przesiadka z ipaq4150 na HTC TyTN pierwsze wrazenia

• 52 Odpowiedzi
  • 8697 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline weasel

• **
  • 128
  • Sprzęt: HTC Touch Dual + IPAQ Travel Companion
« dnia: Grudzień 26, 2006, 22:01:25 »
Od kilku dni jestem "prawie" szczesliwym posiadaczem HTC TyTN (rom 1.18.255.3) Przesiadlem sie z starego dobrego ipaq 4150 + sony ericsson  k700i.
Chcialbym sie podzielic pierwszymi wrazeniami z tej przesiadki.
Co mnie odrazu zaskoczylo to czas uruchamiania przy pierwszym wlaczeniu jak i pozniejszych jest straaasznie dlugi w porownaniu z Windows Mobile 2003 na ipaq4150. Ogolnie caly system chodzi dosc wolno(caly czas porownuje z 2003). Moze to kwestia procesora ktory zuzywa znacznie mniej energii od starego intela i mimo takiego samego taktowania jest wolniejszy. Co ciekawe przy pierwszym uruchomieniu byl juz blad automatycznej instalacji spolszczenia ale nie przejalem sie tym zbytnio bo zawsze korzystalem z angielskich windowsow.
Jesli chodzi o aparat to brak slow. Zdjecia robione w niedoswietlonych miejscach wygladaja tragicznie. k700i radzil sobie 10 razy lepiej w takich sytuacjach. Samo oprogramowanie dla aparatu jest bardzo ciekawe, przemyslane i ergonomiczne ale co z tego :( . Kilka razy mialem juz zwisy wymagajace soft resetu. Z tego co pamietam to bylo przy synchronizacji kontaktow z outlooka, przy laczeniu z gprs, przy instalowaniu netfronta i przegladaniu jakiejs stronki. Zasieg wifi jest chyba o 1/3 mniejszy jak w ipaq 4150 ale za to ciagnie mniej pradu.
Teraz troche plusow :) mianowicie ekran jest rewelacyjnej jakosci. Jak to sie mowi biale jest biale a czarne jest czarne :P kotrast i podswietlenie super (ale to dla mnie nie mowosc bo ipaq 4150 tez mial niezy ekran). Ogolnie ergonomia przyciskow i klawiatury jest bardo dobra. Bateria niezla, trzyma 2 dni ostrej zabawy. BT spisuje sie bardzo dobrze. Dobry zasieg i stabilne dzialanie. W ipaq 4150 roznie to bywalo. Wagi i wielkosci nie porownuje :D (czyba ze zsumawana z k700i :P ) Jakosc polaczen telefonicznych jest roche lepsza niz to bylo w przypadku k700i. Gorzez z zasiegiem :( No ale nie jest to 100% telefon wiec mozna wybaczyc.
Ogolnie mam nadzieje ze wszystkie balaczki natury softwareowej da sie wyleczyc w przyszlosci.
To by bylo na tyle. W miare dalszego testowania postaram sie cos dopisac.
Dla tych ktorzy moga sie zrazic tym co tu napisalem odrazu pisze ze i tak wedlug mnie mimo wszystko nie ma lepszego sprzetu :)
Pozdrawiam.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
  • Sprzęt: LG OPTIMUS 4X HD P880
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 26, 2006, 22:37:18 »
Tytn jest szybszy TEST
zamiast spolszczenia to wgraj polski rom.
ja nie miewam zwisow. jak gubi Ci zasieg to wgraj radiorom 1.20, dodatkowo mozna zmienic rejestry od mikrofonu i glosniczka
minus to obudowa jest gorszej jakosci jak wizarda jak sciskam mocniej to trzeszczy a w wizie nawet byla bardzo sztywana i nie wydawala dzwiekow.
Ekran wolalem tez z wizarda bo szybciej sie uruchamial tutaj trwa to chyba 1 sekunde
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline weasel

• **
  • 128
rom 1.35.255.2
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 27, 2006, 01:41:03 »
Wgralem nowy rom ale wczesniej sprawilem sobie super CID :P
Po kolei
Poczatkowo mialem rom 1.18.255.3 z bootloaderem 1.04 wiec moglem bez problemu zmienic CID wedlug tej instrukcji:

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=282073

Nastepnie pobralem rom z:

http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=Hermes_Upgrades

wybralem akurat rom HTC w wersji 1.35.255.2 ale mozna dowolny inny wedlug upodoban (oczywiscie jak sie ma superCID :D)
Jak narazie widze spora roznice w szybkosci dzialania np system laduje sie 27 sek a nie jak wczesniej ok 60.

