Witam,
jestem posiadaczem M3100 z Anglii działającego w sieci Orange i posiadającego ich rom oparty na WM5.
Chcąc zdjąć simlocka i cid oraz wgrać WM6 poczytałem przez weekend Wasze forum i zacząłem robić próby.
Niestety muszę to nazwać próbami, ponieważ nic konkretnego nie udało mi się uzyskać.
Dlatego chciałbym usystematyzować moją wiedzę i sposób działania.
Komputer do którego podłączam spv ma XP i Microsoft ActiveSync 4.5, Microsoft .NET Framework 2.0.
SPV jest widoczny dla ActiveSync.
1. Nie mogę wejść w bootloadera naciskając OK, POWER i rester rysikiem - zawsze się kończy restem. Jedynie wgranie SSPL-HERM (z pakietu Unlock z Hermes FAQ) na SPV i uruchomienie pozwala zobaczyć kolorowe paski i napisy:
HERM100
IPL-SSPL by Des
HERM100
SPL-1.09.ds
2. Próba użycia AUTO_Unlock_v3a:
Uruchamia się i wszystko przebiega ok aż do momentu, gdy ma się zacząć kopiowanie - wtedy nic się nie dzieje, a później jest błąd.
Funkcja restore, która jest dostępna na dwie wykonane próby raz się udała, a raz nie.
Za każdym razem przy użyciu programu, spv nie resetuje się i wisi na oknie bootloadera.
Reset ręczny też powoduje powrót do bootloadera.
Pomaga jedynie użycie mtty i wtedy system wstaje.
3.HardSPL
Jak można rozpoznać, że ma się już HardSPL?
4. Bateria się szybko rozładowuje.
Mam palmtopa HP i wiadome jest mi, że raz na jakiś czas trzeba go podładować, nawet jeżeli nie jest używany.
Jednak czas ten w przypadku nie używania nie jest krótszy niż tydzień.
SPV jak przestaję używać, to naciskam przycisk Power na krótko - czyli wchodzi w stan uśpienia. Jednak w takim stanie w ciągu nocy zupełnie się rozładowuje - przy wyłączonych wszystkich programach (sprawdzam w pamięci) i wyłączonej komunikacji.
W czasie używania bateria nie wyładowuje się szybko, więc wykluczam baterię.
pozdrawiam
Piotr