Problem z głośnikiem

• 6 Odpowiedzi
  • 876 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline BlindPPC

• 17
  • Sprzęt: Hermes Dream Hero SensationXE
Problem z głośnikiem
« dnia: Kwiecień 27, 2010, 20:52:30 »
Witam, od jakiegoś czasu pojawił się problem w moim Hermesie. Mianowicie problem objawia się bardzo cichym, aczkolwiek uciążliwym piskiem głośnika rozmów. nie jest on słyszalny w trakcie uśpienia telefonu. Czy ktoś może spotkał się z czymś takim, i zna rozwiązanie tego problemu ?

Hm, doszedłem do wniosku że wszystko co wcześniej czytałem było prawdą, to przetwornica wysokiego napięcia w wyświetlaczu. Czy jest jakaś możliwość aby Moj Hermes znowu przestal piszczec ? Wcześniej nie zauważyłem tego, a mam go już ponad rok. Do tej pory byc może było to dużo cichsze, dopiero w tym tygodniu piszczy bardziej.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2010, 08:12:06 wysłana przez BlindPPC »

Odp: Problem z głośnikiem
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 01, 2010, 15:59:38 »
Jakiś element na wykończeniu. Oczywiście możesz spróbować zmienić ROM, ale nie wróżę nic dobrego. Jeśli znasz sie trochę na tym, to zozbierz telefon na czyniki pierwsze i wyczyść całą elektronikę. może coś nie masuje albo robi zwarcie. Troche spirytusu nigdy nie zaszkodzi. tylko dokładnie wysusz.

*

Offline WaFel1985

• 979
  • Sprzęt: XIAOMI MI4S ;SGS3;2x6310i;SeLWW
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 07, 2010, 18:15:47 »
a moim zdaniem to nie pisk glosnika tylko lcd.mam 2 hermy i w obu to samo,juz rok smigaja bez problemu pomimo tej"usterki"

*

Offline BlindPPC

• 17
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 10, 2010, 19:55:11 »
a moim zdaniem to nie pisk glosnika tylko lcd.mam 2 hermy i w obu to samo,juz rok smigaja bez problemu pomimo tej"usterki"

Sprawa juz wyjaśniona, to na pewno wyświetlacz. Problemem jest to że kupiłem Hero a Hermesa bratu dałem, chwile go miał i zauważył pisk, troche głupio wyszło. Narazie nie chce go rozbierać, ale jeżeli ten pisk się nasili napewno będę starał się jakoś to naprawić.

Szkoda że żadna osoba która miała z tym problem nie pisze czy udało się go zlikwidować. Chciał bym wiedzieć gdzie jest ta przetwornica czy coś i jak to wymienić, no chyba że trzeba wymienić cały wyświetlacz.

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 12, 2010, 16:00:37 »
Przetwornice (np. takie jak są w N95) nie są łatwe do wymiany, trzeba trochę poćwiczyć (oczywiście trzeba mieć HA), a co za tym idzie koszt takiej zabawy pewnie od ok. 40 zł do pewnie ponad 100zł. Więc nie wiem czy przy Hermesie było by to jeszcze opłacalne.

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
    • Wirtualne Zacisze utak3ra
  • Sprzęt: Samsung Ace, Raphael, Hermes, Universal i inne
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 23, 2010, 15:13:53 »
A nie masz przypadkiem zainstalowanego żadnego programu zmieniającego taktowanie lub napięcie zasilania?

*

Offline BlindPPC

• 17
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 27, 2010, 12:02:30 »
A nie masz przypadkiem zainstalowanego żadnego programu zmieniającego taktowanie lub napięcie zasilania?

Nie mam zainstalowanego takiego programu.