*

Offline Arcos

• 28
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 27, 2006, 14:40:52 »
weasel,
a jak jest ze spolszczeniem w przypadku wgrania nowego ROM i co z gwarancją ? Bo ja mam chyba podobną sytuację jak Ty. Czyli ROM w wersji 1.18, polska lokalizacja i polska gwarancja.

Pozdrawiam,
Arcos

*

Offline weasel

• **
  • 128
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 27, 2006, 17:00:30 »
Szczerze mowiac to przypomnialem sobie o gwarancji w trakcie flashowania :P . Przeczytalem teraz karte gwarancyjna i jest tam napisane:
"4. Niniejsza Ograniczone gwarancja obejmuje tylko pierwotnie dostarczone elementy sprzetowe Produktu i nie obejmuje oprogramowania ani innego wyposarzenia. "

z tego wynika ze raczej mozna sobie grzebac w oprogramowaniu bo oni odpowiadaja tylko za hardware ale pod warunkiem ktory znalazlem tutaj:

"Does upgrading you ROM void the warnty?

Yes, it voids the warranty if you flash a ROM which is not an "official" upgrade from your vendor for your device. That is for example if you have a TyTN and upgrade to i-mate ROM, it voids your warranty, but it does not void it if you have a JasJam."

Czyli mozesz flashowac ale tylko romy zgodne z twoim CID.
Nie wiem tylko co jest w przypadku jak sobie zmienisz na super CID.

Co do polskiego romu to nie znalazlem, pytaj kolegi romulus.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 27, 2006, 17:44:14 »
Nie sprawdzalem ale wyglada na polaka ROM
Po co pytać człowieka, gdzie idzie. Jak ktoś idzie, to gdzieś idzie, sam wie najlepiej, gdzie idzie, nie muszą zaraz wszyscy wiedzieć, gdzie idzie.

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 27, 2006, 18:20:25 »
Ja mam wprost przeciwne wrazenia niz autor postu. Wizard mial ciut gorszy zasieg niz Tytn. Mam rowniez wersje romu 1.18 ,zmenilem tylko radio na 1.18 i po HR wcisnalem soft reset przed wgrywaniem CABow i tez jestem raczej zadowolony, niebo a ziemia w porownaniu z luszczacym sie Wizardem...
Szkoda tylko ze nie mozna zrobic backupu ROMU , bo moze bede chcial wrocic do orginalnego ,jak za niedlugo zmienie. Apropos podobno sie wiesza na nowym romie czy ktos moze to potwierdzic jezeli dlugo uzya?

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 27, 2006, 18:53:25 »
khak mi wizard na radioromie 2.47 nie spadal ponizej 60% nawet jak mialem w kaburze i kieszeni co nie moge powiedziec o hermesie

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 27, 2006, 23:04:23 »
Cytat: "romulus"
khak mi wizard na radioromie 2.47 nie spadal ponizej 60% nawet jak mialem w kaburze i kieszeni co nie moge powiedziec o hermesie

Nie sugeruj sie wartosciami procentowymi zasiegu bo to zalezy od ustawien telefonu i nijak sie ma do rzeczywistej sily sygnalu. IMHO miarodajne byloby porownanie (i to bynajmniej nie jednorazowe) 2 urzadzen w warunkach bardzo slabego i rwacego sie sygnalu...

