przesiadka z ipaq4150 na HTC TyTN pierwsze wrazenia

• 52 Odpowiedzi
  • 8700 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 08, 2007, 22:19:25 »
Cytat: "weasel"
Wlasnie tez zauwazylem ze klawiatura sama sie lekko wysuwa.
Co do rolki to czasem przeskakuje mi o kilka pozycji ...
Jeszcze jedna rzecza z ergonomii ... jakk chce przycisnac "power" to jednoczesnie przyciskam przycisk z lewej strony.
Aaa i jeszcze rysik to totalna porazka. Sklada sie jest nieporeczny ciezko sie go wyjmuje i wklada. Cale szczescie ze wiekszosc rzeczy mozna obsluzyc bez jego "pomocy".

Witam,

ja też jestem nowym uzytkownikiem Vario 2 i musze przyznac że jesyem troche rozczarowany ...

1. Nie mozna szybko wybrać numeru z kontaktów jedną ręką gdy w drugiej trzymamy cos innego)

2. dolne przyciski nawigacyjne są za blisko krawędzi ciezko się obsluguje jedną ręką - juz kilka razy łapałem go w locie. (nie mam rąk jak bochny)

3. Zacina sie przycisk "zielona słuchawka" - bądz ma dużą zwłokę . Efekt tego jest taki ze nie można przejsc w tryb telefonu ( pomaga SR ) badz jak juz przejdzie w tryb telefonu to samoczynnie wybiera ostatni numer ( efekt kilkakrotnego wciśnięcia guziora )

4. Wybranie z kontaktów numeru do którego chcemy wyslac wiadomosc sms w przypadku wiecej niz jednego numeru kom. w kontakcie jest uciążliwe - w mozim przypadku musze przegładać telefon w drugą rękę.

5. Brak ustawienia tasków w kalendarzu (tu nie jestem pewnien czy nie ma jakiegos softu) i ich przypisanie do konkretnego kontaktu (numeru telefonu)

6. Jak telefon jest w trybie głośnomówiacym to rozmówcy narzekają ze przerywa im rozmowe - słyszą mnie z przerwami. Znalazłem problem - nie mozna dawac glosnika na full tylko na jakies 3/4.

7. Przy około 20% naładowania i rozpoczęciu rozmowy telefon zdycha bez zadnego powiadomienia ( wskaznik na czerwonym pasku - pierwsze ostrzezenie ze slaba bateria)

Ogolnie telefon podoba sie wszystkim znajomym i mi też ale napewno daleko mu do funcjonalnosci słuchawki przeznaczonej dla osób które porzebują zalety windowasa ale także potrzebują pomiędzy jednym spotkaniem a drugim w ciągu przejscią przez korytarz zadzonic do dwoch osób, odczytać i może odpisać na sms-a niosąc przy tym dokumenty w drugiej ręce.

Ale podobno praktyka czyni mistrza :)

Pozdrawiam
Kapsuz

P.S.
tylko prosze bez agresji.
A i zgadzam sie. Rysik tez jest do kitu - jego wyciąganie także

*

Offline weasel

• **
  • 128
  • Sprzęt: HTC Touch Dual + IPAQ Travel Companion
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 09, 2007, 01:12:56 »
ad1
nie wiem czy cie dobrze zrozumialem ale jesli chodzi o wybieranie kontaktow to ja np odpalam kontakty i nawiguje kolkiem w gore i w dol i wybieram odpowidni kontak
to wszystko da sie obsluzyc jedna reka

ad2
rzeczywiscie dolne przyciski nawigacyjne sa za wysoko ale da sie przezyc

ad3
nie wiem za bardzo o co chodzi z przyciskiem sluchawki U mnie uruchamia on tryb telefonu prawie natychmiast i nic nie blokuje Moze to kwestia romu ze tak wolno chodzi. Na moim starym romie wszystko chodzilo duzo wolniej

ad4
to fakt ze wybieranie kilku (Kilkunastu) odbiorcow esm jest uciazliwe Szczegolnie dalo sie to we znaki podczas swiat :)

ad5
korzystam z sbp diary :)

reszty nie testowalem ale ciekawe spostrzezenia

niestety hermes nie jest wolny od wad ale nie zamienie go na nic innego :D

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 09, 2007, 03:29:32 »
6 nie mam takiego problemu
7 u mnie trzyma bardzo dobrze bateria
wymyslono jeszcze sluchwki BT oraz wybieranie glosowe, co do jakosci rozmow to jest dobra.
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline 1jedrzej1

