Problem z szybko wyladowywujaca sie bateria...

• 24 Odpowiedzi
  • 6203 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline zdzieszek13

• 582
  • Sprzęt: Galaxy Nexus
Problem z szybko wyladowywujaca sie bateria...
« dnia: Styczeń 30, 2010, 22:39:14 »
Witam,
mam problem z bateria, ktora w stanie hibernacji nie potrafi wytrzymac nawet calego dnia... A najsmiesniejsze jest to ze gdy np slucham muzyki z PDA to to nie dziala na czas dziualania bateri..., czyli trzyma tyle samo ;/ Sprawdzalem wszystkie wtyczki na plycie glownej i dociskalem, ale nie pomoglo. Nie zagladalem tylko do przedniej czesci PDA, bo boje sie odkleic tasme, bo nie wiem czym ja pozniej przykleic, przyczepic... ;/ Co moze byc przyczyna wyladowywujacej sie bateri?
Samsung Galaxy Nexus @ 4.3
Samsung Galaxy S @ 4.2.2

*

Offline WaFel1985

• 979
  • Sprzęt: XIAOMI MI4S ;SGS3;2x6310i;SeLWW
Odp: Problem z szybko wyladowywujaca sie bateria...
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 31, 2010, 10:42:14 »
jakies procesy w tle odpalone?
zobacz tez w ustawieniach po jakim czasie ci hibernuje system.ustaw na minute.wifi/3G wlaczone czy nie?

*

Szczepan169

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 31, 2010, 11:06:52 »
Witam, ile miesięcy lub lat ma ta twoja bateria?
Miałem taki sam problem, wymieniłem baterię i jest wszystko ok :ok:

pozdrawiam

*

Offline zdzieszek13

• 582
  • Sprzęt: Galaxy Nexus
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 31, 2010, 11:12:26 »
Zadnych procesow w tle nie mam ustawionych 3G na stowe nie ma bo mam NO GSM :) WiFi wylaczone. System hibernuje po minucie, a wina bateri raczej to nie jest bo zaczelo sie tak dziac nagle - z dnia na dzien.
Samsung Galaxy Nexus @ 4.3
Samsung Galaxy S @ 4.2.2

*

Offline WaFel1985

• 979
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 31, 2010, 13:37:04 »
masz NO GSM?uwalone radio?to moze byc przyczyna.sprawdz jakie masz zuzycie baterii w czasie spoczynku(zero dodatkowych procesow tylko lcd aktywny)

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 08, 2010, 20:59:32 »
Zeby nie zakladac nowego tematu, odgrzeje tego nalesnika bo temat podobny, mam mda vario II, od wczoraj mam maly problem ladowalem fona od 50% i naladowal mi sie w 1h, natomiast 10% przez usb ladowalo mi 30 minut, bateria tez krutko trzyma, w czym moze byc problem? po naladowaniu na maksa (1h) po 10 minutach pracy na necie spadl mi poziom do 90%

*

Offline Wallker

• 31
  • Sprzęt: HTC Hermes / HP IPAQ 614c
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 08, 2010, 22:42:58 »
Przez USB ładuje wolniej bo USB ma mniejszą wydajność prądową....
A ogólnie masz już padniętą bateryję ;)
W moim podobnie, naładowany do 100%(zielona dioda), odłączam ładowarkę, od razu spada do 98%, po "chwili" do powiedzmy 94% a potem w miarę równo ale też szybko...
Kupiłem Batimexa bo "wszyscy" chwalą... i co? kich, bateria się rozładowuje w pół dnia, nie no śmiech :)
Kumplowi padł Hermesik (szkoda wielka) i wziąłem od niego bateryjkę i mimo, że też nie nowa to trzyma dłużej znacznie więc definitywnie wina baterii :)