*

Offline weasel

• **
  • 128
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 27, 2006, 23:46:15 »
Po zmianie romu na 1.35.255.2 gdzie jest radiorom 1.18 nie widze zeby sie polepszyl zasieg GSM, ale za to caly system dziala duzo szybciej. Od wczoraj nie mialem ani jednego zwisu (co sie czesto zdarzalo przy poprzednim romie). Nareszcie dziala tcpmp :). Nie ma juz problemu z dzwiekiem. Juz ktos wiczesniej pisal o takim efekcie ze po zastopowaniu filmu i puszczeniu ponownie byly problemy z plynnoscia i dzwiekiem. Teraz wszystko dziala i sie nie tnie.
Zachecam do zmiany, naprawde warto.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 27, 2006, 23:54:16 »
Cytat: "jarekt"
Cytat: "romulus"

Nie sugeruj sie wartosciami procentowymi zasiegu bo to zalezy od ustawien telefonu i nijak sie ma do rzeczywistej sily sygnalu. IMHO miarodajne byloby porownanie (i to bynajmniej nie jednorazowe) 2 urzadzen w warunkach bardzo slabego i rwacego sie sygnalu...
to napisze innaczej jak wyciagam hermesa z kiszeni to szuka sieci wizard tego nie robil :) tak sie sklada ze w pracy mam do pomiaru hp, mda3, i az 4 wizardy i w kazdym z nich zmienialem kumplom radioromy najstarszy jest 2.21 (wizard) i hermes naprawde wypada blado

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 28, 2006, 09:40:27 »
Nie pamietam radia jakie mialem w Wizardzie ,ale Hermes w tym samym miejscu ,u mnie w pracy mial 2 kresk ,podczas gdy Wizard szukal zasiegu i ledwo lapal jedna. Wczoraj wrzucilem rom 1.35 z 14 listopada. Rom jest szybki ale juz zaliczylem 2 zwisy zakonczone "softem" :)  dodatkowo przegladarka IE sie powiesila ,trzebabylo czekac z 10 min (specjalnie nei chcialm resetowac)  .
Pewnie to glupie ale ,pomyslalem spontanicznie ze szybki ROM powodem zwisow  ]:>

*

Offline Michel

• **
  • 183
  • HTC HD2
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 29, 2006, 00:46:11 »
Radio 1.18 to padaka. Wgrajcie 1.20 to zobaczycie różnice. Jest lepszy zasięg i duuużo mniejsze zużycie baterii. Zauważyło to też wiele osób na xda-developers.
HTC HD2
HTC Hero
TomTom Go 920T

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 29, 2006, 11:47:49 »
no wlasnie a wizard jest mulowaty ale ma /wiecej pamieci 31M oraz chodzi stabilniej, po modyfikacjach naprawde mozna z niego byc zadowolonym.
mysle nawet ze te dwa male glosniczki co tam graja mimo ze ciszej to  jednak lepsza jakosc dzwieku daja.
duzo ludzi narzekalo i smialo sie z wiza a to naprawde dopracowany fon tylko ten procesor troche mulowaty ale na 252mhz nadrabia.
ja czekam na lepsze romy do hermesa, na radio 1.20 juz nie ma co narzekac ale ten fon i tak mnie rozczarowal.
Najbardziej ta obudowa mnie wkurza i rolka za gleboko wchodzi do srodka przy naciskoniu, mogli juz zrobic ja tak jak mial moj stary p800 dodatkowe dwa kirunki

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 29, 2006, 13:40:20 »
z rolka problemow nie mam. Ale wkurzam mnie  rozsowanie "samoczynne" ,przy byle dotknieciu ,moze u mnie poluzowanie srob z tylu wyswietlacza zalatwi sprawe.
W wizardzie nei moglem juz zniesc ochydztwa obudowy ,schodzenia farby itd.  Zaczynal byc nie mily w dotyku :)

