Problem z sdhc 4gb

• 41 Odpowiedzi
  • 2922 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline conneXion

• **
  • 182
  • Sprzęt: sgs , akg k420
Problem z sdhc 4gb
« dnia: Wrzesień 06, 2008, 12:43:54 »
kilka razy na godzine moj hermes nie widzi kart pamieci ...
i co jakis czas pojaiaja sie jakies dziwne foldery i pliki
[img=http://img50.imageshack.us/img50/7619/aaaaaaaaauk9.th.jpg]

znacie moze jakies rozwiazanie ?

problem wystepuje na kazdym romi rbsn nonrbsn rbsc nonrbsc
w tym momecie mam rom od globalusa

*

Offline glodoss

• **
  • 150
  • Sprzęt: HTC Desire Z
Odp: Problem z sdhc 4gb
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 06, 2008, 17:56:23 »
trzeba ją sformatować...coś podobnego spotkało mnie ostatnio

*

Offline MartinTP

• *
  • 79
  • Sprzęt: HP iPAQ 214, iPAQ 614
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 06, 2008, 18:35:46 »
Zrób scandiska karcie, powinno naprawić błędy. Jak nie pomoże to format.

*

Offline conneXion

• **
  • 182
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 06, 2008, 21:53:43 »
probowalem ... nic nie pomaga ;[

w sumie nie jest to jakis niewiadomo jaki problem ale czasem mnie denerwuje ze musze "naciskac" dwa razy zeby wlaczyc mp3 badz co inego

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
  • Sprzęt: HTC Touch Pro + Toshiba G900
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 06, 2008, 23:06:53 »
Co do formatowania polecam SDFormatter  :ok:
Toshiba G900 6.1 by Globalbus

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 19, 2008, 22:21:46 »
conneXion czy znalazles rozwiazanie problemu? Zauwazylem u siebie to samo po zainstalowaniu kart 4GB Kingstona.

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 20, 2008, 15:27:46 »
Napiszę coś od siebie  :P ja miałem podobne objawy na karcie SanDisk 8gb ale problem był tylko gdy miałem rom z RBS zmiana romu na non RBS pomogła ;]

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 21, 2008, 17:11:05 »
Mam teraz SYS_WM6.1_PLK_Full non RBS a wczesniej WM 6 ERY. Po zmianie problem wystepuje jakby rzadziej ale jednak wiec to raczej nie kwestia romu RBS.
Jakies inne sugestie co mozna zrobic? Niestety nie mam po reka innej karty ale czytnik PCta czyta ja poprawnie.

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 21, 2008, 18:26:29 »
I wyjecie i ponowne wsuniecie karty do slotu naprawia problem. Mam to samo, ten sam rom i karta 4gb sdhc kingstona. Wlasnie szukam rozwiazania i trafilem tutaj. Moze razem nam uda sie jakos wybadac przyczyne.

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 21, 2008, 21:08:16 »
Zwykle wyjecie pomaga ale zdarza sie tez ze musze wyjac i wlozyc kilka razy. I jakkolwek sie to kojarzy  :mrgreen: to jest to mega niefajne

*

Offline szuwar1978

• *
  • 53
  • Sprzęt: Hermes
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 22, 2008, 19:56:03 »
Witam.
Ja mam ten sam problem próbowałem już nonRBS i to samo z karta 4GB Kingstona. Teraz mam 2GB i jest OK.....
ale chciałbym używać 4GB.... Nie mam juz pomysłów co zrobić.
Pozdrawiam

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 22, 2008, 21:25:01 »
Ja wlasnie przesiadlem sie z 2GB Kingstona na ktorym wszystko bylo cacy na 4 GB i zaczely sie problemy. To teraz pytanie czy to Kingston, czy ta szczegolna wielkosc karty? Staram sie znalezc inna karte zeby to sprawdzic. Wrzuccie info gdyby ktos sprawdzil to wczesniej.

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 23, 2008, 16:45:40 »
Ktos juz chyba o tym pisal. Zrobilem format na fat16 tej karty, ale niestety nie dalo to spodziewanego efektu :/
Dobrze by bylo gdyby ktos mial mozliwosc sprawdzenia innej karty.