*

Offline Nightmaster

• 314
  • Sprzęt: Moto G, Galaxy Core Plus, Kiano Intelect 8 MS 3G
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 08, 2010, 23:03:16 »
pomysł może i śmieszny ale bardzo skuteczny, przynajmniej na baterie Nokii się spisywał, można zresztą o tym przeczytać na wielu forach.
Bierzesz baterię, pakujesz ją szczelnie w gazety i wsadzasz do zamrażarki na 2-3 godziny, po taki mczasie, jeśli to możliwe robisz format, zazwyczaj wydłużało to pracę baterii do 70%, natomiast nie było przypadku gdzie regeneracja nie wzrosła przynajmniej o 25%, sam to testowałem na N95-2 i powiem że wyniki były bardzo zadowalające.
nie możesz przesadzić ze zbyt mocnym wychłodzeniem baterii
żyj chwilą bo to może być Twoja ostatnia chwila

*

Szczepan169

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 09, 2010, 08:27:46 »
Witam,
ja też się zdziwiłem
bo myślałem że kupując Batimexa ta bateria będzie trzymać ze 2-3 dni a
trzyma przy normalnym urzytkowaniu 1 dzień pomimo tego że kupiłem baterię o powiększonej pojemności (1500 mAh, a standardowa to 1350 mAh).
Ale i tak chwalę sobie Batimexa bo robi trwałe i porządne baterie. :ok:

@Nightmaster:
twoja metoda jest bardzo ryzykowna i mojemu kuzynowi zepsuła baterię :!:

pozdrawiam

*

Offline WaFel1985

• 979
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 09, 2010, 09:54:01 »
W moim podobnie, naładowany do 100%(zielona dioda), odłączam ładowarkę, od razu spada do 98%, po "chwili" do powiedzmy 94% a potem w miarę równo ale też szybko...
to ze tak spada to raczej normalne.mi po odlaczeniu spada na 96,potem 94 i juz spoko pozniej.takze bateria walnieta byc moze nie jest.sprawdzcie jaki macie pobor pradu.normalnie w spoczynku raczej nie powinien przekraczac 40mA.u mnie jest z reguly okolo 28-34 mA

*

Szczepan169

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 09, 2010, 15:11:51 »
Mnie to irytuje że odrazu spada na np. 98% :P
Na początku myślałem że trzeba dalej ładować do skutku (tzn. aż nie będzie spadać nawet o 1%).

pozdrawiam

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 26, 2010, 17:02:54 »
Witam
Nie chcę otwierać nowego wątku więc opisze mój problem tutaj.
Niedawno kupiłem używanego hermesa. Byłem zachwycony, lecz mam problem z bateria. Przy normalnym użytkowaniu (sms,muzyka itp trzyma ok. 2 dni) Lecz gdy wejdę do internetu (przez IE lub Opere) w 10min potrafi zjechac 10%, tak samo z rozmowami po paru min rozmowy zjada 10%. Więc gdy pogadam trochę i do tego wejdę do neta to rozładowuje się po połowie dnia. Nie wiem czego to może być przyczyna. 3G, WLAN mam wyłączone.
EDIT:
Zainstalowalem acbPowerMeter
Z wylaczonym 3g na 2kresce podswietlenia ciągnie~30-40mA
Podłączam się pod wi-fi neo i nagle skacze na 200 przez ok 30sek poźniej spada na ok.100, podczas rozmowy także na ponad 150.
To normalne?
« Ostatnia zmiana: Luty 26, 2010, 17:27:21 wysłana przez szympans1 »

*

Offline Wallker

• 31
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 26, 2010, 20:27:51 »
To normalne, komunikacja bezprzewodowa pożera sporo energii, do tego jeszcze słaby zasięg zwiększa jeszcze pobór prądu.... 30-40mA poboru prądu przy spoczynku to wcale nie dużo. Mi np Hermes podczas rozmowy w słabym zasięgu pożerał sporo więcej niż 150mA, nie pamiętam dokładnie ale na pewno ponad 400mA ;) nie ma się czym przejmować, z resztą nie ma co wymagać cudów od baterii w urządzeniu, które ma pewnie ponad 2 lata za sobą ;)

« Odpowiedź #13 dnia: Luty 26, 2010, 23:51:34 »
Czyli wymiana baterii nie zaradzi szybkiemu poborowi?