• *
  • 63
  • Sprzęt: HTC HD2
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 09, 2007, 07:44:35 »
1. Czy HTC Tytn MDA Vario II czy SPV m3100 to ten sam telefon? (oczywiscie wiem ze wyglad maja inny, kolorki i design, ale czy w srodku to to samo?)
2. Czy Vario II posiada Autofocusa czy jakos tak, ogolnie chodzi mi o lampe blyskową, i jak wygladaja zdjecia powiedzmy w pokoju o sztucznym oswietleniu, moglby ktos podeslac, bo tak naprawde wszedzie zdjecia robione sa na powietrzu
HTC HD2
   Manila: 2.5.20181527.0
   ROM: 3.14.479.2
   Radio: 2.15.50.14

*

Offline weasel

• **
  • 128
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 09, 2007, 17:44:58 »
1 Tak w srodku jest to samo

2 Nie ma autofocusa ale ma dwa tryby zdjec recznie ustawiane. Jeden jest do zdjec ogolnych a drugi do zblizen. Ogolnie zdjecia z bliska i przy dobrym oswietleniu sa dosc dobrej jakosci Gorzej gdy jest ciemniej. Lampa blyskowa dziala w ten sposob ze mozna ja wlaczyc i swieci ciagle a podczas robienia zdjecia rozswietla sie jeszcze bardziej. Ogolnie troche pomaga ale na male odleglosci. Oczywiscie tego calego "aparatu" nie mozna traktowac jak "cyfrowki" jednak jak na aparat w telefonie spisuje sie dosc dobrze.

*

Offline 1jedrzej1

• *
  • 63
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 09, 2007, 18:38:47 »
dalbys rade pyknac jakas fotke :) albo nawet kilka, ze swiatelem, bez swiatla i z roznych odleglosci :) sporo wymagam, wiem :P ale jak bedzie totalna tragedia to zastanawie sie nad zakupem czegos innego

I mam jeszcze jedno pytanko, co to jest Cell broadcast bo tego podobno nie ma w Vario II
HTC HD2

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 09, 2007, 20:19:49 »
ciekawe podejscie wybierac ppc na podstawie jakosci zdjec :) powodzenia.
To nie jest ppc dla Ciebie bo fotki w ciemnych pomieszczeniach sa tragiczne
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline 1jedrzej1

• *
  • 63
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 09, 2007, 21:37:25 »
ogolnie potrzebuje czegos baaardzo multimedialnego dlatego ppc, w sumie nie myslalem o tym na poczatku.
Czytajac co by bylo dobre dla mnie wyszlo na ppc, na poczatku Vario I, ale stwierdzilem ze jak juz kupuje cos takiego to doloze i wezme Vario II
HTC HD2

« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 09, 2007, 23:18:48 »
Cytat: "weasel"
ad1
ad3
nie wiem za bardzo o co chodzi z przyciskiem sluchawki U mnie uruchamia on tryb telefonu prawie natychmiast i nic nie blokuje Moze to kwestia romu ze tak wolno chodzi. Na moim starym romie wszystko chodzilo duzo wolniej

ad5
korzystam z sbp diary :)
:D

Witam,

no niestety dzisiaj testowałem telefon caly dzien i faktycznie zacina mi sie guzior "zielonej słuchawki"
Mozesz mo powiedzieć jaki masz teraz ROM i jak go zmieniałeś (link styknie)

u mnie jest tak cokolwiek to znaczy:
ROM           1.21.118.3
DATA ROM  07/06/06
Radio wer.  1.05.02.00

Ad5
No mam triala zainstalowanego i nie bardzo widze tam funkcję przypisania    połączenia telefonicznego do kalendzarza ( tak zeby bylo mozna od razu sie z koms połączyć )

Co do baterii to dzisiaj faktycznie bylo lepiej - nawet duzo lepiej - moze dlatego ze juz drugi raz naładowałem po całkowitym wyczerpaniu.

