problem z wgraniem romu

• 10 Odpowiedzi
  • 1443 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Silvo

• 18
  • Sprzęt: HTC tytn
problem z wgraniem romu
« dnia: Styczeń 06, 2009, 08:56:07 »
No wiec po uporaniu się z problemami z przyciskiem ok (trzeba było podlutować) staram się przywrócić hermesowi zdolność bojową :mrgreen:

Poprzednio próbowałem wgrać własnoręcznie upichcony rom z kuchenki Globalbusa, niestety podczas uruchamiania systemu pokazuje się ekran z logo windy wywala błąd powiadamiania repllog.exe a następnie komunikat że nie można otworzyć pliku Wktask.exe.... i tyle jeśli chodzi o windowsa mogę wciskać co chcę i dalej za nic pójść nie chce. W związku z tym o podłączeniu do AS także mogę zapomnieć.

W bootloaderze (herm200 IPL-1.01 i SPL-1.40 Olipro) hermes pokazuje zmianę z serial na usb po podłączeniu kabla, jednak gdy próbuję wgrać nowy rom wyrzuca error 260: connection czyli brak połączenia po usb.

Postanowiłem wgrać rom z karty zmieniłem nazwę pliku i odpaliłem zgodnie z instrukcją niestety urządzenie uparcie wchodzi w bootloader przez chwilę miga tylko napis "No image found". próbowałem z kilkoma romami tymi gotowymi i tymi z kuchni oraz oficjalnym i niestety z każdym jest dokładnie tak samo.

Prosiłbym o pomoc bo troszkę za cienki jestem jak na to co się teraz z hermesem dzieje.
Dzięki za pomoc.

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
Odp: problem z wgraniem romu
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 06, 2009, 09:21:53 »
W bootloaderze (herm200 IPL-1.01 i SPL-1.40 Olipro) hermes pokazuje zmianę z serial na usb po podłączeniu kabla, jednak gdy próbuję wgrać nowy rom wyrzuca error 260: connection czyli brak połączenia po usb.
Zakładam, że nie robisz tego pod Vistą?
Ściągnij sobie Hermes FAQ ebook z podklejonego wątku (klik) i wgraj HardSPL, powinieneś mieć wersję SPL-2.10.Olipro
Postanowiłem wgrać rom z karty zmieniłem nazwę pliku i odpaliłem zgodnie z instrukcją niestety urządzenie uparcie wchodzi w bootloader przez chwilę miga tylko napis "No image found". próbowałem z kilkoma romami tymi gotowymi i tymi z kuchni oraz oficjalnym i niestety z każdym jest dokładnie tak samo.
Z tego co wyczytałem (bo sam nie używałem tej metody) - musisz użyć karty SD (nie SD HC) i nazwać obraz ROMu HERMIMG.nbh

*

Offline Silvo

• 18
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 06, 2009, 10:13:09 »
Ściągnij sobie Hermes FAQ ebook z podklejonego wątku (klik) i wgraj HardSPL, powinieneś mieć wersję SPL-2.10.Olipro

Nie. Wszystkie komputery na których pracowałem były na windowsie xp. Czy SPl-2.10 zmienia coś w kwestii nagrywania romu z karty??
Z tego co wyczytałem (bo sam nie używałem tej metody) - musisz użyć karty SD (nie SD HC) i nazwać obraz ROMu HERMIMG.nbh
Jest to wykonywane na karcie micro sd 2 gb prosto po formacie i oczywiście każdorazowo nazwa jest zmieniana niestety z jakiejś przyczyny akurat ta metoda nie działa.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2009, 14:54:48 wysłana przez Silvo »

*

Offline beju

• Android Singularity
  • 7093
    • Mini poradnik przed zakupem - co wybrać
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 06, 2009, 11:14:46 »

a ja mam 1.40. Olipro i kazdy rom po kablu wchodzi idealnie.

tez mialem error 260 i doszedlem dlaczego tak sie dzieje :) spróbuj zainstalowac na kompie najnowsze .NET COMPACT FRAMEWORK (przynajmniej 2.0) i powinno byc po problemie :) :ok:
iPhone SE 10.1
NEXUS 4 5.1
i780 6.1

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
  • Sprzęt: HTC Touch Pro + Toshiba G900
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 06, 2009, 14:09:17 »
Jeżeli nie pójdzie po wgraniu .NET Framework to czeka Cię raczej ponowna instalacja winodows bo innego wyjścia chyba tu nie ma  :grin:
Toshiba G900 6.1 by Globalbus

*

Offline Silvo

• 18
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 06, 2009, 14:23:53 »
Rzecz w tym że ja właśnie chcę zainstalować winde od nowa ale z jakiejś bliżej nieokreślonej przyczyny nie mogę  :mrgreen: Po prostu tak jak wspomniałem próbowałem zainstalować wcześniej upichcony przez siebie rom no i wiesza się podczas ładowania systemu wywalając wspomniany wcześniej błąd z WkTask i nie idzie nic z tym zrobić. AS go nie widzi są jakieś próby połączenia się z AS ale niestety nieskuteczne (od czasu do czasu mam komunikat że uzyskuje jakieś połączenie z urządzeniem ale jest to połączenie z ograniczeniami, żadnego IP nie udaje się pozyskać a AS po bezskutecznych próbach połączenia wywala że nie może znaleźć urządzenia, pomimo że podczas podłączenia USB urządzenie jest przez winows wykrywane i rozpoznawane)

Hmm do tej pory mając 1.40. Olipro każdy rom śmigał bez problemu, więc nie sądzę żeby to było źródłem problemu.

tez mialem error 260 i doszedlem dlaczego tak sie dzieje :) spróbuj zainstalowac na kompie najnowsze .NET COMPACT FRAMEWORK (przynajmniej 2.0) i powinno byc po problemie :) :ok:

zobaczymy może to podziała choć .net mam w wersji 3.5 no ale najwyżej odinstaluje się i wrzuci jeszcze raz
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2009, 14:27:33 wysłana przez Silvo »

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 06, 2009, 14:50:02 »
Możesz też zmienić port USB  :E i myślę że nie podłączasz fona pod przód obudowy ? :D

*

Offline Silvo

• 18
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 06, 2009, 14:53:14 »
Nie, telefonik jest podłączany prosto w wejście znajdujące się na płycie głównej no i oczywiście próbowałem zmienić port usb niestety efekt jest dokładnie ten sam.

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 06, 2009, 15:09:29 »
Jedyne chyba zostaje tutaj przeinstalowac winde jak .NET framework nie pomoże bo raczej kabel nie był by uwalony bo sam z siebie by się nie zepsuł

*

Offline Silvo

• 18
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 06, 2009, 17:06:53 »
Hmm o dziwo przeinstalowanie .neta zdziałało mały cud :mrgreen:
Wielkie dzięki za pomoc

*

Offline beju

• Android Singularity