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 27, 2010, 14:33:23 »
Mam taki problem nie wiem czy to z bateria czy z softem a moze cos na plycie, poprostu nie moge naładowac baterii ładuje tak z kilka godzin włączam tel i po chwili wyłącza sie i jak by bateria była rozładowana i tak na okrągło nawet do windowsa nie załaduje. W serwisie powiedzieli mi ze to wina złego windowsa. Kupiłem tego Htc na aukcji i nieznam jego przeszłosci. Wspomne ze mam 2 nowe baterie. Problem tyczy sie HTC tytn I

*

Offline Wallker

• 31
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 27, 2010, 15:19:13 »
szympans1 pobór prądu zależy od tego co urządzenie właśnie robi...gdy masz wyłączona komunikację bezprzewodową, podświetlenie wyłączone i nic tam w tle nie pracuje to i 10mA będzie pobierał... Z drugiej strony jak ustawisz podświetlenie na maksa, włączone GSM(czy nawet 3G) do tego WiFi i BT a do tego kilka uruchomionych aplikacji to prąd pobierany z akumulatora będzie dużo dużo większy. Od akumulatora będzie zależeć tylko czas użytkowania urządzenia. Co możesz zrobić żeby mniej Ci prądu pobierał? Wyłączasz to z czego nie korzystasz czyli BT, WiFi, 3G. Do tego podświetlenie na takim poziomie żeby wyświetlacz był czytelny i nie więcej. Kiepski zasięg GSM/3G również podwyższa konsumpcje energii.... Programem ABCpowermeter możesz również zmierzyć przybliżoną pojemność akumulatora, ładujesz Hermiego do końca, odłączając ładowarkę odpalasz ABCpow. i nie wyłączasz go aż się Hermi nie rozładuje sam do końca(czy tam do kilku% baterii) tylko nie możesz doprowadzić do uśpienia Hermesa bo wtedy wszystkie programy są zamrażane i ABCpow. również, przez co nie będzie mierzył poboru prądu.
Na ilość pobieranego prądu przez PDA wpływa również ROM i RADIO więc możesz sobie przeflaszować kilka i sprawdzić, który dla Ciebie będzie lepszy.

maxblade1 czy podczas ładowania świeci się pomarańczowa dioda?

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 27, 2010, 15:28:49 »
Najpierw swieci sie czerwona dioda potem pomaranczowa po chwili zmienia sie na czerwona i tak na okraglo.

*

Offline WaFel1985

• 979
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 27, 2010, 16:55:43 »
to cos z plyta najwyrazniej...sprobuj styki lekko pilniczkiem spilowac,moze cos nie przewodzi ale mi to na plyte wyglada.a na innych bateriach nie patrzyles?

« Odpowiedź #18 dnia: Luty 27, 2010, 19:09:07 »
Wallker: Nie chodziło mi o oszczędność bo tu rozumiem, tylko o szybkie rozładowanie się podczas korzystania z WI-FI / telefonowania. Myślałem, że dłużej będzie trzymało. Bo do normalnego użytkowania nei mam zastrzeżeń, bo wtedy pobiera mało prądu. Będę musiał w takim razie zmienić roma, może będzie mniej pobierał.
Co do ABCpowermeter - Jeśli posiadam aku 1350mah to w abc powinno po rozładowaniu wykazywać ~1350? Jeśli będzie to dużo mniej, brać pod uwagę zmianę akumulatora?

