam ScanDiska 2GB) otoz jak w Setting dam About to pisze ze slot pamieci "in use" ale jak dam opcje Memory to pisze ze Storage card not instaled. czy jest jakis sposob by to zmienic, zapewne jest ale ja go nie znam jako poczatkujacy user SPV.
A teraz drogie pytanie bo nie mam sterownikow do niego zadnych , gdzie takowe znaleść?

Dziekuje za pomoc Mateusz

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: Przywitanie i pytanie na początek
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 08, 2007, 10:31:34 »
Sterownik do PC nazywa się Active Sync i jest na stronie Microsoftu wersja 4.5 .
I rozpocznij od czytania Działu dla początkujących i instrukcji obsługi. Wystarczy tyle aby zacząć poprawnie używać sprzętu.
A kartę sprawdź czy nie jest uszkodzona - chociąby sformatuj w PC czy aparacie foto.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 08, 2007, 12:10:49 »
Sterowniki juz znalazlem, przez dzial pomoc wlaśnie sie przebijam, i mam pytanie czy mozna urzywac SPV jako cztnika kat bo nie mam w laptopie cztnika a moj aprat obslogoje tylko karty do 512 MB poza tyn inny format ale to kupujac przejsciowke moge obejść?

*

• 7793
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 08, 2007, 12:48:17 »
Aby przerobić dowolny PDA z WM5/WM6 na pokladzie na czytnik kart ( jako najdroższy czytnik kart ) potrzebujesz płatnego programu o nazwie CardExport II lub bezpłatnego WM5torage .
potrzebna zgoda

*

Offline Edwardo

• **
  • 213
  • Sprzęt: Diamond
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 08, 2007, 13:34:12 »
tyle ze predkosci w trasferach to sie nie rozwinie....

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 08, 2007, 16:02:19 »
To troszke inaczej to ujme, nie mam dostepu do zadego czytnika kart pamieci niestety, a przypuszczam ze karta moja jest niesformatowana. Czy istnieje sposob by za posrednicctwem PDA + PC + kbel USB mozna bylo sform,atowac taka niesformatowana karte?

Mateusz

*

Offline aegir

• 34
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 08, 2007, 21:49:09 »
Taki czytnik na allegro kosztuje 15 zł, jedyną aplikacją którą do tej pory użytkowałem i posiadała funkcje formatowania kart pamięci to resco explorer /znacznie droższy/.
HTC Hermes
O/S: LVSW(2007/04/23)
Radio: 1.41.00.10
IPL: 1.04
SPL: 2.10.Olipro (HardSPL v7)

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 08, 2007, 23:03:57 »
Taki czytnik na allegro kosztuje 15 zł, jedyną aplikacją którą do tej pory użytkowałem i posiadała funkcje formatowania kart pamięci to resco explorer /znacznie droższy/.
Z racji pobytu za granica zakupie na ebayu raczej ;) a pytalem bo z natury niecierpliwy jestem i myslalem ze mozna to zrobic od reki jakos ale zapewne zaopatrze sie w czytnik jakis nie ma rady.
Dzieki za informacje.
Mateusz

*

• 7793
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 08, 2007, 23:41:08 »
Polecam WM5torage.
Jesli uaktywnisz go na PDA to będzie traktował go jako czytnik kart a włożoną kartę bez problemu sformatujesz.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 08, 2007, 23:47:16 »
Polecam WM5torage.
Jesli uaktywnisz go na PDA to będzie traktował go jako czytnik kart a włożoną kartę bez problemu sformatujesz.
Super o to chodziolo, przetestuje najszybciej jak dam rade. Niestety pracuje chwilowo intensywnie i nie ma mnie praktycznie w domu chyba ze spanie 3-4 godzinki kanapka i do roboty.
Dam znac jak tylko sie uda to zrobic.

Mateusz

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 09, 2007, 18:26:56 »
No i pojawil sie problem windows XP nie wykrywa mi PDA jako czytnika kart  :( czasem jak wylacze taka opcje w dziale polaczenia na palmtopie dotyczaca wspomagania polaczenia usb to windows znajduje urzadzenie ale wyswietla blad kod 10 i pisze ze nie ma sterownikow . ASdziala bez problemow znajduje sprzet i wszystko chodzi.

chyba nie obejdzie sie bez czytnika ale i tak chcialbym ten problem rozwiazac bo czytalem ze na AS marnie z przenoszeniem dozych plikow.

Mateusz

*

• 7793
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 09, 2007, 20:08:34 »
Jeśli właczysz - aktywujesz WM5torage na PDA to PC bez uruchomionego AS powinien go zobaczyć jako dysk zewnętrzny jeśli tak nie jest to masz jakiś problem z windowsem na PC ( XP z SP2) widzi to na pewno ( a nawet udaje się to na Win98 :).
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 10, 2007, 10:31:21 »
Jest drobny postęp jednak tylko drobny. Otoz uruchomilem MW5torage i pecet widzi mi palma jako czytnik kart ale pokazuje tylko pamiec flash PDA sa tam pliki instalacyjne Hermesa itp autokonfig i takie tam) łaczna wielkosc to 9,57MB czyli ciagle nie widzi karty pamieci w slocie. Co ciekawe jak wkladam karte przy wlączonym aparacie foto to mam pytanie czy zapisywac zdjecia na karcie czy telefonie , ale nawet jak dam ze na karcie to i tak zapisuje na telefonie. Hmmm cos jest nie tak.

Mateusz

*

• 7793
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 10, 2007, 10:49:31 »
Wygląda na to że masz uszkodzoną kartę pamięci. A do tego masz odblokowany dostę do Extended_Rom - dlatego widzisz tylko tą pamięć. Ale WM5torage już Ci działa.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 10, 2007, 11:00:06 »
To dziwne bo z droga karta mniejsza (256MB) mam to samo.

Teraz kolejne pytanie, ktora opcje wybraz w WM5torage
FLASHDR / Microsoft Flash Disk (przy tym mowi ze karta niesformatowana ale boje sie troche formatowac by nie popsuc cos)
czy
EXT_FLA/ (przy tym widzi mi Extendet Root)

?

*

Offline savac

• *
  • 63
  • Sprzęt: HTC TyTN
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 04, 2007, 11:44:31 »
To dziwne bo z droga karta mniejsza (256MB) mam to samo.

Teraz kolejne pytanie, ktora opcje wybraz w WM5torage
FLASHDR / Microsoft Flash Disk (przy tym mowi ze karta niesformatowana ale boje sie troche formatowac by nie popsuc cos)
czy
EXT_FLA/ (przy tym widzi mi Extendet Root)

?

żadne z tego. Powinieneś wybrać storage. Jeżeli nie masz to PDA [nie nazywaj go palmem] nie widzi Ci karty w ogóle.
spróbuj zainstalować tego triala:
http://classic.pocketgear.com/software_detail.asp?id=3191&associateid=17
i zobacz. Jeżeli nie zobaczy Ci tu karty (żadnej) a inny czytnik (będziesz musiał zdobyć) to masz dwie opcje
1) HR
2) jeżeli 1 nie pomoże to serwis

Pamiętaj też (na przyszłość), że musisz wyłączyć "Zaawansowane ustawienia sieciowe" lub "Advanced Network settings" w ustawieniach usb (jedyny ptaszek w połączenia->usb) inaczej nie wykryje Ci tego jako mass-storage (bez AS)