Raz jeszcze - krok po kroku

• 4 Odpowiedzi
  • 685 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Raz jeszcze - krok po kroku
« dnia: Sierpień 11, 2008, 10:37:32 »
Witam,
jestem posiadaczem M3100 z Anglii działającego w sieci Orange i posiadającego ich rom oparty na WM5.
Chcąc zdjąć simlocka i cid oraz wgrać WM6 poczytałem przez weekend Wasze forum i zacząłem robić próby.
Niestety muszę to nazwać próbami, ponieważ nic konkretnego nie udało mi się uzyskać.
Dlatego chciałbym usystematyzować moją wiedzę i sposób działania.

Komputer do którego podłączam spv ma XP i Microsoft ActiveSync 4.5, Microsoft .NET Framework 2.0.
SPV jest widoczny dla ActiveSync.

1. Nie mogę wejść w bootloadera naciskając OK, POWER i rester rysikiem - zawsze się kończy restem. Jedynie wgranie SSPL-HERM (z pakietu Unlock z Hermes FAQ) na SPV i uruchomienie pozwala zobaczyć kolorowe paski i napisy:
HERM100
IPL-SSPL by Des

HERM100
SPL-1.09.ds

2. Próba użycia AUTO_Unlock_v3a:
Uruchamia się i wszystko przebiega ok aż do momentu, gdy ma się zacząć kopiowanie - wtedy nic się nie dzieje, a później jest błąd.
Funkcja restore, która jest dostępna na dwie wykonane próby raz się udała, a raz nie.
Za każdym razem przy użyciu programu, spv nie resetuje się i wisi na oknie bootloadera.
Reset ręczny też powoduje powrót do bootloadera.
Pomaga jedynie użycie mtty i wtedy system wstaje.

3.HardSPL
Jak można rozpoznać, że ma się już HardSPL?

4. Bateria się szybko rozładowuje.
Mam palmtopa HP i wiadome jest mi, że raz na jakiś czas trzeba go podładować, nawet jeżeli nie jest używany.
Jednak czas ten w przypadku nie używania nie jest krótszy niż tydzień.
SPV jak przestaję używać, to naciskam przycisk Power na krótko - czyli wchodzi w stan uśpienia. Jednak w takim stanie w ciągu nocy zupełnie się rozładowuje - przy wyłączonych wszystkich programach (sprawdzam w pamięci) i wyłączonej komunikacji.
W czasie używania bateria nie wyładowuje się szybko, więc wykluczam baterię.

pozdrawiam
Piotr

*

Offline alzail

• **
  • 118
    • http://www.barbesale.pl
Odp: Raz jeszcze - krok po kroku
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 11, 2008, 10:47:15 »
1. naciskasz ok to na dole czy to z boku obudowy? bo ma to być to z boku.
3. trzeba wejść w tryb Bootloadera i tam będziesz miał 2.10 Olipro napisane jeśli to jest HardSPL (lub inna wersja, zależy jaką wgrasz)

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 11, 2008, 10:56:49 »
1. Tryb BL, czyli OK (ten z boku) + Power wciskasz, na chwilę rysik do resetu (nie puszczasz przycisków).
2. Może głupia sugestia, ale wgraj najpierw hardspl, a potem zdejmij blokady i znowu wgraj hardspl (unlock zakłada chyba swój własny spl)
4. Spróbuj ROMu WM6 ery, ma najmniejszy pobór energii z przetestowanych przeze mnie.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 11, 2008, 10:59:59 »
1. naciskasz ok to na dole czy to z boku obudowy? bo ma to być to z boku.

Dzięki - mój bład - naciskałem dolne.
To teraz inna ciekawostka - wyświetla się coś innego niz przy pomocy programowego wyzwolenia.
Wyświetla się:
HERM100
IPL-1.01

HERM100
SPL-1.40.Olipro

Skąd różnice ?

3. trzeba wejść w tryb Bootloadera i tam będziesz miał 2.10 Olipro napisane jeśli to jest HardSPL (lub inna wersja, zależy jaką wgrasz)

Dzięki.
Mam jak wyżej, wiec drążę temat dalej - jest sens próbowac wgrać HardSPL do nowszej wersji, czy to co mam wystarczy ?

Pozdrawiam
p.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 11, 2008, 11:23:30 »
"Próba użycia AUTO_Unlock_v3a:
Uruchamia się i wszystko przebiega ok aż do momentu, gdy ma się zacząć kopiowanie - wtedy nic się nie dzieje, a później jest błąd"

miałem podobnie pomogło podłączenie usb z tylu prosto do płyty a nie na przednim panelu i zmieniłem kabel usb na lepszy taki od aparatu bo ten co dostałem z telefonem był taki bezfirmowy
 musisz wgrac hardspl 2.10 inaczej ryzyko uwalenia hermesa jest duze
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2008, 11:29:40 wysłana przez lukaszczecin »