EDIT : Zmierzyłem dziś ABC power meter - podłączyłem sie pod wi-fi na najwiekszym podswietleniu i zacząłem oglądać filmy na yt. Zurzycie było na poziomie 400 po 20min bateria padła a abc wskazał Total - 135mAh? Znaczy, że taką mam pojemność?
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2010, 15:34:24 wysłana przez szympans1 »

*

Offline Wallker

• 31
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 28, 2010, 16:14:39 »
A czy zacząłeś test z baterią naładowaną na full? 135mAh to aż niemożliwie mała wartość ;)
Cytat: szympans1
Co do ABCpowermeter - Jeśli posiadam aku 1350mah to w abc powinno po rozładowaniu wykazywać ~1350?
Mogło by tyle wyjść gdyby akku było nowe, teraz nie ma co na to liczyć niestety. ABCpowermeter mierzy chwilowe zużycie prądu przez urządzenie, mając wykres tego zużycia w czasie oblicza ile energii zostało pobrane z akku(w mAh) tak więc gdy będzie zliczał od 100% naładowania do pełnego rozładowania powinien zliczyć ile energii jest w stanie zgromadzić akku, czyli jego pojemność. Kiedyś mierzyłem swoja starą baterie(odkupiłem potem od kolegi jego bo była lepsza trochę) i wyszło mi że ma pojemność coś ok 800mAh i starczała mi ledwo na 1,5 dnia(tylko smsy, rozmowy ok 30min/dzień) a zazwyczaj musiałem ładować codziennie.

« Odpowiedź #20 dnia: Luty 28, 2010, 16:32:42 »
Tak miałem 100%, przy 5% zaczęło pipkać to wyłączyłem, więc może byłoby ze 150mah. Nie mam u kogo przetestować tej baterii. Dziwi mnie tylko to, że podczas normalnego użytkowania tj. pare sms/kilka min rozmów. Wytrzymuje 1dzien, a jak włączę powiedzmy tą przeglądarkę to ok. 20-30min i po baterii...
Bateria jest chyba oryginalna - identyczna jak ta na fotce.

EDIT:
Jedyne co przychodzi mi do głowy to jeszcze to, że może wpływ na to ma nieoryginalna ładowarka. Chociaż wątpię... Spróbuje naładować przez USB jeszcze.
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2010, 16:35:58 wysłana przez szympans1 »

*

Offline Wallker

• 31
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 28, 2010, 20:18:46 »
Tu problemem może być sama bateria....z czasem tracą pojemność...

*

Offline WaFel1985

• 979
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 28, 2010, 20:47:25 »
ja tam stawiam na baterie,no moze na plyte tez.kiedys jak mialem nokie 9500 a tam baterie 1500mAh to trzymala 2-3 dni ale wystarczylo sie polaczyc z kims lub neta odpalic i wrzeszczala o ladowarke.konczylem rozmowe(neta) i 2-5 minut i bateria pelna  :E
kupowalem pare razy jakies podroby po 20-30 zl,jedna sciaglem nawet z niemiec niby org. ale nic nie ulegalo wiekszej zmianie.az w koncu nie wytrzymalem i zaszalalem w sklepie nokii za baterie za 140pln i trzymala tak jak powinna.

« Odpowiedź #23 dnia: Luty 28, 2010, 21:11:21 »
Dziś miałem torchę czasu to postanowiłem wgrać inne radio i popróbować mialem 1.50.00.00, wgrałem 1.47 i zauważyłem, że po podłączeniu pod ładowarkę tel nie ładuje się. Pod usb go wykrywa i działa normalnie ładowanie, wystraszyłem się i zmieniłem ponownie na 1.50.00.00. Lecz problem nadal występował, zresetowałem pamięć i przywróciłem fabryczne ustawienia. Po przywróceniu działało ładowanie dopóki nie rozłączę kabla. Jak go wyciągnę i włożę to zapala się chwilowo dioda ładowania (pomarańczowa) i znika.  Jak wyłączę tel i podłączę ładowarkę to ładuję się, lecz na włączonym tel już nie. Czy to ja coś namotałem czy coś się zapsuło? Powoli mam dość pda :(

EDIT : W sumie to dam to do nowego tematu. Bo z baterią sie teoretycznie wyjaśniło, spróbuję zmienić, lub bedę żył z taką :(

*

Offline WaFel1985

• 979
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 28, 2010, 21:58:00 »
a masz org. ladowarke?moze ci z pradem nie wyrabia(w co szczerze watpie) w jaki sposob zresetowales pamiec?HR? czy z poziomu programu?