*

Offline misiek83

• *
  • 87
  • Sprzęt: HTC Hermes + 4Gb SDHC SanDisk + Pentagram PathFinder
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 23, 2008, 21:22:33 »
ja posiadam obecnie karte 4gb sdhc tylko ze SanDiska i sprawuje sie po prostu super...
nie mam klopotow ktore opisywaliscie...
wg mnie moze to byc wina tego ze to sa karty kingstona, osobiscie wolalem doplacic i miec pewnosc ze wszystko bedzie ok :]

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 26, 2008, 00:01:25 »
Witam! To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich. Jestem posiadaczem SPV M3100 od jakiegoś tygodnia. Dzisiaj zainwestowałem w kartę pamięci Kingstona 4GB i zaczęły się problemy. Za pierwszym razem telefon wogóle nie zobaczył karty, gdy włożyłem drugi raz zobaczył i ok. Mam obecnie tylko połączenie telefonu z PC przez USB. Problem polega na tym, że gdy wgrywałem kilka piosenek na kartę to w pewnym momencie wyskakuje błąd coś w stylu "sprawdź czy masz dostęp do pliku i czy masz wystarczająco dużo miejsca" i nie nagrywała się tym sposobem żadna mp3. Za którymś razem udało mi się zgrać jakieś krótkie filmiki. Spróbowałem znów z muzyką i dalej ten sam problem. Postanowiłem sformatować kartę a, że nie mam czytnika kart w kompie postanowiłem skorzystać z formatu przez system telefonu (naciskając dłużej na "Storage Card 2" i wybierając "format") i po chwili wyskoczył błąd, że formatowanie nie może dojść do skutku. I zniknął folder "Storage Card 2"! Próbowałem również przez program "Card Export" i na PC jako dysk wymienny wybierałem "format" ale na samym końcu formatowania wyskakuje komunikat, że karta ma ograniczony dostęp do plików i nie może dokończyć formatowania. Jakim sposobem mogę uratować kartę abym mógł w jakikolwiek sposób korzystać z dostępnej pamięci? Mam adaptery więc ostatecznie kupię czytnik do PC jeśli to pomoże.  Proszę o pomoc.
Napisane: Październik 25, 2008, 23:56:46
Właśnie zauważyłem, że gry telefon jest odpięty od komputera to folder "Storage Card 2" i Storage Card" jest normalnie widoczny w eksploratorze plików, ale kiedy podepnę na nowo kabel to folder znika i jest tylko "Storage Card".. O co chodzi?

*

Offline conneXion

• **
  • 182
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 26, 2008, 00:10:43 »
te karty kingstona sa jakies trefne ... i watpie zebys znalazl rozwiazanie ... ja sie po prostu przyzwyczilem do tego
chodz nie mam takich problemow z wgrywaniem jak ty ...

sprobuj zrobic format ( jesli masz czytnik kart ) normalny i tzw. low lvl ( programem HP USB Disk Storage Format Tool )

moze pomoze  :ok:

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 26, 2008, 00:27:32 »
Właśnie też zauważyłem że z kingstonami jakieś cuda na kiju są pamiętam nawet za czasów smartphone jak miałem to też ludzie mieli cuda nie widy do formatowania karty polecam też SDFormatter :D w żadnym wypadku formatowanie z poziomu telefonu

*

Offline misiek83

• *
  • 87
  • Sprzęt: HTC Hermes + 4Gb SDHC SanDisk + Pentagram PathFinder
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 26, 2008, 09:12:59 »
a nie lepiej jest zwrocic karte jezeli dopiero ja kupiles doplacic kilka zlociszy i kupic sandiska?
wydaje mi sie ze to lepsze rozwiazanie niz meczyc sie do czegos takiego?
roznica cenowa to okolo 10 zl a masz pewnosc ze wszystko bedzie ci smigac :]

« Odpowiedź #18 dnia: Październik 26, 2008, 14:04:14 »
Włączam program "Card Export" na telefonie i "HP USB Disk Storage Formatt Tool V2.1.8" na kompie. Kiedy wybiore formatt wyskakuje okienko "Device media is write-protected." Jak zdjąc tą blokade zapisu?? Czy przez czytnik, którego jeszcze nie mam ta blokada zniknie?

