Naprawa podświetlania wyświetlacza POMOCY!

• 2 Odpowiedzi
  • 492 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Naprawa podświetlania wyświetlacza POMOCY!
« dnia: Luty 08, 2009, 20:36:07 »
Witam
Wczoraj przez przypadek mój hermes spadł na ziemi i wyświetlacz przestał działać całkowicie jak tylko wróciłem do domu od razu go rozkręciłem dostałem sie do wyświetlacza i wyciągłem a następnie włożyłem taśme od wyświetlacza złożyłem go i co się okazało wyświtlacz działa jednak nie am podświetlenia :/ wie ktoś jak to naprawić?

*

Offline Freakout

• 43
    • Chomik
  • Sprzęt: Prophet>Artemis>Hermes>Tosia g900>SE X1>Milestone
Odp: Naprawa podświetlania wyświetlacza POMOCY!
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 08, 2009, 21:50:50 »
Możliwe że sostała uszkodzona cewka od podświetlenia. Dość częsta przypadłość w poupakowych aparatach fotograficznych. Poszukaj jej i sprawdz czy jest cała, czy się przypadkiem nie odlutowała.

Odp: Naprawa podświetlania wyświetlacza POMOCY!
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 08, 2009, 22:39:11 »
jakoś udało mi się naprawić ale jest to nie do końca zadowalająca naprawa. Rozkręciłem jeszcze raz spiąłem bez plastikowej obudowy i działał dobrze po spięciu wyświetlacz w obudowę przestawał podświetlać więc robiłem metodę prób i błędów, okazało się ze jest jedno miejsce z tyłu wyświetlacza na jak gdyby części taśmy że gdy ja dotykam podświetlanie nie działa ( jest ono w lewym dolnym rogu wyświetlacza patrząc od przodu z tym ze jest ono z tyłu ;p) w tym właśnie miejscu zostawiłem nie zatrzaśnięty zaczep na obudowie wyświetlacza i działa normalnie gdy zaczem jest zapięty podświetlanie nie działa gdyby ktoś znał lepszy sposób naprawy tego to proszę o pomoc