Problem z klawiszami po prawej stronie rozsuwanej klawiatury

• 11 Odpowiedzi
  • 1183 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z klawiszami po prawej stronie rozsuwanej klawiatury
« dnia: Czerwiec 29, 2008, 12:22:54 »
Kupiłem ostatnio PDA (wiadomo, skoro dział Hermes, no to był to Hermes, a dokładnie wersja spv m3100) na aukcji. Wszystko było w porządku do dzisiaj.

Mam problem z klawiszami pod prawej stronie rozsuwanej klawiatury. Nie wiem czy wszystko wyłapałem, ale to błędy jakich jestem pewien:

Gdy wciskam określony klawisz "wciskają się" następujące:
u   => del, t, y , i
j    =>q, w, e, r, g, h, k
n   => a, s, d, f, v, b, m
.    => z, x, c, tab, .
<   => lewy klawisz (?)
p   => sam nie wiem, różnie, czasem prawy, czasem start, czasem o, p

Soft resety nie skutkują. Hard resetu nie próbowałem w dodatku wygląda mi na coś sprzętowego.

Domyślacie się co to może być? Na razie wytrzymam (klawiatura ekranowa, pismo odręczne działa ;]). Powiem, że nie kwapię się do rozbierania gdyż się na tym nie znam. Ale co trzeba - zrobię.

Odp: Problem z klawiszami po prawej stronie rozsuwanej klawiatury
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 29, 2008, 12:34:28 »
nie wiem czy to pomoże (napewno nie zaszkodzi  :P), ale spróbuj w folderze windows podmienić plik który daję w załaczniku  :ok:
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 29, 2008, 13:31:12 »
Bez zmian.

Zresztą mam wrażenie, że zachowuje się jakby wciśnięcie tych kilku klawiszy powodowało wciśnięcie tych wyżej wymienionych fizycznie. Tyle, że nie zawsze się to dzieje ( około 80% - 90%).

*

Offline jakubd

• 2820
  • To error is human, to forgive is not our policy.
    • jdtech.pl
  • Sprzęt: N900, Milestone, Galaxy Tab
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 29, 2008, 14:50:37 »
Jeżeli po twardym resecie to samo - to sprzęt. Do tego czasu się nie dowiemy na 100%.
Sprzęt: 5MX, SimPad, BlueAngel, Hermes, N810, 8510p, k810i, PSP, 2133, MBW150, RedFly, G1, d780, HP HDX Dragon, E75, 5101, Rose, 3GS, N900, Uni, c901, Milestone, N96, Rhodium, Huawei e5, Envy 17, Galaxy Tab, e6500

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
  • Sprzęt: Nokia E66 i powrót do MDA Compact 3
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 30, 2008, 11:17:22 »
Kupiłem ostatnio PDA (wiadomo, skoro dział Hermes, no to był to Hermes, a dokładnie wersja spv m3100) na aukcji. Wszystko było w porządku do dzisiaj.

Mam problem z klawiszami pod prawej stronie rozsuwanej klawiatury. Nie wiem czy wszystko wyłapałem, ale to błędy jakich jestem pewien:

u   => del, t, y , i
.    => z, x, c, tab, .
<   => lewy klawisz (?)

Soft resety nie skutkują. Hard resetu nie próbowałem w dodatku wygląda mi na coś sprzętowego.

Domyślacie się co to może być? Na razie wytrzymam (klawiatura ekranowa, pismo odręczne działa ;]). Powiem, że nie kwapię się do rozbierania gdyż się na tym nie znam. Ale co trzeba - zrobię.

podobne objawy mialem kiedy odpial sie pasek laczacy klawiature z plyta - z tym ze u mnie nie dzialala czesc klawiszy, a reszta ok. rozkrec i docisnij - moze pomoze

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 30, 2008, 18:04:44 »
jesli chodzi o klawiature:  pisze smsa i w pewnym momencie przestaje dzialac klawiatura sprzetowa. Na 90% jestem pewny ze to jest zalezne od romu (jakies 4 miesiace temu mialem takie objawy) teraz sie powtorzylo. Mial ktos podobny problem?? Przyczyna/rozwiazanie?  :ok:
mpx200 > a925 > Hermes > G900 > p552 > Kaiser > Universal > Flame > Omnia > G1 > i8510.......> Galaxy S III

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 30, 2008, 19:12:57 »
mi się to zdarzyło raz, jak załadowałem walniętą skórkę klawiatury ekranowej. Wyrzuciłem + reset i nie było problemu
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 30, 2008, 20:07:45 »
hm, ja klawiatury nic nie ruszalem  :P tzn. az kupiłem SPB Full Screen Keyboard, ale to dopiero po tym zdarzeniu (żeby sie w razie czego mozna było pisać, bo z klawiatura ekranową nie ma żadnego problemu)

No i: klawiatura nie działała sprzetowa (w trakcie pisania sms siadła) esa dokończyłem ekranową, tel pół godziny leżał i klawiatura działa bez SR  :ok: Coś z czymś się gryzie   :mad:

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 30, 2008, 20:53:13 »
A działała reszta klawiszy sprzętowych? Tzn np od comm managera?

paypal

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 30, 2008, 21:39:29 »
wszystko dzialalo oprocz klawiatury ( i nie to ze litery sie nie wyswietlaly, bo nawet podswielenia klawiatury padło na ten czas  :P

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 30, 2008, 22:24:00 »
No to u mnie to samo było :D Już nawet pamiętam która klawiatura, ta z diamonda...

paypal

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 02, 2008, 10:55:41 »

u   => del, t, y , i
.    => z, x, c, tab, .
<   => lewy klawisz (?)

Wracając to mojego problemu, zdarzyła się dziwna sytuacja. Już szukałem poradników do rozkręcania telefonu i chciałem się za to zabrać, kiedy komuś znajomemu chciałem pokazać co się dzieje. A tutaj... wszystko działa O.o Bez rozkręcania, bez hardresetu, bez żadnych zmian w oprogramowaniu. Jak to mój znajomy skomentował: "To ty nie wiesz, że nowoczesne telefonu tak jak same się psują, to tak samo same się naprawiają?"

Żeby było dziwniej, wcześniej popsuł mi się głośnik (ten główny, z tyłu), podczas gdy przedni działał. Zdenerwowany, że muszę wymienić głośnik (albo co najmniej bawić się w rozkręcanie i czyszczenie telefonu) poszedłem spać. Obudził mnie budzik z telefonu...