Problem z smsami i menu

• 6 Odpowiedzi
  • 1023 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z smsami i menu
« dnia: Wrzesień 10, 2010, 22:28:51 »
Witam wszystkich
Kilka dni temu kupiłem sobie Hermesa, czy jak kto woli-spv m3100. Wszystko pięknie ładnie, WM 6.5.5 IronWolfa PL wgrany przez poprzedniego właściciela, tylko że w wielu wiadomościach tekstowych(sms) wysyłanych przeze mnie po chwili wskakuje komunikat "Wiadomość nie została wysłana. Czy chcesz spróbować ponownie?" Wku*wia tym bardziej, że przez to denerwuję dziewczynę, z którą dużo piszę-na co trzecią wiadomość musi czekać 20 min albo się upomnieć po 10, bo te komunikaty wyskakują przeważnie po 10-30 minutach.
Druga sprawa, z menu. Gdy telefon "się naćpał"(czyt wszystko w nim latało, nie dało się wyjść do menu "Dzisiaj" itp. udało mi się wejść w ustawienia->system->restore storage settings. W efekcie cudeńko się resetło, zrobiłem co tam trza było i wyskoczył ekranik z wyborem wyglądu menu, tj. klasyczne, plasterek miodu czy finger-friendly. Ja idiota kliknąłem finger-friendly, za cholerę nie wiem, gdzie zmienić na to "miodne". Ktoś pomoże?
O wszelkie informacje proście, jakby coś było skomplikowane-możecie napisać, jak coś takiego sprawdzić.

*

Offline IronWolf

• 893
  • Sprzęt: iPhone 5s, iPad mini
Odp: Problem z smsami i menu
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 11, 2010, 08:34:41 »
jedyny sposob na zmiane menu to wykonanie hard resetu

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 11, 2010, 09:52:46 »
Eh... No cóż, i tak czeka mnie aktualizacja z 1.16 do najnowszej 1.4. Pomoże na menu, zobaczymy jak z smsami ;) czytałem, że na to może mieć wpływ radiorom, z tym, że nie wiem co to jest, jaki mam i jaki wybrać. w WM jestem zupełnie nowy, ale chętny do nauki :)
EDIT: Następny  błąd. Verifying the information on your Hermes... Please wait... i Error:  The update utility cannot connect to your pda phone. Active Sync działa, używałem tego poradnika http://forum.mobione.pl/wgrywanie/(hermes)-wgrywanie-romu-do-htc-hermes/
Podczas próby zlikwidowania CID wyskakuje to, co powyższe. Klikam opcję Force SSPL, bo nic innego nie jest clickable. Szukam nowszej wersji aplikacji Olipro, może coś pomoże.
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=293665 ta aplikacja "coś" ruszyła, z tym, że nie wiem co ;D potem spróbuję zainstalować 1.40 IronWolfa.
Ok, wszystko ruszyło, soft się aktualizuje, pozostaje problem z smsami. Jeśli nie będzie działał poprawnie, napiszę jeszcze raz. Dzięki za pomoc, IronWolf ;)
Edit(3? Czwarty?) Kolejny dowód na to, że na wszystko jest w internecie odpowiedź. Wsio działa pod WM6.5 IronWolfa zaaktualizowanym do 1.4 ;D
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 11, 2010, 11:27:45 wysłana przez KoniecTematu »

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 11, 2010, 13:07:28 »
Jesteś chętny do nauki?
To poczytaj forum!

Uruchom telefon w trybie bootloadera i wtedy próbuj wgrać nowy soft (nie wiem, jak się to ma do Radio bo już nie pamiętam, ale soft tak na pewno wejdzie). Jak dla mnie to najszybszy i najłatwiejszy sposób przy takich problemach.

Nie ma sensu wgrywać najnowszego SPL`a (czyli chodzi o to "Oilpro"), jak dla mnie to najlepiej zostać przy V7 (2.10 bodajże - sam się sporo namęczyłem, żeby z 2.60 zejść przynajmniej na 2.10 - problemy z wgrywaniem softów).

CID`a nie musisz ściągać bo go już nie masz (jeżeli miałeś wgrany IW to na pewno go nie masz)...

Nie wiem o co tam jeszcze pytałeś bo mi się nie chce czytać tego wszystkiego (tak jak Tobie poszukać informacji które na forum na pewno są).

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 11, 2010, 16:29:28 »
Poradziłem sobie ze wszystkim. Problem wiadomości jednak pozostaje,  tzn. Część(zbyt duża, by było to akceptowalne) wiadomości się nie wysyła, wyskakuje czerwoną czcionką "Wiadomość nie została wysłana. Czy chcesz spróbować ponownie?" po kilku min. i trzeba wysłać znowu. :/ Problem ze sprzętem? Jeśli tak, czemu połączenia i część smsów chodzą sprawnie?

*

Offline vivid2

• **
  • 180
  • Sprzęt: PalmOne Treo 650 (4ever) + ZTE Blade
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 12, 2010, 07:32:32 »
Spróbuj zmienić radiorom.
PalmIIIXE-->Clie PEG T-65-->Treo 650-->Treo 750v-->HTC Hermes-->Toshiba G900--Toshiba G910-->HTC Hermes-->Acer F-900-->ZTE BLADE-->SGS

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 12, 2010, 08:57:15 »
Zmieniłem za radą vivid2 radiorom z 1.16.00.00 na 1.56.70.11. Wyskoczyła literka E na pasku pod baterią, i jak na razie nie mam problemów z smsami. Dzięki! :D