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 26, 2008, 14:05:11 »
Przestaw suwak w adapterze w góre

« Odpowiedź #20 dnia: Październik 26, 2008, 14:11:52 »
Na adapterze to tak, w górę ale nie mam jeszcze czytnika i probuje przez telefon przez ten "Card Export" bo wtedy karta jest traktowana jako dysk przenośny.
Napisane: Październik 26, 2008, 14:11:03
Więc jak się wyłącza blokade zapisu karty na telefonie?

« Odpowiedź #21 dnia: Październik 26, 2008, 16:20:13 »
Właśnie byłem u kumpla, który ma czytnik kart i czytnik wogóle nie zobaczył karty.. Ina SD 1GB jest widziana normalnie ale ta moja 4GB nie. Czy to uszkodzenie podlega gwarancji? Czy może firma może się dowalić, że karta była źle użytkowana?

*

Offline MaryGave

• 452
  • Wszyscy kłamią
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 26, 2008, 17:14:52 »
Być może czytnik nie ma obsługi dla kart SDHC ;]

*

Offline monteiro

• 12
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 29, 2008, 14:01:56 »
witam
tez mailem taki problem z kartami Kingstona wiec tak jak ktorys kolega pisali jest to jakaś trefna seria, ja jeszcze mailem ze mój pocket jej w ogolę nie widział i trzeba bulo kilka razy wyjmować i , kiedyś mailem dobre zdanie o tej firmie, teraz szczerze odradzam i polecam droższego San Disc
monter

« Odpowiedź #24 dnia: Październik 29, 2008, 15:12:07 »
polecam droższego San Disc

chyba SanDisk  :ohreally:
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

« Odpowiedź #25 dnia: Październik 30, 2008, 16:36:08 »
Od 3 dni testuje Sandisca 4 GB i wyglada ze wszystko jest ok. Kingston "idzie do ludzi" a wniosek dla posiadaczy Hermesa - nie kupowac 4 GB Kingstonow.

Pozdrawiam

*

Offline open

• 799
  • Sprzęt: Moto Defy
    Touch Pro
    Lark FreeBird 5.1
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 30, 2008, 18:00:07 »
a wniosek dla posiadaczy Hermesa - nie kupowac 4 GB Kingstonow.

E tam, może trafiłeś na felerny egzemplarz  :-|
Mam 4GB class 4 i śmiga bez problemów  :ok:

*

Offline conneXion

• **
  • 182
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 30, 2008, 18:05:26 »
No wlasnie moja karta po low lvl format sie naprawila ;]

ale tak czy inaczej 2 raz bym jej nie kupil ... chyba ze 3 razy wszystkie rzeczy z karty sie usunely ... same.

« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 29, 2008, 21:28:24 »
Może mi ktoś powiedzieć dokładnie jak ten low level format przeprowadzić? Nigdzie nie widzę takiej opcji w HP USB Disk Storage Format Tool, a formatując w tym programie normalnie, robi on dokładnie to samo co standardowy formatter windowsa... nawet w tym samym czasie to robi... Pytam, gdyż doprowadza mnie do białej gorączki formatowanie karty co drugi dzień... Objawy te same co u kolegów wyżej. Po formacie wyglądało wszystko ok, ale oczywiście wszystkie filmy nagrywane na koncercie poszły się kochać :/

*

Offline monteiro

• 12
« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 29, 2008, 21:56:24 »
hehe i znów ten sam problem....Mailem 2 karty kingstona 4Gb z tym ze jedna Kupidem na allegro za przystępna cenę a druga Kupidem w autoryzowanym sklepie, rocznica spora! Pan w sklepie  mnie ze po necie kroaza trefne podróbki oryginalnego kingstona, nie do rozpoznania...Mailem podobne objawy z karta, tzn dziwne znaki, brak niektórych folderów, nie zawsze format pomaga:( Ja wiem ze juz nie kupie karty Kingstona, teraz mam SanDis ka 4Gb na Hermesie z softem Faria32 i jest gitara:) Żadnych problemów. Jeśli komuś zależy na dobrej jakości karcie zalecam  10zl więcej i kupić o niebo lepsze karty tejże wlanie firmy...
pozdrawiam
monter