*

Offline weasel

• **
  • 128
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 29, 2006, 14:13:13 »
Wlasnie tez zauwazylem ze klawiatura sama sie lekko wysuwa. Jak tylko pierwszy raz ja wysunalem to nie bylko "kliku" z prawej strony. Teraz juz sie troche wyrobilo ale nadal zdarza sie ze jak wyjmuje hermesa z futeralu to okazuje sie ze klawiatura jest lekko wysunieta. Co do rolki to czasem przeskakuje mi o kilka pozycji ale nie jest to nagminne. No i to ze trzeba ja dosc mocno wcisnac troche denerwuje poczatkowo. Jeszcze jedna rzecza z ergonomii ktora mi przeszkadza to ze jak chce przycisnac "power" to jednoczesnie przyciskam przycisk z lewej strony. No ale moze mam jakies krzywe rece :P i sie czepiam. Jeszcze jedna rzecza ktora mogla by byc inna to sam futeral. Nie wiem jak wy ale ja wkladam palma ekranem do siebie bo sadze ze tak jest bezpieczniej (jak czyms przyladuje to przynajmniej nie w ekran tylko w baterie, przynajmniej tansza :D ) wtedy jednak nie mozna wpiac sluchawek bo wejscie zaslania boczna scianka futeralu. No ale moze sie czepiam :P
Aaa i jeszcze rysik to totalna porazka. Sklada sie jest nieporeczny ciezko sie go wyjmuje i wklada. Cale szczescie ze wiekszosc rzeczy mozna obsluzyc bez jego "pomocy".

*

Offline weasel

• **
  • 128
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 03, 2007, 19:28:53 »
dzisiaj zauwazylem ze w grach wydajnosc spada o polowe jak sie dotyka ekranu
np podczas grania w dooma gdy sie uzywa rysika i ekranu mozna otrzymac jakies 5fps (co jest bardziej pokazem slajdow niz strzelanka) a na przyciskach jest na oko 10-15 fps
dziwne
czy ktos wie dlaczego tak sie dzieje?

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 03, 2007, 22:20:48 »
to moze go w konu pochwale. jest naprawde szybki po zmianie rodio.romu na 1.20 w koncu porzadny zasieg 0 problemowto do rolki sie przyzwyczailem ale ten ok po lewej stronie (troche o nim zapominam), dodatkowy przycisk menu jest tez naprawde przydatny.
W 100licy po hsdpa smignal 800k.
pare zmian w rejestrach z wizarda tez ulatwilo zycie.
Bateria nie trzyma gorzej jak w wizie ma wiecej portow do wybory nie mam konfliktow - pc, 2 sluchawkiBT, gps chodzi sobie na 2 comie, kupilem w koncu przejsciowke na sluchawki i mozna posluchac muzy.
zaczynam doceniac ten fon rozmowy wizyje tez mi sie spodobaly (takie male cos a tak cieszy)

*

Offline Sainti

• 389
    • Mój sieciowy kącik
  • Sprzęt: HTC Mozart
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 03, 2007, 22:24:15 »
weasel, ja w Wizardzie też to zauważyłem grając w K-Rally.

Podajrzewam, że ma to związek z ilością przesyłanych danych. Przy graniu przyciskami jest tylko informacja o wciśnięciu przycisku. Jeśli używa się ekranu, to trzeba co chwile przesyłać informacje na temat współrzędnych (x,y) dotkniętego punktu. Później te dane trzeba muszą być zinterpretowane przez gre. Znowu w przypadku przycisków wystarczy przypisać akcje do wciśnięcia przycisku, a przy użyciu ekranu należy tą akcje przypisać do każdego piksela. Odczytywanie dotkniętego punktu odbywa się wiele razy w ciągu sekundy.

Łatwo więc zaobserwować jak wiele danych musi być odczytanych i zinterpretowanych w krótkim okresie czasu. Jeśli do tego dojdzie jakaś wymagająca gra, to pocket zaczyna nie wyrabiać z wydajnością i mamy spowolnienia w czasie grania.

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 04, 2007, 11:59:25 »
*romulus* jak to?  chodzi Ci na COMie 2 ?!
  Ja ni cholery nie moge sparowac laptopa z Hermesem ,tzn . sparowac moge bez problemu ,active sync itd. ale zeby zrobic z Hermesa modem internetowy dla laptopa po BT to bez szans....