Przykro mi to stwierdzić ale nie mogę dojśc do tego jak sie odblokowuje telefon bez dotykania ekranu. Could you ... ? :)

Pozdrofka
Kapsuz

*

Offline weasel

• **
  • 128
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 09, 2007, 23:37:22 »
Wszystko jest opisane w pierwszych postach tego tematu
Jakiego mialem roma i na jakiego zmienilem i za pomoca czego

Jesli chodzi o te kontakty w kalendarzu to jak masz nowy "appointment" to mozesz dodac kontakt w polu "attendees" ale to nie dziala :P
Z tego co pamietam to pocket informat umozliwial takie opcje. Osobiscie nie uzywam tego i nie zastanawialem sie dlaczego nie dziala, Moze cos zle robie.

Nie uzywam zadnego blokowania. Po prostu wciskam power i Hermes idzie spac :) Jak cos od niego chce to wciskam jeszcze raz i sie budzi :P

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 10, 2007, 01:04:45 »
power blokuje, do tego usypia karte.
jak chcesz dzwonic z pulpit uzywajac tulko palca to polecam test today plugin - masz fotki do kontaktow naciskasz palcem na fotke i dzwoni @kapsuz to jest juz stary rom, linki masz w temacie xda.developers

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 10, 2007, 12:40:03 »
A skad mozna sciagnac test today plugin ?

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś

« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 11, 2007, 19:00:04 »
Cytat: "Michel"
Radio 1.18 to padaka. Wgrajcie 1.20 to zobaczycie różnice. Jest lepszy zasięg i duuużo mniejsze zużycie baterii. Zauważyło to też wiele osób na xda-developers.

Witam własnie dałem rade powtorzyć cała opracje na moim MDA.
Dzisiaj pracowałem juz cały dzien z tym phonem zamiast zabawy.
Rewelka nie zawiesił mi sie ani razu.

teraz mam chrapkę na Radio 1.20 i :
czy jak bym chciał wpakowac tam wersje Radio 1.20 ( mam teraz bootloader 1.09) to mam postępować zgodnie z opisem (czesc II)  ?
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=57404&highlight=simlock  

Jak dostałęm ten telefon do otrzymalem tez pliki M3100v3Unlock.exe oraz plik 23456_.unl oraz info ze mam tego pilnowac bo napewno mi sie przyda.

M3100v3Unlock.exe wiem do czego ale ten drugi plik nie za bardzo.
Moze ktos podpowie ?

Pozdrofka
Kapsuz

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
« Odpowiedź #44 dnia: Styczeń 12, 2007, 13:54:52 »
Cytat: "1jedrzej1"
hmmm a co powiecie na ten model Eten M700, ma klawiature, ma GPS i z tego co przejzalem to te same rzeczy co TYTN, chyba ze cos przeoczyłem
.
.
Teraz to jest dopiero problem, ETEN M700 czy HTC TYTN

M700 nie UMTS tylko EDGE  :(

TYTN ma UMTS ale nie ma GPS

Wybor nalezy do ciebie  :))

« Odpowiedź #45 dnia: Styczeń 12, 2007, 21:14:55 »
Cytat: qsqa
Cytat: "1jedrzej1"

Wybor nalezy do ciebie  :))

Witam,

miałem ten sam dylemat. Wyboru dokonałem... - widać jakiego.
Weż jeden i drugi model do ręki - po czesci to mi pomogło w wyborze.
Druga rzecz to to ze w służbowym aucie mam przednia szybe metalizowaną więc 700setka zdałaby sie jak psu na budę.
Dobrze byłoby sie pobawić troche tym cackiem. Przed zmianą ROMu nie bylem az tak mocno zadowolony z dzialania MDA Vario II.
Teraz jest zupelnie inaczej...

Miłego wyboru.

Kapsuz

« Odpowiedź #46 dnia: Styczeń 13, 2007, 22:28:49 »
Cytat: "kapsuz"

Moze ktos podpowie ?
Kapsuz

To moze ja powiem ...
wszystko jest tutaj : http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=Hermes_Howto_Bootloader104&version=11

Odpaliłem program, wgrałem plik *.unl i mialem juz bootloadera 1.04
Potem tylko nowy radio rom i koniec.