*

Offline weasel

• **
  • 128
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 04, 2007, 17:21:32 »
Jako modem dziala mi bez problemu
Po sparowaniu windows xp powiniem automatycznie znalesc uslugi jakie udostepnia hermes (m in wlasnie modem).
Nastepnie robisz nowe polaczenie dial-up wybierajac modem hermesa ( u mnie na porcie com9) Potem wypelniasz wszystkie hasla itd wedlug operatora, wykrecasz numer *99# i voila
net jest :)

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 04, 2007, 18:44:26 »
khak
tfu mialem na mysli gpsa, na wizie gryzl mie sie z com6 od as, a teraz bez problemu

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 04, 2007, 22:40:49 »
o nie,nie Panowie to nie jest takie hop-siup. Ja z Hermesem mam czeski film.

1 . U znajmego na laptopie BT wykrywa Herm. paruja sie I bez dodadwania modemu w laptopie wywoluje ekran wyb.nr. I sie laczy normalnie z netem (jestem w szoku) Lptop kumpla przypisuje go sobie na COM 13
2. Laptop dziewczyny pokazuje blad 629... podczas proby laczenia sie z *99# chociaz active sync smiga.

3. Moj laptop laczy sie z herm przez AS wymeniaja pliki a I owszem, ale jest ten sam blad 629... nie mam pojecia jak wejsc w przypisywanie comow w PC jezeli to z tym jest problem.

Opis przynudny  I moze nie do konca pasuje do tematu ,ale wlasnie to mam po przesiadce z Wizarda. Po pracy musze sie bawic w przekladanie karty sim do nokii zeby skorzystac z interetu przez BT w domowym laptopie....smutne co ? ;)

Najpewniej cos przegapiam w ustawieniach, fajtlapa ze mnie, ale naprawde ugrzazlem I zaczynam sie godzic z "porazka"

*

Offline weasel

• **
  • 128
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 06, 2007, 16:23:41 »
Niech nikomu do glowy nie przyjdzie instalowac DKToday
Narzekalem ostatnio ze Hermes jest powolny i na otworzenie okienk czekam 10 sek Cofam to wszystko. To ta cholerna wtyczka tak lagowala. Po jej wyp... system dziala 10x szybciej
Przestrzegam przed tym gow...

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 07, 2007, 19:09:50 »
Jezeli zameracie kupic GPS Noki LD to nie bedzie chodzil na nowszych romach Tytn . GPS Nokii parowal sie tylko na fabrycznym romie. Na nowych nawet nie rocpoznaje pass code ,standardowych czterech zer.

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 07, 2007, 22:09:59 »
nie zamierzamy  :) mam starego soniaka bezproblemowy

*

Offline Michel

• **
  • 183
  • HTC HD2
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 07, 2007, 22:58:52 »
Cytat: "khak"
Jezeli zameracie kupic GPS Noki LD to nie bedzie chodzil na nowszych romach Tytn . GPS Nokii parowal sie tylko na fabrycznym romie. Na nowych nawet nie rocpoznaje pass code ,standardowych czterech zer.

Nie zgadzam się. Mam GPS Nokii i działa bezproblemowo z najnowszym ROMem 1.35. Na codzień używam TomTom6 w Walii i nie miałem żadnych kłopotów poza standardowym znanym mi z SPV C600 i i-mate K-JAM ustawienia nazwy odbiornika jako BT GPS.
HTC HD2
HTC Hero
TomTom Go 920T

*

Offline khak

• 768
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 08, 2007, 10:56:44 »
Tylko dlaczego u mnie nie chodzi po zmianie Romu ?  :surprised:

*

Offline romulus

• 2929
  • Mam to gdzieś
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 08, 2007, 11:10:39 »
a zresetowales dobrze GPS w moim trzeba trzymac reset 10 sekund, moze pamieta sparowanie.
zmieniles rom to zmienilo Ci sie ID produktu ja tak mialem z wizardem

*

Offline czyzu

• 33
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 08, 2007, 18:24:43 »
A ja mam taki problem, nie wiem czy bezpiecznie moge sobie zmieniac  romu???? Po zdjeciu sim-locka i Niby CID loka(opisywanym sposobem na PDA,XDA-D), sim-locka nie ma, ale Cid lock nie wiem czy zgina, po tescie programikiem mtty (info 2), pokazuje mi HTCS00000000jR*ĄHTCEUSB>, a chyba powinno byc SUPERCID. Mozecie sie wypowiedziec w tej sprawie mam supercida czy nie.