Pozdrofka
Kapsuz

tytn - zmiania ROMu - poprawa zasięgu Wifi
« Odpowiedź #47 dnia: Styczeń 14, 2007, 23:29:11 »
Witam.

W pierszym poście skarżyłeś się na zasięg Wifi. Czy po zmianie ROMu nastąpiła poprawa?

Pozdrawiam

rrr

*

Offline weasel

• **
  • 128
Re: tytn - zmiania ROMu - poprawa zasięgu Wifi
« Odpowiedź #48 dnia: Styczeń 15, 2007, 01:45:41 »
Cytat: "ravgal"
Witam.

W pierszym poście skarżyłeś się na zasięg Wifi. Czy po zmianie ROMu nastąpiła poprawa?

Pozdrawiam

rrr

niestety zasieg wifi jest nadal tragiczny w porownaniu z ipaq 4150. Przykladowo w domu w tym samym pokoju jakies 4m przez 2 sciany od access pointa ipaq 4150 mial "2 kreski" a TyTN gubi zasieg. Kilka metrow od nadajnika bez zadnych przeszkod jakosc sygnalu nie przekracza polowy. Nie wiem czy przyszla zmiana oprogramowania cos pomoze. Wydaje mi sie ze bardziej jest to wina sprzetu.

tytn - wifi
« Odpowiedź #49 dnia: Styczeń 15, 2007, 10:45:24 »
To kiepsko. Kupując, chciałem użytwać go jako terminal do VoIP w Wifi/LANie.

Swoją drogą jakie masz wrażenie z korzystania z Internetu właśnie przez Wifi?

Bo u mnie strony otwierają się po kilkanaście sekund (pod samym Access Pointem). To ma się nijak do opowieści o 900 kbps transferu po HDSPA.

No i ten brak możliwości uruchomienia Flashplayera...

Pozdrawiam

rrr

PS Pewnie nie uniknę wymiany ROMu :)

« Odpowiedź #50 dnia: Styczeń 15, 2007, 20:09:44 »
Witam,

chciałem się zapytać czy inni uzytkownicy hermesów maja podobe spostrzeżenia.
Mianowicie zdarza mi sie bardzo często ze podczas uzywania guziorów harware-owych - podczas przechodzenia do opcji telefonu ( guzior zielonej słuchawki) automatycznie nawiazywane jest połączenie z ostatnio wybranym numerem, podczas gdy ja chce szybko joyem przejsc do historii połączen.
To zdarza sie naprawde często. Myslałem ze to kwestia nowego Radio Romu (1.20.31.10) wiec wrociłem do poprzedniej wersji (1.18.00.10)  ale telefon zachowuje sie podobnie.
Jest to cholernie uciazliwe bo trzeba sledzić zachowanie słuchawki nie mówiąć juz o przepraszaniu klientów.
Mysłame tez ze to kwestia jakiegos softu wieć dizsiaj pracowałem na czystej wersji bed zadnego dodatkowego oprogramowania.
Powiedzcie czy zauwazyliscie cos podobnego.

Pozadrawiam
Kapsuz

*

Offline weasel

• **
  • 128
« Odpowiedź #51 dnia: Styczeń 18, 2007, 16:25:02 »
Nie mam takiego problemu
Moze moze masz zepsuty joy?
Albo przycisk sluchawki?
Ktos tu juz pisal ze ma problem z tym przyciskiem.

*

Offline Jaacek

• 22
  • Sprzęt: HTC TyTN + Kingston 1GB + WBT100
« Odpowiedź #52 dnia: Styczeń 19, 2007, 13:15:35 »
Nie mialem takiego problemu - ale ktos na forum sie juz skarzyl na podwojna "akcje" zielonej sluchawki. Sorki - ale nie pamietam gdzie to bylo - z tym ze niedawno (przelom roku).

Ja jeszcze przed chwila sprawdzilem - zielona sluchawka raz - przejscie na "klawiature", joy w dol lub lewo - szybkie wybieranie, gora lub prawo - historia, srodek - wybiera ostatni numer (czyli jak jeszcze raz zielona sluchawka).